Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

feri13 blogja

Iron Maiden - The Number Of The Beast

feri13 | 2008.08.10. 20:32 | kategória: Iron Maiden | 7 hozzászólás

Helló mindenkinek!
Elindult a blogom, amelybe valamit írni is kellene... De mit?! Az jutott eszembe, hogy albumok leírását rakom a blogomra, hátha érdekel valakit...

Hogy el is kezdjem: az Iron Maiden világhírű albuma, a The Number Of The Beast 1982-ben jelent meg. Azóta is az egyik legnagyobb metal lemez, amit valaha kkiadtak, olyan dalokkal, mint a címadó szám vagy éppen a Hallowed be thy name. Ez volt Bruce Dickinson énekes első, illetve Clive Burr dobos utolsó szereplése IM albumon, ami a korai, kicsit punkos beütést eltávolította a hangzásból. Három dalt (The number of the beast, Run to the hills, Hallowed be thy name) szinte minden koncertjükön előadják máig is.
Sokan kritizálták annak idején, hogy bizony sátánista albumról és együttesről van szó (lásd a címadó dalt). Sőt, hívők egy csoportja tüntetésképpen elégette az album nagy halom példányát (azt mondja meg valaki, mi értelme volt: kiadták a csomó pénzt értük, aztán megsemmisítették, na ezt fejtse meg valaki!).
A The Number Of The Beast a 666-ra utal. Miután rögzítették ezt a dalt, a jól menő eladások ellenére furcsa dolgok történtek velük. A lemez producere, Martin Birch autóbalesetet szenvedett. Karcolások nélkül megúszta az esetet, de miután a szervízből kihozták az autóját, elképedett a számla láttán. Egészen pontosan 666.66£-ot kellett neki fizetni, de inkább úgy döntött, kerekítsék 667£-ra az összeget. A The number of the beast szám a 18. helyen végzett a brit toplistán (6+6+6=18). Ha ez nem elég, a felvételek közepette az áram pedig fel-le kapcsolódott magától több alkalommal is.

1. Invaders (2/5)
-Ebben a dalban a basszus játszik nagy szerepet, talán nagyobbat, mint maguk a gitárok. A szám a hódítókról szól, ahogy megtámadnak egy falut. A dal egy gitárszólóval végződik. Szerintem ez a nóta tényleg csak egy bevezető, nem egy észbontóan jó mű.

2. Children of the damned (5/5)
-Egy kicsit líraibb nóta, gyönyörű refrénnel. A kezdete akusztikus gitárral van megfűszerezve, a felénél egy nagyszerű gitárszóló, ezt a dalt csak Bruce-szal lehet elképzelni, előző énekesük, Paul Di'Annio közelébe sem ért. Egyedi dal, szerintem az egyik legjobbjuk. A végén a "damned" szócska inkább sikításba megy át, a Maiden történetében először.

3. The prisoner (5/5)
-Újabb nagyszerű melódia Steve Harriséktől. A dal a The Prisoner című brit sorozat alapján készült, vajon miről is szólna, ha nem egy rab életéről. Stílusa kicsit lágyabb, legalábbis a refrén engem a glam metalra emlékeztet. Minden rock-kedvelőnek érdemes meghallgatnia.

4. 22 Acacia Avenue (5/5)
-A bemutatkozó lemezen hallható Charlotte the harlot folytatása. Egy Charlotte nevű prostiról (nem szabad ezt mondani, testárus) szól, akinek... hmmm... az egész idejét lefoglalja a munkája, és Bruce ennek a felhagyására kéri énekével. A szám egy kicsit punkos bevezetővel indul, majd Dickinson is belevág az éneklésbe. Pár másodpercig megy ez, aztán vissza az intróhoz. Ismét eljátsszák ugyanezt, és kezdődik a valódi zene, melynek második felében elszabadul az őrület, és az egyik leggyorsabb rész következik sok "sikoltozós" énekkel. Összességében szerintem az egyik legjobb dal a lemezről.

5. The number of the beast (4/5)
-Sokat emlegetett címadó dal. A '80-as évek talán legnagyobb metalslágere. A znekar elmondása szerint két dolog ihlette a melódiát: Steve Harris rémálma egy horrorfilm után, illetve a "Tam o' Shanter" című Robert Burns-vers. A bevezetőben Vincent Price horrorszínész segédkezik, ő olvassa fel a szöveget. Ezt követően a valódi zenei intro jön, melyben Dave Murray és Steve Harris játéka hallható. Bruce itt is egy sikítást produkál az éneklése végén, aztán beindul a zene. Két versszak és refrén után egy gitárszóló, egy pár másodperces átvezető, újabb gitárszóló, majd egy basszusgitár-szóló hallható. A refrén után az intro két gitárossal játszott, dobbal megspékelt verzióját élvezhetjük, majd a végén újabb Dickinson-féle sikoltás, és igen, meghallgattuk a mindenki által jól ismert metalskert. Aki úgy érzi, kicsit is szereti a rockot, annak kötelező darab.

6. Run to the hills (5/5)
-Hát ez is egy olyan szerzemény, amit mindenkinek ismernie kell. Egy egyedi dobolással kezdődik a mű, melyet egy magas hangon játszott gitár/basszusgitár "duett" és ének követ. Az egyik legrövidebb dala Maidennek a maga 3 perc 50 másodperces hosszával. A szám az indiánok és a fehér hódítók közti "konfliktusról" szól. Újabb kihagyhatatlan dal. Nekem a ranglistámon a második helyet foglalja el.

7. Gangland (4/5)
-Az Invadersen kívül az egyetlen dal, amit sosem adtak elő élőben (legalábbis erről az albumról). Ez is egy dobolással kezdődik, aztán egy kicsit gyenge gitármunka és riff következik. A refrén nekem nagyon tetszik, az egyik kedvencem, bár nem valami nagy különlegesség. Nem a legnagyobb dal a rocktörténelemben, de kétségtelenül jobb az Invadersnél...

8. Hallowed be thy name (10/5)
-Egy akasztásra váró emberről szóló dal, talán a legjobb szám amit valaha megírtak. Az intro nagyszerű, a lassú gitármunkába néha egy basszus és egy dob is csatlakozik, egy harang kongatását imitálva. Ami ezek után következik, az hihetetlen. A legjobb riff a világon (nekem legalábbis biztosan): lassú, de mégis erőteljes, nem egyhangú, plusz néha egy-egy erős ének is befigyel Bruce-tól... Ez is a nagy trió egyike: minden koncerten előadják, és minden rockszeretőnek ismernie KELL.

Közreműködő zenészek:
Bruce Dickinson: ének
Dave Murray: gitár
Adrian Smith: gitát
Steve Harris: basszusgitár
Clive Burr: dob

Kösz, hogy elolvastad a cikket!

Utolsó módosítás: 2008.08.10. 23:52

Hozzászólások

1 | elmariachi 2008.08.10. 22:06
jó bejegyzés... kellenek ilyenek, a klasszikus rockmuzsika halódik, jó, hogy van aki még foglalkozik vele
2 | feri13 2008.08.10. 22:13
Kösz, megpróbáltam jól megírni, elhetőleg olvasható, élvezhető minőségben elkészíteni.
A Maiden-féle klasszikusokra azért nem mondanám, hogy haldoklana... ;-)
Dark Archon
3 | Dark Archon 2008.08.11. 09:13
Már csak 1 nap és Maiden koncert!! :-)))
4 | Marv 2008.08.11. 11:55
Jó bejegyzés szerintem is, külön megemlíteném, hogy jó ötletnek tartom, hogy külön-külön is érékelted a számokat. Csak így tovább!
5 | somesz83 2008.08.11. 12:07
Clive Burr lett szklerózisos? Ez most csak úgy eszembe jutott ... Ez egy jó kis album volt, igazi klasszikus. Sajnos a mai cuccaik borzasztó anyagok. Talán a Brave New World még megütötte a szintet, de az azt követőek... pff.
6 | feri13 2008.08.11. 14:39
1., Kösz, Marv!
2., Igen, 1 nap múlva Maiden-koncert, amire nem tudok kijutni.. :-((
3., Clive lett szklerózisos.
4., A maiak közül egyedül A Matter Of Life And Death tetszik, a Brave NEw World meg a Dance Of Death kicsit unalmas. Egyéként elvileg jövőre kell kijönnie a stúdiólemeznek.

Off: hallotta már valaki a tribute-lemezeik közül vmelyiket (Transilvania 666, Numbers From The Beast, Maiden Heaven)? Ha még nem, akkor csak így tovább, nem ajánlatos. Mindenki a saját stílusában dolgozza fel a dalokat, de a leghülyébb hangú énekesekkel rendelkező bandákat kérik fel.. Pl.: Coheed & Cambria, akik egyébként jó zenét nyomnak, de az énekesük félelmetesen idegesítő hanggal rendelkezik...
anxius
7 | anxius 2008.08.11. 19:44
Indulás Szigetre^^Mire kiérek a Szigetre kezdődik is a KONCERT!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.