Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

R.E.M.: Collapse Into Now

Dino | 2011.05.04. 14:58 | kategória: zene | 0 hozzászólás

Vannak együttesek, akiktől mindig újat, jobbat vár az ember egy-egy új album megjelenése alkalmával, ugyanakkor vannak előadók, akiktől számomra teljesen elég, ha stabilan szállítják a megszokott színvonalú számokat néhány évente. Az utóbbiba tartozik például az Amon Amarth, akiknél sok esetben már az igényes digibook csomagolás miatt is örülök a lemeznek (de a viking death metal banda dupla lábdobos és remek gitárdallamos számai amúgy is jók szoktak lenni). A nagyobb múltú és nyugisabb zenét játszó együttesek viszont a másik kategóriába esnek nálam. Talán emiatt nem voltam igazán elégedett a legutóbbi két U2 albummal se, hiányzott a Zooropa vagy a POP kísérletezésesnek nevezhető dolgai. Most pedig, hogy nemrég megérkezett az R.E.M. legújabb lemeze, ettől is kisebb megújulást vártam, főleg, hogy az Up/Reveal/Around the Sun hármas után az Accelerate végre "beválallósabb", pörgő számokat felsoroltató lemez volt. Megint érezni lehetett a bandában azt a rockos erőt, amit előtte leginkább talán a Monster képviselt 17 évvel ezelőtt. Aztán megérkezett a Collapse Into Now, kartontokos kiadásban, kis kihajtható szövegkönyvvel, hogy huzamosabb időre bekerüljön a CD-lejátszó egyik tálcájába.
Mert ha nem is kaptam meg az újdonság erejét az új lemeztől, úgy vélem, egy kellemes és szinte végig stabilan jó színvonalú album született. Ezúttal vegyesen vannak gyorsabb és lassabb, erősebben szóló és nyugisabb számok, felidézve az Accelerate és korábbi lemezek hangulatának egy-egy részletét. Egyedül a Me, Marlon Brando and I volt az, amivel nem tudtam megbarátkozni sokszori próbálkozás után se, de 12-ből 1 nem olyan rossz arány, főleg, amikor sokan már temetik az album koncepcióját és egy-egy számban gondolkodnak. (Én mondjuk kitartok a nagylemezek mellett, meggyőződésem, hogy úgy teljes az, amit az együttes adni akart.) A 41 perces összidő talán nem túl sok (a That Someone Is You például egy mindössze 1:44 hosszú szám), de az előző lemez 35 percnél kevesebb futásidejét követően legalább némi előrelépés van. :-) Persze hozzátenném, hogy egyik számnál se éreztem azt, hogy rövid lenne, max. a CD kapacitása miatt örültem volna párral több új dalnak.
A lemez megjelenésére amúgy sok meglepetést nem hagyott az R.E.M.: az azt megelőző hónapokban sorra kerültek fel a netre a számok, így nagy részüket már ismerhettük a boltokba kerüléskor. A már előzetesen is nagyon tetsző Überlin még jobban szólt a CD-ről, a Peaches (ciki, ha nem mond semmit a neve?) vendégszereplésével felvett Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter pörgését meg aztán tovább fokozza a már említett rövidke That Someone Is You (remek szövegrész belőle: "And with the fury lock of Sharon Stone Casino, Scarface Al Pacino, '74 Torino..."). A lemezt záró Blue pedig akármennyire is fura elsőre, Michael Stipe szövegelésével és Patti Smith háttérvokáljával, annyira kellemes egy dal lett. (A New Adventures in Hi-Fi – kedvenc R.E.M. lemezem – volt legutóbb, ahol Smith vokálozott, az E-Bow the Letterben.)
Az albumhoz kapcsolódóan két fontos dolgot kell még megemlíteni. Kezdjük a rossz hírrel: a zenekar tagjai nem terveznek turnét a lemezhez kapcsolódóan, így aki élőben szeretné újra látni őket, az csalódott lehet most egy kicsit. A másik, hogy már jó előre bejelentették, hogy mind a tizenkét számhoz készül egy-egy kisfilm, amelynek jelentős része már elérhető YouTube-on az R.E.M. csatornáján. Nevezhetjük ezeket akár videoklipeknek is, de igazából elég változó színvonalú alkotások szerintem. A legutóbbi, a Discoverer nyitószámhoz készült videót például Stipe és testvére AutoCADben rakták össze.
Nagy áttörést és igazi újdonságot tehát véleményem szerint nem hozott a több mint 30 évet maga mögött tudó R.E.M. új albuma, a Collapse Into Now viszont így is egy erősebb darabja lett 15 nagylemezt felvonultató diszkográfiájuknak.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.