Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Galla Miklós: Könnyű műhaj

Dino | 2011.11.20. 23:02 | kategória: könyv | 0 hozzászólás

Galla Miklósról először talán a Monty Python Repülő Cirkusza sorozat fordítójaként hallottam, de az is lehet, hogy a Laár pour Laár Társulatban (később L'Art pour l'art) valamelyik műsorából ismertem meg. Bár most visszagondolva általános iskolás koromban még a GM49 egy-két számát is szívesen hallgattam a tévében – nagyon régen volt, a részletekre pontosan már nem is emlékszem. A fent említett sorozatban is megjelenő angol abszurd humor nagyon megfogott (a Monty Python alkotásai mind a mai napig nagy kedvenceim), és mivel Galla ennek a stílusnak egyik hazai képviselője volt, sokáig követtem figyelemmel munkásságát. Így aztán amikor hallottam, hogy könyve jelenik meg, kíváncsian vetettem rá magamat.
A Könnyű műhaj címre keresztelt kötet 188 oldalon keresztül tartalmaz humoros szövegeket, képeket, képregényeket, dalszövegeket. Tehát igen vegyesen szemezget, gyakorlatilag Galla teljes eddigi pályafutásából kapunk ízelítőt. Találunk benne nyelvi leleményekre, szavak és kifejezések kicsavarására építő írásokat (bár némelyik kissé inkább már fárasztó volt nekem), L'art pour l'art jelenetek szövegkönyvét (például a Besenyő család szériába Galla távozása miatt végül már be nem került részt vagy a Mai történet című klasszikust - lásd a lenti videót), valamint a GM49-nek és a Pa-dö-dönek írt néhány dal szövegét. Az Ügyes Lajos irodája című, stílusában gyakorlatilag Besenyő család jellegű sorozatból hat van a könyvben, ebből három képregény formájában, Csordás Dániel rajzaival kapott helyet.
Határozottan színes egy könyv tehát a Könnyű műhaj, és nem csak azért, mert nem fekete-fehérben nyomták. Aki feltétel nélkül rajong Galla Miklós munkásságáért, annak biztos, hogy tetszeni fog, aki viszont mára veszített a lelkesedésből, az lehet, hogy kevésbé fogja élvezni, hogy némelyik pihent megfogalmazású résznek akár többször is neki kell futni. Végezetül pedig még annyit kell megemlíteni, hogy előbb-utóbb hangoskönyv formájában is beszerezhető lesz a mű, pontosabban annak nagy része, hiszen a képi poénokat igen bajos lenne hangzóanyagra átültetni. Cserébe viszont például a dalokat a GM több mint 49 zenekar előadásában lehet majd meghallgatni (benne a Mocsok 1 kölykök énekes-billentyűsével, Pulius Tamással).

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.