Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

Sideways (Kerülőutak)

Creativ3Form | 2008.02.09. 21:10 | kategória: Múúúviz | 3 hozzászólás

Mivel a film topicja nem volt túl népszerű, ezért a blgot használom a film ajánlására.

Kerülőutak (Sideways)

Alexander Payne (Gimiboszi, Schmidt története) 2004-ben elkészített filmjéért nem mutattam túlzott érdeklődést. Amikor a tv-ben láttam az előzetest, az tetszett de…nem izgatott fel annyira, hogy beüljek rá egy moziba vagy letöltsem a net-ről majd később pedig, kikölcsönözzem a tőlem kb. 2 percre lévő videotékából. A „majd megnézem az hbo-n” szöveggel legyintettem az egészre. Eltelt három év és egy novemberi szombat éjszakán – talán az év legunalmasabb szombat estéje volt – a hbo következő műsora a Kerülőutak. Mivel addigra már teljesen megfeledkeztem a filmről, izgatottan vártam a reklám végét majd a film kezdetét.

A történet szerint Jack (Thomas Haden Church) esküvője előtt egyhetes utazásra hívja barátját, Milest (Paul Giamatti) Kalifornia híres borvidékére. A két barátnál furább párost elképzelni sem lehet. Miles egy igazi magának való bájgúnár, Jack viszont igazi szexgép. Jack az esküvője előtt még utoljára nagyot akar harapni a szabadságból, Miles ellenben csupán az üvegben rejlő tökélyt keresi. Jack megelégszik az olcsó merlot-val, Miles azonban a nehezen megközelíthető, tökéletes pinot noir után epekedik. Ami közös a két figurában: a kudarcba fulladt álmok és a tovatűnő ifjúság. És mégis, amint beutazzák a part menti vidéket, Miles és Jack azon kapják magukat, hogy lépten-nyomon borba és nőkbe fojthatják bánatukat. Jack fülig beleszeret egy helybeli borkimérőbe ([b/]Sandra Oh[/b]), és még meg sem köttetett házassága veszélybe kerül. A maga részéről Miles is romantikus kalandba keveredik egy borértő pincérnővel (Virginia Madsen). Az esküvő napja pedig egyre közeleg, és kétségtelen, hogy Miles meg Jack nem ússza meg ép bőrrel vagy ép lélekkel a kiruccanást…ha egyáltalán szándékukban áll visszatérni.

A film egyszerűen csodálatos. Kedvenc filmjeim egyike lett. Egyszerűen nem lehet hibát találni benne. Vicces, emberi, megható. Csodálatos, minden egyes perce élvezet. A rendezés és a forgatókönyv zseniális, az alakítások nagyszerűek. Paul Giamatti-t jelölni kellett volna Oscarra, Thomas Haden Church-nek és Virgina Madsen-nek pedig meg kellett volna kapnia a díjat (de Thomas Haden Church-nek mindenképp), ahogy magának a filmnek is. Az Oscar igénytelensége ismételten bebizonyosodott, de…ne ezzel törődjünk, hanem azzal, hogy ha még nem láttuk, nagyon gyorsan pótoljuk és élvezzük ki a film minden pillanatát. Virginia Madsen monológja a borokról talán a film legjobb jelenete. Nemcsak azért, mert a borról amúgy is romantikus dolog beszélni de…nekem az volt az érzésem, hogy ebben a jelenetben a bornak szánt bókok és a monológ szexi hatása nemcsak magának a bornak, hanem a pasinak Miles-nak is szólt, aki a részegség kábulatában ülve, kábult tovább a nő szavaitól.Ez egy olyan film, amiről sértés azt állítani, hogy zseniális. Ez több annál. Kötelező darab.

10/10

Utolsó módosítás: 2008.02.18. 12:36

Hozzászólások

McCl@ne
1 | McCl@ne 2008.02.13. 16:17
És tessék, erről beszéltem: valaki teljesen emészthető módon és hosszúságban kiveséz egy nagyközönség számára is simán élvezhető filmet (sajnos csak félig láttam, de azóta már megvettem DVD-n, be lesz pótolva, főleg ezen írás után), és senki még csak egy "hú, tök jó, majd talán megnézem, ha elémeszi a fene" - szintű hozzászólást sem dob...
Én csak most kerültem masszívan gép elé, de köszönet, hogy felhívtad rá a figyelmet, be fogom pótolni, multkor még gondolkodtam is, hogy melyik film maradt félbe, most esett le!

Szóval köszi és írj még, ha hasonló akad a kezed ügyébe, mert az ilyen jellegű darabokra mindig vevő vagyok! (lásd: kb. minden második kritikámat)
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2008.02.20. 21:53
Bazz, én csak most vettem észre a kommented...pedig azóta már trailert is töltöttem fel. Na mindegy, örülök, hogy emlékesztettelek eme remekműre. Ha már a polcodon van, akkor nincs gond. Majd miután végignézted, érdekelne a véleményed.
Creativ3Form
3 | Creativ3Form 2008.05.26. 16:24
:-(
Abban reménykedtem, hogy a véleményem elolvasása után sokan lecsapnak a filmre és szépen kitárgyaljuk, hogy miért is pompás, már-már tökéletes eme alkotás. Szomorú vagyok, hogy egy ilyen remek filmet nem sokan néznek, vagy ismernek, de ha még is, akkor azért vagyok szomorú, hogy senkit nem fogott meg annyira, hogy akár csak egy "hú, na ez aztán fasza kis film" kommenttel támogassa az ajánlásomat. Persze, nem vagyunk egyformák, de szar látni, hogy egy foss AVP Requiem topicja hemzseg a kommentektől, míg a Sideways topicja meg a Milyen filmeket néztél meg a héten 120. oldalán található meg kb. 6 kommenttel.
:-(

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.