Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Társas- és kártyajátékok iPhone-ra: Monopoly, Uno

Dino | 2010.04.03. 10:47 | kategória: iPhone/iPod touch játék | 3 hozzászólás

Nem maradhattak ki az iPhone-ra készült játékok közül a különböző táblás társasjátékok vagy kártyajátékok sem. Az Electronic Arts illetve a Gameloft egy-egy szoftveréről írnék jelen bejegyzésben, az előbbiek közé tartozó Monopoly feldolgozásról, illetve az utóbbi csoportba sorolt Unóról.
A Monopoly - Here & Now: The World Edition a klasszikus – 1933-ban szabadalmaztatott – társasjátékot hozza el az Apple platformjára. Játszhatunk egy iPhone/iPod touch masinán, vagy akár wifin keresztül is, egyszerre legfeljebb négyen. Ha csak egy készülék van, akkor ha több élő személyt választunk, adogathatjuk mindig körbe a telefont, máskülönben mindenki a sajátján vehet részt a pénzgyűjtésben. Ahogy a cím is jelzi, a világ különböző városai szerepelnek ebben a verzióban, Gdyniától Montreálig. A Monopolyról sokat nem beszélnék, valószínűleg a többség ismeri az itthon korábban magyar változatban Capitaly néven futó játék szabályait. Pár alapparamétert (kezdési ill. starton áthaladási pénz, házak/hotelek limitálása) magunk is beállíthatunk, aztán kezdődhet is a játék. Az érintőképernyős navigáció elég magától értetődő, bár az alsó ikonok lehetnének kicsit nagyobbak. A kockadobáshoz meg kell ráznunk az iPhone-t, ebben ki is merül a mozgásérzékelő használata. Természetesen bármikor félbehagyhatjuk az aktuális játékot, hogy később onnan folytassuk, ahol félbeszakadt. Aki szereti a hagyományos táblás változatot, az például egy utazás során értékelni fogja a 3,99 euróba (azaz valamivel több, mint 1000 forintba) kerülő játékot.
Az Uno is egy széles körben ismert játék, melyet speciális kártyacsomaggal játszanak. A cél ugye, hogy elfogyjon a kezünkből minden lap, de csak adott szabályok szerint rakodhatunk le, ha sorra kerülünk (ezekre most nem térnék ki). Persze a többiek ellenünk dolgoznak, így az előttünk lévő lerakhat két vagy négy kártya felhúzására "felszólító" lapot, amely ellen ha nem tudunk védekezni, távolabb kerülünk a győzelemtől. Multiplayerben játszhatunk online vagy wifin keresztül, de akár egy készüléket körbeadva is. Igazából így elektronikusan egyetlen dolog fura a játékban: hiányzik az "élőszereplős" kártyajáték hangulata, a másik szívatásának igazi feelingje, no meg az Uno bemondás leleplezésének egyfajta "káröröme". :-) Az Uno 3,99 euróba kerül, de van ingyenes próbaváltozata is.

Hozzászólások

1 | Lacko 2010.04.08. 08:23
Nekem a Monopoly-val kapcsolatban volna kérdésem: amikor körbe adogatós (hot seat) módban játszanak, akkor hogyan megy a licit? Ugye néha meg lehet licitáltatni telket/vállalatot a többiekkel. De körbeadás esetén ez viszonylag lehetetlen.

Azért kérdem csak, mert Palm OS-re is van Monopoly és ott bár nincs hot seat mode, csak Bluetooth, ezt a részt elszarták benne és a licitet az nyeri, akinél a vezértlés, mert a többieknek nem is ajánlhatnak jobb árat.
Dino
2 | Dino 2010.04.14. 09:50
Megnéztem, árverésnél egyszerűen körbe kell adni a készüléket, és mindenki dönthet, hogy licitál vagy passzol. Ha mindenki passzolt, vége az árverésnek.
3 | Lacko 2010.04.21. 14:24
Szuper! Ez jó megoldás. A palmos verziónál ezt azért nem lehettt megcsinálni, mert ott real-time volt és ha x másodpercig nem reagáltál, akkor az olyan, mintha passzoltál volna. Viszont a bluetooth-os verziót elszarták és nem lehetett beleszólni az ilyen árverésekbe.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.