Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dark Archon blogja

Kerékpártúra a Balaton körül

Dark Archon | 2009.01.21. 08:25 | kategória: Megmozdulás | 26 hozzászólás

A tavaly nyári túra leírásával most lettem kész, ITT megtekinthető a beszámoló.

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2009.01.21. 10:33
Végigolvastam az írást, s elég rendesen elfogott a hangulata! Már tervezem pár éve, hogy 1-2 haverral meg kéne szerveznünk egy ilyen Balaton körüli túrát. Szóval lenne most pár kérdésem:
- Úgy is megvalósítható-e a túra, hogy nem tudunk biztosítani hozzá autós támogatást? Tehát kevesebb cuccot tudnánk magunkkal vinni és gyakorlatilag 0 pótalkatrészt.
- A defekt ezek szerint ennyire elkerülhetetlen egy ilyen hosszútávon? Ugyanis rengeteget bicikliztem már életemben (többnyire persze csak a városban, vagy a város körül, rövidebb távokon), de még soha nem volt defektem.
- Mennyire kell előre lefoglalni a szállásokat?
- Mennyi pénzbe fáj összesen egy ilyen túra fejenként? (utazás, étkezések, szállások díjai, egyéb költőpénz)
Dark Archon
2 | Dark Archon 2009.01.21. 12:47
Király élmény egyébként, szóval érdemes.

- persze, hogy megvalósítható, eredetileg mi is úgy mentünk volna, de így alakult, bár utolsó nap már magunkra maradtunk. Pótalkatrészt így sem vittünk. Ami elengedhetetlen: egy megbízható, jó (=nem tescós) bringa; 1-2 pótbelső és/vagy gumijavító készlet; pumpa; csomagtartóra szerelhető bringás táska; szerszámok. Bár a táska nem feltétlen szükséges, de elég szar annyi cuccot a hátadon cipelve tekerni, bármennyire is jó túrazsák legyen az. Pótalkatrész meg azért felesleges, mert ha úgy adódik, mégsem a világ végén teker az ember, városokban vannak bringaboltok. Szerszámok meg: ajánlatos egy kompakt imbuszkulcs készlet (a jobb bringákon szinte csak ilyen kötés van, kivéve a pedált ill. egyéb speckó szerszámot igénylő alkatrészt), láncbontó, (svájci)bicska. Ja, egy jófajta lakat sem árt, ha pancsolna is az ember a tóban. S persze kezdésnek legalább 1-1,5L ital (sportital (nem keverendő össze az energiaitallal), víz főleg)). Kerülni kell a szénsavasat és az édes löttyöket. Ja, kulacs.

- nem elkerülhetetlen a defekt, Lajosnak nem volt. Az az én egyéni specialitásom, hogy ha egy 220km-es aszfaltos túra alkalmával letérünk az erdőbe slagolni, akkor hármunk közül richtig én megyek bele valami tüskés szarba :-D Mondjuk a külsők már cserére igencsak megérettek, szóval az is lehet az oka. Meg volt olyan is, hogy egy 100-as szöget kaptam fel (ez nem ezen a túrán volt) és az állt bele a kerékbe, szóval eléggé megviselt már az a külső :) Ja, ami a külsőt illeti: ilyen jellegű túrához ajánlott az ún. cross gumi, ami futófelülete viszonylag sima, oldalt viszont vannak bütykök, ha erdőbe szántana az ember. Terepgumival igen szar közelkedni aszfalton, fárasztóbb.

- mivel nyári szezon volt még, 1-2 héttel előtte. Badacsonyban már így sem volt. Viszont a kempinges foglalás csak 2 nappal előtte történt, s mázlink volt, hogy lakókocsi helyett végül apartmant kaptunk, mert valaki visszamondta.

- 3-4eFt volt / fő/ éj. Természetesen nem Balaton-parti kérók voltak, minél távolabb van a tótól, annál olcsóbb, közlekedni meg ott a bringa. Számolni kell azzal, hogy egy éjszakára nem mindenki hajlandó kiadni a kéglit és különböző válogatott indokkal elhajtanak a 'csába. Így ajánlott időben elkezdeni a foglalást.

- hát 20k-ba neccesen belefér, de ez nagyban függ az egyéni kiadásoktól. A szállást ugye nem lehet megúszni, az 10-12k. Mindenhol szabadstrandon voltunk, az legalább 0Ft. Viszont minden nap legalább 1x ettünk étteremben, ami ~2k / fő. Akkor reggeli, vacsora, rengeteg ital (spec. most nem alkoholra gondolok), parti büfék. Szóval egy 20ast biztos elvertem, de lehet, hogy többet is. A parti büfék helyett a helyi ABC-ben való próbálkozással elég sokat lehet spórolni, de hát egyszer élünk :-) Meg ugye a zsemle + párizsi kombó helyett néha jól esik egy gyros vagy hamburger is. Az itókát viszont mindenképp féláron megkapja az ember egy közértben.

Nagyjából ennyi, ha érdekel még valami, akár privizhetsz is :)
TcG|Rommel|Hun
3 | TcG|Rommel|Hun 2009.01.21. 13:21
Jómagam kétszer tettem meg a távot, egyszer másfél nap alatt, egyszer 3 nap alatt. Attól függ, mennyire akarsz hajtani. A másfél napot jó öt éve csináltam apámmal és öcsémmel, a 3 napban ismerősökkel mentem. Előbbi alatt a füredi kempingben aludtunk, ahol mivel csak hálózsákokat vittünk és polifoamokat, egyéni díjszabást kellett kitalálniuk.:D Cserébe megspóroltuk a sátor problémáját. Jó persze elázhattunk volna, de ez belefér. Akkor kihoztuk 13k-ból. Idén nem volt megszervezve semmi, ezért öcsémmel csináltunk egy hajtós félkerülést Balatonboglár-Révfülöp-Balatonboglár távon. 4 óra alatt.:D

Sztem elég innivalót és műzliszeleteket vinni, aztán nagyobb kajákat útközben intézni. Hálózsák és polifoam még. Meg egy deákbácsi. Ennyiből kihozható.:)

Barthezz: a szállás könnyen elintézhető, ha megkérsz egy havert, hogy had aludj nála. Nekem kb minden településen van ismerősöm.:)
Dark Archon
4 | Dark Archon 2009.01.21. 13:34
Hát, mint az kiderült, ez nem teljesítménytúra volt :) Olvastam beszámolót 1 napos kerülésről is, de az inkább a szenvedésről és a fáradtságról szólt, mintsem az élvezetről.

Teljesítményileg ezt műveltem tavaly: http://priest.atw.hu/bekas_trofeak.jpg
S ebben benne volt egy ku**a hosszú hegymászás is :-) De az mekkora élmény volt, mikor utána - mintegy jutalomként - hosszú perceken keresztül száguldottam lefelé 40-50km/h-val.
Barthezz
5 | Barthezz 2009.01.21. 15:33
Dark Archon: Köszi a rengeteg tanácsot, sokat segítettél ezzel a tervemhez. Ha nyáron aktuálissá válna a túra, akkor előtte lehet még akkor kérdeznék egy keveset PM-ben.

Viszont elég régi mountain bike-om van már, amit egy ilyen túra előtt vagy fel kéne újítani, vagy újat venni helyette, ráadásul se lámpa, se csomagtartó nincs rajta és a váltó is szarakodik. A felszerelés - pótbelső, imbuszkulcsok, láncszétszedő (hmm ez tényleg praktikus, nem is tudtam eddig, hogy ilyen is van) nem lennének olcsók, de ha meg nincsenek és mégis szükség lenne vmelyikre, az egy ilyen hosszú túrán nagy szívás tud lenni. Pumpa mondjuk sztem nem kell, ott vannak a benzinkutak, s eddig is ott fújtam fel mindig a gumikat.

Mindenestre autó nélkül meg kéne válogatni, mit tegyen az ember a csomagjába, mert ugye ezeken kívül ruhák + kaja-pia is kell, amit 4 napon át folyamatosan cipelhet az ember… Persze ha 2-en 3-an vagyunk, akkor elég jól fel lehet osztani, hogy ki mit vigyen a saját csomagjában pl. a szerszámok közül.

Azt amúgy nem tudod véletlenül, hogy a láthatósági mellény bicikliúton is kötelező-e?


Rommel: Nah, hát téged is látni még errefelé? :-) Sajnos egy árva ismerősöm nincs a Balaton parton, szal kénytelenek lennénk mi is szállásokat foglalni. Viszont sztem én is 3 vagy 4 naposra tervezném, mivel az utóbbi években teljesen elpunnyadtam, s sajnos lassan már a 0 felé konvergálódik életemben a sport mennyisége, így nem nagyon bírnék ilyen 1 - másfél napos hajtásokat már sztem (vagy ha igen, akkor sem tenne jót a hirtelen megerőltetés). A 4 órás távhoz meg gratula, Révfülöp és Boglár pont a Balaton közepén vannak, szal bármely irányba is indulva embert próbáló táv ez ennyi idő alatt! ^^
Tötyi
6 | Tötyi 2009.01.21. 16:41
Ha az ember bevállalja a sátorozást, akkor a szállásköltséget elég jól le lehet faragni. Még jobban le lehet faragni a dolgot, ha a hagyományos nagy kempingek helyett kisebb táborokban keres helyet magának az ember. (A déli partot nem ismerem, de az északin pl. Balatonakali, Balatonudvari és Vonyarcvashegy környékén sok ilyen található, ahol max. 1000-1500 HUF/fő/éj a sátor+zuhanyhasználat és ilyenek. Nálunk tavaly asszem 1200 HUF volt.) Bár sátorhely mindig akad, célszerűbb előre lefoglalni, mert akkor az árat is lehet alakítani picit.
Kaja-pia ügyben: felesleges sokat cipelni, a legkisebb faluban is sok bolt található, és mindenhez hozzá lehet jutni, és nem drágábban, mint pl. Pesten. Célszerűbb inkább a ruháknak és az alapvető szerszámoknak helyet biztosítani, meg persze a sátornak, ha amellett dönt az ember.
A láthatósági mellény pedig tudomásom szerint kötelező a lakott területeken kívül.
Barthezz
7 | Barthezz 2009.01.21. 17:12
De kerékpárúton csak nem büntet meg a hiányáért a rendőr? Csak mert 35 fokos melegben nem hinném, hogy szükségem lenne még egy plusz ruhadarabra...

Sátorral meg az a gond, hogy azt kerékpárral nemtom hogy lehetne elcipelni, hiszen egy db hátizsák fér el az emberen, meg egy kisebb cucc a csomagtartón.
Bali1337
8 | Bali1337 2009.01.21. 18:01
#7 én Balatononfenyvesen vagyok minden nyáron 2 éves korom óta, és ha emlékeim nem csalnak, még nem láttam láthatósági mellényes bringást Balatonmária-Balatonőszöd tengelyen:D:D
Tötyi
9 | Tötyi 2009.01.21. 18:28
Na persze, az két különböző dolog, hogy mit ír elő a KRESZ, és mit tartanak be belőle. :-D Igazából rendőre válogatja, fényes nappal többnyire szoktak belekötni, amelyik melyik igen, az meg úgyis a "majdénmegmutatomnekik" fajta, akikkel úgysem lehet szót érteni.
Az új sátrak pedig könnyűek, és ha sikerül jól összehajtani őket, akkor nem is foglalnak sok helyet. Autós támogatás nélkül pedig mindenképpen szükség van egy megfelelő csomagtartóra, amely lehetővé teszi, hogy az oldalára is lehessen csomagot függeszteni, ne csak a tetejére. Már csak azért is, mert tekerés közben, főleg a nyári melegben a legkisebb hátizsák is rohadt megterhelő/idegesítő tud lenni. Én nem is soha veszek magamra, inkább azt is a kerékpárra aggatom.
Barthezz
10 | Barthezz 2009.01.21. 18:41
Bali: Jó, de a láthatósági mellény kb. tavaly nyár óta lett csak kötelező. ;-) Amúgy én még sehol nem láttam senkin, de elvileg több tízezer forintra is megbüntethet érte a rendőr. Mindenesetre ilyen izzasztó nyári túra alatt, úgy, hogy végig bicikliúton megyek, biztosan nem venném fel.

Tötyi: A csomagtartó oldalára felkötött csomag nem billenti ki a biciklit az egyensúlyából?
LordMatteo
11 | LordMatteo 2009.01.21. 18:57
Tötyi: Én nem is soha veszek magamra>>Oks :D

Barthezz: Ha nagyon n00b vagy, akkor elborulsz tőle, de amúgy sátor igen könnyen cipelhető...:-)
Bali1337
12 | Bali1337 2009.01.21. 19:03
Barthezz: nem csak este 6tól van? vagy az a lámpa?:D
csak nem büntetnek meg érte, főleg hogy nyáron fél 9ig értelme sincs, max betűröd a gatyádba, este meg úgyis lehűl annyira h feltudd venni
Tötyi
13 | Tötyi 2009.01.21. 19:06
Ha megfelelően vannak elosztva a súlyok, akkor nem, bár azt tényleg elfelejtettem az előbb beírni, hogy erre nem árt odafigyelni. Természetesen nem kell kicentizni a dolgot, hisz egyrészt nem hatalmas súlyokról van szó, másrészt pakolás közben úgyis eleve adja magát a megfelelő elosztás. Igazából akkor bonyolódik a dolog, ha az út során durva terepeket is útba akar ejteni az ember, de egy Balaton körüli túra esetén ilyen nem igazán szokott történni. Ilyen (vagy legalábbis ehhez hasonló) tartókat amúgy a mindennapokban a postások kerékpárján lehet látni a leggyakrabban.
Ami viszont tényleg fontos, az egy alapvető elsősegélycsomag. Ezt pedig szükség esetén a szokványos dolgok mellett (fertőtlenítő, kötszerek, sebtapasz, fásli stb. - esetleges borulás esetén jól jöhetnek) nem árt "felturbózni" személyes igények szerinti cuccokkal (szúnyogriasztó az esti tekeréshez + védenek a kullancsok ellen is, valamint pl. kalcium tabletta és valamilyen gyulladáscsökkentő darázscsípés esetére - főként az esetleges allergia esetén nélkülözhetetlenek).
Tötyi
14 | Tötyi 2009.01.21. 19:09
LM: Jóvanna, amúgy meg 'nyád, és tűnés vissza BüFizni! :-D
LordMatteo
15 | LordMatteo 2009.01.21. 19:11
Jólesett Belédkötni, bocsi :-D

Bf-ni meg nem tudok, mert szarakodik a netem...ARchon talán nem haragszik meg az OFFért, maga is Bf-es...
Barthezz
16 | Barthezz 2009.01.21. 19:23
Bali: Este a lámpa kötelező, de az nem 6-tól, hanem sötétedéstől, szal ez évszak szerint változó. A láthatósági mellény minden napszakban kötelező, már csak azt kéne megfejteni, hogy a bicikliúton is az, vagy pedig csak közúton közlekedve.
anxius
17 | anxius 2009.01.21. 19:31
Barthezz:

Itt nálunk csak a főúton kötelező,szóval talán Magyarországon is.
Kétlem,hogy bicikliúton láthatósági mellény kéne.
Barthezz
18 | Barthezz 2009.01.21. 19:49
Nah közben Bali átküldött egy linket PM-ben, miszerint a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján és útpadkáján kötelező gyalogosoknak és kerékpárosoknak viselnie. Tehát bicikliúton szerencsére nem kell. :-)
Tötyi
19 | Tötyi 2009.01.21. 19:52
A KRESZ idevágó része:
"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

Találtam olyan értelmezést is, amelyik ehhez hozzáteszi, hogy "akkor is, ha a kerékpáros a lakott területen kívüli út úttestén, leállósávjában, vagy a padkán csupán tolja biciklijét", de ezt a törvényi szövegben nem találtam meg.

Külön a kerékpársávot sehol nem említik, de ha fenti idézetet vesszük alapul, akkor elvileg kell, mert az csak a lakott területen kívüliséghez köti a dolgot.
Barthezz
20 | Barthezz 2009.01.21. 20:07
De a kerékpárút nem úttest, nem leállósáv és nem is padka. Ha pedig tolja vki a biciklit, akkor gyalogosnak számít és mivel gyalogosokra is vonatkozik ez a jogszabály, ezért olyankor is viselni kell. Persze csak ha nem kerékpárúton tolja ;-)
Tötyi
21 | Tötyi 2009.01.21. 20:22
Oké, értem én, azt csak úgy pluszban írtam be. :-)
Viszont a hatályos KRESZ szövege csak annyi, amennyit fentebb bemásoltam, ebben pedig nem szerepel az általad idézett úttest, leállósáv és útpadka kitétel. Akkor most kétféle KRESZ létezik, vagy mifene? Nem kötekedni akarok, csak most már tényleg idegesít a dolog, mert ezek szerint eleve több verzió kering a témában. (Heh, elképzeltem ahogy a Balaton mellett ádáz szócsatát vívok a karhatalommal a mellényen, mer' neki az verzió van meg, nekem ez. LOL)
22 | Pyrogate 2009.01.22. 02:54
Érdekes kérdés, mert a bicikliút ha le van választva az autóúttól (sövénnyel ellátva stb) akkor felesleges, hiszen nem kerül kapcsolatba autóssal (maximum ha keresztezi, de akkor már gyalogos is veszélyben). Szerintem jó ha van, soha sem lehet tudni (mármint nem a kresztől kell félni, hanem az életed a fontos)
Dark Archon
23 | Dark Archon 2009.01.22. 08:17
Barthezz: na, így viszont már nem jössz ki egy 20-asból :-) Egy új, használható bringa 60-80eFt. Nekem egy Magellan Crater van, az volt anno 80, de most valahol láttam akciósan 68 körül. Egyébként télen kell bringát venni, akkor akcióznak érthető okokból. Nyeregcsőre szerelhető csomagtartó ~10k, ha olyat akar az ember, hogy később is használható legyen. Ezek nyilván egy útra nem olyan kiadások, ami megérné, de ha rendszeresen bringázik, túrázik az ember, neadjisten amatőr teljesítménytúrákon vesz rész, mindenképp megéri. Lámpa az kell, mellényt nem tudom,mi nem használtunk, ellenben vadul villogó hátsó lámpát a főúton igen. Hozzáteszem, nem sokat mentünk főúton, akkor is verőfényes napsütés volt.

Benzinkút? :-) A bringaút főleg a városok, falvak szélén vezet, onnan a kutak igencsak kiesnek. Defekt után még tolni pl. 5km-t a bringát egy pár ezer Ft-s pumpa miatt igencsak nagy szívás lenne.

Én mondjuk már kinőttem a sátorozásból ill. sosem voltam oda igazán érte, inkább megfizetem az apartmanokat, nem sokkal kerülnek többe, a különbség viszont ég és föld.

Ami a csomagot illeti, nekem úgy 9kg volt úgy, hogy volt benne vagy 1L ital. Direkt rátettem a mérlegre, mivel papíron a csomagtartó 10kg-t bír :-) Namost ez sátorozásnál igencsak gyarapodhat pár kilóval... mindenesetre nem kell 4 napi élelmet és italt bepakolni :-)

Ja, igen, ahogy Tötyi írta, egy alap elsősegély cucc bizony kell. Mi egy szál ragtapasz nélkül indultunk el, persze kellett volna.

Még egy jó tanács: érdemes a túrát kora vagy késő nyárra tenni, mert 40°C-ban embertelenül szar bringázni.

ILYESMI túrazsákokkal érdemes elindulni.
Barthezz
24 | Barthezz 2009.01.22. 10:59
Köszi a tippeket. Hát igen, annyit nem mennék biciklivel túrázni, hogy ekkora beruházásokra megérje, szal sztem maradna a jelenlegi mountain bike upgrade-elése. Túrazsák megintcsak nem tudom, hogy egy alkalom miatt megérné-e, bár egy hagyományos táskát meg nehéz stabilan feltenni a csomagtartóra...
Dark Archon
25 | Dark Archon 2009.01.22. 11:52
Kisebb sporttáskát már pókoztam oda a csomagtartóhoz, míg nem volt bringás táskám. Végülis le nem esett :)
26 | bakrobogi 2011.06.22. 10:29
Én azt szeretném megkérdezni, hogy ahol nincs kerékpárút ott milyen minőségű az út, mert mi gördeszkával szeretnénk körbegurulni a Balatont. Egy átlagos embernek mennyi ödő alatt teszi meg ezt a távot biciklivel? Csak hogy tudjunk viszonyítani. Előre is köszönöm a választ!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.