Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

The Town (Tolvajok Városa)

Creativ3Form | 2010.10.21. 23:33 | kategória: Múúúviz | 1 hozzászólás

Ben Affleck Bostonban született, és ott is nőtt fel. Imádja, és ismeri a várost, nem véletlen hát, hogy ismételten ezt választotta filmje helyszínéül. És milyen jól tette. Van valami Bostonban, ami magába szippantja az embert, és még nem is történt semmi a vásznon, de már is a jóérzés tudatával fészkelődik az ember a székében. Várja, akarja a történéseket.

Én már a trailer után így voltam, hiszen nemcsak, hogy meg voltam elégedve Affleck első rendezésével, a Hideg Nyomon-nal (Gone Baby Gone), de végig a Szemtől-Szemben érzés kerülgetett. Na nem azért, mert koppintást láttam volna az előzetesben Mann mesterművéből, nem. Hanem a hangulat.
A banda, akik előre kigondolt és jól megtervezett betöréseket hajtanak végre, és szopatják keresztbe az összes rendőrt úgy, ahogy azt kell. Az első, filmben látott rablásuknál egy túlbuzgó alkalmazott miatt túszt ejtenek, akit nem bántanak ugyan, de pont annyira hozzák rá a frászt, hogy ne akarja magát mélyebben beleásni az ügybe (segítség az FBI-nak stb). Jól is megy minden, de az egyik bandatagot (Jeremy Renner) nem hagyja nyugodni, hogy a túsz, láthatott e valamit. Doug (Ben Affleck) magára vállalja hát a feladatot, hogy megfigyeli, majd végül, kikérdezi a nőt. A túsz ugyan is, egy nő (Rebecca Hall). Nem tudni, hogy már a rablásnál, vagy csak a megfigyelés alatt kezdett el érzelmeket táplálni Doug a nő iránt, de ahogy az lenni szokott, ez elég rendesen megkavarja az állóvizet. Elhallgatja társai, és azon belül is a legjobb barátja elől, hogy spontán randizgat a tússzal, amitől a barátság és az összetartás meginogni látszik. De a látszat, néha csal. Túl régi és fontos cimborák ők egymás számára annál semmint, hogy egy szerelmi ügy közéjük, és az újabb balhék közé álljon. Ugyan is a balhék nem állnak le, még akkor se, amikor Doug változni próbálna.

Itt jön be az első hasonlóság, a nem olyan rég említett Michael Mann mestermű, a Szemtől-Szembenel. A profi bankrabló, aki beleszeret egy lányba, és ezért a lánykért képes mindent feladni, pedig ez a minden, elég jövedelmező a számára. Még a hölgyemény reakciója is hasonló, mint Mann filmjében, de ez nem Affleck hibája, hanem max a regényé, amit megfilmesített. Ha van hibája ennek az alkotásnak, az nem ez.

A másik hasonlóság, a nyomozó (Jon Hamm) maga. Körültekintő, magabiztos, nem becsüli le az "ellenfelet" és mindig eléri, amit akar. Ha kell fenyegetéssel, ajtók berugásával, vagy ész érvekkel. Nem egy az egyben copyzza le Pacino karakterét, de a szelleme benne ég. Mondjuk kellett hozzá Hamm fizimiskája is, akit a Mad Men (Reklámörültek) című sorozatból ismerhettek.

Ami az imént említett hibákat illeti, számomra az első a szerelmi szál túl gyors, túl elkapkodott kibontakozása volt. Persze nem is vártam hosszú, elnyújtott érzelgős jeleneteket, de akkor is minden túl gyorsan, úgymond túl könnyen halad, és ez számomra kicsit megingatta a filmet. Ám a rablások, és az ezeket megelőző tervezés valamint konfliktus kárpótol mindenért. Mondhatják Affleckre, hogy rossz színész, de hogy rossz rendező lenne...lófaszt. Az atmoszférateremtése, melyhez nagyon sokat ad Boston, a színészvezetése, a rendezése mind-mind első osztályúak. Nem véletlenül hasonlítgatják a kritikusok a nagy „öreghez”, Clint Eastwood-hoz. Bár, asszem Eastwood esetében nem kell idézőjelet használnom az öregezésre, mert ez az ember télleg öreg.:-D
A másik hibája a filmnek, hogy egy-két jelenetet nem bontottak ki eléggé. Elkezdődik egy ígéretes párbeszéd vagy szitu, de mielőtt érdekessé válna, már véget is ér. Ehhez társul a jelenetek megvágása, lerövidítése. Nem egy olyan rész volt, ahol láthatóan kivágtak, lerövidítettek részeket, ami kérdés, hogy most az idő hiány miatt volt e, vagy szimplán Affleck a vágó szobában döntött úgy, hogy ez és ez a jelenet nem fontos. Csak ha a trailerbe belefértek jóságosnak ígérkező jelenetek, akkor a filmbe miért nem? Ugyan is jó pár jelenet, amit a trailerekben láthatunk, végül nem kapott helyet a moziban. Újabb példa arra, hogy ha rövidíteni kell egy film elkészültének idejéből, akkor azt a vágok érzik meg. Mondjuk annyira nem volt zavaró, mint mondjuk a Quantum of Solace esetében, ahol ugye megállás nélkül követték egymást az akció jelenetek, de azért érezhető és kissé zavaró volt számomra.

Ám, ezek a hibák apróak, és nem tudják elrontani az összképet, de jelen vannak, és nem lehet letagadni őket. A film ugyan is hozta az általam felállított mércét, és bár eléggé kiszámítható valamint sablonos a levezetés, és az igazat megvallva, a rutinos filmesek már a trailerből összerakhatják a filmet, de élvezeti faktorok még így is akadnak bőven. A rablások zseniálisak, ahogy az autós üldözések is, Jerremy Renner pedig megmutatja, hogy miért lett mostanában annyira felkapott és sűrűn foglalkoztatott színész.

4/5

Utolsó módosítás: 2010.10.23. 13:47

Hozzászólások

Lennox
1 | Lennox 2010.10.22. 14:34
Jó kritika! ;-) Én meg egyszerűen nem tudom megnézni moziban, mivel a Savaria Plaza nem hozta le. :-( Talán majd lehozza, mert már nagyon meg akarom nézni.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.