Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Sziget 2008 - Iron Maiden

Dino | 2008.08.13. 15:25 | kategória: Sziget | 4 hozzászólás

Az idei Szigeten két fellépőt találtam, akik miatt úgy döntöttem, hogy napijegyet veszek magamnak, ez pedig az Iron Maiden és az R.E.M. volt. Miután nagy kedvencem, a Die Ärzte megint csak egy délutáni órácskát kapott, egy igazi koncertjük viszont 2,5-3 órás, ezúttal inkább ellenükben döntöttem, lesz, ami lesz (pedig pár évvel ezelőtt még saját bejáratú "happy birthday" éneklést is kaptam tőlük a fesztivál sajtótájékoztatóján :-) ). Viszont mivel a Maiden öt évvel ezelőtti két hazai fellépése (Summer Rocks Budapesten és a következő turnéjukat nyitó debreceni koncert) fantasztikus élményt jelentettek, újabb budapesti látogatásukat se hagyhattam ki.
Lauren Harris - a Maiden basszusgitáros Steve Harris lánya - koncertjének második felére értem oda, de úgy érzem, nem sokról maradtam le. A huszonéves leány próbált mindent megtenni, de nem igazán győzött meg produkciója.
A programban szereplő 21:30 helyett aztán váratlanul este kilenckor lépett színpadra Bruce Dickinson és csapata, akik a vártnak megfelelően egy energikus és látványos show-t adtak a 11 órai zárásig. A setlist nagyjából fedte a Live After Death albumon is hallható Somwhere in Time turné számlistáját, ez most idén egy ilyen "retro-koncertsorozat", de jobb is volt így: tökéletes válogatás volt ez a legendás együttes első albumairól. Aces High, 2 Minutes to Midnight, Revelations, Rime of the Ancient Mariner, Fear of the Dark, Number of the Beast, Iron Maiden, Moonchild, Hallowed Be Thy Name, hogy csak néhányat említsek az elhangzott kb. 15 számból. A díszlet is az 1984-es turnét idézte, egyiptomi hieroglifákkal díszített falakkal, pirosan világító szemű szobrokkal, a háttérben Eddie-szfinxszel stb. De még egy magasra nőtt Eddie is besétált az egyik szám alatt. Mindezt pirotechnikai elemek is kísérték, profin kivitelezve. Hiába, nem ma kezdték a Maiden tagjai, akik mind túl vannak már az ötödik ikszen.
Egy nemrég érkezett sajtóközlemény alapján amúgy tegnap 57 ezren látogattak ki a Szigetre, közülük ötvenezren a Maiden miatt. A teltházat érezni lehetett, izzadt tömeg lökdösött minden irányból - ezt a részét mondjuk szívesebben mellőztem volna a koncertnek, de hát ez van. Plusz a kijutásnál az összesűrűsödő tömeg is felejthető lenne - no meg a rendőrök kicsit következetlen viselkedése.
Az alábbi fotó a hivatalos Iron Maiden honlapról származik, és a Heaven Can Wait szám alatti színpadképet ábrázolja - tegnap itthon is hasonló tömeget hívtak fel maguk közé.

Hozzászólások

1 | somesz83 2008.08.14. 10:09
Tesómék meg pár ismerősöm voltak! Igen jól érezték magukat... Az tuti, hogy ilyen szigetnyitó még nem volt, ennyi rengeteg emberrel, s egy ilyen hatalmas kult bandával az élen. Utólag sokan mondják, hogy persze teljesen önálló koncerteken azért nagyobb show -t és hangzást kreálnak. Bár az a töb tízezer kilátogató szerintem még Bruce mesterben is hagyott apróbb nyomot. :)

Jómagam már régen eltávolodtam ettől a műfajtól, egyedül Helloween meg Gamma Ray koncerten voltam. Nem vonz az ilyen fajta megmozdulás.
Dark Archon
2 | Dark Archon 2008.08.15. 13:02
Én is ott voltam testvéremmel, nagyon jó koncert volt, hozták a formát a srácok. Kár, hogy szar volt a hangosítás, valamint a kijutás viszontagságait én is szívesen kihagytam volna. Remélem 2010-ben _nem_ a Szigeten fognak fellépni. Számomra szokatlan volt, hogy a kivetítőt kellett néznem, mert a színpad messze volt. Most már el tudom képzelni, hogy külföldön milyen lehet egy koncert, de nem hiányzik. Más kérdés, hogy ott nem egy be/kijárat van a stadionból...

somesz: teljesen önálló koncert valóban sokkal jobb, mind hangzás, mind emberek tekintetében. Nincs egy halom tapló külföldi vagy olyan, akinek fogalma sincs kik játszanak, de azért beáll eléd pofátlanul. Legszívesebben kitiltottam volna mindenkit, akin nincs Maiden póló :-D
3 | Gerry 2008.08.15. 14:14
Hát, pedig rajtam sem volt, és nem is lesz (bár van egy valahol talomban otthon, de legutóbb talán ha négy éve vettem fel):P
4 | somesz83 2008.08.15. 14:45
Hehe, nekem metál pólóm csak Helloween, Running Wild meg Gamma Ray volt. Eddie csúnya, anyámék fejre álltak volna anno.... már a Running Wild - os kalózhajó is sokkolta őket. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.