Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Rammstein koncert – Papp László Sportaréna, Budapest, 2011. november 10.

Dino | 2011.12.14. 10:04 | kategória: zene | 0 hozzászólás

Best of lemezének (Made in Germany 1995-2011) megjelenése kapcsán indult újra turnéra a német Rammstein, akik szokás szerint félelmetes látvány közepette léptek színpadra Budapesten is.
A bemelegítésről ezúttal a svéd Deathstars gondoskodott. A kriptaszökevény kinézetű, általuk deathglamnek nevezett stílusú zenét játszó banda produkciója számomra igazából nem maradt emlékezetes, pár évvel ezelőtt például az Apocalypticának örültem igazán (főleg, hogy egy Rammstein szám erejéig is a színpadra jöttek aztán). Külsőben kicsit Marilyn Mansonra is emlékeztettek a tagok, az énekstílus pedig néha valamiért Falcót idézte fel bennem. Kb. fél órát játszottak, aztán a színpad kisebb átépítése után kezdődött az est fénypontja.
Már a bevonulás is nagyszabásúra sikerült: a Rammstein tagjai az Arénán keresztülsétálva érkeztek a keverőpult előtt helyet kapott kis színpadra, egy saját logójukkal ellátott zászló mellett egy piros-fehér-zöld lobogóval is felszerelkezve. Miután mindannyian beértek, a magasból leereszkedett egy híd és azon keresztül sétáltak át a nagyszínpadra, ahol kisvártatva belekezdtek a Sonnéba. Fénycsóvák, pirotechnika és sok egyéb látványelem gondoskodott arról, hogy ismét egy monumentális show-t kapjon a nagyérdemű, ahogy azt a Rammsteintől elvárjuk.
A leghülyébb szokás szerint Flake volt: a billentyűs talpa alatt futószalag volt, néhány szám közben azon sétált megállás nélkül, egyik dalhoz járókeretre szerelt szintivel érkezett, és szokás szerint a Mein Teil alatt ő ugrott be a fazékba, amely alá most is rendesen „begyújtottak”. A Bück dich és Mann gegen Mann számok idejére került újra kihasználásra a kisebb színpad: a dobos dominaként, szőke parókában vezette pórázon át a zenekar többi tagját a hídon, hogy aztán ott nyomorogva játsszák el az említett két számot. Ja, és nem maradt ki a szokásos crowdsurfing se, amelyhez most is egy gumicsónakot hívtak segítségül.
A Rammstein produkciója során szinte nem telt el olyan perc, amelyben ne csapott volna fel valahonnan egy-egy lángcsóva vagy tűzijáték petárda. Hol a színpad elején, hol valamelyik tag kezében, hol az óriási üst alatt, hol pedig a gitárosok „szájából” lövelltek a lángok, hogy még a távolabbi sorokban vagy oldalsó ülőhelyeken állókat is megizzassza.
Szokásához híven a Rammstein egy baromi látványos, vérprofi show-val állt színpadra, amelyen látszott, hogy minden egyes percét német precizitással tervezték meg. A számfelhozatal kb. tökéletesnek nevezhető, amely leginkább annak köszönhető, hogy egy válogatáslemezhez kapcsolódó turnéról van szó. Nekem kicsit továbbra is hiányzik az előadásból a közönséggel való kommunikáció, de a Rammstein már csak ilyen: nem beszélgetnek a nézőkkel, inkább a látványra koncentrálnak, de arra maximálisan. Ha egy szóval kéne jellemeznem, az a fenomenális lehetne – a koncert minden egyes percét (sőt, másodpercét) élveztem, és biztos vagyok benne, hogy a több tízezer ember szintén hasonlóan vélekedik.

A koncerten elhangzott számok:
1. Sonne
2. Amerika
3. Keine Lust
4. Sehnsucht
5. Asche zu Asche
6. Feuer frei
7. Mutter
8. Mein Teil
9. Du riechst so gut
10. Link 2, 3, 4
11. Du hast
12. Haifisch
13. Bück dich
14. Mann gegen Mann
15. Pussy
1. ráadás
16. Mein Herz brennt
17. Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?
18. Ohne dich
2. ráadás
19. Engel
20. Ich will

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.