Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

4. évad, 3. rész: The Economist

Germinator | 2008.03.20. 22:29 | kategória: Lost | 2 hozzászólás

(spoilert tartalmazó írás)

Dióhéjban

Az epizód ezúttal Sayidra koncentrál, méghozzá flashforwardök keretein belül, így ismerhetjük meg a Szigetről való hazatérés utáni életét. Megtudjuk, hogy Sayid a jövőben fejvadászként dolgozik egy titokzatos embernek; egyik berlini munkája során ismerkedik meg egy Elsa nevű nővel, s első találkozásuk után rögtön megtetszenek egymásnak. A nem túl hosszú beszélgetés után a helyszínt elhagyva Sayid felhívja megbízóját, és csak annyit mond a telefonba: „Felvettem a kapcsolatot”. Amikor az ötödik randijukon operába mennének, Elsa elmondja, hogy főnöke, egy bizonyos „Közgazdász” bármikor hívhatja őt a csipogóján, és akkor neki rögtön mellette kell teremnie, most viszont nem szeretné, ha megzavarnák, így úgy dönt, otthon hagyja a készüléket. Sayid azonban nagylelkűen magával viszi azt a randira, mondván nehogy miatta rúgják ki a nőt munkájából.

Egy forrón együtt töltött délután után derül ki minden Sayidról: ő egy bérgyilkos, ráadásul jelenlegi célpontja pont Elsa főnöke, a Közgazdász. Elsa először úgy tűnik, megdöbben a hallottakon, de pillanatokkal később pisztolyt rántva Sayidra lő. Sőt, Elsa is egy bizonyos valakinek dolgozik, szintén fejvadászként. Ez az a pont, ahol az iraki úgy dönt, vége a szerelemnek, és egy rövid birkózás után végül lelövi a nőt, aki meghal.

A Szigeten ezalatt (pontosabban: nem ez alatt) Sayid, Kate és Miles úgy dönt, elmennek Locke-hoz és visszaszerzik Charlotte-ot. Elindulnák hát megkeresni őt, és végül úgy kötnek egyezséget (illetve Sayid köt úgy egyezséget) Locke-kal, hogy megkapja Kate-et és Milest, ha visszaadja Charlotte-ot. Az alku megköttetik.

Mialatt ez megtörténik, a helikopter mellett Daniel egy fizikai kísérletet végez el: két stopper, egyik a Szigeten, másik egy rakétában a Szigettől 40 tengeri mérföldre. A rakéta kilő, ám nem ér el a Szigetre akkor, amikor a tengeren lévő hajón a radar ezt kijelzi. Fél óra múlva érkezik még, és amikor Daniel kinyitja a rakétát, a benne lévő stopper is fél óra eltérést mutat a Szigeten lévő órához képest. A kísérlet eredménye elgondolkodtató.

Frank beleegyezik, hogy elvigyen 2 embert a Sziget melletti hajóra, de még indulás előtt Daniel figyelmezteti a pilótát: pontosan ott „menjen ki” a Szigetről, ahol „bejöttek”, és akkor nem lehet baj.

Végezetül azt látjuk Sayid flashforwardjében, ahogy lőtt sebeit kötözgeti valaki egy orvosi szobában. Mialatt a megbízásról és egyéb dolgokról beszélgetnek, fény derül Sayid titkos megbízójának kilétére: ő nem más, mint Benjamin Linus.

"N, I'll always be with you. R.G."

Tyűha… durvul az évad! Amikor először láthattuk Sayidot lelőni az olasz férfit, gondolom nem csak én döbbentem le. Ó, igen, azt nem is írtam, de nyílván magától értetődő, hogy Sayid is az Oceanic Six tagja, így már négy embert ismerhetünk a csoportból (emlékeztetőnek: Jacket, Kate-et, Hurley-t és most Sayidot). De ez… Sayid, mint fejvadász. Arról már nem is beszélve, hogy ki a megbízója, azt hiszem, erről nem lehet többet írni annál, hogy „bazeg”:-D Ledöbbentő.

Ne menjünk el az imént említett nagy meglepetések melletti Szigeten történő szál mellett csakúgy. Konkrétan Daniel kísérletére gondolok. Egyre valószínűbb, hogy a sorozatnak valami köze van az időutazáshoz, habár Desmond „képessége” is nyíltan erre utalt, de ez az időbeli eltérés megdöbbentő. Ez arra a valóban elvégzett kísérletre emlékeztetett, amikor két repülő megegyező indulási időponttal megkerülte a Földet, ám egyik nyugati, másik keleti irányba. Mindkettőn volt egy nagyon pontos stopperóra (mint itt), s amikor útjuk végeztével leellenőrizték az órákat, azt tapasztalták, hogy azon a gépen, amelyik a Föld forgási irányának megfelelő irányába ment, kevesebb idő telt el, mint a másikon. Igaz, ez alig tapasztalható időkülönbség, de időkülönbség. Itt is ez történt, igaz, jobban kihangsúlyozták ezzel a 31 perccel, de még így is nagyon érdekes. Elektromágnesesség, időutazás… furcsa titkokat rejt ez a sziget, és még így a negyedik évadnál, a sorozat felénél is!

Jó előrejelzés, hogy még a harmadik részben is derülnek ki ilyen dolgok, reméljük, nem ül el a szezon a következő epizódoknál sem!

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.03.20. 23:09
Újabb apró hibára szeretném felhívni a figyelmed :-) (úgy látszik én leszek a korrigáló a blogodban :-D ) :

"Elindulnák hát megkeresni őt, és végül úgy kötnek egyezséget (illetve Sayid köt úgy egyezséget) Locke-kal, hogy megkapja Kate-et és Milest, ha visszaadja Charlotte-ot. Az alku megköttetik. "

Kate nem volt az egyezség tárgya, ő önként maradt ott Locke táborában. (Ugyebár itt úgy tűnt, hogy Sawyer miatt, de mint egyik későbbi részben kiderült, Miles-tól szeretett volna egy kérdésre választ kapni.)
Germinator
2 | Germinator 2008.03.21. 09:55
Á, köszi, bár lehet, hogy ezt nem írom át, mert az eredmény az, hogy Kate is a táborban marad:-D De kösz.

Mivel az epizódok minden mozzanatára nem emlékszem, ezért a TV.com-ról meg a Lostpediáról olvasom el az adott epizódok összefoglalóját, és ott ezt olvastam, hogy Kate is benne volt, de most hogy így mondod, rájöttem, hogy igazad van.

Egyébként elnézést, ha picit összecsapottnak tűnik az egész, de sietni akartam, hogy utolérjem a nyolcadik részt (ehhez ma még 4 részt be kell írnom, nemtom, menni fog-e), szóval bocs ezért.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.