Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Robert Capa fotói a Ludwig Múzeumban

Dino | 2009.10.02. 13:50 | kategória: kiállítás | 1 hozzászólás

A Friedmann Endre Ernő néven 1913-ban született Robert Capa fotós pályafutása 1932-ben kezdődött, Berlinben. Sajtófotósként elsőként Lev Trockijt fotózza egy koppenhágai előadásán, az 1936-os spanyolországi lázadással kezdődően pedig rendszeresen dolgozik háborúkban. Fotóriportjaival nemzetközileg ismert és elismert tudósító lesz (felvett művésznevének célja is a "sikeres amerikai fotográfus" imidzs kialakítása), dolgozik Kínában, Tunéziában, Olaszországban, ott van a normandiai partraszállás első hullámában, fotózik Franciaországban, Németországban, a Szovjetunióban, Izraelben, Kelet-Európa országaiban, majd Indokínában. 41 évesen itt éri utol a vég: fotózás közben egy taposóaknára lép.
A magyar kormány tavaly vásárolt meg 937 nagyítást Robert Capa 1932-54. közötti képeiből, ezekből több mint 200-at mutat be a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítás. A termek kronológiai időben haladnak előre (a második emeleten belépve balra kezdjük meg a haladást, ezt sajnos nem jelzi nyíl), az utolsó teremben pedig művész barátokról (Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway) és hírességekről (pl. Ingrid Bergman) készült képei láthatóak. A képek a háború borzalmai mellett leginkább különböző politikai eseményeket mutatnak be. (És ezek alapján teljesen egyértelművé vált számomra, hogy a fotózás iránti lelkesedésem egy irányba biztos nem fog menni: sose leszek haditudósító. :) ) A képekkel kapcsolatos legérdekesebb információ talán az volt, amikor a D-Day fotókról olvashattam, hogy a laborban véletlen túlhevítés során rontották el a felvételeket, azonban a lapban mindezt a fotós hibájaként állították be, hogy bemozdult a kamera a képek készítése közben. Gondolom nem kicsit lett ideges Capa, amikor ezt meglátta az újságban...

Robert Capa
Nyitva tartás: október 11-ig kedd-vasárnap: 10-20 óra
Hely: Ludwig Múzeum, Művészetek Palotája, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Weboldal: www.ludwigmuseum.hu
Belépő: 1900 Ft

A fotón: A D-napon partra szálló amerikai csapatok első hulláma. Normandia, Colleville-sur-Mer közelében (Omaha Beach), 1944. június 6. Fényképezte Robert Capa Š International Center of Photography, New York. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

Hozzászólások

balays82
1 | balays82 2009.10.02. 23:59
Hozzátenném, hogy a budapesti kiállítással párhuzamosan indult egy vándorkiállítás is (H)ARCOK néven, amelynek első állomása Salgótarján (Nógrádi Történeti Múzeum). Eddig még nem jutottam el, de mivel ott dolgozom, és részben ott is élek, tervbe van véve. A 76 képből álló anyag egyébként eltér a Ludwig Múzeumban kiállított gyűjteménytől, és elsősorban a haditudósítós képeken alapul.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.