Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

david139 blogja

WoW függőség

david139 | 2009.05.12. 11:54 | kategória: Előadás | 9 hozzászólás

A sulinkban az évfolyamon mindenkinek előadást kellett írni, aztán vagy előadhatja, vagy nem. Engem kértek, de nem vállaltam, mert lustaság fél egészség. De ide azért bemásolom, legyen már értelme, hogy megírtam:).


---------------------------

A technika fejlődésével az emberek szórakozási eszközei is változnak. Nemrég még a könyvek voltak a legfőbb szórakozást nyújtó eszközök, mára viszont átvette a szerepüket a televízió, majd a számítógép. Az internet megjelenése pedig újabb lökést adott a számítógépes játékok fejlődésének. Létrejöttek az online, multiplayer (interneten keresztül több játékos által játszott) játékok.
Ezek közül kerül ki a világ legnépszerűbb játéka is, a World of Warcraft (továbbiakban WoW), ami több mint 13 millió előfizetőt mondhat magáénak. A WoW nem egy egyszerű multiplayer játék, hanem egy MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game), azaz egy nagyon sok játékost tömörítő multiplayer szerepjáték. Egy szerveren akár 20 ezer ember is játszhat, pontosabban mondva egy realm-en (tartományon), amit több szervergép üzemeltet. A WoW egy hónapos előfizetése 3500 Ft, így egy kis kalkulálás utána ki is deríthetjük, hogy ennyi előfizető mellett mekkora bevétel is ez a WoW-ot fejlesztő cégnek, az Activision Blizzard-nak (a játék megjelenésekor még Blizzard Entertainment), amely ma több mint 3 milliárd dollár „zsebpénzzel” rendelkezik.
A WoW alapvető célja, hogy készíts egy karaktert, amit aztán a lehető legerősebbé fejlesztesz, először a maximum szint elérésével, majd egyre jobb tárgyak (fegyverek, ruhák) megszerzésével. Van azonban egy jelentős eltérése a többi játékkal szemben: nincs vége, ami kedvez a függőség kialakulásának, hisz a játékos folyamatosan érzi, hogy fejlődik, folyamatos a sikerélmény. Ha ezt mást forrásból nem szerezi meg, akkor valószínűleg magával fogja ragadni a játék.
A játéknak két alapvető lehetősége van: PvE (Player versus Envirement – játékos a környezet ellen) és PvP (Player versus Player – játékos a játékos ellen). A PvE részbe tartozik a fejlődés, amikor a karakteredet felfejleszted a maximum szintre. Ha ez megvan, akkor választás elé kerülsz: megmaradsz a PvE útvonalon, végighaladva a Warcraft világának összetett és magával ragadó történelmén, vagy a PvP-hez fordulsz, és a célod az lesz, hogy te legyél a legjobb játékos a realmen. És itt jön képbe a játék végtelensége. PvE téren mindig lesz folytatás, hisz a WoW történelmét folyamatosan írják, és ahogy halad előre, újabb leküzdendő ellenségek kerülnek a játékba. PvP rész is örökké űzhető, mert a PvP eredményekért egyre jobb jutalmakat tesznek elérhetővé. A PvP és a PvE fejlődése periódikusan, egy időben történik. A sok idővel rendelkező játékosok mindkét téren jó eredményeket érhetnek el egyszerre. Sok idő alatt tényleg sok időt kell érteni. A WoW egy nagyon addaktív játék, nem ritka a napi 16 órát játszó játékos.
De ne rohanjunk ennyire előre. A játékosok önmagukat 2+1 osztályba sorolják: az első a casual (alkalmi, nemtörődöm) játékos, aki napi 1-2 órát játszik, komolyabb eredményeket nem ér el. A másik csoport a játékkal komolyan foglalkozó játékosok, (közülük már kerülnek ki függők), akik napi minimum 5-6 órát játszanak, őket nevezzük hardcore játékosoknak. A harmadik csoport nem is igazán csoport, hanem egy gúnynév azokra a játékosokra, akik az egész napjukat a játékkal töltik. „NoLifer”-eknek, élet nélkülieknek nevezik őket, ami fedi is a valóságot. Őket parodizálja a South Park – Make Love Not Warcraft című epizódja, ők azok, akik már teljes mértékben függők.
Elérkeztünk tehát a WoW függőkhöz. Mivel a WoW „társadalom” már nagyobb népességű, mint Magyarország, így elég tág kör hallott róluk. Kialakult róluk egy kép, miszerint mind túlsúlyos, egyedülálló, és az élet problémái elől menekül a játékba. Ez így persze nem igaz. A WoW is egy szórakozási lehetőség, mint bármi más, különböző emberek játszanak velük, hírességek, mint például a KoRn énekese, avagy Yao Ming kosárlabdázó, ugyan úgy, mint lelki problémákkal küzdő emberek. A „wowosokat” a függők miatt ítélik el. Valóban vannak, akik valódi életüket föladva ebbe a világba menekülnek, ahol könnyen eredményeket érnek el, érezhetik magukat valakinek, de ők a kisebbség.
De túlzásba vitt wowozás valóban rossz? El szabad őket ezért ítélni? Nem minden esetben. A WoW a szegényebb országokban elő embereknek munkát ad, például aranyat (wow pénzt) gyűjtenek, és eladják (ámbár ez illegális tevékenység, Kínában mégis vannak cégek is, melyek ezzel foglalkoznak). A játékban a legsikeresebbeket szponzorálják, például a Ensidia nevű csoportot, akik a legjobbak, egy dubai-i cég támogatja, tagjai akár havi fél millió forintnyi összeget is keresnek, azzal, hogy játszanak. Szóval a WoW függőség új és szokatlan dolog, de nem szabad elsőre ítélni. Az érem másik oldala, hogy a WoW előtte rendes életet élő embereket is tönkretehet, előfordul, hogy emiatt veszíti el valaki a családját, rokonait. Ezek miatt a WoW játékosok nagy része szégyelli és titkolja, hogy wowozik, fél, mert ezt mások nem értik meg, csak akik próbálták. (Bizonyított, hogy az emberek jobban szégyellik a WoW függőséget, mint a pornónézést, mert a második szélesebb körben elterjedt.)
Illetve ott vannak még a gyerekek. A WoW dobozán 12-es karika látható, de ez nem igazán befolyásol senkit. A WoW-ban minden korosztály megjelenik. A gyerekeknek kisebb a felelősség tudatuk, így őket könnyen elragadja a játék. Ha egy szülő nem kíván a gyerekével sokat foglalkozni, akkor remek ajándék karácsonyra a WoW. Nagy hatással van a gyerekekre, képesek minden szabadidejüket a játékra fordítani, az iskolát teljesen elhanyagolni. Előfordult, hogy egy gyereket korházba szállítottak, mert több mint 24 óra wowzás után rohamot kapott. Az is előfordult, hogy egy gyerek annyira átélte a játékban lévő karakterét, ami egy tűzmágus volt, hogy az egyik barátját benzinnel fölgyújtotta. Persze ehhez egy kis elmebaj is szükséges, nem elég a WoW.
Összességében a WoW játékosok nem elítélendőek, csak azzal foglalkoznak, ami leköti őket, és azt sem mondhatjuk, hogy elzárkóznak az emberektől, hisz alapvetően a WoW csapatjáték, a nagyobb harcoknak akár 40 résztvevője is lehet. Eközben a játékosok nem csak csetelnek, hanem különböző programokon keresztül (Ventrillo, TeamSpeak) egymással mikrofonon beszélnek. Így a WoW remek csatorna nyelvtanuláshoz is. Ezenfelül a WoW játékosok élőben is szoktak találkozni, és akár életre szóló barátságok is köttethetnek.
Mindezek ellenére Svédországban nemrégiben kikiáltották a legveszélyesebb játéknak. A Svéd Gyermekvédelmi Szervezet a WoW-ot az új kokainnak titulálta. (Tudni kell, hogy a svéd fiatalság körében nagyon elterjedt a játék.) A Harvard Egyetem orvosi szakának egyik neves professzora szerint cigisdobozokon látott figyelmeztetésekhez hasonlót kéne a játék dobozára is nyomtatni.
A WoW már az 5. évében jár, rengetegen a kezdete óta játszanak, és minden nap bővül az előfizetők köre, melyet elősegít, hogy a WoW reklámokban világhírű emberek szerepelnek, mint például Verne Troyer, Ozzy Osborn, Mr. T, William Shatner, Jean-Claude Van Damme. Idővel talán a társadalom számára elfogadott szórakozási lehetősségé válik, vagy rosszabb esetben a Mátrixban látható mesterséges világgá…


Utolsó módosítás: 2009.09.08. 14:33

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2009.05.12. 12:45
Nah, azt kell hogy mondjam, ez egy korrekt írás lett, kiemelve a negatívumokat és a pozitívumokat is, s egyik véglet mellett sem elkötelezve magát.
Én mondjuk előítéletekkel bírok/bírtam a WoW-osok iránt, de belátható, hogy azért sokan tudják ezt úgy csinálni, hogy mellette csajozzanak, szórakozzanak, tanuljanak, dolgozzanak, s nem mindenki életét teszi tönkre a játék. Csak tudni kell a határt.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2009.05.12. 17:33
Korrekt írás, grat, szerintem komolyabb figyelmet is megérdemel a téma, és a bejegyzés, elvégre Te WoWtál, szóval mégse "külsős"ként írtad ezeket :-)
3 | ShuleyvA 2009.05.12. 19:56
Nekem nagyon jól jött ez az írás, ugyanis eddig sok infót nem tudtam összekaparni a játékkal kapcsolatban, meg aztán ha valaha is érdekelt a game, nekem nem ment a tört szerveres dolog. Talán jobb is így... csak azt sajnálom, hogy még élőben nem láttam futni - teszem azt havernál sem - a programot, így aztán halvány lila gőzöm sincs, milyen lehet a felépítése, hogy működik stb.
david139
4 | david139 2009.05.12. 20:29
köszi a dicséreteket:)

Barthezz: pont azért ezt a témát találtam ki, mert sok az előítélet:D de rájöttem, hogy én most előadom azt a suliban, hát 100ból 5 ember tudja, hogy miről is beszélek.

ShuleyvA: az alapjáték már elég olcsó, illetve törtön ki lehet próbálni (mielőtt megveszed), csak nehogy ott ragadj:D
5 | Nicolas19 2009.05.12. 22:07
Nagyon jó írás, gratula hozzá! Többek között ezért sem próbálkoztam eddig a WOW-al, hajlamos vagyok a monitor előtt "ragadni":)
Shadowguard
6 | Shadowguard 2009.05.12. 22:19
Az írás jó, szerencsére engem nem fenyeget a függőség veszélye :D Egyszer ugyan kipróbáltam (csak törtön, még az első kieg. idején), de rá kellett jönnöm, hogy nem az én stílusom. Szeretem az RPG-ket, viszont magányos farkas vagyok ez meg csapatjáték. És nekem már a stratégiák kooperatív módja sem tetszik, nem még ez :P
7 | Apolyon 2009.05.15. 21:22
Grat, szép írás, én minden percemet wow-al töltöm el,(márha be vagyok fizetve, jelen pillanat nem...) még is jobban vágynék egy barátnőre(van is) csak szüleim ugye nem engednek :)
8 | Player47 2009.06.04. 21:09
Tűzmágus volt...barátját felgyújotta...:D:D MEGALOL wow függők felgyújtogatnak, gta4 függők taxikat lopnak...:D sims függők mit fognak csinálni? nőket eröszakolnak meg?:D méghogy nincs eröszakmentes játék...:)
9 | patrik4444 2010.07.14. 12:05
Szia nagyon jónak tartom ezt a kis információ halmazt amit összeszedtél és felraktad! Én is azok közé tartozok akik többet ülnek a wow előt mint kint a szabadban.Magyarország egyik legnagyobb tört szerverén (TAURI-Reborn szerver)játszok már legalább 1.5-2 éve.Eddig is próbáltam minél jobb lenni de í gy hogy megjelent a szerveren a lvl 80-an így még jobban szerettem volna hamarabb jobb lenni.Nem történt semmi nagyobb kár az életemben a wow miatt(még)!De próbálom most már mértékkel csinálni.Jó hogy felraktad sok infót nem tudtam róla!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.