Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

feri13 blogja

Nightwish - Over The Hills And Far Away EP

feri13 | 2008.08.11. 14:26 | kategória: Nightiwsh | 1 hozzászólás

A Nightwish egy olyan együttes, amit nagy valószínűséggel nem kell bemutatnom senkinek sem. A szimfonikus metal stílust talán legjobban művelő bandáról van szó, főként amikor a Tarja Turunen-féle éráról beszélünk.
2001-ben, három nagylemez után adtak ki egy EP-t a Drakkar, Spinefarm, illetve a Century Media gondozásában. Négy dallal örvendeztettek meg minket, de a Drakkar Records-féle különleges verzión tíz dalt hallgathatunk meg, az említett stúdiófelvételeken kívül hat koncertanyag is felkerült a special editionre. Angliában 2007-ben is piacra dobták, tizenkét dallal és egy klippel (Over the hills and far away).
Külön öröm, hogy Tapio Wilska az Ocenaborn, illetve Tony Kakko az Angels Fall First után ismét vendégszerepeltek a lemezen, ami az egyik legnagyszerűbb szerzeményükké tette. Kár, hogy EP-ségénél fogva nagyon rövid. Üröm az örömben, hogy az utolsó kiadvány, amin Sami Vänskä tépi a basszusgitár húrjait (bár én őszintén megmondom, ezen a poszton Marco Hietala zenéjét jobban élvezem, főként, mert ő néha azért egy-egy erős énekléssel dob az egyébként sem rossz hangulaton és zenei értéken).

1. Over the hills and far away (5/5)
-Egy Gary Moore-feldolgozás, melyben Tony Kakko, a Sonata Arctica énekese is besegít. A refrénben ismét élvezhetjük Tarja Turunen félelmetesen magas hangját, a szimfonikus zenekar játékát is felfedezhetjük az egyébként nem rossz dalban. A melódia gitárszólóval végződik, ami nem gyakori a Nightwish dalaiban. Összességében nagyon jó kis muzsikát dobtak össze Tuomas Holopainenék, ötös.

2. 10th man down (4/5)
-Csatazajt hallhatunk intróként, ebből kitalálhatjuk, hogy egy háborús témájú nóta következik. A felénél jön egy durvább rész, ahol a Finntroll énekese, Tapio Wilska félelmetes hangját... hát... nem mondom hogy élvezhetjük, de tökéletesen illik a szövegkörnyezetbe ez a hörgés/mély beszéd (inkább utóbbi). Aki megijdet ettől a kb. fél perces átvezetőtől, az kárpótlásul meghallgathatja mégegyszer a refrént, ahol a Tarja-féle csodálatos énekkel kényeztetheti magát.

3. Away (2/5)
-Egy lassú szám, amely nálam nem számít befutónak. A lassabb dalokat nem szeretem különösen, de a refrén itt is szép lett, főként amikor a vége felé Tarja mégegy hanggal feljebb kapcsol. Nem bukás, de azért nem is jeles. Kettesre feleltél, leülhetsz.

4. Astral romance (2001 version) (4/5)
-Lassú gitárjáték a bevezető, amit Vourinennek köszönhetünk, mely után bekapcsolódik Vänskä, Holopainen és Nevalanen is. Ahogy Tarja is csatlakozik, megkezdődik a gyors része a dalnak, melyben a magas hangokat ismét nem nélkülözi (mivel operaénekesnő...), Kakko ismét tisztetletét teszi, ezután intrumentálisra vált a melódia. Egy szintetizátor-szóló, aztán az intro fuvolás verziója, Tony és Tarja éneke, ezt követően újabb gitárszóló, amiből sajnos kevés van Nightwishéknél, de ezen szóló kicsit nem illik hozzájuk. Én az ilyet szeretem, ahol a zenészektől távoli világokat próbálnak bevenni, és itt ez tökéletesen sikerült is, és ilyen szólókat kb. a '80-as évek metalbandáinál lehetett megcsodálni. Bravó, négyest tudok adni, mert az egész annyira azért nem fogott meg.

Közreműködik:
Tarja Turunen: ének
Erno "Emppu" Vuorinen: gitár
Sami Vänskä: basszusgitár
Tuomas Holopainen: billentyűk
Jukka Nevalainen: dob
Tapio Wilska: ének a 10th man down című dalban
Tony Kakko: ének az Away és Over the hills and far away című dalokon

Utolsó módosítás: 2008.08.12. 17:54

Hozzászólások

1 | Szekuj 2008.08.11. 17:20
A szám nem rossz, azonban nemtudom miért de nagyon irritálnak ezek a finn nevek. Nem utálom őket csak zavarnak ezek a hülye nevek, ezért is a 2. bekezdésnel abbahagytam az olvasást.
Ha nagyon kritikus szeretnék lenni mondhatnám, hogy már jobb bejegyzéseket láttam hasonló témában, azonban nem szoktam lehurrogni az embereket. Amúgy meg magam is szeretem pár nótáját a Nightwishnak.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.