Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

Jóbarátok

Creativ3Form | 2007.12.04. 22:30 | kategória: Sorozatok | 3 hozzászólás

Számtalan, rengetek, kismillió, sok ezer meg tucatnyi sorozat van de a Jóbarátok A SOROZAT. Egyszerre tud nevettetni, megríkatni, idegesítő lenni, egyszóval sokszínű. Ezt pedig nem minden sorozat tudja letenni az asztalra. Egy Dr. House vagy egy Vészhelyzet vagy egy Grace Klinika esetében (melyek szintén remek sorozatok) előre lehet tudni, hogy az életek megmentése mellett egy kis humorra is számíthat a néző. De a Jóbarátok esetében a meglepetés mindig egy esélyes látogató…mindig kapunk valami olyat, amit egy vígjátéktól (hiszen műfaját tekintve a Jóbarátok egy vígjáték) nem vár el az ember. Példának okául a Rachel (Jennifer Aniston) és Ross (David Schwimmer) szerelmi szál zseniális! Az ember az első résztől kezdve tudja, hogy ezekért az emberekért izgulni kell…a köztük lévő vibrálás annnnnnnnyira egyértelmű, hogy az ember nem tudja figyelmen kívül hagyni, mégis amikor megtörténik a jelek küldésének beteljesítése, meglepődünk, sírunk és egyben boldogok is vagyunk. A történet méltán nevezhető bugyutának, hiszen nincs is történet. Adott hat fiatal, három leányzó és három haversrácfiúpajtás, akik egy fedél alatt élvén élik a mindennapi életüket, meeeeeely…nem hétköznapi. Mondhatnám úgy is, hogy bizonyos epizódok alcíme lehetne „egy pillanatkép az elmegyógyintézetből.” A karakterek a maguk egyszerűségével zseniálisak. Minden karakterben (Rachel, Mónika, Fibi, Ross, Chandler, Joey) van valami, amit szeretni vagy utálni lehet.

Ott van Rachel aki a szépsége mellett kissé butácska de a szeretetéhsége hatalmas és ha ezt lecsillapítod…boldogabb nem is lehet az életed. Ám ami idegesítő benne (bár lehet, hogy ez csak számomra az) az a tipikus női viselkedése egy kapcsolaton belül. Ha egy kapcsolatban valami szar, rossz, fos, az csak is a pasi hibája lehet! Nem említek több tipikus dolgot, mivel erre van egy másik blog bejegyzésem :-P plusz ez az, amit a sorozat a harmadik évadtól fenntart mint feszültséget Rachel és Ross között.

Aztán ott van Mónika (Courtney Cox), Ross húga, akinek rend és tisztaságmániája a háziasszonyok példaképe lehetne de a későbbiekben pont ez lesz az, ami kissé idegesítőnek és úgymond utálhatónak teszi a karaktert.

Utolsó lányként, pedig ne feledkezzünk meg Fibiről (Lisa Kudrow), aki néha skizofrén módjára nyomatja a hülyét. A sorozat elején még csak „Rachel féle” butácska stílust képviselt de aztán kitört belőle az idiótaság felső osztálya. De Fibit pont emiatt lehet szeretni és a dalai miatt utálni (büdös macska, büüüüüdös macska, mivel etetnek tégeeeeeeed).

Jöjjenek a srácok és köztük elsőként (az én személyes kedvencem) Ross, Mónika bátyja. Ross már kisgyerekként imádta a dinoszauruszokat éppen ezért szakmájának a a Paleontológiát választotta, mellyel barátai rendszerint oltogatják:


Mónika: Ross, neked mi kéne jobban a szex vagy a kaja?
Ross: Viccelsz? A szex.
Mónika: Oké, akkor szex vagy dinoszaurusz?
Rossnak tátva marad a szája, és döbbenten bambul maga elé.


Ne felejtsük el megemlíteni, hogy a sorozat legjobban sikerült (és szerintem a sorozattörténelem legjobban sikerült) romantikus szálának ő a férfi főszereplője! Már gimnazistaként bele volt esve Rachelbe, és eme gimnazista évekből néha egy rész erejéig kapunk egy kis flashbacket, amik a sorozat talán leghangulatosabb részei. Bár már a harmadik évad közepén (egy félreértésből keletkezett félrelépés miatt) szakításba kerül Rachellael, az egész sorozat alatt csak ő neki az igazi…csak Rachel az akit szeret és ez fordítva is így van.

Ezután következzen Chandler (Matthew Perry) aki Ross gimnazista haverja és egyben melegnek hitt barátja. A viselkedése és az emberekhez való közeledése alkotta ezt a „meleg a srác” képet de az apja transzvesztitasága is adott némi lökést hozzá. Természetesen nem meleg de ettől még párszor cikis helyzetbe kerül. Ám az igazi fegyvere az a vicc! Nincs olyan szitu vagy történés, amit ne tudna egy viccel vagy egy jópofa beszólással lereagálni de a barátai persze…ennek nem mindig örülnek:


Chandler és Mónika örökbe akarnak fogadni egy gyereket, ehhez pedig Fibi barátai nyújtanak segítséget, akik már túlestek az örökbefogadás bonyodalmain, és szívesen segítenek Chandleréknek. Chandler egy idő után elmegy wc-re és összefut az örökbefogadott kissráccal, aki viszont nem tudja, hogy örökbe fogadták.

Chandler: Szia.
Kissrác: Szia.
Chandler: Azok kiscserkész érmek? Én is voltam kiscserkész.
Kissrác: Tényleg? Az tök jó.
Chandler: Na, most megyek vissza a szüleidhez, mert megbeszéljük, hogy hogyan fogadtak örökbe.
Kissrác: Engem örökbe fogadtak?

Chandler rádöbben, hogy szülök még nem mondták el a fiuknak az igazat

Chandler: Micsodaa??? Én csak hülyültem az előbb!

A kissrác még mindig le van döbbenve.


Az iménti párbeszédből kiderült, hogy Chandler és Mónika egy pár fognak alkotni, amit az esküvővel és az örökbefogadással tetéznek meg. Chandler egyébként mindig is szerencsétlen volt a nők terén éppen ezért kincsként tartja számon Mónikát. Aki talán ezt szereti benne a legjobban.

Zárásként pedig következzen Joey (Matt LeBlanc) aki a hatos fogat legnemnormálisabb tagja. Amit mindkét fiú irigyel tőle, az a nőkhöz való hozzáértése. Szinte minden második részben más nővel jelenik meg. Természetesen próbálkozott ő a komoly kapcsolatokkal is de ezt főleg Rachellel akarta beteljesíteni. Randiztak is párszor de…rájöttek, hogy nem igazán illenek össze. Ők mint legjobb barátok a tökéletes pár. Joey hivatását tekintve amúgy színész de nem sok tehetsége van hozzá. Ám egy rövid ideig, szappanopera sztárként befutott ember volt. Ő volt Az Életünk Napjaiban Drake Ramore, a szexi, jóképű műtős doki de…ennek az álomnak is hamar véget ért. Ami nekem bántó a karakterben az az, hogy a készítők meghagyták olyan hülyének, amilyen a sorozat indulásakor volt. Mindenkinek megjött az esze a finisre…Chandler elvette Mónikát, Fibi férjhez ment Mike-hoz és végül Ross és Rachel is rájött, hogy nem tudnak egymás nélkül élni…csak őt hagyták meg idióta, nemnormális baromnak, aki még mindig a nagy zabálásnak és az egyéjszakás kalandoknak él.

Összefoglalva, a Jóbarátok az a sorozat amit nem lehet megunni. Természetesen a mellékszereplők is hozzájárulnak a sikerhez (Günter, Mike, David, Fibi öccse) de a hatos fogat miatt Jóbarátok a Jóbarátok. Amit még meg kell említenem az a szinkron. A szinkronszínészek sokkal jobban artikulálnak, jobban beleélik magukat az adott szituációba mint maguk a színészek. Chandler vicceinek, idióta hangeffektjeinek az 50%-a a szinkronhang miatt fektet kétvállra. Egy dologban jobb az eredeti hang…ez pedig a sírás-rívás. A sírós, jaaaaaaaaaaj ne hagyj el nagy monológok a szinkronban kimondottan idegesítők (Chandler lánykérésétől szabályosan felrobbantam) de az eredeti hanggal megríkatja az embert. Amikor eredeti nyelven néztem meg a szériát, Ross és Rachel szakítását megkönnyeztem.

Egy szó mint száz…ha még nem láttad pótold be ha meg nem szereted akkor baszd meg a faszt! :-P

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2007.12.04. 23:07
:) Bár olvastam a buzzon már, de jól összefoglalja a sorozatot. Bármikor szívesen megnézek egy-egy részt, felejthetetlen az egész.
(Hasonlóan a Rém rendes családhoz)
2 | NNavigator 2007.12.05. 07:31
Chandler a legjobb!
Sajnos az első 5 évad után ellaposodik, de attól még ő a legjobb a hatosban.
Rachel pedig szerintem feleannyira se buta, mint az okosnak kikiálltott Ross.
Gyűlölöm Ross-t. Egy fosfejű seggfej.

Büdösmacska RULEZ! A videóklipje meg odab@sz...
3 | .:[Kain]:. 2007.12.14. 20:24
NNavigator én meg téged gyűlöllek.
mivan, felállt a cerka Aniston nénire és bántott, hogy MÁR SZAKÍTOTTAK!!!!!!!!! WÁÁÁ

mekkora surmó vagy már...


amúgy respect, ez a sorozat tényleg A Sorozat, ajánlom figyelmedbe angolul, nomeg a Bakikat!!! azokon még egy órán át fogsz sírva röhögni!

You never guess, what Joey has!
GONOREA!!!
:D:D:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.