Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Az edinburgh-i vár (Edinburgh Castle)

Dino | 2011.09.17. 14:55 | kategória: Utazás | 5 hozzászólás

Számos városban az egyik legfontosabb, de legalábbis egyik legnépszerűbb látványosság a helyi erődítmény, legyen az vár, kastély vagy egy citadella. Nincs ez másként Skócia fővárosában, Edinburgh-ban se, ahol a XII. század óta áll erőd a magas sziklatetőn, amely a város legtöbb részéről látható. A jelenlegi épületek közül kevés származik a középkorból, a sok támadás során lerombolódott a vár számos része.
A Royal Mile emelkedőjén felkaptatva a pénztárhoz várakozó hosszú sor végére kerül az egyszeri turista, éppen ezért érdemes előre, az interneten megváltani a belépőt, ezzel akár fél óra-órát is megspórolhatunk magunknak a bejutásnál. Ha pedig több napot töltünk Skóciában, és utazgatunk is a környéken, elgondolkodhatunk a Historic Scotland Explorer Passán, amelyet például a vár turistaközpontjában szerezhetünk be (szintén kikerülve a nagy sort), és számos más fontosabb skóciai nevezetességre is érvényes (pl. Stirling Castle, Doune Castle, Urquhart Castle), így spórolhatunk vele. A bejárat után kérhetünk pár fontért audio guide-ot is, amely nagyon jónak bizonyult a látogatás során, de erre még később visszatérek.
Az edinburgh-i várban számos épület áll nyitva a látogatók részére. Némelyikben történelmi témájú kiállítás kapott helyet, van, amelyik önmagában számít történelmi emléknek (például a Szent Margit kápolna, amely a legöregebb épület itt, a XII. századból) és van, ahol még ma is protokolláris eseményeket bonyolítanak le. Mindemellett itt tekinthető meg a skót királyi korona, jogar és kard is (erre természetesen fokozottan figyelnek és fotózni is tilos), a felső udvarból pedig a Skót Nemzeti Katonai Emlékhely nyílik, benne az első világháború óta elesett skót katonák listájával – sajnos a számos könyvben lévő lapokra még mostanában is kerülnek nevek, például az afganisztáni háború következtében.
Használata miatt érdekes látványosság a One O'Clock Gun, azaz az egyórai ágyú. Eredetileg – 1852-től – a Nelson-emlékmű tetején elhelyezett gömb segítségével segítették az öböl hajósait a pontos időről való tájékoztatásban (amely a navigációban segítette őket): minden nap pontban 1 órakor leesik a felhúzott gömb a torony tetején. Pár év alatt azonban rájöttek, hogy ködben ezzel nem sokat érnek, így egy ágyúval egészítették ki a jelzőrendszert, amellyel a golyó leesésével egy időben lőttek egyet minden nap. (Állítólag azért nem a déli tizenkét órát jelezték, mert a skótok ugye spórolásukról híresek, így pedig egyetlen ágyúgolyóval megúszták... :-) ) Egy kisebb kiállítás is kapcsolódik hozzá, ahol az eggyel korábbi ágyút is megnézhetjük.
Érdemes sok időt szánni a vár megtekintésére, mert bőven akad látnivaló. Jó idő esetén pedig a városról is szép fotókat készíthetünk fentről. És a már említett audio guide-ra visszatérve: irtó alapos, minden részletre kiterjedő hanganyagot kapunk benne, és egyes helyeken akár jobban is elmélyedhetünk a történelemben, ugyanis az általános részek után egy-egy részletesebb kifejtésre is továbbléphetünk. Ezzel együtt pedig akár 5-6 órát is simán eltölthet az ember a várban. (Persze közben meg-megpihenve, akár egy fincsi süteményre is betérve az ottani kávézóba.)

Edinburgh Castle
Belépődíj: 15 font (felnőtt), 8,5 font (5-15 éves), 12 font (60 év felett), 5 év alatt ingyenes
Nyitva: nyáron (ápr. 1-szept. 30.): 9:30-18:00, télen: 9:30-17:00
Cím: Castlehill, Edinburgh, Midlothian EH1 2NG, Egyesült Királyság
Weboldal: http://www.edinburghcastle.gov.uk

Hozzászólások

1 | Lacko 2011.09.18. 07:35
Hát ez iszonyú jó lehetett! Nagyon szeretem a várakat.
Rohadt osztrákok lerombolták a mieinket...
Pras
2 | Pras 2011.09.18. 17:53
No, azért a (nahát-nahát, micsoda meglepetés! -) franciákról se feledkezzünk meg, Napóleont követően rengeteg várunk repült a levegőbe! Végül azt is töredelmesen bevallhatjuk, hogy az ilyen-olyan magyar érdekek is letakarítottak pár várat, ha az hadászati/politikai szempontból bölcsebbnek tűnt akkor és ott.

A téma szerelmeseinek amúgy ajánlom a kéthavonta megjelenő Várak és Kastélyok c. folyóiratot. :)
Lovi Tommy
3 | Lovi Tommy 2011.09.19. 07:49
A törökök nem tehetnek oszt semmiről? :)
Ha a belépőjegyre lenne is pénzem, már csak a repülőt kéne kifizetnem :D De megérné a pénzt
Pras
4 | Pras 2011.09.19. 13:05
Legjobb tudomásom szerint a törökökhöz nem köthető jelentősebb volumenű várrombolás. Most elvégre elsősorban arról beszéltünk, amikor nem harccselekmény következményeképp borul a bili, hanem "saját" kézen lévő várat rontanak le vagy azért, mert a fenntartása nem rentábilis, vagy azért, mert az adott helyzeben nem tartható valamiért, vagy azért, mert nem hosszútávra rendezkednek be és a megszállt ország védelmi képességeit gyengíteni akarják, esetleg egész egyszerűen a falusiak hordják el a köveket környékbeli építkezésekhez stb.
Ahogy mondjuk ma is bezárják a laktanyákat, ahhoz hasonlíthatom ezt a folyamatot nagyon átvitten. =)
5 | Lacko 2011.09.21. 08:51
Pras, tök igazad van, hogy ez az osztrákok hibáztatása egy csúsztatás, csak legtöbbször osztrákiában szorul ökölbe a kezem a belépődíjak láttán, miközben tudom, hogy egy csomó várunkat ők robbantották fel és ezért kell hozzájuk járnom várakat nézni.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.