Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

007 Legends

Creativ3Form | 2012.11.04. 23:35 | kategória: Játékterem | 1 hozzászólás

Happy Birthday Mr. Bond

Ki hinné, hogy Anglia kedvenc ügynöke, a 007-es már 50 éves? Hihetetlen szám, de még is igaz. Idén 23. alkalommal is megvédi a királynőt és a világot a gonoszok uralmától, zsarnokságától, és személyes bosszújától. A Skyfall mind kritikailag, anyagilag valamint közönségileg is elismert sikereket tudhat maga mögött, és nem véletlenül. De nem csak az új résszel, hanem a különféle Blu-Ray meg überszuper HD kiadványokkal ünnepelték meg James Bond szülinapját, és nem utolsó sorban, egy játék is készült 007 Legends címmel. A koncepció szerint, a mi 007-esünk a Skyfall egy félresikerült küldetése után bizony csúnyán beüti a buksiját, és míg magához tér, újraéli a múlt bizonyos történésit. Név szerint a Goldfinger, az On Her Majesty's Secret Service, a Licence to Kill, a Die Another Day valamint a Moonraker izgalmasabb, fontosabb eseménysorozatait. Az ötlet maga csillagos ötös, de a kivitelezés és a végtermék, nos...nem méltó se a 007-es, se az akciójátékok nevéhez.


Shit on my face Mr. Activision

Az Activision nem ma kezdte a szakmát, és egy Call of Duty sorozattal a hátuk mögött az ember jogos elvárásként mondhatta azt, hogy a 007-es 50. születésnapjának tiszteletére, egy tisztességes játékot tegyenek le az asztalra. Plusz amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az előző James Bond játék, mely a Blood Stone nevet viseli, és amely szintén az Activision által lett kiadva, egy nagyon jól sikerült kis akció játék lett. Rengeteget merített a Splinter Cell: Convictionból...de mit szépítem, minden ami jó volt a Blood Stoneban, a Convictionból lett lenyúlva, de ahogy mondani szokták, a profiktól lopni nem nagy bűn. Szóval ha a pozitív előjeleket veszem, amihez hozzácsapom az imént említett Call of Duty szériát, valamint a Legends alapkoncepcióját, akkor igen is jogos elvárás volt azt hiszem, hogy egy emlékezetes, tisztességes, a 007-eshez méltó akció FPS-t kapjak. De nem kaptam. Olyan szinten nem, hogy még egy pofán szarás is jobban esett volna, mint a Legends.
Kezdjük a legelején, a megvalósítással. Előrebocsátom, hogy nem vagyok egy grafika buzi, nálam harmad, sőt! Negyedleges dolog a külcsin, de nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy a játék 1280*1024-ben is úgy fest, mintha 640*768-ban futna, nem beszélve arról, hogy a felbontáson kívül SEMMI MÁS GRAFIKAI ELEMET NEM LEHET BEÁLLÍTANI! Ez így mi ez 2012-ben? Mert ok, ne lehessen, de akkor ne nézzen ki úgy a játék mintha 10 éves lenne. Egyedül a karakterek arca ér valamit, de helyenként az is hibádzik. Botrányos.
A második ilyen elem, az irányíthatóság...ok, hogy konzol átirat, és az eredeti koncepció szerint, nem lett volna PC-s verzió, csak az utolsó utáni pillanatban, a plusz pénzbevételek miatt portolták át, dehogy ennyire ne törődjenek a bill+egér kiosztás kezelhetőségével, az szánalmas. A mobil hackeléses résznél pl. SEMMI segítség, vagy kiírás nincs arról, hogy mit is kéne nyomni a sikeres hackeléshez, ráadásul a menüben, a bill kiosztásnál is kifelejtették ezt a részt. Epic lol? Epic lol. De a kedvencem az egér érzékenység. Tök mindegy milyenre állítod be, nagyon érzékenyre, enyhére, közepesre stb. akkor is össze vissza rángat, azaz a nyugodt, becélzom és head-shoot akciókat el lehet szépen felejteni.
Ám ezzel még nincs vége, ugyan is a játékmenet, játékélmény is tartogat finomságokat. Elviekben vannak benne lopakodós részek, mégpedig olyan szinten, hogy néhány szakaszt nem is lehet megcsinálni enélkül, mert ha észrevesznek, game over. Ezzel nem is lenne baj, de olyan mértékben használhatatlan ez a rendszer, hogy az ember csak kínkeservesen tudja megcsinálni az ilyen szakaszokat. Vagy többszöri újratöltés után. Ami nagyon édes tud lenni, mert néha egy szakasz leges legelejére dob vissza egy-egy chekpoint újratöltés esetében, szóval csak csínjával. Nem is tudom mikor volt utoljára ennyi mission faild feliratom egy FPS játéknál, pedig én se tegnap kezdtem. Maguk a lövöldözős részek nem tartalmaznak semmi extrát. Láttam már jobbat is, de gyengébbet is. A játék, azaz a pályák legnagyobb részét az ilyen részek teszik ki, és akad köztük néhány élvezetes szakasz, főleg a Licence to Kill valamint a Moonraker fejezetekben, de hátast nem fogtok dobni tőle. Ami még érdekes, és újdonságnak szánták, azok a kis illetve nagy boss harcok, amik viszont nem a "van 120 élete, meg egy kifogyhatatlan aknavetője, neked meg egy hangtompítósod, hajrá adjál neki" elvet képviselik, hanem itt bizony egy szemtől szembeni ökölharcot játszhatunk végig. Kár, hogy olyan könnyű, hogy kis túlzással de csukott szemmel is lelehet tudni őket. Ám a bill kiosztás itt is érdekes, és ahogy a mobil hackelésnél, a menüben a bill kiosztásnál, erről sem írnak egy szót se, azaz meg se tudod változtatni a kiosztást, ha nem tetszik az alap. Az alap amúgy úgy néz ki, hogy a bal kezét a 007-esnek a G+T billekkel, míg a jobb kezét a H+U-val kezeled. A bunyónál borda valamint pofa verést tudunk alkalmazni, illetve ha valamiféle csővel vagy bottal támadnak ránk, akkor értelemszerűen ezek elkerülése, valamint a lefegyverzés a cél. Ezeket a F+J+T+U billekkel tudjuk elkövetni. Fantasztikus kiosztás ugye? Én nagyon élveztem, hihetetlen pluszt adott az élményhez. :-D A lényeg, hogy meg kell verni a bosst, és te nyertél. De ez is olyan gagyin van megcsinálva, hogy a sírógörcs kerülgetett. A fel-fel villanó bill kiosztások jelzik, hogy neked akkor most éppen melyiket kell megnyomni, de az ellenfél animációja úgy van megcsinálva, hogy pont azt a pontját hagyja védtelenül, ahová ütni kell. De olyan feltűnő test és kéztartással, hogy ennél egyértelműbben nem is jelezhetné, hogy "gyere koma, ide üss, mert ekkora balfasz vagyok." Bár bevallom őszintén, mire az első ilyen boss harchoz eljutottam, már meg se lepődtem.
Ami pozitív a játékmenetben, azok a kütyük használata. Van nekünk egy óránk, ami a szokásos lézer használat mellett pl. jelzi nekünk, hogy hol és hány ellenfél helyezkedik el az adott szakaszon, illetve ezt a figyelő kamerákkal is megcsinálja. A lézer segítségével amúgy ezeket a figyelő kamerákat ki tudjuk iktatni, megkönnyítve ezzel a lopakodáshoz szükséges útvonalat. És van még egy speckó tulajdonsága az órának, mégpedig a széf kinyitás. Ilyenkor az óra kijelzőén egymás alatt 4 forgó tárcsát látunk, és ezeket kell úgy tekergetni, hogy kinyíljon a páncélszekrény. Nem bonyolult, de ötletes. Van nekünk emellett egy okos telefonunk (érted, a 60-as 70-es meg 80-as években játszódó epizódokat tolunk ki, de már okos telefonnal nyomja a 007-es), aminek újlenyomat leolvasás, fényképkészítés a bizonyítékokról, valamint áramkörök meghackelése lesz a funkciója. A harmadik ilyen kütyü pedig a kábító toll. Háromféle töltet van hozzá, egy altató, egy sokkoló, valamint egy megtévesztő jelzést leadó töltet. Ezt nem használtam, így nem vágom, hogyha belelövök teszem azt a plafonba, milyen megtévesztő jelzést ad. A lényeg, hogy ezek jelenléte és használata egy jól működő elem a játékban. Kevés ilyen van, de ez az egyik. A másik ilyen az eredeti szövegek megőrzése. Hála az égnek, a fontosabb monológokat nem írták át, hanem szépen az eredeti szöveg hangzik el, pont úgy, ahogy a filmekhez megírták őket. Piros pont érte. A másik, és egyben utolsó piros pont pedig a zenéért jár, ugyan is rengeteg témát dolgoztak át benne, és ezek rendre jól sikerültek. Szóval a szeretet a 007-es széria iránt megvolt, de valamiért még sem sikerült ezt tökéletesen visszaadni.


Fuck off and Die Mr. Activision

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy a 007 Legends minden lett, csak legendás nem. A játékmenet, az élvezhetőség, a kivitelezés, a hangulat mind-mind kritikán aluli, és sajna az a kevés jó ami van benne, nem menti meg a totális bukástól és szégyentől. És akkor még a 6. fejezetről, ami a Skyfallt dolgozza fel még nem is esett szó, ez ugyan is majd letölthető formában lesz elérhető, november második felében. Már előre félek.
Szóval Activision, fuck off and Die!!!!


4/10


pozitívumok:

+ zene
+ kütyük
+ eredeti monológok

negatívumok:

- minden más


Fejezetek külön pontozva:

Első fejezet - Goldfinger: 2/10.
Második fejezet - On Her Majesty's Secret Service: 3,5/10.
Harmadik fejezet - Licence to Kill: 5,5/10.
Negyedik fejezet - Die Another Day: 3,5/10
Ötödik fejezet - Moonraker: 4,5/10.

Hozzászólások

Lovi Tommy
1 | Lovi Tommy 2012.11.08. 23:10
Csodálom, hogy képes voltál ilyen kulturáltan fogalmazni ezek után....

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.