Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Atomium – Brüsszel

Dino | 2010.05.24. 18:15 | kategória: Utazás | 0 hozzászólás

Kissé ritkábban sikerül utazási blogbejegyzést összehozni, mint azt szerettem volna, de azért néha-néha próbálom ezt a rovatot is frissíteni itt a blogomban. Most egy elég friss élmény kapcsán írok, ugyanis május elején egy születésnapi meghívás kapcsán pár napot a belga fővárosban töltöttem.
Az 1958-as világkiállításnak Brüsszel adott otthont. Ez alkalomból készült az Atomium, amely a vas kristályrácsának felnagyított makettjeként emelkedik a város északi részének egyik parkja fölé. A nemzetközi esemény után aztán úgy döntöttek, nem bontják le, és azóta a város egyik szimbólumává is vált a 102 méter magas építmény. Négy évvel ezelőtt renoválták, amikor a megkopott alumínium borítást szép fényes rozsdamentes acélra cserélték – a különbség az alábbi fotón is jól látszik, a középső két képből a fentit 2004-ben, az alsót pedig idén fotóztam.
A kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömbből kilenc látogatható. A legfelsőbe kizárólag lifttel lehet feljutni (hosszas sorban állás után), és remek kilátás nyílik belőle a városra – egyúttal egy étterem is található odafent. A lejövetel szintén lifttel történik. A többi gömbben kiállítást rendeztek be, köztük pedig mozgó- (ill. helyenként nem mozgó) lépcsőn lehet közlekedni. Alapvetően a kiállítás igazából nem annyira érdekfeszítő, a világkiállításról tudhatunk meg leginkább dolgokat (fotók, videofelvételek, egyes országok pavilonjának modellei), azonban ha 2 euróért audioguide-ot kérünk a jegyvásárlásnál, sokkal több érdekességet hallgathatunk meg. (És fentről körbenézve is részletesen elmondják rajta, honnan milyen nevezetes épületek látszódnak.)
Leginkább tehát a felső gömb kilátó funkciója az, ami miatt érdemes bemenni az Atomiumba, de egy kellemes sétának se utolsó a környék. Az egyik metróval juthatunk ki a Heysel parkhoz, ahol akár a Mini-Europe-ot is megtekinthetjük, benne az EU tagországainak különböző nevezetességeivel (természetesen a névnek megfelelően kicsinyített formában).

Atomium
Belépődíj: 11 euró (12-18 év között ill. diákigazolvánnyal 8 euró, 6-11 év között 4 euró, 6 év alatt ingyenes)
Nyitva: minden nap 10-18 óra között
Cím: Square de l'Atomium, B-1020 Brussels
Weboldal: www.atomium.be (Vigyázat, processzorzabáló flash fejlécet tartalmaz!)

Az Atomium fenntartói szigorúan veszik a szerzői jogokat, talán túlzottnak is nevezhető módon védik az épületet (egy külön lap foglalkozik ezzel a hivatalos weboldalon). Az alábbi szöveget - annak ellenére, hogy magáncélú felhasználás történik - miattuk kell a képre vonatkozóan feltüntetnem: (c) www.atomium.be - SABAM 2010 - fotó: Eglesz Dénes

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.