Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

2013 TOP 5 PC JÁTÉKA

Creativ3Form | 2013.12.20. 14:07 | kategória: Gamezde | 8 hozzászólás

Eltelt egy év, és bár a blog haldoklik, de ez sem akadályozott meg abban, hogy megcsináljam a szokásos, év végi cikkemet. :-)


5. Remember Me

Volt szerencsém nekem tesztelni és írni róla egy ismertetőt itt a domeon, így nem akarok önismétlő lenni. Egy remek, alternatív jövőképpel ellátott cyberpunk stílusú játékkal van dolgunk, melynek játékmechanikája nem mutat sok újdonságot, de amit igen, azt remekül és piszok hangulatosan tette. A látványvilág magával ragad, a harcrendszer egyszerű és könnyen kezelhető, a történet érdekes és elgondolkodtató, valamint az emlékekkel való variálás egy remek ötlet volt, melynek megvalósítása is fantasztikusan sikerült. Főleg a memory remix, azaz az emlék megváltoztató küldetések ütnek nagyon kár, hogy kevés van belőlük. Persze sok kritika érte, amiért cső játék lett ahelyett, hogy egy GTA vagy Witcher stílusú, szabadabb játékteret kaptunk volna, de a kötelezőt hozta, és azt bizony magas szinten. Reméljük lesz folytatás, ahol megduplázódnak majd a memory remix részek. De a tripla se hangzik rosszul.

4. Assassin's Creed IV Black Flag

Ha van olyan játéksorozat a Call of Duty széria mellett, amit azoknak sem kell bemutatni, akik nem játszanak vele, akkor azaz Assassin's Creed. Az Ubisoft a Sands of Time trilógia után egy új sorozatba vágott bele, és bár az első rész eléggé megosztotta mind a kritikus, mind a játékos társadalmat, mára már 6 rész látott belőle napvilágot, és valószínűleg ez a szám tovább nő majd az elkövetkezendő évek során. Altair és Ezio történetének lezárása után egy új hős, Connor Kenway (Ratonhnhaké:ton) vette át a staféta botot, ám az új részben már nem őt, hanem a nagyapját, Edward Kenway-t irányíthatjuk, aki unokájához hasonlóan, nem egy, a korábbi részekben megismert assassin rendet, családot képvisel. Edward ugyan is kalózként tengeti az életét, és bár megvan az assasinokra jellemző fegyver repertoára, beleértve az elmaradhatatlan iker pengéket, még sem nevezhető assasinnak. Azt is mondhatnánk, hogy ez a rész már csak címében Assassin's Creed, és nem állunk messze a valóságtól ezzel a kijelentéssel, hisz ez egy kalózos kaland, melybe bejön azért az assasin meg a templar rend, de majdhogynem csak mint mellékszál. Ám mindezek ellenére a széria egyik legjobban sikerült darabjával van dolgunk, ahol a kincskeresés mellé berobbant, az előző részben már jól megismert hajózás, és az ahhoz tartozó töménytelen mennyiségű küldetés, hajó csata és miegymás. Szerény véleményem szerint ezt a részt nem csak a sorozat alap rajongói élveznék, hanem azok is, akik még egy korábbi résszel sem játszottak. Főleg, ha szeretik a kalózos témákat...akkor ez a rész aranybánya lesz számukra.

3. Splinter Cell Blacklist

Az Ubisoft a Splinter Cell Conviction-nal bizony kő keményen megosztotta a sorozat rajongóit. Valakik felháborodásuk közepette köpködte mondván, ez már nem Splinter Cell, hanem egy modernizált akció játék, mások viszont lenyelték, hogy szeretett főhősük új irányt vett, és összességében szerették a játékot. Hogy emiatt a megosztottság miatt döntöttek úgy, hogy visszarepítik Sam Fischert a régi részekre jellemző helyszínekre és játékstílusra, azt nem lehet tudni, de tény, hogy a Blacklist bár megtartotta a Conviction játék mechanikáját és újításait, még is közelebb áll a régi részekhez. És ez a vegyes köret bizony nagyon jól sült el, mert bár továbbra is vannak akciódúsabb pályák, de a klasszikus, lopakodós részek is visszatértek, amik a kihívási faktort is megnövelték az előző részhez képest. Ami talán szomorkodásra adhatott okot a legtöbb embernek azaz, hogy Sam Fischert ezúttal már nem a jól megszokott hangja, azaz Michael Ironside adta, hanem egy új versenyzőre, Eric Johnson-ra bízták a feladatot, aki összességében megállta a helyét, de azért mindig is Michael Ironside lesz Sam Fischer. Érdekes egyébként, hogy az idei évben egy másik játékban, név szerint a Batman Arkham Originsban is egy régi karakter személyében köszönthettünk új szinkronhangot. Itt csak annyi volt a különbség, hogy Mark Hamilt nem leváltották, hanem ő mondta azt, hogy elég volt neki már Jokerből. Ám Tory Baker személyében nem kis név vette át a szerepet, ugyan is Baker rengeteg neves játék projectben szinkronizált. Az idei évben Joker mellett csak olyan karaktereknek adta a hangját, mint a BioShock Infinite-ből Booker DeWitt, vagy a The Last of Us-ból Joel.
Kijelenthető hát, hogy a Blacklist tökéletesen vegyítette az új és régi vágású Splinter Cell elemeket, amik után a rajongók is elégedetten csettinthettek. Reméljük, ezt a vonalat fogja követni majd az Ubisoft a későbbi részekben is.

2. Tomb Raider

Jó pár évvel ezelőtt Lara Croft már megélt egy megújulást, ám nem aratott akkora sikert. Az idei évben megérkezett egy újabb megújulás, ezúttal azonban a nulláról, egy reboot formájában. Ez a Lara Croft már nem az a Lara Croft, akit a korábbi részekben megismertük. Ez a Lara Croft még nem élt át olyan dolgokat, amit az elődje. Egy kalandvágyó, ám minden tekintetben újonc Larával van dolgunk, aki egy ősi átoknak köszönhetően kell, hogy magába szippantsa azokat a tapasztalatokat, ami azzá teheti, ami a régi részekben volt. Ehhez azonban az eddigiektől merőben eltérő, új játék stílus párosul. Lara új első kalandja inkább akciódúsabb, mintsem rejtélyekkel teli, amik jelen lesznek persze, de nem olyan minősítésben és szinten, mint amiket a korábbi részekben megszokhattunk. Ezek inkább a háttérbe szorulnak, amolyan tisztelgés címén bukkannak fel csupán. Ám ennek köszönhetően, az új Lara sokkal de sokkal keményebb mint valaha. A túlélésért kell küzdenie és azért, hogy a társait is megtudja menteni, és ez nem lesz ám olyan egyszerű, mint hinnénk. És pont ebben rejlik a játék összes erénye, hogy bár eléggé eltértek a korábbi részek stílusától, de még is tökéletesen alkalmazták az újításokat, és nincs "megerőszakolták a karaktert" érzése az embernek. Pörgős, látványos, néhol elgondolkodtató, és egy percig nem hagyja unatkozni az embert. Tökéletes megújítása volt ez a szériának, ami valljuk be őszintén, már nagyon megérett erre. Ezzel persze lehet vitatkozni, de azzal semmiképpen sem, hogy az új Tomb Raider remek játék lett. Az év egyik legjobbja.

1. BIOSHOCK INFINITE

Bevallom őszintén, de nem toltam ki az első két részt. Mindegyiket elkezdtem, de valahogy nem tudott magába szippantani. Lehet most máshogy lenne, de annó nem az én játékom volt a BioShock első két része. Éppen ezért az Infinite se érdekelt túlzottan, de ahogy jöttek a gameplay trailerek, majd a hosszabb gameplay vidik, egyre jobban elkezdett felcsigázni, és végül hatalmas élményt nyújtott. Persze sok kritika érte, hogy játékmenetileg és játéktechnikailag borzalmasan egyszerű, és emiatt egyeseknek unalmas is, de én azon emberek táborába tartozom, akiket lenyűgözött. A hangulat és az atmoszféra amit áraszt, ugyan is zseniális, bárki bármit mond. A történet is rendben van, Elizabethet egyszerűen képtelenség nem szeretni, a látvány pedig magáért beszél. Plusz fegyverekből, természetfeletti képességekből és egyéb más gyűjtögetnivalóból is van bőven, így lehet, hogy nem hozott forradalmi újításokat, de még is olyan szinten eltudott varázsolni, amit nagyon sok más játék nem tudott elérni, még akkor sem, ha alapjáraton élveztem azokat a játékokat is. És ez nekem bőségesen elég ahhoz, hogy valami az év játéka legyen. Nem kell hiperlátványosnak lennie (bár szerény véleményem szerint ez az), meg töménytelen sok újdonságot hordoznia magában...szippantson be, ragadjon magával, és varázsoljon el. Lehet ezt a játékot nem szeretni, meg "nem nagy szám" jelzőkkel dobálni, de engem akkor is megvett kilóra. Olyannyira, hogy bár az első negyed évben jelent meg, mégsem talált legyőzőre a későbbiekben, és kérdés nélkül lett az év játéka.


And következzenek the mellék categories

Legjobb DLC: Az eddigi cikkeimben nem volt ilyen kategória, annak ellenére, hogy szinte majdnem minden évben játszottam több DLC-vel is, de idén két olyan játéknak is volt DLC-je, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni szó nélkül, így azt gondoltam, akkor már legyen egy ilyen kategória, és azon belül is egy kedvenc. A győztes pedig nem más, mint a Far Cry 3 Blood Dragon. Tavaly az alap FC3 az év játéka lett nálam, és ez a 4-5 órás DLC pedig hozta a minőséget, sőt. Olyan szintű hangulatbomba lett, hogy az leírhatatlan. Nemcsak a régi idők játéka előtt tiszteleg az átkötő videóival és az ott levezetett stílussal, de régi, mára klasszikussá vált filmek előtt is megteszi ezt, mind hangulatban, mind zenében. Ha valakinek kimaradt az alap FC3, az is mindenképpen próbálja ki, mert fantasztikus nosztalgia élményben lesz része, amihez zseniális humor is társul.
Két DLC-vel toltam még, ebből az egyik a BioShock Infinite Burial at Sea Episode 1, ami jól sikerült, de elég rövidke, és isten igazából azon felül, hogy visszatérhetünk benne az első két rész víz alatti helyszíneire, nem sok hangulati pluszt hordoz magában. Bár igaz, hogy a befejezés ezúttal is WTF lett. A másik pedig a Mass Effect 3 utolsó sztori DLC-je, a Citadel. Ha nem lenne a Blood Dragon, nem is lenne kérdés, hogy ő lenne a nyertes, mivel hihetetlen jóra sikeredett! A stílusa a rajongók előtt tiszteleg, és tele van "saját magunknak beszólunk" poénnal, mely hihetetlen bájosra és szerethetőre emelte az összképet. Velem konkrétan azt is sikerült elfeledtetnie, hogy az alapjáték befejezését úgy elkúrták, ahogy egy befejezést csak el lehet kúrni. És ez nagy szó.

Futottak még, azaz az Év meglepetése: Sokáig úgy voltam vele, hogy az idén PC-re is kiadott új Mortal Kombat rész lesz a győztes, mivel soha életemben nem voltam verekedős játék fan, de ez még is elnyerte a tetszésemet, és jó pár órára lekötött. Ám végül a Mars: War Logs-ra esett a választásom, mert ez a játék olyan szinten a semmiből vágott be az utamba, hogy csak na. Még csak nem is hallottam arról, hogy lesz ez a játék, de egy konkurens oldalon láttam, hogy van róla cikk, elolvastam, majd megnéztem a mellé linkelt előzetest, és ez felkeltette az érdeklődésemet. Beszereztem a "demot", nagyon megtetszett, írtam DINO-nak, hogy van ez a játék, kell e róla cikk, kellett, megírtam, és bátran tudom ajánlani mindenkinek, ugyan is letölthető cím ellenére tartalmas, izgalmas, és kellemes hosszúsággal is bír. Reméljük a Spider Studios következő játéka, a Bound by Flame névre keresztelt fantasy már több figyelmet kap. Megérdemelné.

Év csalódása: Ezzel a kategóriával volt a legnehezebb dolgom, mert idén több, kisebb-nagyobb csalódás is ért a játékok során. Ott van a Grid 2, ami nem a nagy, de azért az enyhe csalódás szintjét eléri (a Le Mans-i 24 órás verseny kukázása pl. nagyon kicsapta nálam a biztosítékot), de őszintén bevallva, az általam nagyon várt Saint's Row IV is az enyhe csalódás sorába állt be. Engem személy szerint nagyon zavart - mind amellett, hogy imádtam a zseniális és beteg humorát - hogy az első durván 2-3 óra után érződött rajta, hogy ez eredetileg csak egy, a The Third epizódhoz készült sztori DLC lett volna, csak aztán a készítőknek annyi mellékküldetés ötletük volt, hogy teleszórták vele a játékot, és kiadták teljes értékű, új rész gyanánt. Persze élvezetes volt, de a varázs hamar elveszett, és a The Third sokkal szerethetőbb számomra.
Mindemellett viszont volt két sokkal de sokkal nagyobb csalódásom is. Kezdem a kisebb nagyobbal, az új Teenage Mutant Ninja Turtles játékkal, amiről már a trailerek alapján lerítt, hogy nem AAA cím lesz, dehogy még egy BBB, CCC, DDD stb. stb. szintet se üssön meg, azért az nem állapot. Borzalmasan csúnya,borzalmasan gagyi, unalmas, lélektelen hulladék lett, melybe egy fikarcnyi törődést se öltek. Reméljük az új film nem lesz ilyen, bár sajna félek, hogy hasonló cipőben fog járni. A másik nagy csalódásom - és azért ő lett a győztes, mert a TMNT játékkal ellentétben, ezt nagyon vártam és nagy reményeket fűztem hozzá - a DARK névre keresztelt, vámpíros szerepjáték szerűség. Az alap sztori szerint főhősünk vámpírrá válik, de nem tudja ki által, ezért ki kell derítenie, mivel ha nem iszik napokon belül "teremtője" véréből, akkor egy agyatlan, érzések nélküli zombi vámpír lesz. Jól hangzott, de sajnos a megvalósítás siralmasra sikeredett. Idegesítő és idejét múlt az irányítása, kopottas, elhanyagolt a grafikája, melyet a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő cell-shading szűrő se tud megmenteni, vagy tudja egyedibbé tenni, mindemellett pedig borzalmas a mesterséges intelligencia, a szinkron színészek beleélése, a karakterek mozgása, mimikája és történet vezetés. Egyedül a képességek sokasága volt jól átgondolt és kimunkált, de összességében egy remek alapötletet szúrtak el, pedig akár év játékát is ki lehetett volna hozni az alapanyagból.

Év Ost-je: Bármilyen furcsa is lesz amit most írok, de ez a kedvenc kategóriám. A filmzene buziságom mellé az elmúlt években elég keményen feltársult a játék zenei buziság is, és lassan már több játék zenét hallgatok, mint filmet. Na jó, azért a lassan az még nagyon lassan, de sokat, ez tény. Idén is rengeteg olyan cím volt, ami lenyűgözött, illetve összességében, mindig csak egy-két olyan track volt az albumokon, amit önállóan is többször megtudtam hallgatni. Viszont volt egy olyan játék, aminek minden dallama zseniális lett, és már rongyosra hallgattam az egész albumot. Ez pedig a Far Cry 3 Blood Dragon ost, ami hihetetlen nagy nosztalgia és tisztelgési faktorral bír a régi filmekkel szemben (Robotzsaru, Terminator, Sebhelyesarcú, Szárnyas Fejvadász) és ennek köszönhetően, nem is volt kérdés, hogy mely játék zenéje fogja birtokolni ezt a címet. Egyébként a játéktól függetlenül is ajánlom mindenkinek a meghallgatását.

Legjobban várt játék: Eme listám élén ugyan az a játék áll, ami a tavaly, név szerint a Watch Dogs, amit az Ubisoft eltolt a 2014-es naptári évre. De mellé olyan címek csatlakoztak, mint a The Witcher 3: Wild Hunt, valamint a GTA V PC-s változata, ami az előzetes pletykák szerint tavasszal érkezik. Egy cikkíró társamnak köszönhetően volt szerencsém kipróbálni PS3-on, és már most figyelmeztetem azokat, akik várják a PC-s változatot, hogy bizony hetekig nem fognak majd tőle rendesen aludni. Vagy egyátalán nem fognak aludni. Mindezek mellett persze jó pár címet várok még, de a top 3 az ez.


Ennyi volt hát az idei évre a játék összefoglalóm. Remélem nem okoztam csalódást, és bár hümmögést és vitatémát tuti, főleg a TOP 5-nek köszönhetően, de ettől (is) szép az élet, hogy nem vagyunk egyformák. Mindemellett ezúton szeretnék mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Újévet kívánni. És ha még nem unjátok a szófosásomat, akkor nézzétek megy a TOP 5-höz kreált videómat is.

Hozzászólások

davkar9
1 | davkar9 2013.12.20. 15:53
Infinite az első, nincs semmi baj ezzel a listával.:-D Na jó a Metro mintha hiányozna, de ennek biztos megvan miértje. Blacklist kimarad(t), Conviction életem egyik legrosszabb játékélményeként vonult be a történelmembe (máig ez az egyetlen játék amit nem fejeztem be megvétel/letöltés után) na meg amúgy sem voltam sosem SC rajongó.
Remember Me-vel volt szemezgetés, a több negatív mint pozitív értékelés/visszajelzés elvette a kedvem a premiervételtől, talán majd most a téli Steam akcióban kap egy kellemes %-ot.
TR azért egy kicsit a karakter megerőszakolása, de nincs nagy baj, szép fattyú ez, későbbiekben – remélhetőleg – vissza fog térni a gyökereihez. Black Flag a sorozat 2-3. legjobb része, ahhoz képest, hogy kevesebb az assassin rész benne még így is több mint a 3-ban. Teljesen megérdemelten vannak mindketten a listán.

DLC fronton nem nagyon tudok hozzászólni. Blood Dragon érik már nagyon, az egy kötelező darab, Burialnál 75%ra várok. A Citadelt jó lenne beszerezni, csak hát ezek az aránytalan bioware-ea dlc túlárazások... Na meg haragszom a biora, mert pontosan ezzel bizonyították, hogy tudtak volna ők olyan lezárást készíteni amit a rajongók 90%-a szeretett volna.

A meglepetés hihetőnek tűnik, Domeos ismertetőd után nézegettem is, ha most/később leárazásra kerül Steamen adok neki egy esélyt és max később átírom a saját listámon a DS3-at. Csalódásokból úgy látom jó sok jutott neked az idén, szerencsére nálam azért nem kerültek versenybe mert nem voltak se a várólistán, se a szemem előtt. Bár a TMNT-t sajnos muszáj leszek kipróbálni.
Én lassan 2-3 éve teljesen átálltam a játékzenékre. Idén nálam a legjobb ost-je a Black Flagnek volt, elég fülbemászó számai vannak. Na meg persze az Infinite Songbird dallama.

A videó zsír!
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2013.12.20. 21:46
Köszike a részletes választ, és örülök, hogy tetszik többségében. :-D De amúgy mi az, hogy a TMNT-t muszáj lesz kipróbálnod? :-D Kis gyermekkori rajongás végett? Ha igen, akkor ne...kimaradsz egy csalódásból. :-D
ufodani
3 | ufodani 2013.12.21. 08:47
..akkor nézzétek megy a TOP 5-höz k(c)reált videómat is.
A mix perfect!
davkar9
4 | davkar9 2013.12.22. 08:25
Igazán nincs mit. A blog halott, csoda ha lesz 10 hsz az év végéig, de ha már egyszer dolgoztál vele akkor legyen már valami minimális visszajelzés.:-)

TMNT, ja valahogy úgy. :-D Videók alapján a harcrendszer talán elviszi a hátán (páncélján höh), eléggé betmenes volt ránézésre. Elvileg megúszom, azért nem vagyok teljesen hülye, szigorúan 5 euró/alatti játék.
Lovi Tommy
5 | Lovi Tommy 2013.12.25. 13:28
Ezekből sajnos csak két játékhoz volt szerencsém. A Black Flag nekem az enyhe csalódás kategória, de legalább nem a nagyon nagyok közé tartozik, mint az AC3.
SR IV lesz a következő játék amint a BF meglesz 100%-ra. aztán ac1, mert lassan elfelejtem milyen is egy igazi AC játék.
Nem tudom, szoktál-e indie játékokkal játszani, én kifejezetten szeretem őket, s a Knights of Pen&Paper nagy meglepetés volt idén. Igazi retro játék, ami megidézte a régi asztali rpg-k hangulatát.
MattMatthew
6 | MattMatthew 2014.01.11. 11:03
Nagyon jó lett a videó! A zene nagyon ismerős alatta és úgy érzem, hogy nagyon gáz, hogy nem ugrik be, hogy minek a zenéje. Szóval minek a zenéje?:-D
MattMatthew
7 | MattMatthew 2014.01.11. 20:12
MoS?:-D
Creativ3Form
8 | Creativ3Form 2014.01.12. 02:33
Ponnnnnnnnnnnnntosan. :-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.