Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

4. évad, 2. rész: Confirmed Dead

Germinator | 2008.03.18. 19:38 | kategória: Lost | 3 hozzászólás

(spoilert tartalmazó írás)

Összefoglaló

A részben ezúttal a mentőcsapat tagjait ismerhetjük meg. Flashbackeken keresztül ismerhetjük meg Daniel Faraday, Miles Straume, Charlotte Lewis és Frank Lapidus, valamint Naomi és Matthew Abaddon sziget előtti történéseit. Miután megtalálták az Oceanic Airlines 815-ös járatának roncsait a tenger mélyén, minden híradás erről ad riportot; ezt látja a tévében Daniel Faraday fizikaprofesszor is, akinek a hír hallatán megerednek a könnyei. Miles Straume hivatásos szelleműző, neki egy munkanapjába nyerhetünk betekintést. Charlotte Lewis régészként Tunéziában jár, ahol egy, a DHARMA Hydra-állomásának jelvényével ellátott jegesmedvecsontvázat találtak a sivatag közepén. Frank Lapidus is a roncsokról szóló riportot követi figyelemmel; a mélytengeri kamera Seth Norris pilóta holttestét mutatja, ám Lapidus rájön, hogy ez nem Norris csontváza – ő ugyanis állandóan hordta eljegyzési gyűrűjét, a holttesten viszont nincs rajta; ráadásul kiderül, hogy neki, azaz Lapidusnak kellett volna a repülőgépet vezetnie aznap, ám helyette Norris ugrott be. Egy következő flashbackben Naomi és Matthew Abaddon beszélgetését láthatjuk. Naomi a vezetője annak a csoportnak, amelynek a Szigetre kell jönnie, ám a nő nem biztos abban, hogy az imént felsorolt emberek lennének a megfelelő személyek erre a feladatra, Abaddon, az expedíció megszervezője azonban igen.

A Szigeten is összetalálkoznak a túlélők a csapat tagjaival; először Jack és Kate fut össze (egyébként még az előző rész végén) Daniellel, aki elmondja, hogy kiugrott a zuhanó helikopterből, és segítséget kér Jackéktől társai megkeresésére. Danielnél pisztoly van, ami feszélyezi a két túlélőt. Charlotte-tal Locke és csapata fut össze, ez azonban balszerencsés a nő részéről: Locke magával viszi őt, hisz ők nem akarják, hogy megtalálja őket bárki is. Daniel, Jack és Kate összefut Miles-szal, aki nem bízik annyira a 2 menekültben, mint Daniel, hisz Miles tudja, hogy Naomit megölték. Kate azonban elmondja, nem ők ölték meg, egyedül a John Locke nevezetű veszedelmes egyén. Miles csak akkor teszi le a fegyverét, amikor a dzsungelből előlépő Sayid és Juliet egy-egy puskával a kezében megkéri erre. Ők hatan találkoznak a domboldalon ébredező Frankkel, aki elvezeti őket az épségben földet ért helikopterhez. Kate elviszi őket Naomi holttestéhez; Miles most már elhiszi, amit a lány haláláról mondtak.

Juliet Frank fejsérülését ápolgatja, amikor is a férfi a nő nevét megtudva rájön, hogy ő nem volt rajta a gépen, s ez csak egyet jelenthet: ő már a repülőgép-szerencsétlenség előtt a Szigeten volt. A mentőcsapat tagjai ekkor nekiszegezik a kérdést: hol van Ben? Ez idő alatt Locke úgy dönt, Ben feleslegessé vált, s meg akarja őt ölni, a férfi azonban tud még újat: minden információt elárul Charlotte-ról, kezdve a születési idejétől gyerekkorán át egészen mostanáig. Amikor Locke megkérdezi, hogy ezt honnan tudja, Ben egyszerűen válaszul: van egy kéme a mentőhajón.

”Rescuing you and your people…”

WOW! Na ez az a rész, amire az ember azt mondja: WOW! Nagyon sok mindent megismerhettünk, elsősorban ugye a mentőcsapat tagjait, és ez különösen izgalmas volt bizonyos flashbackekben. Ami nekem legjobban tetszett, az két dolog volt: egyrészt természetesen a sivatag közepén lévő jegesmedve DHARMA-jellel ellátva, a másik viszont – lehet, hogy csak nekem tetszett – az, amikor Danielt mutatták síró ábrázattal. Ebben a jelenetben teljesen megszállt a Lost-érzés: egy teljesen értelmetlen, logikátlan ám hátborzongató jelenet, totális rejtély-érzés, hogy miért sírt ez a tök idegen ember a katasztrófán. Ismert valakit a repülőről? Nem valószínű. Akkor meg? Engem kegyetlenül kirázott a hideg, amikor ezt láttam, ráadásul a „- Mi a baj, drágám? – Nem tudom.” válasz is hasonló érzéseket keltett bennem… fuh. A legjobb jelenet a részben:-D

Azt már lehetett tudni, hogy a kis csapat nem kedvenc túlélőink megmentésére jött, ám amikor kimondták, hogy Ben miatt, végre beigazolódott az, hogy ez a Ben tényleg nagyon gonosz ember. Az egész úgy jött le, hogy valami szörnyű dolgot csinált a fickó, és ezért keresik, szinte „körözik” – bár az is lehet, hogy egyszerűen Ben tud valamit, amely információra szüksége van, ha nem is a csapatnak, de esetleg Abaddonnak, vagy valaki másnak; nem tudni pontosan.

Hogy került a roncs a tenger mélyére? Ki tette oda, és miért? És mi is ez, hogy Seth Norris nem az a Seth Norris, aki a roncsban van? Amikor a harmadik évad ominózus részében Naomi a Szigetre érkezett, és elmondta, hogy megtalálták a roncsot benne a hullákkal, én azt hittem, hogy konkrétan a túlélők pontos mását találták meg. Abszolút nem volt logikus gondolat, most meg láthattuk, hogy egyszerű, vízben szétaszott holttestekről van szó, ami magában rejti azt a lehetőséget, hogy ezek a holttestek máshonnan kerültek oda. Nem akarok belemenni, hogy vajon honnan, mert ez a gondolatfejtegetés egy későbbi részre tartozik, konkrétan a 7.-re, de ne szaladjunk előre…

A rész kegyetlen jó volt, hisz nagyon érdekes flashbackek során megismerhettük Danieléket (megjegyzem, ő az egyik kedvenc karakterem lett a maga szerencsétlenkedésével, ám annál érdekesebb „dolgaival”), az álroncs helyzetét, és azt, ahogy a túlélők bizonyos tagjaiban felmerült a kétely, hogy mégsem fogják őket megmenteni. Talán Jack is rájött, tévedett, bár makacsságában ezt biztos nem mondaná ki soha. Ha őszinte akarok lenni, azt mondanám, ez a rész jóval inkább illett volna évadkezdőnek, mint a The Beginning of the End, egyszerűen azért, mert ez sokkal sokkolóbb és hatásosabb volt, és beleillett volna az eddigi évad-pilotok sorába. De megértem a készítőket, hisz ezt a helyzetet, hogy Locke-ék szétszakadtak, fel kellett valamivel vezetni, és ezt kénytelenek voltak az évad első részében megtenni. Na sebaj, annál jobb, hogy a második rész is ugyanolyan jó volt, mint egy pilot. És reméljük, az elkövetkező részek is hasonlóan meghökkentőek lesznek (spoiler: azok lesznek).

Utolsó módosítás: 2008.03.19. 15:41

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.03.19. 15:38
Egy apró hibát vettem észre a leírásod során. Nincs túl sok jeelntősége, de azért megemlítem :-) : Charlotte nem Egyiptomban, hanem Tunéziában kutatott.
Barthezz
2 | Barthezz 2008.03.19. 15:38
fuck hogy itt nem lehet szerkeszteni :@

*jelentősége
*leírásodban
Germinator
3 | Germinator 2008.03.19. 15:41
Ó, köszönöm szépen. Azért minden ilyen észrevétel számít;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.