Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Arc de Triomphe - Diadalív - Párizs

Dino | 2009.05.09. 15:24 | kategória: Utazás | 5 hozzászólás

Az Eiffel-torony után az egyik legismertebb - és valószínűleg leglátogatottabb - párizsi látványosság kétség kívül a Diadalív, a Charles-de-Gaulle-Étoile-on álló Arc de Triomphe. A Champs-Élysées végén, egy óriási körforgalom közepén van a Napóleon által építtetett emlékmű, melynek elkészültét a császár már nem élhette meg, 1836-ban fejezték be. Az említett körforgalom elég extrémnek nevezhető, hiszen a sávokat nem nagyon jelzik, így igen veszélyesnek tűnhet a hely (személy szerint nem is mernék autóval belemenni). Pont emiatt nem túlzottan javasolt gyalogosan nekivágni, bár jó időzítéssel sikerrel járhatunk. Az átkeléshez aluljáró áll rendelkezésre, melynek középső részén található a jegypénztár, ahol a feljutáshoz szükséges belépőt válthatjuk meg. És érdemes is felmenni, hiszen a tetőről remek kilátás nyílik a teret körülvevő sugárutakra és magára az egész városra. (Értelemszerűen leginkább szép időben érdemes ezt a látogatást a programunkba illeszteni.) Mivel általában este 11-ig nyitva van, az esti fények fotózására is tökéletes hely. A tetőteraszra csigalépcső vezet fel, 284 fokkal (lifttel feljutva csak az utolsó 46 lépcsőt kell gyalog megtenni).
Maga az emlékmű és a rajta lévő feliratok Napóleont és a francia hadsereget dicsőítik, a császár csatáinak helyszíneit és a korszak tábornokainak nevét felsorolva. Az előbbiek között egy hazai város is megtalálható, igaz, nem a szokásos nevén: Győrt a "Raab" megnevezés jelöli. Körben különböző domborművek díszítik a diadalívet, alatta pedig az ismeretlen katona emlékére ég mécses 1923. óta.

Arc de Triomphe
Belépődíj: 9 euró (18 év alatt, illetve 26 évnél fiatalabb EU-beli állampolgároknak ingyenes)
Nyitva: 10-23 (október 1-március 31. között 22:30-ig)
Cím: Place Charles-de-Gaulle, 75008 Paris
Weboldal: Arc de Triomphe (angol és francia nyelven)

Hozzászólások

Shadowguard
1 | Shadowguard 2009.05.09. 23:20
Hát meg kell mondanom őszintén: baromira irigyellek. Ez is egy olyan dolog Európában, amit szívesen megnéznék (az első helyen a Stonehenge van). Várom a következő bejegyzést...
Barthezz
2 | Barthezz 2009.05.10. 12:11
De durva, én eddig nem is tudtam, hogy a Diadalívbe fel lehet menni, s azt hittem, egy belül tömör építmény. Ha esetleg Párizsban járnék vmikor, mindenképpen felmegyek, s ráadásul még egy másfél évig ingyenes is számomra. ;-)
Dino
3 | Dino 2009.05.10. 20:49
Barthezz: Ha lehetne több képet berakni (khmmm... :) nem, most nem akartam hackelni), akkor tettem volna még egy közelit a tetőről, ahol látszódik a sok-sok ember. Az ingyenességet amúgy a weblapról néztem, én sok évvel ezelőtt voltam fent, akkor nem tudom már, hogy volt, remélem, az infó valóban helyes a hivatalos oldalon. (Mondjuk fura lenne, ha nem lenne pontos a saját site-juk.)
4 | Lacko 2009.05.11. 11:06
Ha nem lehetne felmenni, honnan böfögnék szét Párizst a Raving Rabbid-ek??? :)

Komolyabb: azt olvastam egyszer, hogy szerepel rajta Győr neve, persze franciául: Raab. Merthogy az is mint "leigázott" trófea volt Napoleon diadalívén.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.05.12. 13:00
"Az előbbiek között egy hazai város is megtalálható, igaz, nem a szokásos nevén: Győrt a "Raab" megnevezés jelöli."

:-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.