Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

Prince of Persia - The Forgotten Sands

Creativ3Form | 2010.06.15. 19:01 | kategória: Gamezde | 5 hozzászólás

2008-ban új Herceg érkezett az of Persia elé. Nemcsak külsőben, de stílusban is teljesen más lett, mint a korábbi Herceg. A vagánysága ugyan megmaradt, de az idétlen poénok, szóviccek, a kamaszos nyomulás partnernőjére Elikára sokaknál kiverte a biztosítékot mondván, ez már nem az a Prince. A gamerek mellett a kritikusok is vegyes fogadtatásban részesítették, de szerintem teljesen jó kaland lett. Rókabőr helyett egy új koncepció, új motivációval, stílussal, játékmenettel, melyből ugyan hiányzott az a hadseregnyi ellen, akit a SoT trilógiában megszoktunk, de még is, megvolt a PoP-os varázsa, ami lekötötte az embert. Ehhez nagyban hozzájárult a cell-shading grafikai szűrő és a mesebeli zene.
Eltelt 2 év, és az Ubisoftos srácok úgy döntöttek, visszatérnek a homok erdejébe, és megválaszolnak pár, a Sands of Time és Warrior Within között eltelt 7 évben felmerült kérdőjelet. Mitől lett a kedves, jól fésült Hercegből egy borostás, vágásokkal és hegekkel csúfított, agyontetovált bad-ass motherfucker? Ki az a Dahaka, illetve mi köze van a Herceghez? Ha nem is mindenre, de pár dologra megkaptuk a választ, illetve elindultunk a lavinán, ami a bad-ass motherfucker stílushoz vezet.

Történetünk kezdetén, a Herceg korábbi kalandjait maga mögött hagyván (nem tudjuk meg, hogy ezek a kalandok mennyire kapcsolódnak az SoT-beli kalandokhoz) cammog a sivatagban lovával, méghozzá Malik herceg birodalma felé. Malik, a Sharaman család legidősebbik fia, a mi hercegünk bátyja. Évekkel ezelőtt megkapta fatertól a szomszédos királyság irányítását, amit makacsul ugyan, de remekül vezet. Hercegünk célja, hogy megtanulja a bragyótól hogyan is kell irányítani egy hadsereget, hogyan kell fenntartani a rendet, a békét úgy, hogy az mindenkinek jó legyen. Igen ám, de ez nem ilyen egyszerű. A város ostrom alatt van, és nem állnak nyerésre Malikék. Hercegünk természetesen minden ostromlót legyalul, aki az útjába kerül, hiszen a homok…azaz a vér kötelez. Miután összefut a tesóval, megtudja, hogy a helyzet tragikusabb, mint gondolta. Alázzák őket, méghozzá olyannyira, hogy Malik a sötét erők seregét hívja segítségül, ehhez pedig a nyakában lévő medált használja. Mindenki sejtheti, hogy ez mennyire volt jó ötlet. A sötét erők vezére egy dzsinn Ratash, aki ránk szabadítja homok hadseregét, ami mindent és mindenkit elpusztít, ami az útjába kerül. Ezután a medál egyik darabja (mellyel Malik szabadjára engedte Ratasht) hozzánk kerül, és ennek köszönhetően nem fertőződünk meg a homoktól. Elindulunk hát, hogy a rendet sokadik alkalommal is helyreállítsuk, és ahogy ez lenni szokott, kapunk egy segédet is, méghozzá egy másik dzsinn, Razia személyében. Tőle tudjuk meg, hogy ki is valójában Ratash és, hogy az ő emberiség iránti haragja egészen Salamon király idejéig vezethető vissza.
Annak idején a dszinnek békés harmóniában éltek együtt az emberekkel, de Ratashnak, aki a homok és a szél parancsolója, nem volt jó ez a felállás. Hatalmát felhasználván egyesítette a homok és a szél erőit, és létrehozta félelmetes hadseregét, melyet Salamon király és az egész emberiség elpusztítására küldött. Ám a többi dszinn felvette vele a harcot, és csapdába zárta. Ezt a csapdát nyitotta ki Malik abban bízván, hogy majd irányítani tudja a sötét erőket. De amibe Darth Vader belebukott, azt egy mezei Persa hercegnek nem kéne erőltetni. A helyzet felvázolása után Razia felruház minket a dszinnek természeti elemek feletti erejével, melyet a játék folyamán fokozatosan kapunk meg. Olyan természeti elemek mint a víz, a homok, a tűz, a szél és végül az idő manipulálása is felkerül a repertoárba.
Feladatunk tehát nem egyszerű, hiszen az emberiséget egy dzsinn irányította homok hadsereg veszélyezteti, ráadásul bátyánkat Malikot is kezdi megőrjíteni, megfertőzni a homok ereje és ennek következtében nem a testvéri szeretet lesz az, mely végig kíséri az útján.

Sokatokban most biztos felmerül a kérdés, hogy minek térnek vissza a SoT trilógiához, mely tökéletes lezárást kapott, és semmi nem indokolta, hogy felszakítsák a lepecsételt történetet. Ám, ahogy az elhangzott már korábbi hírekben meg fejlesztői videókban, ez nem folytatása a trilógiának, hanem egy köztes állapot, mely a készítők előzetes tervei szerint 3 részben fogja feldolgozni, a SoT és a WW között eltelt 7 évet. Kíváncsian várjuk. Viszont, hamár Sands of Time, akkor meg kell említeni, hogy nemcsak a homok, valamint a történet, hanem a játékmenet terén is visszatértek a készítők a trilógiához, így el lehet felejteni a 2008-as részben megszokott könnyített játékmenetet és reflex gombnyomogatást. A játékmenet, az akadálypályák és az irányítás is a régi részekre emlékeztet, de a mozgás...nos...az már nem nagyon. Hercegünk mozgása túl gépies, már-már röhejes, ahogy felugrik a falra falon futás előtt, és az a szög, amiben elugrik az oszlopról a párkányra (vagy fordítva)...very funny. Nem beszélve arról, hogy egy nyugdíjassal vetekszik a gyorsasága és a reakció ideje. Igaz, ez nem megy a játékmenet rovására, de az ugrás utáni érkezéseknél és a futásnál elkeserítően lassú. Komolyan, mintha csak annyi szufla lenne benne, hogy megcsinálja az adott trükköt, de utána pihen egy kicsit. De mind mondottam, ez nem megy a játékmenet rovására, csak gyorsabb herceghez voltam szokva a korábbiakban. Remélem, ezt azért javítják a következő részre.
Ami a játékmenetet illeti, az alap akadálypályák ugyan első ránézésre frusztrálónak tűnnek, de sajnos a végeredmény nagyon könnyen tovaröpít a dolgokon. Ami viszont a természeti erőkkel keveredett akadálypályákat illeti nos...ULTRAVERYFUCKINGBRUTAL! Ezek jól kidolgozott, trilógiára emlékeztető nehézséggel rendelkeznek...az elején. De hamar belejön az ember, és sajnos a végére már rutinból, ésítozva megoldjuk ezeket is. Ahogy haladunk előre, úgy kapjuk meg folyamatosan a különféle természeti képességeket, melyekkel le tudjuk gyűrni az elénk táruló akadályokat. Lesznek olyanok is, amiket az ellenfelek ellen tudunk alkalmazni, de erről majd később.
Szóval, a folyam ereje különféle vízoszlopok és víz rudak megfagyasztására alkalmas. Ehhez folyamatosan nyomva kell tartanunk a Shift gombot, de csak korlátozott ideig tudjuk megszilárdítani a vizet. Ha lejár a kis kék vonal, ami a folyam erejét és időtartamát jelzi, a trükközésnek vége, és a víz elveszíti szilárd állapotát. Hála az égnek elég gyorsan visszatöltődik, és minden ilyen rész úgy van megcsinálva, hogy még bőven a folyam erejének elfogyása előtt meglegyen az adott pályaszakasz.
A másik ilyen elem a repülés ereje, amivel a Herceg nagy távolságokat hidalhat át, ha van ellenfél a túloldalon. Ugrás közben lehet aktiválni a repülés ereje funkciót (Ctrl), és ekkor a Herceg egy, a távolban lévő párkányon álló ellen felé vonzza magát, egy homok felhő kíséretében és voilá, a két pont közti nagyobb távolság letudva. Ezt a játék vég felé megspékelik azzal, hogy homokszörny madárról-madárra ugrálhatunk, és érhetjük el a még nagyobb távolságban vagy magasságban lévő helyszíneket.
Végül a harmadik ilyen elemi trükk, az emlékezet ereje, amikor is a város elpusztult részeit láthatjuk, eredeti formájukban. Ha a falon egy hatalmas lyuk tátong, és semmi más irány nincs, csak a falon futás, akkor aktiválod szépen az emlékezet képességet és hopp, a hatalmas lyuk hírtelen befalazódik, és már át is tudsz rajta futni. De ez így van a gerendákkal, a talajjal és a plafonnal is. Itt viszont korlátlan ideig tudod használni az emlékezetet, de egyszerre csak egy területre tudod alkalmazni, így tudnak kellemetlen perceket okozni.
Zárásként pedig következzen az idő ereje amit már jól ismerünk. Most azonban nem egy tőrnek köszönhetően tudjuk manipulálni az időt, hanem szimplán a dzsinntől kaptuk meg ezt az extrát. De itt sem végtelen a használat, egy-egy idő visszatekerés egy energia egységbe kerül. Szóval semmivel nem nyújt többet, mint az SoT trilógia esetében, de nem is gond. Plusz kivették az idő lassítás funkciót, ami az akadálypályáknál sokat segített anno, de mivel itt ezek is eléggé könnyűek, nem is hiányzik annyira.
A játék vége felé pedig az imént említett három elemi erővel való ügyességi részeket keverik, és akkor aztán kezdetét veszi az agyvérzés rally, mely ugyan látványos, de ugyan akkor eszméletlen frusztráló is.:-D

Ahogy említettem, ezeket az elemi képességeket a harcban is alkalmazni tudjuk, amit a hadseregnyi ellenfél ellen remekül lehet használni. Kezdjük a jégcsapással, ami a támadás alatt jéghullámot vet az ellenfelére. Maxra kifejlesztve pár csapásból el tudjuk intézni az egész homok hadsereget, de ez minden képesség sebzés kimaxolásánál így van.
Akad lángoszlop mely tűz sebzést okoz, aminek hatására a lángra lobbant ellenfelek szétmálnak a kardunk által. Itt belevihettek volna egy kis Dragon Age érzést, amikor is a megfertőzött ellen felrobban, és megsebzi a környezetében álló társait. De ne legyünk telhetetlenek, bár ha PoP, akkor én az vagyok.:-D
Van még forgószelünk melynél a Herceg egy erőteljes ütést mér a talajra, ami egy széllökést indít útjának, és ennek következtében hanyatt vágódnak a körénkgyűlt ellenfelek. Kimaxolva pedig egy hatalmas erejű forgószelet hozunk létre, mely bedarál mindenkit, aki él és mozog. Az egyik leglátványosabb képesség, ha kevés az életerőnk, remek próblémamegoldó.
Zárásként pedig következzen kőpajzs mely kőpáncéllal veszi körbe Hercegünket, amely minden támadást hárít. Az egyik leghasznosabb képesség, főleg a vége felé ahol 10-15 méteres ellenek is el akarnak minket taposni.

Ezekkel a képességekkel hatalmas zúzásokat lehet véghez vinni, éppen ezért a harcban, nem sok kihívást találunk. Kombó is 4 van összesen. A sima kardcsapás mellett helyet kapott a rúgás, az ugrásos csapás és az ugrásos rúgás. Igaz, ezek erejét fejleszteni lehet, és a különféle képességek aktiválásával varriálni is, de hol van ez a Warrior Withinben és a The Two Thronesban megszokott falon felfutásos és kétkezi kombóktól? Látványosnak látványos, ahogy egyszerre 20-30 ellenfelet kaszabolsz, de még is, izgalmasabb volt a környezetedet is felhasználni a harc közben. Akinek tehát a 2008-as PoP-ban nem jelentett kihívást a harc, annak itt még inkább nem fog. Próbálták nehezíteni a dolgot az imént említett 10-15 méteres főbb ellenekkel, de mind ugyan azt csinálja. Neked rohan, te félreugrasz, aminek következtében megfejeli a falat, ettől kicsit beszédül, és te ez idő alatt tudsz adni a hátsójának. Szóval lehettek volna kreatívabbak is ezen a téren.

Sokat beszéltem már az elemi erők használatáról és alkalmazásáról, de arról még nem, hogy ezeket miként lehet tökéletesíteni. Pofon egyszerű a feladat. A fejlesztéséhez, valamint az életerőnk és az energiánk visszaállításához különféle fény gömböket kell gyűjtenünk. Ezeket az ellenfelek holttestei hagyják maguk után, de a pályán elszórt vázák széttörésével is hozzájuthatunk pár fénygömbhöz. Van a vörös, ami az életerőnket állítja vissza, van kék amivel az energiánk töltődik vissza, és végül van az arany, ami a szintlépéses pontjainkhoz adódik hozzá. Ezek segítségével tudjuk fejleszteni az elemi képességeket, miszerint nagyobb legyen a sebzésük, tovább lehessen visszatekerni az időt, hosszabb legyen az életerő és az energia vonal, plusz a kardunk illetve a harci kombóink (az a kemény 4) is nagyobb sebzést tudjon okozni. Ha minden ki van maxolva, méginkább veszít a játék a kihívási faktorából, még nehezebb fokozatokon is. Szóval szépek és jók, ezek az elemi képességek, csak túl erőssek. Reméljük, a következő részekben kicsit jobban belövik az arányokat.

Ami még említést érdemel itt a végére, az a remek muzsika és a szinkronhangok. Ezen a téren mindig is első osztályú volt a PoP, és ez most sincs másként. A dallamok a SoT-ot idézik, de szó sincs ismétlésről. Teljesen új kiszerelés, de még is elkap a nosztalgia a régi dallamok iránt. A Herceg szinkronhangja ugyan az a pali, aki a The Sands of Timeban volt, és a tőle megszokott szinten teljesít. A többi karakternek is remek hangot találtak. A kinézettel azonban akadnak gondok. Hercegünk úgy néz ki, mint aki egy traktorvezetői családban született, de többet akart az élettől, azért modellnek állt és címlapra került, de csak évekkel később tudta meg, hogy főként meleg lapok használják a képeit. Most pedig elindul a sivatagba, hogy egyesüljön a…na, de ez már túl perverz. A lényeg, hogy borzalmasan néz ki a herceg, plusz lassú is, szóval nem igazán nőtt a szívemhez. De akkor megemlíthetném a női társunkat, a dzsinn lady-t is, aki borzalmasan debil lett. Eddig az összes partnere a Hercegnek nagyon szépre sikeredett, mind Farah mind Kaileena, de Elikának sem kell elbujdosnia szégyenében, viszont ez a dzsin lady jobb lenne, ha megtenné. Félreértés ne essék, nem az a bajom, hogy fekete, nem vagyok rasszista, de a tekintete, a pillantása, a gesztikulálása mind-mind debilek. Bár, mit vár az ember egy több ezer éves dzsinntől.:-)

Összességében tehát csalódáskeltő lett a The Forgotten Sands, amin látszik a konzolos butítás és a mai, "nincs kedvem nekifutni harmadjára is egy adott szakasznak" játékos társadalom igénytelensége. Tisztelet a kivételnek. A harc nem jelent kihívást, és a logikai valamint az akadálypályák is csak első ránézésre tűnnek nehéznek, de 90%-ban simán meg lehet oldani őket. Főleg a vérbeli PoP fanoknak. Ez pedig fájó pont tekintve, hogy a régebbi részek a sokadik végigjátszás alkalmával is képesek agyvérzés közeli állapotba taszítani a játékost. Egyedül a vége felé, amikor már keverik az elemi akadálypályákat a sima akadálypályákkal tud monitormegfejelős perceket okozni, de ezt leszámítva sétagalopp. Vagy csak én voltam túl penge.:-D
Egyedül az elemekkel való játék és trükközés az, ami valamilyen szinten azért élvezhetővé teszi a játékmenetet, és néha-néha, ha csak pár pillanat erejéig is, de átjár minket a PoP érzés. Ha viszont ezek se lennének, akkor nullapontos hulladék lenne, éppen ezért nem tudom egy szinten említeni a Sands of Time trilógiával sőt. Még a 2008-as PoP-al sem. Ha egyeneságú folytatása lenne a SoT-nak, mondjuk úgy 5-6 évvel a The Two Thrones eseményei után kezdődne a kaland, akkor nem lenne rossz kezdő epizód egy új trilógiához, és izgatottan várnám, hogy a folytatásokban hová tudják még fokozni az elemekkel való játékot. De mivel a SoT történeti vonalába illesztették be amolyan a Warrior Withinben felmerült kérdőjelek megválaszolásának töltelék epizódjaként, nem hiszem, hogy meg fogja állni a helyét illetve, hogy eléri majd azt a szintet, hiszen nem csak az imént sokat szapult játékmeneti egyszerűségek miatt, de a történet gyengesége sem engedi, hogy egy remek PoP játékról beszélhessünk. Ám, mint PoP fan reménykedem, hogy összeszedik magukat a készítők a következő részre, bár lehet ez hiú remény, mivel sajna nagyon jól fogy a game, és valamiért a kritikusok se merik szidni. Pedig megérdemelné.

5/10


pozitívumok

- a természeti elemek okozta látványos pályarészek
- kellemes soundtrack

negatívumok

- borzalmasan könnyű, még nehezebb fokozaton is
- leegyszerűsített játékmenet, melyben semmi kihívás nincs
- a herceg mozgása néhol röhejesen darabos
- harmatgyenge történet
- debil herceg és dzsinn lady
- pofátlanúl rövid, 3 órás single kampány
- az egésszet átjárja a konzolos butítás és leegyszerűsítés

Utolsó módosítás: 2010.10.06. 13:02

Hozzászólások

Sucee
1 | Sucee 2010.06.16. 16:19
Ha kétszer ilyen hosszú lenne, és ha nem változtatták volna ennyire meg a harcrendszert, tőlem a 9 pontot is megkapná.
Viszont a védekezés hiányán csak a fejemet tudom rázni, WTF nézéssel... Végignyomtam a kontrolleren (aztán a billentyűzeten is) minden gombot, nem akartam elhinni, hogy itt bizony védeni nem fogok. :D
Az ugrálós részek jók lettek, bár szerintem nem voltak valami megerőltetőek, a végén volt 1-2, ami nem sikerült elsőre.
Plusz az alap akadályokat sem vitték túlzásba, ami volt, az is lassú szerkezet, talán pont a Herceg lassú mozgása miatt... Ha azért, ha nem, nekem kevésnek tűnt.
És bár most csak negatívumokat írtam, tetszik a játék, és már elkezdtem másodszor. (Az első végigjátszás fejlesztéseivel együtt :P )

A Herceg kinézete meg nem olyan vészes, ha Ezio skinnel játszol :D
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2010.06.16. 16:42
A védekezés hiánya tényleg meglepő, de én azért nem írtam negatívumként, mert egyátalán nem hiányzott. Egyszerűen gyengék az ellenfelek, és a kőpajzs maxra fejlesztése tökéletes védelmet nyújt:-D
Amúgy én is elkezdtem másodjára, és természetesen én is megtartottam a fejlesztéseket.:-)
3 | RAI*DEN 2010.06.17. 18:25
Irigyellek, hogy tetszett neked ez a rész, bár megmondom őszintén, szerintem ez a rész egy hatalmas baklövés volt, inkább az előző PoP részt folytatták volna. Nálam a The Forgotten Sands 5/10... Egyszerűen nem tetszik, túl könnyű, túl monotonná válik, az egyetlen látványos része az, amikor a vizet először manipulálhatjuk és vége. Kreatív faktor a béka segge alatt. Egy szóval, részemről ez egy hatalmas csalódás és a vérbeli PoP fanok messziről kerüljék!
Dark Archon
4 | Dark Archon 2010.07.06. 14:13
Na, ettől kedvet kaptam hozzá, majd, ha emberi ára lesz, ezt is megveszem.

Kis javítás viszont ráférne a cikkre:
"Végül a harmadik ilyen elemi trükk..."
"Zárásként pedig következzen az idő ereje..." - el kéne dönteni, hol is van vége :)

Meg a "dszinn"-ek javítása, amúgy jó lett.
xeLaR
5 | xeLaR 2010.09.09. 15:52
Korrekt kritika, korrekt pontszám...

Mondjuk nem tudom hol hallottál ebben "remek muzsikát", de lehet, hogy csak én nem figyeltem annyira. Ebben sztem sehol sem volt olyan hangulatos zene, mint a SoT-ban, vagy mondjuk a WW-ben (pedig azt a részt nem is szeretem annyira).

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.