Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dark Archon blogja

Internetes Fizetés Biztonságosan (frissítve)

Dark Archon | 2010.09.10. 11:18 | kategória: egyéb | 5 hozzászólás

Előszó

A mai napig elég sokan vannak, akik nem mernek Interneten kártyával fizetni, pedig biztonságos, ha tudunk a bankok által kínált elsődleges védelmi vonalról, a másodikról pedig mi gondoskodunk.

Nincs szükség „rendes” kártyára

Általános téveszme, hogy internetes fizetéshez dombornyomott kártyára van szükség. Számlavezetési díj így is, úgy is lesz, akkor meg miért ne hoznánk ki belőle a legtöbbet? A bankoknál létezik az ún. webszámla, a hozzá tartozó virtuális kártyával (webkártya)**. A webkártya abban különbözik a hagyományos kártyától, hogy ténylegesen nem kapunk kártyát, csak egy borítékot, ami tartalmazza a kártya adatait, azaz a fizetéshez szükséges információkat (avagy bizonyos bankoknál egy plasztik lapot). Ez akár számlacsomagban is elérhető vagy külön rendelhető meglévő folyószámla mellé, mely a legtöbb esetben nem jár külön költséggel. Hogy mi ennek a haszna? Elsősorban az, hogy sehol nem kell felfedni a tényleges folyószámlánk adatait. Aztán, hogy erről a webszámláról fogjuk intézni az elektronikus fizetéseinket, így – a hitelszámlával ellentétben – nem tudunk adósságot generálni, annak nem lesz (késedelmi) kamata. Internetes fizetés előtt feltöltve a számlát biztosak lehetünk benne, hogy nem más fogja elkölteni a pénzt. Ha mindezt kiegészítjük a bankok által kínált – szintén csomaghoz köthető, ingyenes – Internetes felületen menedzselhető szolgáltatással, fel sem kell állnunk a fotelből, ha venni akarunk valamit, ugyanis könnyedén átutalható a kívánt összeg a folyószámláról a webszámlára, ami bankon belüli utalásnak minősül, azaz költségmentes és azonnal látható az eredménye. Bizonyos szokásokat megtartva jelentősen csökkenthetjük a számlavezetés költségét. Ez a lépés már önmagában elég biztonságos ahhoz, hogy bátrabban nekivágjunk az internetes vásárlás által kínált kedvezménynek és kényelemnek. A webkártya tehát teljes értékű kártyaként funkcionál, bankja válogatja, hogy éppen MC, Visa avagy AEX***. De mi van még?

PayPal

Aki még nem hallott erről a szolgáltatásról – mint a kedves, értetlenül néző ügyintéző lány a bankban, akinél jártam – annak összefoglalnám a lényeget. Tulajdonképpen a folyószámla és a kártya vagy webkártya közé ékelődött, szintén védelmi szerepet betöltő, alapfunkcióiban ingyenes szolgáltatás. Általa a kártya tényleges adatait – szinte* – sosem kell majd megadnunk. Annyi a dolgunk, hogy a kártyánkat regisztráljuk a rendszerben, mely egy jelképes összeget (~500Ft) levon a számláról, hitelesítés miatt. A számla tranzakcióit lekérdezve megtudhatjuk a közleménybe írt biztonsági kódot, melyet beírva a PayPal rendszerébe, véglegesíthetjük a regisztrációt. A levont összeg az első vásárláskor jóváíródik, azaz visszakapjuk. Fontos tudni, hogy a PayPal-t használva a vásárló biztosítva van 55 ezer forintig, azaz, reklamáció esetén eddig az összegig visszakaphatjuk a pénzünket, amennyiben visszaéltek vele, ellopták, becsaptak, stb. Hozzáteszem, számtalanszor vásároltam már így, de nem kellett élnem a lehetőséggel. Sajnos a rendszer magyar nyelven nem elérhető, tehát némi angol tudás elengedhetetlen a használatához. Amivel még fokozhatjuk a biztonságot: ne a mindennapi levelezéshez használt e-mail címet adjuk meg, mind maga az e-mail fiók és a PayPal jelszava legyen biztonságos és különböző.

Hitelkártya hiánya

Amennyiben egyébként is csak elektronikus vásárlásra használtuk a folyószámlához tartozó kártya mellé, internetes célokra igényelt kártyánkat, nyugodtan le is mondhatjuk, nem fog hiányozni. Ha sokat járunk külföldre, érdemes lehet megtartani, ekkor célszerű ezt a kártyát regisztálni PayPal-re. Azonban, ha csak nyaralni járunk 1-2 évente külföldre, felesleges lehet az 5 ezer forintos éves díjú kártya és a csábítóan nagy hitelkeret. Görögországban például a sarki közértben is elfogadják a sima, nem dombornyomott, nem electron OTP kártyát is. Így vásárolva, külföldön középárfolyamon számolják át forintra, míg pl. automatából kivéve eladásin, amire még rájön a pénzfelvétel díja, ami szintén nem kevés. Más országokról sajnos nem tudok nyilatkozni, ennek kéretik egyénileg utána járni.

KIEGÉSZÍTÉS: fórumtársak információja szerint a PayPal feltölthető mezei folyószámláról is, tehát, ha olyan helyen vásárlunk, ahol elfogadják a PayPal-t, még a webkártya sem szükséges.

Vásároljunk végre!

Ha mindent megtettünk, a továbbiakban nincs szükség fejből tudni a kártya adatait, a legtöbb helyen tudjuk használni. A teljesség igénye nélkül: eBay, Steam, EA Store, BioWare Social, Blizzard Store. Az itt felsorolt helyeken nyugodtan fizethetünk PayPal nélkül is. Mindez első olvasatra akár bonyolultnak is tűnhet, de a regisztrációkat csak egyszer kell elvégezni, onnan meg 1-2 vásárlás után már bele lehet jönni és pénzünk avagy kártyánk féltése nélkül költekezni.

Példaképp álljon itt egy vásárlás menete (OTP Bank, Steam):
1. OTP Direkben át kell utalni a kívánt összeget a webszámlára
2. Steam kliensben vagy a webes felületen kiválasztjuk a kívánt tartalmat, PayPal-t jelöljük meg fizetésnek
3. Átkerülünk a PayPal oldalára, melyen bejelentkezve és jóváhagyva a fizetést, visszakerülünk a hívó oldalra, jelen esetben a Steam-re
4. Kész, tölthetjük a megvásárolt tartalmat!

Hasznos oldalak:
https://www.otpbank.hu/portal/hu/Bankszamla/Net
http://www.paypal.com
https://cms.paypal.com/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&content_ID=ua/BuyerProtection_full&locale.x=en_UK

* például a MS Direct Services nem fogad PayPal fizetést, csak kártyásat
** a fenti információk legtöbbje az OTP Bank szolgáltatásain alapul, más bankokkal nincs tapasztalatom, kéretik személyesen vagy a bank weboldalán tájékozódni a feltételekről
*** OTP Bank esetében MasterCard-ot kell választani regisztrációkor

Utolsó módosítás: 2010.09.18. 11:26

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2010.09.11. 09:34
A Volán éppen most vezette be a Bp - Zalaegerszeg járatain a kötelező jegyelővételt és éppen ott tartottam, hogy a rendszer minősége miatt anyázok egy sort vmelyik topicban. Történetesen én csak fél órával a buszom indulása előtt tudok kiérni (addig dolgozom), akkor meg már nincs elővételi jegy és nem szállhatok anélkül fel (most mákom volt, mert 5 szabad ülőhely még maradt, de később nem ez lesz a jellemző). Próbáltam persze neten megvenni, de Maestro típusú bankkártyám van és azt nem fogadja el a Volán webes fizetésnél (vicc amúgy, ha már kötelezővé tesznek valamit, akkor előbb biztosítsák a korlátlan hozzáférhetőséget, mert így ezeket az embereket diszkriminálják az utazásból).

Én ezekről a webkártyákról nem tudtam, hogy mik, de ha jól értelmezem, éppen megoldást jelenthetne a problémámra. Thx a bejegyzést, én pedig utánaérdeklődöm a bankomnál, hogy milyen feltételek között van webkártya igénylésére lehetőség.
Dark Archon
2 | Dark Archon 2010.09.11. 17:31
Hát ez tényleg vicc, mert ahogy írtam, a Maestro kártyával a görögöknél is tudtam fizetni. A webkártya megoldja a problémát, mert teljes értékű nemzetközi bankkártyaként működik, mindössze pénzt nem tudsz vele kivenni automatából, lévén fizikailag nem kapsz kártyát.
3 | Lacko 2010.09.15. 09:28
Szerintem vannak azért téveszmék az írásban:
Pl a hitelkártya szó. Szerintem sosem volt olyan, hogy sima bankkártyával ne lehetett volna vásárolni (itt ugye arra gondolok, hogy van a credit card, amit én kerülök mint a tűzet, mert egy szemét lehúzás, illetve van a debit card, ami szinte mindenkinek van.) Na most nekem sosem volt creadit (hitel) kártyám, mégis a kezdetektől vásárolok neten.
Az viszont igaz, hogy kezdetben csak a dombornyomott kártyákkal lehetett vásárolni, de jópár éve ez is a múlté. Sima Visa Electron fossal (ami ugye szinte a leggagyibb kártya) lehet vásárolni neten keresztül.

Én ezt a virtuális webkártyát sem használtam soha. Mivel az egész elektronikus fizetés a BIZALMON alapszik: én megbízok az eladóban, hogy nem ver át és elküldi az árút, az eladó pedig megbízik bennem, hogy az adataim nem csalás és ezért meg fogja kapni a pénzem. Így aztán eleve csak olyan helyen érdemes vásárolni, amiben megbízol.

Másrészt, mivel a bankok is tisztában vannak a helyzet tragikomikus voltával - alapvetően nem biztonságos az elektronikus vásárlás - ezért van egy bizonyos rugalmasság a rendszerben: tehát ha valaki megnézi a tescoban a kártyaszámomat, amíg fizetek és aztán ezekkel az adatokkal vesz egy plazmatévét a neten, akkor én felhívhatom a bankomat, hogy "ezt nem én vettem". És innentől - bankja válogatja a rugalmasságot - de ha záros határidőn belül szólok, akkor egyrészt meghiúsítják a tranzakciót vagy - ez nyilván egyedi elbírálás - de olyanról is tudok, hogy leírta a bank a veszteséget és visszaadták a zsét.
Dark Archon
4 | Dark Archon 2010.09.15. 15:08
Már hogyne lett volna? Sima OTP kártyával a büdös életben nem vásárolsz neten, legalábbis külföldön, mert Visa / MC / AEX kártyát kérnek, Maestro sehol sincs. Kavarodás az lehet, hogy van a megnevezésekben, mivel csak felhasználói viszonylatban vagyok velük, de azért a lényeg érthető :)

A bizalmi alapon működő dolgokkal meg már sokan rajtavesztettek. Hiába bízol te meg egy eBay-ben, ha a felhasználó átver. Ez meg megeshet. PayPal-lal visszakapod a pénzed előbb-utóbb, mezei kártyás fizetéssel nem valószínű, hiába vered a melled a bankban, hogy nem kaptad meg az árut. Egyébként is, te a pénzt előbb utalod, az már rég ott van, mire egyántalán feladják neked az árut.

Sok ember hitelesítés nélküli oldalakon hirdetett cuccokért is jóhiszeműen utalgat előre, aztán csodálkozik, ha nem kap semmit.
5 | sasa21 2011.12.06. 22:06
Próbált már olyan amerikai oldalakon rendelni valamit, mint pl. ebay.com vagy amazon.com ... és kiderült, hogy a terméket csak amerikai cimre hajlandóak szállitani? Ezen a problémán segit Viaddress.com - egy saját virtuális cim amerikában, ahonnan azonnal továbbitják a terméket az Ön magyar cimére!!! Próbálja ki: www.viaddress.com - tényleg müködik.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.