Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Centre Pompidou-Metz

Dino | 2010.10.18. 20:49 | kategória: Utazás | 0 hozzászólás

A párizsi Centre Pompidou modern épülete egyfajta fellegvára a modern művészeti kiállításoknak. A külsején futó színes csövekről könnyen felismerhető épület Franciaország másik részén kapott nemrég társat. Az ország keleti részén elhelyezkedő Metzben közel három és fél éves építkezés után nyitották meg ez év májusában a Shigeru Ban-Jean de Gastines építészpáros tervei alapján a Centre Pompidou-Metz kiállítási épületet.
A látogatókat hosszas sorban állás fogadja még az épületen kívül, majd gyors biztonsági ellenőrzés után lehet a pénztárhoz bejutni, hogy aztán a négyszintes kiállítási területet bejárhassuk. A januárig megtekinthető nyitókiállítás Masterpieces? (Mesterművek?) címmel számos modern művet hozott össze, túlnyomó részben a párizsi kiállítóközpont gyűjteményéből áthelyezve alkotásokat.
A kiállítás témája a címéből következik: azt a kérdést járják körül, hogy mitől nevezhető egy műalkotás mesterműnek. Mint a prospektusban felvetik: vajon ha valamit a középkorban mesterműnek neveztek, az vajon még ma is az? Századokon átívelő időszakból szedtek össze különböző alkotásokat, azonban mivel a Centre Pompidou mégiscsak a modern és kortárs alkotásokkal vált híressé, természetesen ezek alkotják a kiállított tárgyak nagy részét. Miró, Dalí, Picasso, Kandinsky, no és nagy kedvencem, akiről a következő bekezdésben külön írnék.
Yves Klein festményeit ugyanis már messziről kiszúrom: valamikor 13-14 évvel ezelőtt a londoni Tate Modernben láttam először International Klein Blue elnevezésű kékjével befestett vásznát. Mivel egy jól eltalált árnyalatról van szó, azóta lelkesen állok meg egy-egy múzeumban, ha az ő alkotásával futok össze. Itt a párizsi múzeumból áthozott egyik festménye lett kiállítva, és egy videón a készítését kísérő performansz is megtekinthető, ahogy meztelen nőket fest be a művész kékkel, és kéri meg őket, hogy hemperegjenek a földre terített vásznon. Még a lábnyomaik is kivehetőek néha a vásznon...
Aki szereti a modern művészetet, és történetesen Metzben jár, semmiképpen ne hagyja ki a Centre Pompidou-Metz múzeumot, egészen biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni!

Centre Pompidou-Metz
Belépődíj: 7 euró, 26 év alatt ingyenes
Nyitva: H, Sze: 11-18, Cs-P: 11-20, Szo: 10-20, V: 10-18, kedden zárva
Cím: 1, parvis des Droits de l’Homme, Metz, Franciaország
Weboldal: www.centrepompidou-metz.fr

Utolsó módosítás: 2010.10.18. 20:52

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.