Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Szélmalmok Kinderdijkben

Dino | 2009.09.30. 13:14 | kategória: Utazás | 4 hozzászólás

Hollandiáról elsőre valószínűleg olyan dolgok jutnak elsőre az ember eszébe, mint a tulipánok, fapapucsok és szélmalmok. Ez utóbbiakról lesz most szó. Rotterdamtól dél-nyugati irányban nem messze található Kinderdijk, ahol 19 szélmalom áll (ez mintegy 5%-át jelenti az ország kb. 1000 szélmalmának). Az itt található épületek 1740 környékén épültek, és eredetileg abból a célból telepítették ide őket, hogy a tengerszint alatt lévő területről a vizet kiszivattyúzzák segítségükkel. A turistaközponthoz érve parkolóőr fogadja az autóval érkezőket, azonban a település főutcáján ingyenesnek tűnt a parkolás, így akit nem zavar 5-10 perc extra séta, az megspórolhat pár eurót. A malmok kívülről nézegetése amúgy ingyenes program, szépen körbe lehet sétálni a kijelölt útvonalon. Az egyik szélmalomba pedig pár eurós belépődíjért cserébe be is lehet menni, és megnézni, hogyan épül fel egy ilyen szerkezet. Úgy tűnt, néhány malomban még ma is laknak, ami igazából amiatt fura, mert ha jár a szélkerék, annak igen nagy zaja van, ami kizártnak tűnik, hogy bent ne hallatszódna. (Abba meg belegondolni is rossz, hogy ha valakinek hirtelen eszébe jut valami, és kirohan az ajtón, megfeledkezve, hogy működésben van a szélmalom, váratlan meglepetésben részesülhet az őt elcsapó lapát által. :-) ) A malmokkal kapcsolatosan hasznos dolgokat tudhatunk meg az információs táblákról. Számomra újdonságként szolgált, hogy az épp leállított malmok lapátjai bizony jelentéssel is bírnak: ha teljesen függőlegesen (azaz + alakban) vagy keresztben (X) állnak, akkor a hozzáértő megtudhatja, hogy ideiglenesen vagy hosszabb időre állították le a malmot. De ha a függőlegestől balra vagy jobbra kis kitéréssel lett leállítva a malom, az is jelentéssel bír: született vagy meghalt valaki az épületben.

Kinderdijk - szélmalmok
Cím: Molenstraat 236 2961AR Kinderdijk, Hollandia
Weboldal: www.kinderdijk.com
Belépő (a turisták számára nyitott szélmalomba): felnőtt - 3,5 euro, gyerek – 2 euro

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2009.09.30. 13:24
Valaki mondja meg miért építették a bejáratot úgy, hogy elcsaphat a lapát akárkit is, aki kisétál az ajtón?:) Nem lehetett volna azt oldalra? :)

Amúgy egy kis konkurencia nem árt a blogomnak:D
Dino
2 | Dino 2009.09.30. 13:32
Az ott igazából egy kis túlzás lett, az ajtótól a lapátig van pár méter, aki ott lakik, az valószínűleg nem követ el ilyen hibát, hogy annyira kirohanjon egyenesen előre, hogy belefusson a lapátba. Vagy lehet, hogy van más magyarázat is, igazából időhiány miatt a látogatható malmot kihagytam, a bejárható részen sétáltam kb. egy órát - a látogatás kihagyását így utólag már bánom, de mindegy.

Most látom csak, hogy pár napja kezdtél hasonló sorozatba, mint én a nyáron, csak aztán sajnos a kezdeti lelkesedésem alábbhagyott, de megpróbálok mostantól hetente új utazási bejegyzést írni én is :)
3 | Pyrogate 2009.09.30. 14:07
A kép alapján nekem úgy túnt, hogy valóban elég közel van a bejárat. Lehetne teljesen oldalt is...Mi Hollandiában csak a nagyvárosokat néztük, úgyhogy se tulipán, se malom:)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2009.09.30. 16:30
Azért kerültek oda a bejáratok mert így a viccesnek szánt filmekben a főszereplő tök véletlenül fel tud rá kapaszkodni...:-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.