Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Sting: Symphonicity koncert - 2011. június 30.

Dino | 2011.07.11. 13:48 | kategória: zene | 0 hozzászólás

Tavaly november után június 30-án ismét hazánkba látogatott Sting, hogy a Symphonicity turné keretében érkezzen a Budapest Sportarénába. A 2010 elején indult koncertsorozat érdekessége, különlegessége, hogy szimfonikusokkal kiegészülve töltötte meg az énekes és zenekara – ezúttal a Budafoki Dohnányi Zenekar – a színpadot, teljesen áthangszerelt verzióban előadva a legnagyobb Sting (és esetenként Police) slágereket.
A sajtóközleményekben a szervezők felhívták a figyelmet, hogy pontban este 8-kor kezdődik a koncert, ezért mindenki időben érjen oda, máskülönben nem fogják azonnal beengedni – nos, ennek ellenére legalább 20-25 percet csúszott a kezdés, közben viszont elég szépen megtelt az Aréna. A koncert jellegéhez igazítva ezúttal csak ülőhelyek voltak, a későket pedig látszólag a számok végén kísérték be lámpával a hostessek. A színpadkép egyszerűnek tűnt: hátul egy fekete függöny, két oldalt pedig egy-egy kivetítő kapott helyet. Azonban mindezt a megvilágítással, színes spotlámpák használatával annyira jól feldobták, hogy nem hiányzott semmi plusz látványelem. Egy-két zenekartag szólójánál ráadásul külön megvilágításban részesítették az épp játszó zenészt.
Ülős koncert lévén nem nagyon volt ugrándozás a közönség soraiban (leszámítva a ráadást, de erre még visszatérek), és a színpadon se volt ugra-bugra – az idén hatvanadik életévét betöltő Stinget nem hasonlíthatjuk Bruce Dickinsonhöz, az Iron Maiden hevesen futkározó énekeséhez. Az egy-egy szám során igen hosszan kitartott hangok viszont jól megmutatták, hogy a brit énekes tüdeje még mindig kitűnő állapotban van. :-) A karmester lány pedig mindeközben nem zavartatta magát, rendesen benne volt a ritmusban, és szinte folyamatosan rázta hátsóját, közben pálcájával (is) dirigálva a nagyzenekart. (A japán származású, de Honoluluban felnőtt, fiatal Sarah Hicks amúgy a Minnesota Orchestra berkeiben tevékenykedik karmesterként.) A budapesti koncert mellett az énekes mögött fellépő Dohnányi Zenekar Graz-ban is remek munkát végzett, a profi előadásban nekik is igen nagy szerepük volt.
A koncert közepére szünet került, amelyet maga Sting is bejelentett – mégpedig magyarul. Az azt megelőző dal előtt ugyanis ő maga mondta be, hogy "A következő szám után 20 perc szünet következik." Kicsit azért koncentrálni kellett, hogy megértsük (volt, aki megkérdezte a mellette ülőt, hogy "bocs, mit is mondott, nem értek angolul"), de kitörő lelkesedés fogadta a próbálkozást.
A ráadásra aztán a közönség kétharmada felállt a helyén, és úgy élvezte a hátralévő 3-4 számot, tapsolva, táncolva, kinek mihez volt épp kedve. A hangulat ekkorra már a tetőfokára hágott, lent sokan előrefutottak a színpadhoz, hogy minél közelebbről láthassák kedvencüket. A záró számot (Message in a Bottle) aztán Sting egyedül, egy szál gitárral a kezében adta elő.
A nagyzenekari változatra átdolgozott dalok amúgy véleményem szerint nagyon jól szóltak (az egyik oldalsó részre kaptam helyet), bár hallottam olyan visszajelzést is, hogy a fenti ülőhelyeken már kicsit visszhangos volt minden, ami kicsit rontott az élményen. Feledhetetlen volt mindenesetre részt venni Sting koncertjén – annak ellenére, hogy manapság lassan minden második előadó szimfonikusokkal lép fel, a június végi előadáson érződött, hogy egy különösen kiemelkedő produkcióval van dolgunk, amely mögött rengeteg munka áll minden résztvevő és stábtag részéről.

A június 30-i Sting: Symphonicity koncert számlistája a következő volt:
Every Little Thing She Does is Magic
If I Ever Lose My Faith in You
Englishman in New York
Roxanne
When We Dance
Russians
I Hung My Head
Why Should I Cry For You
Whenever I Say Your Name
Fields Of Gold
Next to You
Shape Of My Heart
This Cowboy Song
Moon Over Bourbon Street
The End of the Game
All Would Envy
King of Pain
Every Breath You Take
Desert Rose
She's Too Good for Me
Fragile
Message in a Bottle

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.