Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Bundestag - Berlin

Dino | 2009.05.03. 13:38 | kategória: Utazás | 5 hozzászólás

Az 1894-ben elkészült, de a háború eredményeként romossá vált Reichstag épületet a német újraegyesítés után újították fel. 1999-ben helyezték át a német parlamentet az egyesítés utáni régi-új fővárosba, Berlinbe, ettől kezdve már az új helyen ülésezett a Bundestag. A homlokzaton látható "Dem Deutschen Volke", azaz "A német népnek" ajánlás elsősorban arra utal, hogy a nép által választott politikusok a nép érdekeit képviselve hozzák a döntéseket.


Az épületet bárki meglátogathatja – a nagyközönség számára elsődlegesen az üvegkupola és a tetőterasz áll nyitva, de előzetes bejelentkezés alapján akár a többi részre is be lehet jutni vezetéssel. A kupolához feljutás ingyenes, melyet a nyugati front felőli parkban kígyózó sor is nagyon jól jelez. Az alábbi fotó közepe táján, az első lépcsősor tetején van egy tábla, ezen az "innen még 30 perc a bejutásig" felirat szerepel, azaz ha valaki rosszkor jön, akár órákat is várakozhat, míg eljut a csomagok átvilágításáig, majd felmehet a lifttel. Mivel 8-tól éjfélig nyitva van az épület (utoljára azonban este 10-kor engednek be látogatókat), célszerű lehet estére hagyni a megnézését, nyáron még elég világos van 8-9 táján is, és szerencsés esetben a naplementét is tudjuk a tetőről fotózni.


A beomlott kupola helyére Norman Foster tervező üvegkupolát álmodott meg, mely a kihangsúlyozott átlátszóságot is megteremti, hiszen az ülésterembe láthatunk le az üvegablakokon keresztül. Ugyanakkor a praktikum jegyében a természetes megvilágítás is innen jut a terembe, elektronikusan vezérelt tükörrendszer segítségével. A látogatók spirális folyosón juthatnak a kupola tetejébe, közben pedig a tükrök segítségével akár "önarckép" is készíthető.


Deutscher Bundestag
Belépődíj: ingyenes
Nyitva: 8-24 (utolsó beengedés 22 órakor)
Cím: Platz der Republik 1, 11011 Berlin
Weboldal: Bundestag látogatói információk (angol, német és francia nyelven)

Hozzászólások

Dino
1 | Dino 2009.05.03. 13:51
Egy kicsit talán túlzottan "hivatalosra" sikerült ez az első bejegyzés, szeretném majd inkább kicsit szubjektívebbé tenni a későbbieket, de valahol el akartam kezdeni.
(A több fotó meg egyelőre hackeléssel került be... :)
powerhouse
2 | powerhouse 2009.05.03. 13:53
Nagyszerű lett az élménybeszámoló, de természetesen mindenkit az fog érdekelni, hogyan lehet több képet is betenni egy blogbejegyzésbe. :D
Bali1337
3 | Bali1337 2009.05.03. 13:54
nagyon szép, ide mindenkinek el kell jutnia =))

sajna mikor én voltam, elég szar idő volt:/
Dino
4 | Dino 2009.05.03. 13:55
powerhouse: Igen, ezért írtam oda, hogy egyelőre hackeltem az adatbázist. Igazából szeretném rendesen megcsinálni a képfeltöltési dolgot, de az eddig talált segédprogramok nem teljesen vezettek célra, de kísérletezem az egyik képmenedzselő testreszabásával.

Bali1337: A második fotón látható, hogy első odaérkezésemkor eső volt, de szerencsére csak mérsékelten. (Mindenesetre akkor nem vártam ki a sort, visszamentem később.)
Sturmgewehr
5 | Sturmgewehr 2009.05.03. 23:25
Hogy én milyen régóta szeretnék ide eljutni... :((

Szerintem a továbbiakban ugyanígy csináld az ilyen jellegű bejegyzéseidet. Rövid, tömör és érdekes, nem unja meg fél úton az olvasó.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.