Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Camera Obscura és World of Illusions – Edinburgh

Dino | 2011.08.29. 09:52 | kategória: Utazás | 0 hozzászólás

Edinburgh látványosságai között böngészve a TripAdvisor oldalán bukkantam rá a listájukon első helyen szereplő Camera Obscura és World of Illusions párosra. Az ezeket magába rejtő, a kastélytól alig párszáz méterre elhelyezkedő épület turisztikai tekintetben tökéletes pozícióban van, hiszen az Edinburgh Castle-ba igyekvő tömeg szinte biztos, hogy elhalad mellette, és a plakátok és a külső falon lévő torzító tükrök láttán akár kedvet is kaphatnak következő célpontjukhoz. A közel tíz fontos (felnőtt) belépőjegy elsőre talán soknak tűnhet, de ha azt mondom, hogy simán három órányi (vagy akár még több) móka és kacagás vár bent ránk, azt hiszem, már nem olyan vészes.
A pénztárnál rögtön kapunk egy időpontot, hogy az elsődleges attrakciót, a Camera Obscurát milyen időpontban nézhetjük meg. Ez egy olyasmi periszkóp jellegűen működő kilátó, mint amilyen Egerben a Líceumban található (és a Jumurdzsák gyűrűje játékban is megjelenik). Egy kerek asztalra vetítik rá a város képét, a negyedórás „bemutató” vezetője ráadásul mindezt igen poénos körítésben tálalja a két szinten körben álló publikum számára. Hol egy fehér lappal „emeli meg” a vetített képen lévő turistát, vagy „épít hidat” az egyik kereszteződésben az autóknak. Kicsit hosszabb lehetett volna ez a prezentáció, de intenzitása és a srác szövege mindenképpen kompenzálta ezt. A bemutató kezdetére várva amúgy a tetőteraszon tölthetjük el a legjobban az időt (a múzeum részbe úgyse érdemes rövid időre elindulni), remek kilátás nyílik az egész városra innen, szép időben különösen. Ráadásul távcsövek is a rendelkezésünkre állnak (némelyik mondjuk egy-egy esőtől használhatatlanná válik).
Az épület három további szintjén a World of Illusions, azaz „Az illúziók világa” található, ahol plazmagömbök, optikai csalódások, torzító tükrök, hologramok és más mókás dolgok láthatók és próbálhatók ki. Itt ugyanis a legtöbb szobában nem vár az a tábla, amely a múzeumok többségében megtalálható, miszerint nem szabad semmit se megérinteni. Sőt, itt leginkább kifejezetten arra invitálják a látogatókat, hogy mindenhez nyúljanak hozzá, mindenhez menjenek közelebb, mindent próbáljanak ki. Csomó trükkös eszköz pedig kétszemélyesen működik, így célszerű nem egyedül menni ide. Például egy tükörcsíkokból álló fal két oldalára leülve sávonként váltakoznak az arcok, vagy egy másik üvegszerű lapnál a két oldal megvilágítását szabályozva látjuk a másikat is a saját tükörképünkkel együtt. Az egyik szint hologramjaihoz haladva egy táblán még hazai vonatkozást is találhattunk, hiszen a magyar származású Gábor Dénes volt az, aki feltalálta a holográfiát. A tükörlabirintus után egy forgó, izzókkal kirakott hengeren keresztül vezető folyosó volt, két oldalán korlátokkal. A meglepő az volt, hogy bár az átvezető út teljesen fixen rögzített volt, agyamat annyira átverték a forgó fények, hogy simán a korlátnak verődtem az áthaladás közben többször is. Ráadásul még a mellékhelyiségre is akadtak vicces dolgok...
A hely tervezői külön táblán is kiemelik, hogy maximálisan gondoltak a kisebbekre: akár gyerekekkel is kiváló szórakozást nyújt a World of Illusions meglátogatása. A hologramoknál zsámolyokra állhatnak például rá az alacsonyabbak, hogy rendesen láthassák a képeket, de máshol is hasonló segédletek vannak számukra.
Amennyiben érdekelnek az optikai csalódások és hasonló érdekességek, emellett pedig a városban is szeretnénk fentről gyönyörködni egyet, semmiképpen nem érdemes kihagyni a Camera Obscura és World of Illusions párost egy edinburgh-i látogatás alkalmával. Mindenképpen érdemes legalább három órát rászánni, simán eltölthetünk legalább ennyi időt a három szinten és a tetőteraszon. A kellemes szórakozás garantált.

Camera Obscura és World of Illusions
Belépődíj: 9,95 font (felnőtt), 7,95 font (tanuló/nyugdíjas), 6,95 font (5-15 év között), 5 év alatt ingyenes
Nyitva: júl-aug.: 9:30-20:30, szept-okt. és ápr-jún.: 9:30-18:00, nov-márc.: 10:00-17:00, karácsonykor zárva
Cím: Castlehill, The Royal Mile, Edinburgh EH1 2NE, Scotland
Weboldal: www.camera-obscura.co.uk

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.