Watch Dogs 2
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

csuvi blogja

Egyél tofut

csuvi | 2007.12.04. 11:13 | kategória: zaba | 0 hozzászólás

Szójakészítmény, szóval magas fehérjetartalommal bír, pláne babbal párosítva, így gyurmaszakkörösöknek is ideális, ha unalmas a rizs+csirke kombó :) (a bab jótékony hatásának köszönhetően még sorba sem kell állni a gépeknél :D). Komolyra fordítva a szót, mivel a boltban kapható félkész szójababtúró nem vetekedhet a csirkehússal (100g esetén 12g fehérjét, 4g zsírt, 9.1g CH-t tartalmaz) sportembereknek inkább csak csirkecsömör elleni köztes étkezésnek kiváló.

Tofu zöldséggel (4 személyre)


Hozzávalók:

400g tofu
300g egész zöldbab
1 paprika
(Fél póréhagyma)
3 gerezd fokhagyma
1,5 ek. Szójaszósz
200ml tyúkhús-, vagy zöldségleves alaplé
olaj
só, bors

A tofut lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd tetszés szerint kicsi kockákra, vagy nagyobb háromszögekre daraboljuk. A gombát, póréhagymát, paprikát felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk, a babot kb. 5cm-es darabokra szeljük.

A tofut sózzuk, borsozzuk (óvatosan sózzunk, hiszen a szójaszósz és a húsleveskocka is sokat tartalmaz), majd minden oldalát kevés olajban átpirítjuk (10-12 perc). Ha kész, kivesszük, majd a helyén a gombát és a fokhagymát átpirítjuk. Hozzáadjuk a többi zöldséget, valamint a húslevest, felforraljuk, majd fedő alatt körülbelül 7 percig főzzük. Hozzáadjuk a szójaszószt, majd nagyobb lángon újabb 2 percig főzzük. Végül belerakjuk a tofut és még két percig hagyjuk rotyogni, ha kész, azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: a zöldségek ízlés szerint helyettesíthetők, egész zöldborsóval, spárgával, karfiollal, brokkolival stb.

4 személy esetén a következő adatokat adta az oldal: személyenként körülbelül 14g fehérjét, 15g zsírt valamint 30g szénhidrátot tartalmaz. Véleményem szerint ez csajokkal számolt érték, ugyanis egy életrevaló méretekkel megáldott férfi szerintem gond nélkül betolja a tofu felét :)

(forrás: vital.hu)


Melléklet: Pár szó a szójáról és a tofuról

Szójatermékek

A szójabab vadnövényként szerepel az 5000 évvel ezelőtti kínai írásokban. Évszázadok kellettek, hogy elnyerje méltó helyét a konyhában. A távol keleten a japán konyhakertekben nőtt először, és nemsokára a fő táplálékuk közé került. Ők a föld húsának, vagy csontnélküli húsnak is nevezik ezt a növényt. A XVIII. században egy német botanikus Japánból visszatérve magával hozta a csodanövényt, de ismét kellett száz év, hogy élelmiszerként terjedjen el Európában.

Maga a növény hasonlatos a bokros babŹbal, egy-egy fajtája akár két méter magasra is megnő. A termése hüvelyes, akárcsak a bab. Megközelítőleg 500 fajtát ismernek belőle, zöld, piros, barna színben, és több méretben. Élettani szempontból az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat igen kedvező összetételben tartalmazza, a legértékesebb fehérjeforrások között sorolják. A szójafehérje aminosav összetétele a legkedvezőbb a növényi fehérjék között, benne az összes esszenciális aminosav megtalálható! A
szénhidráttartalma alacsony, keményítőt pedig nem tartalmaz. Nyersen fogyasztva mérgező lehet, épp úgy, mint a többi babféle, hiszen tripszininhibitort tartalmaz. Ezt viszont a főŹzés, hőkezelés ártalmatlanná teszi. A szója fogyasztása bármilyen formában, kedvező hatással van a zsír és cukor anyagcseréjére, jó hatással van a bélműködésre, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását akadályozhatja.

Korábban, míg önmagában szójatermékeket nem lehetett kapni, az élelmiszerek közül a csokik, a gyerektápszerek a pékáruk és a konzervlevesek tartalmaztak szóját, szójalecitin formájában. Aztán elérkezett az idő, hogy a szója elnyerje méltó helyét nálunk is a táplálkozásban. Sokan - helytelenül - húshelyettesítőként alkalmazzák, ám inkább értékes étrend-kiegészítőként alkalmazva válik kifejezetten nélkülözhetetlenné a reformkonyhában.

A tofu

A kínai, japán és koreai konyha ínyencségei közé tartozik a tofu. Ez a szójatej fehérjéinek kivonásával és összepréselésével nyert túró és sajt. Semleges aromája és állaga kiválóan alkalmassá teszi bármiféle étel ízesítésére, illetve köretek készítésére. Lehet sós, vagy édes, akár desszertet is készíthetünk belőle. Egészségvédő gyógyító hatását már régóta ismerik. Könnyen emészthető, kis energiatartalmú, 35-38% fehérjét tartalmaz. Ásványokban (vas, foszfor, kalcium, kálium) és vitaminokban (E és B1, B2, B3) gazdag, koleszterinmentes élelem. Idősek, betegek kisgyermekek egyaránt fogyaszthatják.

A távol keleten sokfajta betegséget orvosolnak vele, többek közt az érelmeszesedést, keringési zavarokat. Csontritkulásban és tej allergiában szenvedok részére fogyasztása különösen ajánlott. Igen könnyen emészthető. Idosek, betegek, kisgyermekek egyaránt fogyaszthatják. Bármelyik évszakban fogyasztható, de sokat enni nem lehet belőle, mert gyorsan eljön a telítettség érzése.

(forrás: wellnesstippek.hu)

Utolsó módosítás: 2007.12.04. 11:15

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.