Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

cygary blogja

Jericho falai...

cygary | 2008.09.28. 15:25 | kategória: teszt | 14 hozzászólás

Clive Barker neve a játékvilágban nem ismeretlen, a nagyszerű Undying is az ő nevéhez fűződik. A Jericho(ha mást nem is) bebizonyította hogy Barker neve garancia a brutalitásra és az egyéb ocsmányságokra.

És az úr megteremté az Elsőszülöttet
A játék talán legerősebb pontja a történet, amely bár néha sablonos, tény hogy érdekfeszítőbb mint a megszokott FPSek körítése. Eszerint Isten, Ádám és Éva előtt megteremtett egy lényt. Ez a lény nem volt se szép, se ocsmány, se nő se férfi, se olyan aki szerette a Simset és aki nem. Isten belátta hogy teremtményét elhibázta, azonban elpusztítani nem tudta őt, ezért bezárta. A többit már tudjuk, Ádám és Éva megkapta azt amit az Elsőszülött a legjobban irigyelt. A szeretet. Mivel ő maga nem tehetett arról hogy Isten ilyennek teremtette őt, a magányos durci helyett bosszút forralt. Időközönként elszabadul, és ,,befal'' egy kicsit ismert világunktól hogy erejét növelje. Ennek megfékezése érdekében Körülbelül 600 évenként összeállt egy mágikus képességekkel felszerelt csoport hogy visszaűzza az Elsőszülöttet a sötétség mélyébe. Bár a hősök sosem tértek vissza, eddig a küldetés mindig sikerült...

Jericho Squad
Így hát a közeljövőben(ami a játékban a jelen) ismét összeáll piciny csoportunk, gépfegyverekkel és gránátokkal felszerelkezve hogy nekivágjon a kalandnak. Ők erről azonban semmit sem tudnak. Most hogy meghallgattátok az alapsztorit beszélnék kicsit társainkról is.
Mint tudjátok a játékban hat embert irányíthatunk, közöttük egy gombnyomással válthatunk ha a helyzet megkívánja. Mindenki más képességekkel és fegyverekkel rendelkezik, és nagyjából mindenki hasznos is tud lenni.

Delgado Közel 150 kilós izomkolosszus barátunk neve amolyan Easter Eggként spanyolul ,,véznát'' jelent. Jobb karjára egy hatalmas forgótáras gépfegyvert szereltek fel, és ha ez nem lenne elég még egy tűzdémonnal is lepaktált így gépfegyverét leeresztve tűzcsővát röpíthet a levegőbe amely a legközelebbi áldozatot azonnal megöli.

Rawlings Rawlings atya Isten nevében dupla pisztolyokkal osztja az áldást, amelyekbe különböző trükkös kis töltényeket pakolhatunk. Képessége még a távolról való feltámasztás(erről később) és az ördögűzés is.

Cole Szőke leánykánk arcát nem igazán látni mivel méretes sisak borítja fejét. Neve egyet jelent a munícióval mivel valamilyen módon képes ebbe a világba is átimportálni pár kiló töltényt. Egy könnyű gépfegyverrel van felszerelkezve, inkább az időlassítás miatt említeném meg, ezzel kombinálva gránátjait igazán halálos dolgokat művelhetünk.

Black Lezbikus mesterlövészünk(nem viccelek!) különleges képessége hogy bizonyos időközönként a kilőtt golyókat fps nézetből irányíthatjuk, így körülbelül két-három ellenségen is áthatolhatunk a kis tölténnyel, jó esetben három fejlövéssel. Emellett lökni is képes, bár ezt leginkább különböző akadályok eltolására használja, ellenségek ellen felejtős varázslat.

Church Kínai lánykánk egy katanával a hátán hirdeti az igét, emellett egy Uzi szerűsége is van neki. A vérmágiához ért a legjobban, pár másodpercig tartó művelet során egy szimbólumot karcol a tenyerébe, ennek hatására egy vörös gömb jelenik meg a föld fölött lebegve, mely a környezetébe tévedő ellenfeleket megfagyasztja. Ezek az ellenségek támadásra képtelenek, szóval jó kis csapdákat lehet állítani a sarkok mögé.

Jones Úgy érzem a mentális barátunk kicsit kilóg a sorból ugyanis rémgyenge. A képessége az hogy kilép testéből így különböző varázslatokat szórhát a lényekre. Papíron jól hangzik azonban ehhez ki kell jelülnök egy szörnyet is, ráadásul mire egyáltalán bemérjük és valamit sebzünk is a célponton általában már rég kettékaszaboltak bennünket. Leginkább logikai fejtörők alkalmával használjuk Jones-t, karok húzogatása, kapcsolók nyomogatása távolról.

Huh ez jó hosszúra sikeredett, de a lényeg úgyis benne volt szóval mostmár csak kiegészíteném. A csapattagokat is fogjátok fel erősségnek, ők is jól kivannak dolgozva úgyhogy most jöjjenek a negatívumok.

Úgy egészében a játéknak semmi hangulata nincs. A különböző videók ez alól kivételek, különösen durva amikor egy egy főbosst kell közelről megszemlélnük: testéből darabok vannak kiharapva, tele van vágásokkal és mély sebekkel, állkapcsa hiányzik, stb szóval minden undorítóság amit el tudtok képzelni. Gyengébb idegzetűek az átvezetők alatt forduljanak el a képernyőtől. A többi szörny viszont egyszerűen nem félelmetes, nem is ijedünk meg, pontosan tudjuk hogy úgyis minden négyzetméteren a föld alól előugrik egy szörny, aki ráadásul bár elég ötletesen és perverzül van összerakva egyszerűen annyira műanyag hatást kelt hogy az borzasztó. A pályák megintcsak rém unalmasak, mindenhol a vörös és fekete színek dominálnak. Persze jólvan, horror játék de édesmindegy hogy II.vh majd középkori kastélyok ha minden ugyanolyan romokat vért, hullákat és teljes sötétséget látunk.
A pályatervezők lehet hogy jó pályákat raktak össze, és lehet élveznénk is, ha legalább valamit látnánk belőle. Sokkal jobban örültem volna ha épen maradt helyszíneket,,Clive Barkeresítenek el''

A játékmenet szintúgy nulla, megyünk és lövünk. Ráadásul valami teljesen unfair dolog az egész, hiába vagyunk ütőképes csapat ha egy karakterrel meghalunk 90% hogy végünk van mert a többiek arra a pár másodpercre sem képesek életben maradni amíg mi egy másik karakterbe bújúnk át, és általában már 5 halott bajtárs fogad minket, akiket ugyan feltámaszhatnánk egy gombnyomással de egy szakasznyi szörny rohan felénk akik hiába hülyék mint a segg, egyedül nem tudjuk őket elintézni, számbeli fölényük miatt.

A játékot szidhatnám tovább is, azonban fölösleges. Kicsit elbaltázott próbálkozás ez, néhol kétségkívül látványos a dolog. A gombonyomogatás mókák mindenhol profin vannak megcsinálva, csak bámulunk a jól megkomponált akciókon, mindez édeskevés ha a harcot magát megunjuk. A szörnyek ötletesek, felismerhető az eldeformálódott II.Vh-s lángszórós is, és a hatalmas, börtönfejű teremtények azonban ezek sem mentik meg a játékot az egyhangúságtól.
Végső értékelésem tehát 60% ezt is azért kapja a program mert a sztori valahogy a gép előtt tartja az embert, és néha a harc is kellemes tud lenni. Ezenkívül a játék csupán a céltalan brutalitással tud szolgálni ami egyeseknek talán jó pont azonban kétségkívül intelligensebb szórakozás mondjuk ha sót öntesz a szemedbe.

Utolsó módosítás: 2008.09.28. 15:34

Hozzászólások

1 | somesz83 2008.09.29. 12:56
"azonban kétségkívül intelligensebb szórakozás mondjuk ha sót öntesz a szemedbe." - könnyeztem a röhögéstől! :D Gondoltam, hogy ekkora szar ez a játék, már a kikerült videók is ezt sugallták.
Dark Archon
2 | Dark Archon 2008.09.29. 13:53
Egyántalán nem akkora szar játék, mint ahogy a cikk beharangozza. Kb. egy szintre teszi a Doom 3-mal, pedig annak normális sztorija sem volt, karakterváltásra sem volt lehetőség. Ha nem szereted a hentelős stílust, nem kell játszani vele, végképp nem cikket írni, amivel elveszed mások kedvét tőle. Aki szereti az ilyesmi sztorikat, ne hagyja ki.
3 | somesz83 2008.09.29. 14:11
A Doom3 is szar volt! :D Jut eszembe, pont eladó egy! Zsír új, best of kiadás! (cygary megöl, ingyen reklám)

Egyébként lehet csak azért szarok ezek a játékok, mert nekem nem jön be a hentelős stílus! Bár szerintem tényleg semmi értelme az agyatlan lövöldözésnek.
4 | ShuleyvA 2008.09.29. 14:20
Hát ez odabsz :D

Én csak a demo -ig jutottam, abból viszont már kilehetett jojózni mi is vár ránk az elkövetkezőkben. Müanyag bábú, unalmas alaphangulat blaaa blaaa blaaa.
Én belekötnék ebbe a "nagyonhűdebrutális" dologba. Igaz, a demo -ig jutattam, azonban ismerősöm - még akkor persze - magasztalta mint az eddigi legbrutálisabb játékot. Hát én nemtudom, a fejlövéseken kívül meg, hogy golyó/vödörvér kontra eksünön kívül semmi de semmi extrát nem tartalmazott. Modellezés... hát igen, rá van húzva a karakterre egy megtépázott, bevarrott, átszúrt, kiszúrt pikszelbőrmellény, de mit sem ér, ha "élettelenül" zuhanva a földre, nem lehet tovább szakítani.
A sztori olyan érdekes lett volna, hogy csupán maga a történet képes volt lekötni az embert? Hú, ha ez így fog menni, ezek után játék sem kell, beérjük magával a sztorival :D Na jó, irónia.
5 | ShuleyvA 2008.09.29. 14:26
Doom3 szar? Hááát, akkor essen a választás, de inkább a Marson írtom az ellent némi, megcélzom: sokkal ötletesebb és persze agyamentebb sztorival.
Azonban igen, sokaknak többet jelent némi csapatorientált, üres, semmit mondó, (ezek szerint) történetben gazdagabb játék. De persze kinek a pap, kinek a papné, nekem a lányuk :-)
6 | somesz83 2008.09.29. 14:39
Aminek gagyi, rossz a sztorija, nálam meg sem üti a szintet. Inkább rugdosok a falnak egy focilabdát mint hasonló szarok előtt kelljen ülnöm. De így van, mindenki megtalálhatja a maga számítását a mai játékpiacon, szóval kár ezen tovább rágódni! ;)
cygary
7 | cygary 2008.09.29. 17:10
Nézd épp ez a szép az értékelésbe. Szubjektív. Én speciel szeretem a hentelős stílust néha jó is. Azonban a játék első órája után valahogy nem érdekelt nagyon hogy akármennyi szörnyet ölhetek. A Doom3-ban legalább összerezzentél néha míg itt hiába próbálkoznak semmi rémísztő nincs benne.
cygary
8 | cygary 2008.09.29. 17:13
Jah igen Shuley: Azért azt megnézném ahogy(SPOILER) Litchhammer, biztos nem írom le jól, német tisztnő pappal való ördögűzése számodra mennyire nem durva. Nő kikötve, dereka körül hús testén és arcán borzasztó vérző sebek és ordítva kapalázik és csulát köpköd :D Nem annyira brutális de első hirtelen látásra kicsit megráz. Egyébként meg nem hiszem hogy valakit pont én beszélek le a játék megvásárlásáról, annyian nem nézik meg :D
9 | ShuleyvA 2008.09.29. 19:23
Hát igen, körül lehet ezeket írni még bensőségesebben. Azonban játék közben elveszik ez a brutalitás. Messze nem az, ami akar lenni.
Persze igaz lehet a másik véglet is, miszerint én vagyok túlságosan szívtelen és érzéketlen (játékot tekintve). De akkor sem lehet benne trancsírozni. Lásd SoF2. Nah az brutális... volt.
cygary
10 | cygary 2008.09.29. 19:42
SoF valahogy nem ugrik be :S Mi a rendes címe?
11 | ShuleyvA 2008.09.29. 19:59
Ne csináld. Soldier of Fortune 2. Ejnye bejnye cygary X-) Nem rég készült egy újabb rész Playback címmel. De hát az már egy másik téma...
cygary
12 | cygary 2008.09.29. 20:15
Jaa hát persze :D
xeLaR
13 | xeLaR 2008.09.29. 20:57
Még az a 60% is sok neki. Nemtom, hogy milyen "sztoriról" beszélsz, mert ami volt az is nagyon gagyi volt. Az elsőszülöttról szóló sztori még jó is lenne, de ami utána van az borzalom. Semmi nem jó ebben a játékban...ja de, a grafika szebb az átlagosnál...

Egyébként meg pont Jones-ot használtam a legtöbbször, mert egyedül azzal a fegyverrel tudtam rendesen játszani...és Rawlings-ot használtam a legkevesebbszer...

Egyébként egész jó lett a cikk...
cygary
14 | cygary 2008.09.30. 15:34
Kösz Xelar. Nem tudom engem speciel jobban lekötött mint a többi FPS sztorija, egy két fordulat is volt benne(a középkori hidas résznél például igen nagyot lestm :D)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.