Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

TOP 10 - Movie

Creativ3Form | 2008.02.11. 19:07 | kategória: Múúúviz | 5 hozzászólás

Sok ide-oda rakosgatás és késői megtekintés után itt a 2007-es év top 10-e.


10. Die Hard 4.0 (Legdrágább az Életed)

John McClane öreg korára teljesen megváltozott. Nem iszik, nem cigizik, nem káromkodik és elege van a munkából. De amit nem lehet róla elmondani azaz, hogy egy puhány, vén fasz lenne. McClane jött, látott és móresre tanította a számítógépguruk hadseregét a maga live free or die hard módján. Tekintve, hogy sosem voltam nagy Die Hard rajongó (nyugodtan lehet bántani érte) a film mégis adott valami pluszt, amitől újra fogom nézni (már elkezdtem) a régi részeket és ki tudja…idővel minden változik. Yippee Ki Yay Motherfucker!


9. The Pirates of the Caribbean: At World’s End (A Karib-Tenger Kalózai: A Világ Végén)

Gore Verbinski egy sokoldalú rendező. Csinál vígjátékot (Egértanya) csinál horrort (Kör) csinál drámát (Az Időjós) és csinál kaland filmet (Karib 1,2,3). Mikor az első részt néztem moziban, teljesen a hatása alá kerültem ennek az egész kalóz-érzésnek. Nemcsak Depp játéka volt az, ami lenyűgözött, de a látvány és a megvalósítás is a székhez kötött. Majd jött a második rész és minden téren rátett egy lapáttal ám a harmadik…annak ellenére, hogy tempó, akció és látvány terén visszafogottabb (bár a film végi örvény jelenet odabassz), számomra hozta azt, amit a trilógia záró(?) részétől elvártam. Kedvenc trilógiám.


8. I’am Legend (Legenda Vagyok

Francis Lawrence 2005-ös filmje a Constantine szerintem remek kis movie volt. Bár nem olvastam a képregényt, de magával ragadott a film lassú, feszült tempója, a pokol jelenet pedig…a legjobb jelenet (Peter Stromare „ördögi” alakítása mellett). Ennek köszönhetően nagy kíváncsisággal vártam a rendező következő munkáját, mely Will Smith főszereplésével érkezett meg közénk. A film remek, de a CGI szörnyek igénytelensége miatt csak egyszer nézhető, ámbár remek alkotás lett, melynek James Newton zenéje (ha ritkán is szólal meg) hatalmas erőt ad.


7. Shoot’Em Up (Golyózápor)

Clive Owen-ről az Artúr Király óta tudni lehet, hogy remek színész. Számomra a Closer (Közelebb) című filmjében nyújtotta az ”ez a pali egy zseni” teljesítményt, mégis Az Ember Gyermeke a legjobb filmje…szerintem. E kis alkotás pedig olyan káprázatos, ötletes és természetesen 100%-ig agyatlan akcióval ajándékoz meg minket, hogy még a Bourne Ultimátum készítői is elismerően biccenthetnek. Úgy ahogy van remek film, ahogy Monica Belucci és Paul Giamatti is.


6. Gone Baby Gone (Hideg Nyomon)

Az író (Dennis Lehane) másik könyvének filmváltozata a Titokzatos Folyó, a kedvenc krimim és Clint Eastwood filmem lett. Amikor meghallottam, hogy egy újabb regény kerül feldolgozásra, kicsit megijedtem a rendező neve hallatán. Szeretem Ben Afflecet, semmi baj nincs vele, csak nem hittem abban, hogy első rendezésként vissza tudja adni a könyvet. De tévedtem…Affleck kihozta a maximumot és bár az öccsét Casey Afflecket valahogy sosem bírtam elviselni, mégis remekül alakította a karakterét. A történet megható, melyet a képi világ és a remek alakítások csak fokoznak. A legjobbak közt a helye.


5. Atonement (Vágy és Vezeklés)

Ez az a film, mely ráébresztett arra, hogy hiányzik a szerelem. A történet valami hihetetlen szép és csodálatos. Bár a Hosszú Jegyesség már próbálkozott ebben a témában (remekül természetesen) de Joe Wright gárdájának se kell szégyenkeznie sőt…nekem ez a film közelebb áll a szívemhez (ebben Keira Knightley is közrejátszik persze). A képi világ annyira de annyira csodálatos, hogy nem ereszt és ha ehhez hozzávesszük még Dario Marianelli írógéppattogással kísért zenéjét, akkor a végeredmény kész gyönyör.


4. The Bourne Ultimatum (A Bourne Ultimátum)

Ez a film AZ AKCIÓ FILM. Oktatni kéne a filmes sulikban, hogy hogyan is kell TEREMTENI. A Film első része vegyes érzésekkel lepett el. Jó kis movie volt, de nem volt az igazi…valami hiányzott. Ám a Bourne Csapdával megkaptam a hiányérzetem okát. Úgy hívják, hogy Paul Greengrass. Az ő képi világa és elképzelései sokkal jobban illenek ehhez a filmhez, mint a Bourne Rejtélyt levezénylő Doug Liman felfogása. Vele sincs különösebb baj, de Greengrass kamerarángatós harci jelenetei és ezáltal realisztikusabb ábrázolása sokkal jobban a fotelhez szögeztek, mint bármelyik akció film a közel múltban. Matt Damon-t pedig ijesztően komolyan lehet venni ebben a légkörben. Csillagos 10-es alkotás.


3. Zodiákus (Zodiac)

David Fincher a He7edikkel bebizonyította, hogy nagyon ért a szakmához. A movie a mai napig a filmtörténelem legnagyobb thrillere, melynek két és fél órája a 100-dik nézés után se unalmas. És a Zodiákussal Fincher ismét nagyot alkotott, csak kissé vontatottabb felfogásban. Olvasni is lehetett a kritikákban, hogy akinek a He7edik egy lassú tempójú film volt, az erre be ne üljön, mert felköti magát. Ettől függetlenül az utolsó percig izgalmas és már-már annyira bele tudja élni magát az ember (legalább is én), hogy jobban érdekli, hogy ki is a Zodiákus, mint az utána nyomozó nyomozókat. Visszafogott tempójú, ámbár remek hangulatú film a mestertől! Még ilyet, még ilyet.


2. No Country For Old Men (Nem Vénnek Való Vidék)

A Coen fivérek előző filmje a Betörő az Albérlőm nem igazán tetszett. Sőt! Kimondottan szomorú voltam, hogy kedvenc színészem Tom Hanks a nevét adta a moviehoz. Persze ezért lehet bántani, de ez a véleményem. Éppen ezért nem kaptam fel a fejem, amikor hallottam, hogy jön az új filmjük a Nem Vénnek Való Vidék. Aztán láttam a trailert…majd a filmet. Most pedig nem tudom eldönteni, hogy ez az évtized vagy minden idők legjobb amerikai filmje. Zseniális, amit a két testvér művelt, valami hihetetlen amit láttam! Javier Bardem pedig maga a gonosz, az ördög. Lassan elkezdem nézni a Coen testvérek korábbi filmjeit is…hátha akad köztük egy két gyöngyszem…


1. DEATH SENTENCE (HALÁLOS ÍTÉLET)

James Wan filmjét nem tudták letaszítani a trónról. A Fűrész mestere valami olyat alkotott, ami meghatározó lesz számomra a hasonló témájú filmeknél. Mint anno a He7edik esetében. Kevin Bacont rég láttam már ennyira parádés játékban és ennyire rá illő szerepben (kopasz sztájl the best). Jöhet a mestertől horror, de inkább efféle mesterműveket kéne letennie az asztalra…sokat, hogy örülhessünk.

Utolsó módosítás: 2008.02.11. 19:13

Hozzászólások

1 | X-com 2008.02.11. 19:35
Nézd meg a Coen filmeket, tuti ! lesz benne egy-két gyöngyszem. Még talán a No Country-nál is jobbak! Egyébként nálam valahogy a Zodiákus nem illik a sorba és a Gone Baby Gone sem... De egyébként nálam is a helyén van a lista :)
Kanduhrka
2 | Kanduhrka 2008.02.11. 19:43
Azt a rohadt Zodiákust mindig elfelejtem megnézni:(
LiT
3 | LiT 2008.02.11. 20:37
Nekem nem tetszett a Zodiákus. Számomra túl vontatott volt! Nem a legjobb filmje David Finchernek!
Creativ3Form
4 | Creativ3Form 2008.02.11. 20:46
Emlékszem, hogy ki is voltál akadva rendesen. Én se ezt tartom a mester legjobb művének de szerintem naggggyon egyben volt. Főleg úgy, hogy...
!!!SPOILER!!!
...gyerekkorában ott élt, ahol a Zodiákus ténykedett. Az a buszos jelenet, amikor a Zodiákus megfenyegetett egy iskolabusznyi gyereket, hogy kinyírja őket és ezért a sulibuszok rendőri kiséretet kaptak...na, a kis Fincher ott volt egy ilyen buszon és kérdezte is az apját, hogy miért van ez. A papa elmagyarázta majd a kis Fincher közőlte, hogy nem hajlandó többet busszal menni sőt! Később emiatt is költöztek el. Ez az extra dvd-n volt és néztem egy nagyot!
!!!SPOILER VÉGE!!!
Adj majd neki még egy esélyt...én másodjára sokkal jobban élveztem. Ok, nekem tetszett elsőre is, de próbáld meg. ;-)
McCl@ne
5 | McCl@ne 2008.02.11. 21:47
Egész jó lista, komolyan! Nem mindennel értek egyet, de nem lényeg, apróságokon nem akadunk fenn, bár a korábbi Coen filmeket tessék pótolni, mert a Miller's Crossing vagy a Fargo instant klasszikus, helyben üt.

Viszont komolyan mondom, TI NEM VAGYTOK NORMÁLISAK!!!
Mi a tököm olyan nagy szám abban a Death Sentence-ben? Egy 25-ös listára talán ráférne, de egy nem több egy tré sztori itt-ott hangulatos feldolgozásánál! Még színészileg sem egy nagy szám, Bacon ennek a formának az ezerszeresét hozzá pl. a Titokzatos folyóban! Az akciójelenetek sem túl eredetiek, pláne ha megnézitek a tetőrőllehajtást és belenéztek a Bourne Ultimátum utolsó autós ámokfutásába! ;-)

Meg úgy általában: ez a Wan semmi extrát nem tett az asztalra, van némi vizuális érzéke, de azt is inkább alárendeli David Fincher majmolásának, konkrétan azt a technikát erőlteti, amit a Pánikszobában és a Harcosok klubjában (főleg az előbbiben) fejlesztett tökélyre! Szóval koppint, lop és van némi hangulatteremtő képessége, kb. a videótékák legfelső polcára elég...
Most komolyan: az a fércmunka jobb lenne, mint a Bourne Ultimátum? Vagy bármelyik film a listáról?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.