Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

csuvi blogja

Másként élni - A vegetarianizmus - Bevezető

csuvi | 2007.11.24. 21:57 | kategória: életmorzsa | 16 hozzászólás

Rengetegen írnak e-mailt, állítanak meg utcán (:D) és kérdezik, mi értelme van ennek -egy hét alatt amúgy sem lehet következtetni semmire. Tegyük tisztába a dolgot: engem pusztán annyi érdekel, hogy a magamfajta hústemető - kinek reggelijében, vacsorájában a szokásos kenyér+sajt/vaj+kis zöldség kombináción felül az egyetlen alternatíva a gyulai illetve csabai kolbász váltogatása – képes-e egyáltalán ledobni rögzült szokásait anélkül, hogy véresre kapart testrészeit kellene nyalogatnia minden egyes falat után.
Elöljáróban talán annyit elmondhatok, hogy lehet, hiszen a vegetáriánus nem egyenlő a mezőn legelő kecskével. A vegetarianizmus nem arról szól, hogy a tányérról pöcköljük le a tetemet és a megmaradt, jóformán csak zöldet és vizet tartalmazó köretet lapátoljuk be s világbékén merengve, könnyes szemeink dörzsölgetésével próbáljuk meg elterelni figyelmünket dübörgő gyomrunk jajveszékeléséről.

Mielőtt beleugranánk a sűrűjébe, kicsit járjuk körbe az alapokat. Nem kívánok untatni senkit, oldalakon keresztül, csupán a felhomályosítás alapjait teremteném meg az alant terülő néhány sorral, azoknak pedig, akik további információkra szomjaznának, helyre kis linkekkel kedveskedek bejegyzésem levezetéseként.


Alapfogalmak:

Vegetáriánus: olyan ember, aki nem eszik semmilyen húst (halat sem)
Szemi-vegetáriánus: ő alkalmanként eszik szárnyas húst, illetve halat
Ovo-vegetáriánus: tojást magához vesz, de tejet, tejtermékeket nem
Lakto-vegetáriánus: tejet, tejterméket fogyaszt, de tojást nem
Ovo-lakto vegetáriánus: a fenti kettő egyesítése
Vegán: a vegetáriánizmus, mint eszme csúcspontja, szerénységem véleménye szerint egyetlen tiszta formája. A vegánok a hús mellett a tejtermékek, a tojás, sőt többek közt a méz fogyasztását is elvetik. Ezen belül van még néhány vadhajtás (csak gyümölcsevők, nyersevők, pránázók), amit –mint komplett idiótaság- nem kívánok reklámozni.


Teszkó gazdaságos történelem:

Sokan hiszik, hogy a növényevő életmód egy modernkori divathullámot meglovagló, értelmetlen feltűnési viszketegséget kielégítő maszturbálás. Elsősorban a különböző vallások (buddhizmus, hinduizmus, iszlám, kereszténység), szekták, közösségek tanításaiból meríthetünk a cáfolathoz szükséges ismereteket, melyek bizonyságot adnak, hogy több évezredes szokásról beszélünk. Ismereteink szerint egyiptomi papok sem ettek húst, de különböző utalásokat a Bibliában is találhatunk.

Az első modern kori vegetáriánus társaság 1847-ben alakult Angliában, majd a példát további országok követték, köztük Magyarország 1883-ban. Az alapítgatásokba nagyon belejöttek, így 1908-ban létrejött az őket csokorba szedő Nemzetközi Vegetáriánus Egyesület is. 1944 két angol úr (Elsie Shrigley és Donald Watson) úgy gondolta nem elégszik meg csupán a hús elhagyásával (lásd fentebb), így megnyitották az első vegán egyesület kapuit.

Manapság egyre csak nő a húst étkezéseikből elhagyók száma, melyek között egyre nagyobb azok aránya, kik nem vallási okokból, pusztán emberi érzéseik okán (miért bántanánk az állatokat) változtatják meg étrendjüket. Egyelőre még mindig India képviseli a vegetáriánusok túlnyomó hányadát (70%), viszont az arány lassan, de folyamatosan csökken.


A tévhit

Egy megfelelően összeállított étrend fedez minden szükséges tápanyagot, vitamint, amit a szervezet megkíván. A legtöbbször felmerülő kérdés a fehérje körül koncentrálódik; sokan hihetetlennek tartják, hogy ez a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagforrást hús nélkül is lehet fedezni. Pedig a proteint szója, hüvelyesek, kukorica és sok más zöldséggel könnyen magunkhoz tudjuk venni. A tévhit egyik alapja lehet a túl sok húsfogyasztás, hiszen míg a szervezetnek 1g fehérjére van szüksége testsúlykilógrammonként, addig a magyar átlagbevitel 110-140g.
A többi vitaminra, miegymásra ugyanez érvényes, mindent lehet pótolni mindennel, de patikákban kaphatóak kifejezetten vegáknak szánt multivitaminok is. (összecsapás ON)

Egyenlőre ennyit szánok a téma hátterének megismertetésére. Elnézést azoktól akik szerint túl sokat dumáltam, és azoktól is, akik szerint túl keveset. Jövő héten jelentkezem.

---------------------
www.vegetarianus.hu
www.vegetarianus.info
www.veg.hu
wikipedia
www.veganhealth.org
index fórum

Utolsó módosítás: 2007.11.24. 22:43

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2007.11.24. 22:19
amúgy a vega kaják rohadt finomak tudnak lenni, de egy csirke rizs kombót, fasza mártással, én bizony ki nem hagynám:)

amúgy Mo. elég elmaradatott a vega dologban, de vannak ennél sokkal durvábbak is (nyugatra is - spanyolok pl, keletre is - görögök)
2 | Samu G 2007.11.24. 22:22
Nekem csak az a kérdésem hogy miért?
- Nem ízlik a hús? (furcsa, de én pl sajtot nem eszem ilyen okból egyáltalán)
- Azt hiszed ettől egézségesebb leszel ?
- Valami furcsa vallási meggyőződés ?
- Állatvédelem ?
Komolyan érdekel.

Ja és még annyit hog semmi bajom a vegákkal meg hasonlókkal mindenki úgy gondolkodik/él ahog neki jól esik. Viszont sokuk (gondolom te azért nem ilyen vagy) fölényeskedik, és úgy gondolja hogy ő jobb, több mint mások(kérkedik vele). És ez rohadtul tud irritálni (lásd illusztrációként hibridmánia a South Park smuk alert része)
3 | csuvi 2007.11.24. 22:26
annyira nem mondanám elmaradottnak. nagyobb áruházláncokban elég könnyen beszerezhető mindenféle alapanyag (meg ugye bioboltok, csak azok drágábbak). emellett az ilyen menza szerű kajáldákban is van mindig húsmentes leves és legalább egy főétel, mégha néha az éppen csak valami halál egyszerű tésztaféle is. ami mondjuk azon kívül, hogy megtölti a hasat nem sokra jó, de a semminél több. picit utánanéztem ezeknek is, majd a beszámolónál bővebben kitérek rá.
4 | csuvi 2007.11.24. 22:31
Samu G: nem olvastad el figyelmesen: én nem vagyok vega, csak kipróbálom. Amúgy az tény, hogyha megfelelően összeállítod a kaját, tehát semmiféle vitaminban nem szenvedsz hiányt, sokkal egészségesebben lehet élni. Bár véleményem szerint közel ugyanez elérhető ha az állati eredetű étel sovány húsra és halra korlátozódik.
5 | Pyrogate 2007.11.24. 22:46
jó hát annyira nem elmaradott, ezt mondtam én is, hogy van rosszabb:) Viszont van sokkal jobb is, olyan helyek ahol az éttermekben 60-40 a nemvega-vega aránya a kajáknak. Azért mi nem itt tartunk:)
amúgy nővérem meggyőződésből az (állatvédelem)
6 | Samu G 2007.11.24. 22:55
Azóta már olvastam előző postot, így már OK, visszavontam a kérdést
7 | Blathnaid 2007.11.25. 02:45
Nos, egyszer én is vega voltam, két kemény hét erejéig, és teszem hozzá, nem magamtól. Iskolától Angliába mentünk, két hétre, nyelvtanuáls céljából. És mint az ilyen legjobb módja az együttélés, mindenkit, egyenként, egy-egy családhoz helyeztek el. Nos, én nem a szerencsémről vagyok híres, így naná, hogy egy vegetáriánus családhoz kerültem... Huhh... Persze úgy, hogy nem vagy felkészülve rá, ez marha jó: mindenkit felkészítettek a suliban, vigyen ajándékot :D Az én motyómban: fokhagyma, pirospaprika, csabai, téliszalámi :D Természetesen ment a szomszédnak :D
Viszont azt kell hogy mondja, kibírtam! :D Még hamburgert is csinálta, persze nem igazi húsból :D Persze nem bírtam ki, hogy a kiránduláson nem vegyek meg kb. 3 hússal töltött pitét (pastry-t) :D
8 | drdani 2007.11.25. 20:09
msot nem akarok okoskodni, de van egy rakat aminosav, aminek hiánya hiánybetegségeket okoz. ezek olyan aminosavak, amiket CSAK húsokban lehet találni, és a szervezet sem tudja előállítani saját magának...
9 | csuvi 2007.11.26. 08:17
drdani: most nem találom a cikket, amiben jól le van írva, de több helyen is utalnak rá, hogy ez is egy tévhit. annyival nehezebb, hogy míg a húsban megvan egyszerre az összes fontos aminósav, addig a vegáknak több féle növényből kell összelegózi
10 | MagicMoment 2007.11.26. 10:25
hát inkább legyen valaki zöldevő,mint szemét evő. így is tovább fogsz élni,minta sok majom,akik csokin meg reggelikekszen élnek. a semminél ez is jobb. de sok hülyeséget is írtál,ami arra utal,h nem ismered rendesen a szervezet felépítését és igényeit.
némileg félreérthető, ez a fehérje 1g meg Mo-i fogyasztás.
az emberek nagyon nagy része nem azért eszik húst,mert fehérje van benne. az élsportolók és azok az emberek,akik a sportot életformának tartják,azok esznek csirke,pulykamellet,halat és marhát,mivel ezekben található meg a legnagyobb fehérje forrás. ~20-25%-a fehérje.
a multivitaminos dologra csak annyi,h nem tudom,h a vegáknak milyen a multivitamin cuccosuk,de abban gondolom egyetértünk,h a mai zöldekben kb annyi vitamin található,mint a merell cipőmben. amúgyis ebben a mérgező rohanó világban igencsak kell a nagydózisú vitaminok fogyasztása,szóval írhatnál pár sort,h a tiétek miből mennyit tartalmaznak,aztán majd segítek,h még 4-et dobjál be belőle vagy csak 3-at :P
11 | MagicMoment 2007.11.26. 10:27
jah,az kimaradt,h az emberek nagy része azért eszik húst,mert zabál és h jól lakjon. mer hát a kóbász meg a párizsi az jó kaja,mellég egy kis tarja és a többi zsíros hányadék :DD
aztán megvagyunk lepődve,h sokan kapnak szívinfarktust,meg vízszeres a lábuk,meg magas a vérnyomás,agyvérzés etc..
Attila88
12 | Attila88 2007.11.26. 13:34
Amin legjobban meglepődtem, hogy az emberek naponta - az írásod szerint - 140g fehérjét visznek be a szervezetükbe.
Kb. 700gramm tiszta húsban (nem hurka, kolbász, stb) van ennyi fehérje. Kétlem, hogy átlagban ennyi csikremellet + bélszínt ennének az emberek, naponta.
13 | csuvi 2007.11.26. 14:49
MM: köszönöm a korrekciót, abszolút igazad van: nem vagyok otthon a szervezet igényeiben :) azt természetesen tudom, hogy az átlagember nem azért eszik húst, hogy fehérjeszükségleteit fedezze, csak így próbáltam meg legegyszerűbben megfogalmazni az átlagember proteinigénye és a túlzó fogyasztás közti különbséget s kivetíteni arra a feltételezett okra, miszerint sokan pont a mértéktelen zabálásaik okán feltételeznek mindenféle hülyeséget az egészségesebben, meértékletesebben táplálkozóról. Mellesleg félreértesz szerintem, hiszen nem célom vegetáriánusnak lenni, magam is a csirke, pulyka, hal/rizs kombót preferálom, ha az egészséges táplálkozás mibenlétéről beszélgetünk (lásd pár hsz-szel feljebb)

Attila: 110-140-et írtam. a hús pedig csak az elsődleges fehérjeforrás, a magyar ember rengeteg fehér kenyeret eszik (10g fehérje/100g) hogy csak egy példát említsek. Nem vagyok táplálkozási szakértő, de gondolom van itt sok minden szar, amit napi szinten fogyasztunk és összejön belőle a kérdéses felesleg.

természetesen ha rosszul gondolom, továbbra is örömmel veszem ha felhomályosítotok :)
14 | csuvi 2007.11.26. 14:52
ja és Magic:
Emlékszem még, mikor linkelgetted, hogy hány (tíz)kiló zöldséget kell kajálni a szükséges vitaminmennyiséghez :)
ezzel a vitaminnal futottam össze a legtöbbet.
15 | MagicMoment 2007.11.27. 08:24
bazd. 1 mondatod olvastam félre és máris azt hittem,h vega vagy :D
de most látom csak,h kipróbálod.
szóval a vitaminokhoz visszakanyarodva.(ez kb annyira fontos a szervezetnek,mint,h levegőt vegyél :) )
amit belinkeltél,abból kb napi 4-5-t megkéne enned. így első nekifutásra.
nem tom lehet-e itt is linkelni,de dobok egy próbát.
ebben
(ha nem megy a linkelés:(http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=4150)
a termékben levő adagok kellenének,h a MINIMUMOK legyenek annak érdekében, h az emberi szervezet normálisan működjön.
én még ezt is kiegészítem 2g cvitaminnal és 1g kálciummal ill 500mg magnéziummal.
mert bár az nyilvánvaló,h ezeket mind egyszerre nem dolgozza fel a szervezet és van,amit kipisálsz,de ha napi 3x elosztva szeded be,akkor fokozatosan kap a mega dózisból megfelelő dózist. míg amit te kinéztél az kb arra elég,h levegőt vehess. szóval amúgy is nagyon fontos,h mega dózisban szedd a vitamint,de vega életmódban meg még fontosabb!!
egyébként dr lenkei-nél is találsz még ilyen dózisú multivitamin készítményeket. másrészt pedig szedésükkel élénkebb,frissebb leszel. arról nem is beszélve,h nem leszel beteg,mert megerősíti az egész szervezetet. no nem egyik napról a másikra,de megéri. minden téren. tapasztalat :)
16 | csuvi 2007.11.27. 20:11
na, akkor ezt meglesem, már két hete taknyom nyálam egybefolyik :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.