Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

cygary blogja

Katyvasz Három: Busz!

cygary | 2008.11.06. 16:04 | kategória: katyvasz | 24 hozzászólás

Ifjú gimnazistaként(Gólya vagyok ments ki innen!-hogy egy szar poénnal indítsak) hat év után először megint buszoznom kellett.
Nem azt mondom hogy eddig nem láttam még ilyen mókásan puffogó járművet, csupán nem kellett átélnem a mindennapos szenvedést ami sajnos az élet velejárója, mint megtapasztaltam.

Az emberek eleve reggel idegesek, gyerek alig akart bölcsibe/óvodába/iskolába menni, asszonynak rossz napja esetleg hete van, és mint tudjuk sok paraszt kis helyen is paraszt. Persze jó oldala is van a buszozásnak, ismerősöket látsz, de ez a bejegyzés most nem erről szól :D

Amint a busz megjön és az embertömeg lefele száll, neked is rögtön nyomulnod kell, mivel mögötted mindenki lökdös felfele. Különösen ironikus dolog amikor a szegény sokat tapasztalt(értsd: ráncos mint a fene!)nénikék, Pókember ügyességével és Büdöske a borz illatával csinálnak maguknak helyet, szóval te add át a nénikének a helyedet ez így is van, de az aki a teli buszon Herkulest megszégyenítő módon pofozza arréb az embereket az álljon is nyugodtan a tömeg közepébe.

A másik dolog az, hogy a negyvenen felüli emberek(no offense, csak átlagot vontam) valahogy nem hajlandók egy öt perccel későbbi busszal menni. Míg a szorgos diák aki tényleg siet valahova, (nemcsak a piacra krumplit venni) józanul felméri a helyzetet, vagyis ahol az emberek az ajtótól tíz centire úgy állnak mint egy üveglap, az egyszeri diák nem próbál meg még oda is befurakodni. Ellenben a nénik-bácsik igen. A legjobb dolog amikor a délutáni fél négyes buszra fellszállsz és már igencsak sokan vannak. A végállomásig még három megálló van, az elsőnél mégtöbben felszállnak és már alig férünk el. Ekkor jön a második megálló,miközben én az ajtó ablakához nyomódva figyelem a morcos embertömeget akik a megállóban várnak: ajajj itt gondok lesznek.

Öten még felférnek, azomban a busz lassan eléri kitágulási-és helytérfogatát, ekkor valaki előlről bekiált:
-Mozduljon már fiatalság, nem férünk fel.
Aha. Zseniális. A busz már annyira tele volt, hogy csak akkor fért volna fel több ember, ha tetris szerűen precízen mozgatva potyogtak volna fejünk fölé. A ,,fiatalság'' engedett a kényszernek és kínkeservesen szorítottunk még három(azaz 3 avagy III)méternyi helyet a feltörekvő tíz embernek. Persze ők nem is gondoltak bele, hogy mekkora faszkalapok voltak: most elérték azt hogy felfértek a buszra, és ott nyomorognak elől, de hála nekik minden ember a másikhoz nyomódva utazik. De semmi gond, hisz elfelejtik néha, hogy a többi ember nem csupán krumpli amit egymás hegyire-hátára kell hányni, hanem ember, akinek egy tíz centi aura elkél. Olyasmi emlékek törtek fel bennem, mint amikor 560 gyereket próbáltak meg felgyömöszölni iskola kirándulás alkalmából, két csuklós buszra. Buszonként 230 ember, a maximum 90 főre tervezett buszon. Jah a sztorit még befejezem. Mire a sok segg felkászálódott és elindultunk a visszapillantó tükörből láttam ahogy a következő 14-es busz(mivel senki sem volt a megállóban)rekordsebességgel húz el mellettünk 20 emberrel a fedélzetén. Hogy is mondják?
EPIC FAIL

Utolsó módosítás: 2008.11.06. 16:09

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.11.06. 16:51
Aaa...aa...képen...az..az...sör?

Amúgy kb full igazad van, a sok nyugdíjas zsírnyugalommal várhatna öt percet/gyalogolhatna, mert 200 méterre megy/mehetne előbb, amikor még nincsenek iskolások. Neeeem, ők az öregek nekik hely kell stbstb.
2 | ABal 2008.11.06. 17:12
Ahhoz képest, hogy csak nem régóta utazol rajta, bámulatosan gyorsan átláttad a korosztályos szereposztást a buszon. Abszolút így van, ahogy leírod.
Van azonban még egy módszer a reménytelenül tömött buszon egy kis hely kicsikarásához, amelyet nem említettél: ha már az ajtóig tömve van a busz és mégis fel akarsz férni, akkor erőteljesen rátaposol az egyik hozzád közeli, lépcsőn álló utas lábára, aki önkéntelenül megpróbálja elhúzni azt, és te ezt kihasználva gyorsan a helyére lépsz. Máris van egy lábfejnyi helyed. Sose érdekeljen, hogy az illető hova teszi vissza a lábát! Miután idáig eljutottál, már jogosan óbégathatsz, hogy már csak egy lábnyi hely kéne, húzódjon már mindenki beljebb. Ha ez nem elég, erőteljesen belekapaszkodsz az előtted az utat eltorlaszoló egyik utas kabátjába. Garantált, hogy még egy kis helyet szorítanak. Élőben voltam tanúja ennek a mutatványnak. Sajnos rajtam mutatta be egy gátlástalan nőszemély... Ugye, nem is kell mondanom, hogy melyik korosztályhoz tartozott?
cygary
3 | cygary 2008.11.06. 17:41
LOL azért ez igencsak aljas taktika volt, undorító egy dolog :D Nem lehetett kellemes dolog átélni, illetve megtapasztalni...
sysnrt
4 | sysnrt 2008.11.06. 19:19
70-esen utazom minden nap már 9 éve, de most már egyre többször vagyok úgy, hogy egy közepesen telt trolira se szállok föl délutánonként, inkább sétálok. Amikor viszont utazok, észreveszem, hogy egész a troli egyik végében nagy üresség tátong, illetve négyen-öten ülnek, míg a másik felén akár tízen is nyomorognak. Én persze mindig átmegyek az üres részbe, de a sok hülyének eszébe nem jutna, inkább ott nyomorog.

Ami még baromira zavar, hogy a sok tapló az ajtóban nem szállna le egy pillanatra se a buszból, inkább meghúzza magát, amitől ugyan kisebb területet foglal el, de még mindig a kijárat negyedét minimum. És hogy azokat ne is említsem, akik ahogy kinyílik az ajtó, rögtön felszállnak, le se szarják, hogy valakik le is akarnak szállni. Ilyenből ugyan kevés van, de azért ilyet tenni már több a pofátlanságnál.

Ó, és hogy azokat ne is említsem, akik kétüléses helynél nagy komótosan beülnek a külső helyre, leteszik a táskájukat/szatyrukat a belső helyre és jól elvannak. Az nem is zavarja őket, hogy más esetleg nyomorog, és ha beljebb ülnének eggyel, akkor máris felszabadulna egy állóhely, á nem.

Az öregekkel kapcsolatban már nem ennyire rossz a véleményem, én ha át akartam adni a helyemet, 80%-ban mosolyogva megmondták, hogy köszönik, nem. Persze ez csak az én tapasztalatom, és ahogy látom, itt enyém a különvélemény, szóval ezt nem akarom megítélni.

Na, szóval ennyi, ha nem lenne tériszonyom, már vettem volna egy biciklit, azzal járnék minden nap. De hát így marad a 70-es.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2008.11.06. 20:06
4 éves korod oda tömegközlekedsz? Kemény lehetett azért az elején.

Mondjuk az öregek egy része tényleg tök normális, de inkább csak akik vidékről vannak, akin látszik hogy tősgyökeres városi, na az a vérparaszt. Én így tapasztaltam.
6 | ShuleyvA 2008.11.06. 20:27
Én már elvégeztem jó pár sulit de alig buszoztam. Most is buszoznom kéne, de letárgyaltam egy ismerősömmel (nekik jobban megy a szekér), aki megengedheti magának, hogy kocsival jár be, vigyen már be akkor engem is ha már arra jár nap mint nap. Én őszintén megmondom, imádom magát a buszozást! Így konkrétan felkiáltójellel... Azonban amiatt, amit Cygary is leírt, gyűlölöm.

Személyes tapasztalatom, hogy azon a buszon, amelyikkel én is mennék, mindig van egy idős nő, aki felszáll az egyik teli buszmegállóban. Majd leszáll a következőnél, ami NINCS !!!200!!! méterre basszameg!!! XD Röhögve elsétálnék, de nem! MÁDÁM nem sétálhat!

Aztán ottvannak a... szóval a sötétek. Akik - mint Sysnrt is leírta -, kiülnek a külső helyre, táskályukat a túloldalra teszik, majd azzal a megőlek arcal néz vissza arra, aki megkérte üljön már beljebb. Baszott beülni, hogy az idős néninek legyen hely...

Nem egyszer fordult elő, hogy dejótrottyantottamagtyámbamégátislátszik bácsi felszáll, a fél utastér meg kidöglik 10kilóméteren át... óriási fíling.

Aztán ottvannak a "pókember" (nagggyon ötletes! :D) öregek, akik mint az amerikai focisták mennek neki a tömegnek azzal az ismételgetett mondattal, hogy: JAJJ, NE TOLONGJATOK!

De igen, maradjunk azoknál, akik a épp a vásárból jönnek hazafelé 4 szatyorral. Hányszor éreztem én a friss péksütemények illatát, melyek kikandikáltak a teszkós/pennis szatyrokból... Fantasztikus. Képletesen: 2 férőhely a gyök alatt a második szatyron. Felesleges...
cygary
7 | cygary 2008.11.06. 20:33
Igen,azért néha tényleg jó buszozni! Egyik délután egy olyan pro busz jött! A legeslegújabbak között van Kecskeméten, légkondija volt, lesüppesztett és tök kényelmes ülések. Éppenhogy nem aludtam el a buszon, haláli jó volt. Nah meg azért a kora reggelt is feldobják a(z)(volt) osztálytársak.
8 | ShuleyvA 2008.11.06. 20:36
Nekem teljesen mindegy milyen busszal utazok, mert szerintem jó dolog... ülsz, bambulsz, tanulsz, zenét hallgatsz blablabla...
Csak az a sok ember :-]
sysnrt
9 | sysnrt 2008.11.06. 21:15
LM: 15-9=6
Na, egyébként: 6 éves korom óta, mivel már egy hónap híján 15 éves vagyok, gondoltam azt már számíthatom 15 évnek.

Mondjuk egyébként a páratlan heteken nem is olyan vészes, akkor csak 2 megállt kell mennem. Viszont páros heteken már 2 megálló villamos/busz és 6 troli. Mondjuk ez nem olyan sok, ahhoz képest, hogy nem egy osztálytársam Budapesten kívül lakik, na nekik tényleg nehéz.

Egyébként nekem sokszor van, hogy 2 táskát kell cipelnem, érdekes módon mindig sikerül az ölembe tennem őket, és elférnem egy ülőhelyen, pedig nem is kicsik. Ma - kivételesen egy másik buszon - is láttam egy olyan nőt, akinek még táskája se volt, egész egyszerűen nem leült a külső ülésre. Szegény kisgyermekes anyuka ott tartotta a gyerekét az ölében, épp a nővel szemben, de hogy annyi tapintat ne legyen abban a nőben, hogy a teljesen szabad helyre átüljön, és átengedje a gyereknek a helyet, annyi már nem volt. Azért, hogy ennyire tajparaszt legyen valaki...
10 | ShuleyvA 2008.11.06. 21:22
Most cygary = sysnrt = cygary? Csak mert jó tudni.

"...teljesen szabad helyre átüljön, és átengedje a gyereknek a helyet, annyi már nem volt. Azért, hogy ennyire tajparaszt legyen valaki..."

"... van egy orszááág, ahol álmomban jártam..." Ironia OFF.
LordMatteo
11 | LordMatteo 2008.11.06. 21:41
Bocs, most hirtelen arra emlékeztem, hogy még fiatalabb '94-es vagy...Bocsbocs.
sysnrt
12 | sysnrt 2008.11.06. 21:47
cygary =/= sysnrt
Amúgy én mindig szoktam mondani, hogy valószínűleg nem csak Magyarországon történik ilyen. Hogy egy kicsit a témától eltérjek: apám egyik barátja egyszer volt Ausztráliában, és éppen horgászott az óceánparton. Folyamatosan fogta a halakat, amíg egy másik ausztrál horgász egyet se fogott. Az ausztrál ezt észrevette, és szó nélkül átült mellé. Rendben, ez azért mégsem okozott senkinek nagy kárt, de azért mégiscsak eléggé pofátlan lépés.
sysnrt
13 | sysnrt 2008.11.06. 21:54
Hát, ha egy hónappal később születek, máris az lennék. :D
Razor03
14 | Razor03 2008.11.06. 22:14
Ennél már csak az a rosszabb, ha valaki úgy ül a buszon, hogy a mellette lévő hely szabad, mert az illető a külső ülésen tanyázik, és ha rá mersz nézni hogy ugyan "takarodj már eggyel bentebb, hogy mások is leülhessenek (mondjuk idősek) akkor gyilkos tekintetettel néz rád. Persze cigány mellé max cigány ül (azt hiszem ilyenkor senki sem sajnálja azt a bizonyos helyet), amúgy taplók főként magyar emberek között vannak úgy vettem észre :-/.
Attila88
15 | Attila88 2008.11.06. 23:43
Tomegkozlekedesnel keves dolgot ruhellek mai napig jobban.
Annyi tirpak parasztot, amennyit egy atlagos csucsforgalmi jaraton talalni, hat... nem semmi, szerencsere amiota megvan a jogsim 1 kezemen megtudom szamolni hanyszor ulok villamosra 1 heten. Aki meg 30 eves koraban is tomegkozlekedik, az valamit elronthatott az eleteben :D
Shadowguard
16 | Shadowguard 2008.11.07. 09:07
Én kollégista voltam anno így csak hétvégén kellett buszozni, de annyi elég is volt. Kedvenc részem, hogy ugye okos ember, ha tudja, hogy melyik busszal megy(távolságiról van ugye szó) akkor megveszi a jegyet előre. Ennek ellenére nem egyszer kellett veszekednem a helyemért, mert a már említett sötéteket persze nem érdekli, hogy a sofőr szól, hogy "Előreváltott jegyesek jöjjenek!"
Meg azt is csíptem, mikor beállt fölém két tartósított múmia(értsd több vakolat volt rajta mint egy családi házon) és jó hangosan elkezdték szidni ezeket a mai fiatalokat. Én meg a nyolc óra labgyak után kissé ingerülten közöltem velük, hogy ha nincs előjegy akkor kuss.
Egy öreges trükk kimaradt különben(vagy felétek nem jellemző): nálunk némelyik öreg hajlamos volt az úttest felől támadni. Két nagy pakk nála, kitotyog a tömeg elé az útra utána meg elkezd farolni. És ha valaki szól neki akkor még ő van felháborodva.
Szóval a távolsági buszon se jobb a helyzet. Főleg, ha sikerül kifogni egy 150 kilós tonna madonna-t utitársnak(avagy az előjegy egyik hátránya :-S )
Barthezz
17 | Barthezz 2008.11.07. 10:04
Végülis sok midnent leírtatok már, így nem kezdenék bele a budapesti tömegközlekedés ecsetelésbe, de sztem a kecskemétire ez simán ráver még pár lapáttal. 4-6-os villamosok, 7-es busz vmi katasztrófa, nah ezeken gyakoriak is az összeszólalkozások, van, hogy én is beszólok, mert már nem bírom megállni.

Amúgy ha jó hangulatom van, akkor mindig átadom az öregeknek a helyemet, s meg is szokták készségesen köszönni. Ha vsizont szúrós szemmel néznek rám, vagy csak egyszerűen hulla fáradt vagyok, akkor csakazértis leszarom és ülök tovább.

Távolsági buszok: Mivel hetente teszem meg a Zalaegerszeg-Bp. utat oda-vissza, van már tapasztalatom bőven. Volánnal ha tehetem nem is járok, van egy magáncég, ami ugyanolyan jegyár mellett kulturált körülmények között szállítja az utasokat a 2 város között, igaz, minden nap csak egy időpontban mennek. A busz bent áll 3/4 órával indulás előtt, így érkezési sorrendben szállnak fel az emberek, s nincs az a tolongás, mint Volánon. Lehet interneten jegyet foglalni, ami a Volánnál még mindig nincs. Ha pedig megtelik a busz és már csak állóhely van, az álló uatsokat ingyen hazaszállítják!! Volánon ez ugyanúgy teljes árú jegy!

Nah de hogy a legkatasztrofálisabb Volános példát hozzam: Ha reggel kell mindenképp hazamenni Bp-ről (az előbb említett Gratis magáncég délután megy vissza), egyedül a 6:30-as Volán busz van (délig semmi egyéb), ami ráadásul nem közvetlen járat, hanem a 3 órás út helyett 4 és felet döcög minden Balaton-parti faluba behajtva. A busz Hévízen is megáll, aminek következménye, hogy nyugdíjasjárattá vált. Az öregek előretolakszanak és elfoglalják az ülőhelyeket, a diákok meg nyomorogva állhatnak végig, s csak Hévíz után tudnak leülni, mikor a nyanyák leszállása révén kiürül a busz... Amiért ezt lertam, az az a tény, hogy ez a busz 6:30-kor megy, s 6:40-kor van egy Volán járat, aminek Hévíz a végállomása. Nos, ez a busz tök üresen szokott Hévízre menni... A nyanyák és taták tehát 10 percet nem képesek várni, hogy egy későbbi busszal menjenek, s inkább felzsúfolódnak a zalaegerszegi buszra, elvéve azoktól a helyet, akiknek nincs választási lehetőségük, mert csak ezzel a busszal tudnak Egerszegre visszautazni... No comment azt hiszem :-S
cygary
18 | cygary 2008.11.07. 13:53
Sysnrt=cygary? :D ROTFLOL Dehogy. Teljesn különálló egyéniség vagyok, és különben is tegnap óta ma vagyok fenn először!
19 | köri 2008.11.08. 17:34
Aha, szóval az utazóközönség a hibás, nem a tetves BKV. Lehet, hogy a járatsűrűséggel vannak a gondok?

Attila88: Ha tirpákot akarsz látni, akkor nem feltétlenül kell tömegközlekedned. Elég ha felkeresed a tükröt. Vered itt magad a max. 3 éves jogsidra meg, hogy apuci aládtolt egy autót? Szánalmasan buta vagy.
Attila88
20 | Attila88 2008.11.08. 17:53
"Aha, szóval az utazóközönség a hibás, nem a tetves BKV. Lehet, hogy a járatsűrűséggel vannak a gondok?"

Jaratsuruseg errefele rendben van, csak ugye mindenki annyira siet, hogy nem tud varni 2 percet a kovetkezo villamosra, o erre akar felszallni. Az mindegy, hogy mire felkaszalodik mindenki a heringjaratra, mar bent all mogotte a kovetkezo vili :)

"Ha tirpákot akarsz látni, akkor nem feltétlenül kell tömegközlekedned. Elég ha felkeresed a tükröt. Vered itt magad a max. 3 éves jogsidra meg, hogy apuci aládtolt egy autót? Szánalmasan buta vagy."

Valahogy itt a dome-on a testverparokkal nem jovok ki. Te is legalabb annyira vicces vagy, mint a batyad :)
Az csak egy poén, te szerencsétlen. Soha senkit nem neztem le amiatt, hogy tomegkozlekedik. Miert tennem? Hulye nem vagyok. De latom van akinek savanyu a szolo ;)
21 | köri 2008.11.08. 18:00
Öcsém, a te kommentjeid több idézetből állnak, mint önálló gondolatból. Nem tudom, mitől lenne savanyú a szőlő? Hülyének meg hülye vagy ez az én véleményem. Max. teszel rá, mint ahogy én is a tiedre.
cygary
22 | cygary 2008.11.09. 10:19
Járatsűrűség gondról én nem igazán tudok beszélni(lásd fentebb), viszont minőségről annál inkább. A legtöbb buszos egyszerűen borzalmasan vezet itt Kecskeméten, de komolyan. Jóh tudom nem egyszerű egy ilyen nagy járművet irányítani de könyörgöm, múltkor minden ötven méternél akkorát fékezett a busz hogy a fél utastömeg a földön landolt. Borzasztó.
23 | ShuleyvA 2008.11.09. 18:57
Azt csinálhatja direkt is :D Nem egyszer álltam elöl a sofőr mellett, aki egy idősebb nővel beszélgetett, majd mosolyogva intette, kapaszkodjon... Hát majdnem az első üvegen találtam én is magam, hiába kapaszkodtam, az előre dőlő tömeg nagyon veszélyes tud lenni. Minderre a magyarázata annyi volt, hogy így majd jobban elférnek. Nem egyszer fordult elő...
cygary
24 | cygary 2008.11.09. 19:23
XD Jobban elférnek ááh ez mekkora duma. Mint amikor megrázod a táskát hogy több cucc beleférjen csak emberekkel... Atya ég!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.