Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

cygary blogja

...hanem döglött lózabálás várostrom idején!

cygary | 2008.10.09. 18:44 | kategória: Vita | 18 hozzászólás

,,A warez nem cél, nem is szent harc. A warez döglött lóhús zabálás várostrom idején''

Egy éve olvastam egy cikket egy offline magazin hasábjain, ahol megtetszett ez az idézet, amit egy bloggertől szedtek. Az idők változnak és mostmár egyre inkább elvonulni látszik a várostrom, szóval itt az idő rendes ételeket enni!

Hogy miért? Ugyanis lassan a kiadók kezdik belátni és felmérni az emberek döntéseit. Értelemszerűen tízezer forint felett nem nagyon vesz játékot az ember, mivel azért az mégiscsak egy kerek tízezres helyiértékű szám.
Ezt a pénzt az ember már elég sok minden másra költhetné és amint elsétál a játék mellett a boltban, ránéz és azt mondja:,,Húú ez kurva drága! Megéri? Letöltöm és ha tetszik megveszem!''Igen. Letölti, kijátssza, talán még egy-két tört szerverre is felmegy.
És azután:,,A francba, ez tetszett. De minek vegyem meg amikor már kijátszottam. Végülis nem loptam, úgyse vettem volna meg!'' És önfeledten veti bele magát a BFG megszerzésébe...


Azonban itt az idő váltani! Hogy miért? Az ötlet a Far Cry2 árának megismerése közben tört rám. 6990! Persze ez egy előzetes ár itt a PcDome Shopban, de akkor is! Gondoljátok el milyen jó lenne, ha bebizonyítanánk hogy érdemes PC-re fejleszteni. Elindult egy tendencia az olcsóbb játékok terén, különböző akciók, azonban a leghatásosabb mód az hogyha eleve alacsony áron adják oda. Körülbelül 4000 forinttal is lehetett volna drágább, arra azt mondjuk hogy kb. reális egy ilyen Hype címnél. De nem. Mert így talán többen megvesszük, és VEGYÜK is meg többen. De nem csak ezt a játékot! Ha elkezdünk eredeti játékot vásárolni, csak növekedni fog ez a fajta üzletpolitika. Például képzeljétek el, talán a friss játékok 6000 forint alatt jöhetnének ki!
Annyi mindent tettünk töltöttünk le, és mégis, mennyi játék jelenik meg még PC-re. Egy darabig, azonban nekünk is tennünk kell azért hogy, megmaradjon ez a piac! Fölösleges arról álmodoznunk hogy a fél hetes játékok 2000 forint alá csökkennek. Lassan a kiadók, és a fejlesztők elérik azt a szintet, amikor azt mondják: ,,Már alig kerül valamibe a játék, és ti még mindig nem veszitek meg! Ez így nekünk nem nyereséges. Nincs több PC-re fejlesztés!''


Igen vannak idegesítő védelmi technológiák, és aktivációs kódok és procedúrák, de ne felejtsük el: ezt mi tettük. Természetes, hogy a fejlesztők foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz a pénzhez amit a játékokért kapnak. De ők megenyhültek. Fejlesztettek, pénzt öltek a PC-s piacba és isteni árakkal kecsegtetnek minket. Most rajtunk a sor, hogy megvegyük leendő játékainkat, hogy az eredeti minőséget élvezzük. Hogy interneten játszhassunk együtt, és hogy átéljük azt az örömöt amit egy gyönyörű collector's edition, avagy egy műanyag tok kibontása ad. Azt az izgalmat amikor installálás közben a kézikönyvet lapozhatjuk, és csak elképzeljük hogy miket csinálhatunk majd játék közben. Rajtunk a sor, hogy bebizonyítsuk: Vannak még olyan emberek akik becsülik a fejlesztők értékét, és nem sajnálnak pénzt áldozni érte!
When Gamer's give back!

Utolsó módosítás: 2008.10.09. 20:44

Hozzászólások

1 | padavan 2008.10.09. 19:52
Egyszer írtam egy hasonló bejegyzést, kitettem logoutra és le lettem ugatva, hogy mi a fasz tkpzelek én, biztos egy milliomos köcsög vagyok és különben is dögöljek meg. Erre a cikkre azt írnák, amit a Warhead írásomr akaptam meg, hogy biztos le vagyok fizetve és kiadói reklám az egész.

Itt tartunk. Ilyen mélyen.
cygary
2 | cygary 2008.10.09. 20:04
Sajna. De remény még mindig van, mert hátha. Vannak intelligens emberek arról pedig nem tehetünk hogy tizenéves emberkék látogatnak oda akik vígan töltögetnek mindent és mindenkit...
3 | ShuleyvA 2008.10.09. 20:28
cygary, ha most kocka lennék, komoylan mondom, könnyek csordulnának a szememből. De nem vagyok az. Ennek ellenére tökéletesen átlátom a dolgot. De nézd. Mint Serious Sam fan, az akkori új rész megjelenése után nem töltöttem le a játékot, vártam vele jó pár hónapot míg lement az ára, majd megvettem. Adva volt a lehetőség, de az ember másként gondolkozik, ha épp személyes kedvencéről van szó. Mert a folytatást én mindenképp megvásárolom.
De mi van akkor, ha egy olyan játék felé mozog az ember kíváncsisága, amiről jól tudja, pár nap alatt kijátsza és annyi? Nem, nem azt mondom, hogy érthető, de egy dárga terméknél megggondolandó. Megasztán annyi minden jelenik meg, hogy ha mindegyiket megszeretnénk venni, egész komoly összeget hagynánk ott. Még ha 6ezer forint is. Tudom jól, hogy nem drága, egy termékért nem. De ha mondjuk van 4 játék ami érdekel hááát, valamelyik elesik a megvásárlástól mindenképp, ha csak nem vár vele az ember. (persze nekem sem csak Serious Sam játékok vannak eredetiben X-))
4 | elmariachi 2008.10.09. 20:32
A saját példámat hoznám, fel, cygary véleményét alátámasztandó.
Witcher megjelent, 8k, megvettem. annyit megér (főleg a szinkronnal és igényes kézikönnyvel együtt). Az elmúlt egy évben, mióta ez a tendencia megjelent, egyre több eredeti játék sorakozik a polcomon. Azelőtt eredeti játékot kábé csak a szomszédban, meg a karácsonyfa alatt láttam, és ezzel az ismerőseim között nem vagyok egyedül.
cygary
5 | cygary 2008.10.09. 20:33
Figyelj, nem mondtam hogy most azonnal rohanj és vegyél meg mindent ami a polcon van. ÉS a szart sem kell megvenni. Csak azt mondom hogy amit szinte ,,aprópénzért'' vágnak hozzád azt azért illik megvenni. Egyébként meg no offense de!
1. nem is kötelező mindennel játszani ami a piacon kapható de úgyis letöltjük :D
2. Megismétlem. Mindenki tölt persze. Csak azt mondom hogy itt az idő elkezdeni megvenni az olyan játékokat amikkel az ember sokat játszhat. Én példám most: Team Fortress 2 van meg illetve battlefield. Source játék szóval tengernyi mod van hozzá, ezt tudtam de erre még egy lapáttal rátettek: kb most 10 játék van fenn a gépemen ebből 7 mod amely budget kategóriában is megállná a helyét nemhogy ingyen, 3 pedig eredeti!
3.cygary, ha most kocka lennék, komoylan mondom, könnyek csordulnának a szememből.??? WTF? :D
6 | ShuleyvA 2008.10.09. 20:44
Azért csordulnának könnyek (ha kocka lennék), mert annyira igazad van a témával kapcsolatban :D
Amúgy pedig én nem csinálok nagy különbözetet szar és játék között, ha tetszik egy szar játék, és engem hosszú időre le tud kötni, megveszem. Az aprópénzhez annyit, a játékok egy idő után amúgy is alacsony áron lesznek elérhetők. Csak ki kell várni.
Nekem a teljes Serious Sam (nah jó, ezek után SS) kollekció megvan, továbbá amin már vagy 2 éve nem játszottam, az a TrackMania 1-2. De van itt még Generals (nem érdekel valakit? X-)) meg WillRock (ez se? :D) sőt még Inuyasha is :D
Végezetül, én már szinte nem is játszom semmin. Noha a konfihuráció adott, nem érzek inspirációt játékra. Néha elmászok 1-2 hentelésre SS -ben, de semmi más. Jah, meg párom imádja a FlatOut2-t. Nah annak van meg a demoja. mert ő is amennyit játszik...
cygary
7 | cygary 2008.10.09. 20:48
Jaah ez így már érthető, sőt igazán jól esik :D A vége már engem is fellendített, irány a Far Cry amint megjelenik. Egyébként a szar játék szubjektív dolog így is értettem, tehát ami neked szar, 5 óra alatt kijátszod vagy mittomén hiába istenítek ne vedd meg mert nagyot csalódsz! Egyébként megnyugodtam hogy sokan gondolják így.
8 | Playbahnosh 2008.10.10. 03:59
Totálisan egyetértek! Úgy néz ki (nem akarom elkiabálni), hogy a játékipar kezd magára találni, és hosszú idő óta végre a játékosok felé mozdul, minőségben, árban, színvonalban. Úgy látszik, végre belátták, hogy tulajdonképpen belőlünk élnek, és ha azt akarják, hogy megvegyük a cuccaikat, akkor azért tenni is kell rendesen. Már párszor telefröcsögtem a blogomat ezzel a témával, úgyhogy csak egyetérteni tudok ezzel az írással. Ha már ők megtették az első lépést, akkor itt az ideje nekünk is békejobbot nyújtani.
9 | padavan 2008.10.10. 11:44
Na, én most kiszámoltam, hogy az év utolsó három hónapjában ha meg akarom venni az összes játékot ami engem érdekel, az konkrétan 75 ezer Ft. kiadást jelentene. Na, mondjuk ez kicsit durva, ennyi pénzem még három hónapra kiszakítva sincs erre. Akkor most mi van? :(

Oké, levonom az olyanokat, mint az új CoD, meg NFS, meg a köcsög EA extra árazású Mirrors Edge (12k...lol, ezek hol élnek?) meg a szintén EA-s Dead Space 11-ért.

Úgy már "csak" 33 ezer. :D
Dark Archon
10 | Dark Archon 2008.10.10. 12:43
padavan: durva? Az van, hogy nem kell megvenni. Tök jó lenne, ha lenne egy Lamborghini-m, de attól, mert nem tudom kifizetni, még nem lopok egyet. De mondjuk ez az egész téma már marhára lerágott csont.
11 | padavan 2008.10.10. 13:13
A Lamborghini egy luxus kategória, egyfajta presztizstárgy. A játékokkal kapcsolatban ezt igen nehezen fogod nekem bebizonyítani a többmilliós eladásokkal a háttérben...

Szóval a hasonlat kurva szar. Egyrészt.

Másrészt pedig igen, márpedig nem fogom megvenni, és egyedül az EA termékeit nem fogom megvenni, mert mondjuk anyjukat nézzék madárnak a 10k feletti túlárazásaikkal. Körül kéne nézni a piacon, 6k közeli összegekért premier AAA játékokat hoznak ki!

Ennyit róluk és a 12k-s játékaikról.
cygary
12 | cygary 2008.10.10. 13:49
Persze ez teljesen érthető dolog. Mint mondtam nem is KELL mindent megvenni. Egyszerűen lehetetlen. De azt a kedvenc kis játékodat amire úgy vágysz, vagy netalán kettőt megvehetnéd. Hogy mondjuk egy példát: Általam két legjobban várt játék Far Cry2 és Mirror's Edge. De a Mirror's Edge-t biztos hogy nem veszem meg menjenek az anyjukba a 12 ezres árával ez így lehúzás, Ennyiér a Far Cry mellé még beszerezhetek egy majdnem ugyanilyen árú játékot, ráadásul a Mirror's Edge olyan hosszú nem lesz, multija lehet érdekes de áráért két profi játékot kapok. Ennyit erről EA... Árat pedig tuti nem fognak csökkenti ott van náluk a rengeteg Brand, azokat veszik a zombik mint a cukrot...
Kanduhrka
13 | Kanduhrka 2008.10.10. 15:40
Még a világsiker Mass Effect és 7 ezerért jött ki PC-én(szemben a konzolos verzióval, ami pont egy tizessel kerül többe)
cygary
14 | cygary 2008.10.10. 17:40
Igen, ebből a szempontból jobb a pc, nem ritkán akár egy tízessel is drágábbak lehetnek, de átlag 5-4 ezerrel tuti drágábbak.
sysnrt
15 | sysnrt 2008.10.10. 18:38
Baromira nem értem ezt az idézetet. Abban biztos vagyok, hogy nem kifejezetten warez-párti, viszont az értelmét nem sikerült megértenem. Elmagyarázná nekem valaki?
cygary
16 | cygary 2008.10.10. 19:17
Nem teljesen warez ellenes. Kb annyi hogy a warez nem megoldás és nem harc a csúnya fejlesztők ellen mint az sokan hangoztatják: csupán kényszer a hozzánk mérve magas árak miatt.
sysnrt
17 | sysnrt 2008.10.10. 19:23
Aham, akkor értem. Kösz.
18 | ShuleyvA 2008.10.10. 19:45
Magas ár, köcsög fejlesztők kontra warez által letöltött játékokon játszó egyének.
Bár a magyarázathoz Arthur Dent kellene, aki "Egy Croissant-csomagolás margójára" című bejegyzésében végigelemezte mit is mondhatnak azok az összetevők :-)
cygary, "csupán kényszer a hozzánk mérve magas árak miatt"? Igazából aki fan, az úgyis megvásárolja a terméket. De jogos mondjuk egy új játék megjelenése során X-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.