Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dino blogja

Valkenburg: várrom és barlangrendszer

Dino | 2013.09.04. 14:01 | kategória: Utazás | 2 hozzászólás

A XII. század elején épült először erődítmény a Hollandia déli részén lévő helyszínen, ahol ma Valkenburgban már csak romokat találunk az évszázadok során többször újraépített és átalakított kastélyból. A helyi látványosságot azonban nem csak a romok jelentik: az alatta lévő hegy mélyébe 5 km hosszúságú barlangrendszert vájtak a kőfejtők, amelyet az évek folyamán használtak például menedéknek is, manapság turisták célpontja, és még karácsonyi vásárt is tartanak benne.
A barlangba kizárólag vezetéssel lehet bejutni, alapvetően világítás se nagyon van, csak az első pár méteren és a kápolna részén találkoztunk izzókkal. Mindenhol máshol hollandul beszélő idegenvezetőnk lámpására hagyatkoztunk (és egyesek mobiltelefonjukra). Ez kicsit nehézkessé tette a vezetés követését, mert az angol nyelvű, A4-es lapon megkapott magyarázó szöveget a sötétben kicsit problémás volt olvasni (a kéznél lévő mobilok persze ebben is segítettek).
Az eredetileg kizárólag kőtömbök bányászatának „melléktermékeként” létrejött barlangot a város vasútállomásának 1853-as befejezését követően festményekkel kezdték kidekorálni. Valkenburgban ugyanis ekkor gombamód megszaporodtak a szállodák, és hirtelen turisták lepték el az addig jobbára nyugis helyet – számukra pedig nem ártott némi extra látványosság is. A vezetés során hallhattunk még a kőfejtőkről, egy dinoszaurusz-lelet felfedezése után kifaragott dínószoborról, valamint a barlang szerepéről a második világháború során.
Ha valaki meglátogatja a valkenburgi várromot, érdemes befizetni a barlangtúrára is. Míg a várban igazából nem sok látványosság van, másik 4,5 euróért egy érdekes, kb. egy órás túrát kap az ember a föld mélyén.

Hozzászólások

MattMatthew
1 | MattMatthew 2014.01.04. 11:26
Többi képedet is meg lehet nézni?:-)
Dino
2 | Dino 2014.01.04. 15:18
Nem csináltam még válogatást, úgyhogy jelenleg nem. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.