Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Gyorsétterem-kritikák V. - A McDonald's Big Mac Menüje

Germinator | 2008.04.20. 13:53 | kategória: Fast food | 16 hozzászólás

FIGYELEM! A következő bejegyzés nagy mennyiségben tartalmaz show-elemeket, ezért a valósággal nem feltétlenül párhuzamban álló kijelentések hangozhatnak el az étteremlánc világban betöltött szerepéről, a rivalizálásokról, etc. Kérem, az ilyen mondatokat tekintsék a szórakoztatóipar velejáróinak!

MacSzereted eme cseh remeket?

Na persze nem mintha cseh találmány lenne a McDonald’s, csak kellett valami hangzatos, mérsékelten szellemes kezdősor az írásnak. Gondolom ebből sem a hangzatos, sem a szellemes nem sikerült, egyedül talán a mérsékelt…:-D De nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy ma kegyetlenül megkritizálom a Nagy Gyorsétterem-Háború (későbbiekben csak NGYH) másik résztvevőjét, a McDonald’s-ot. A Burger Kingről korábban már írtam, ezt olvashattátok is. Nem rejtem véka alá véleményem, a BK nálam egy 10/10-es volt, de nem akarom újra elmondani az érveimet, koncentráljunk most inkább a Mekire.

A McDonald’s, azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a világ legismertebb és legnépszerűbb gyorsétterem-lánca. Mindenhol ott van, mindenki ismeri, mindenki ismeri Ronald McDonaldot és azt a szót, hogy „Happy Meal”, mindenki felismeri a nem éppen kubistamód elkészített nagy, sárga M-betűt. Népszerűbb, mint a Burger King, népszerűbb, mint a KFC, népszerűbb mindenkinél. Jó magam is előbb vetődtem el McDonald’s-ba, mint az előbb említettek bármelyikébe. Ha az ember azt mondja, „gyorsétterem”, valószínű elsőre mindenkinek a McDonald’s ugrik be, akár szereti azt, akár nem. Korábban aról is írtam, hogy az NGYH két résztvevőjének rajongótáborának megoszlása nem éppen kiegyenlített, legalábbis ahogy én tapasztaltam eddig. Gyakorlatilag majdnem mindeki Mekis, és csak elvétve talál az ember egy-egy Burger King-fant. A McDonald’s egyértelműen uralja ezt a szakmát, a „gyorsétterem-szakmát”. Ha a McDonald’s Sauron, akkor a Burger King Frodó. Mindkettőnek vannak támogatói, a kérdés csak az, hogy mennyi, és hogy a végén ki győz. A Germinator-blog most olyanra vállalkozik, mint a blogtörténelem során eddig senki sem: végső véleményt nyílvánít az egész NGYH-ról – gyakorlatilag kihirdeti a győztest. Jó, nyílván nem, hisz miért az én véleményem lenne a meghatározó, de kellett egy kis hangzatos felvezetés a kritikához:-D (déja vu)

Szóval… mi mást is elemezhetnék ki nagyobb lelkesedés közepette, mint a McDonald’s egyik legnépszerűbb és leggyakrabban vásárolt menüjét, a Big Mac Menüt? Nézzük hát, mi is az a Big Mac, és miből áll ez valójában:

Big Mac szendvics

Nagy sült krumpli

Nagy Sprite

Természetesen a legfontosabb résztvevő itt is a Big Mac szendvics. A Big Mac szendvics – mint neve is mutatja – egy nagynak szánt szendvics. Található benne két hús, egy extra zsömleszelet a húsok közé, saláta, úgynevezett Big Mac-szósz, uborka és apró kockákra vágott hagyma. Ami először megüti az ember szemét az az, hogy a szendvics valóban nagy! Jó magas a két húsból és a plusz zsemléből kifolyólag, ettől igencsak jól néz ki az egész. Ha pedig beleharapunk… hűha! Nem tudom, mi ez a Big Mac-szósz, nem tudom, miből készül, de nagyon finom, és nagyon jól passzol a hús ízéhez! Ez igen! Bár a hús eléggé vékony, szóval nem is baj, hogy kettőt adnak belőle…

Az uborka átlagos savanyú uborka, szóval ez oké, viszont a hagyma… van benne hagyma? Ez az apró kockákra aprított… hát, én nem is tudom micsoda lenne a hagyma? Ízre abszolút nem tűnik fel, és látványra sem. Ha összehasonlítom a Dupla Whopperrel… ráadásul oké, oké: magas a Big Mac, meg minden, de átmérőben eléggé kicsi, és ezért nagyon hamar elfogy. Olyannyira, hogy én – bár még nem csináltam ilyet – tervezem, hogy egyszer nem menüt kérek, hanem két Big Mac szendvicset, egy üdítőt, és kész; ettől sokkal inkább jóllakom, mint ettől az egy árva szendvicstől. Ne vicceljünk már… a Whopper megveri a Big Macet a suli udvarán, és elveszi az ebédpénzét. A GoGo Burger meg megeszi tízóraira egy májkrémes szendvics mellé. Tény, hogy nagyon finom (tényleg az!), csak eléggé kevés is. A többi Meki-szendvicshez képest biztos, hogy Big, de pl. a már említett konkurens képviselőkkel szemben messze eltörpül.

A McDonald’s-os krumpli nagyon finom, viszont van egy óriási problémája: iszonyatosan el van sózva! Gyakorlatilag eszed a krumplit, és azt veszed észre, hogy mindkét karod csuklótól könyökig egy merő só, ugyanígy az arcod is homloktól az álladig. És ízre is eléggé erős, szóval ilyen szempontból egy kicsit visszafoghatnák magukat… oké, hogy szerelmes a szakács (értsd: sült burgonya-készítő kisegítő diákmunkás), de a magánéletét ne hozza már be a konyhába. Na jó, azért ennyire nem szörnyű a helyzetet, sőt, sokkal jobb a krumpli, mint mondjuk a KFC-ben, csak talán egy kicsit átestek a ló túloldalára.

Igazából van egy alapvető furcsa érzés bennem, amikor a Big Macet eszem. Tudom, szinte képmutató baromság ilyet mondani, amikor gyorsétteremben étkezik az ember, de… szóval a Big Mac, és az egész McDonald’s nagyon… „műnek” tűnik. Sokkal „műbb” (művibb?), mint a Burger King. Ez a gyanús hagyma, és a többi zöldség, meg a hús is kevésbé életerős… tényleg hülyén hangozhat, de a BK számomra igazibbnak tűnik. Mástól is hallottam már ezt a véleményt, szóval nem alaptalan. És ez az, ahol a leginkább elválik a két étteremlánc sorsa a szememben.

Miután befejezem a Big Mac menüt, sósan, zsírosan és épp csak teli gyomorral elindulok a tálcával a „szemétbedobó” felé, közben különböző gondolatok röpködnek a fejemben. Mi is egy gyorsétterem célja? Hogy gyorsan kézhez kapjuk az ételt, amit hamar be is tudunk fejezni. Mi az étkezés célja? Hogy jóllakjunk, legalábbis nekem mindenképpen az, ha gyorsétterembe teszem a lábam. Mik egy jó gyorsétterem ismertetőjegyei? Gyors kiszolgálás, bőséges étel, laktató fogások. Arról szó sincs, hogy egészséges dolog lenne ez, és arra se számítsunk mindenhol, hogy „igazi” ételeket kapunk a tálcára. De még így is lehet jó egy gyorsétterem. Az imént felsoroltakból nálam a Burger King mindet teljesíteni tudja, a McDonald’s viszont nem. A Big Mac hihetetlenül finom, de nagyon kicsi – legalábbis vetélytársának hasonszőrű szendvicséhez képest mindenképpen. Ismét csak azt tudom mondani, hogy nálam eldőlt a NGYH – a Burger King nyert. A Dupla Whopper után egy Big Mac kismiska. De így is finom és emlékezetes, szóval a magas pontszámok megmaradnak. Csak nem elég magasak ahhoz, hogy a McDonald’s győzzön.

8,5/10

Utolsó módosítás: 2008.04.21. 18:01

Hozzászólások

1 | Mattmaster 2008.04.20. 14:01
Szerintem a krumpli jó úgy ahogy van, én nem érzem túlsósnak.

Ha a mekibe keveredek ált. kérek egy Big Macet, meg egy McChickent vagy McFarmot, mert a Biggel még nem lehet jóllakni :( Ezt a mű érzést én is érzem, de ugyanúgy a Burger Kingben is.

Ezek a gyorskaják általában ipari hulladékból készülnek :) Amúgy érdekes cikk volt, grat hozzá.
Rohamoszti
2 | Rohamoszti 2008.04.20. 14:23
Germinator: Ajánlom figyelmedbe a Super Size Me című Micheal Moore filmet :D
Germinator
3 | Germinator 2008.04.20. 14:27
Michael Moore?:-O Az szerintem abszolút nem az. Esetleg vicc volt, és én értettem félre?:-D
Rohamoszti
4 | Rohamoszti 2008.04.20. 16:06
Valóban nem ő a készítő, de a stílus kicsit hasonló. Szal a film címe a lényeg. Magyarul asszem McDagadsz :D
5 | Skorpio90 2008.04.20. 16:35
A Big Mac mű ízével teljesen egyetértek, és tényleg nem olyan hihetetlenül nagy, de szerintem nem olyan hűdejó, csak akkor eszem, ha eléggé éhes vagyok hozzá. A krumpli finom, és legtöbb esetben túl sós, de (kövezzetek meg) a KFC-s krumplit sokkal szívesebben eszem.
6 | peterszky 2008.04.20. 22:13
Újabb príma írás! Én már jóideje nem eszem a McDonald's-ban semmit, mert érezhetően/láthatóan is rossz hatással van az emésztőrendszeremre :D Amíg ettem, addig a 2 Big Mac volt a nyerő + automatás ital a közelben, olcsóbb, mint a vízezett Mekis ital.

Várom a következő írást!
7 | RAI*DEN 2008.04.20. 23:08
Nem azért, de nem kéne elfogultnak lenni. Szerintem egy BigMac ugyanannyiralaktató mint egy Whopper :D. Nah jó, lehet csak én bírok soakt enni, de ha betévedek a mekibe, akkor 2 Big mac-et meg egy kólát szoktam kérni. Ha Burger Kingbe kerülök, akkor 2 Sajtos whopper-t kérek egy kólával( a kóla általában közepes, többet nem bírok meginni :D). Bár mondjuk lehet igazad van. Ha két sajtos whoppert eszerk, akkor még nézegelödők egy kcisit az asztalnál, zenét hallgatok meg ilyenek. Ha 2 Big mac-et, akkor haverokkal beszélek, vagy egyből távozok, de a tele a bendő érzés mindegyik esetben megvan, talán a whoppernél még jobban.

Egyébként a whopper az egész hagymakarikákkal nagyon finom, meg a ketchuppal amit bevallom őszintén max rántott húshoz eszek, de rántott húst nem szokásom enni :D. Egyébként a felkockázott hagyma a Big Mac-ben nem azért van mint, whopperben szerintem. A hagymakarikák vmi zamat/ízesítés céljából van a Big Mac szószában, amit rettenetesen finom.

Egyébként ha tehetem, akkor a közeli Gringo gyrps-ba ugrok be egy igen finom csípős szószosz gyrosra. Részemről ennyit :D
Gump
8 | Gump 2008.04.21. 23:27
"értsd: sült burgonya-készítő kisegítő diákmunkás" - úgy érted diplomás bölcsész? :D
Germinator
9 | Germinator 2008.04.22. 04:11
Pontosan:-D
HTB
10 | HTB 2008.04.22. 23:56
Szerintem Wendy's-be voltak legjobb hamburgerek, kár hogy Magyarországról már kivonultak, így egyértelműen a BK a legjobb. A művi dologhoz meg annyit, h a mekis húspogácsákban sokkal több a szója mint a BK-sokban. A krumpli meg mindenhol porból készül szal az teljesen 8.
Germinator
11 | Germinator 2008.04.23. 22:47
Wendy's-ben életemben talán egyszer voltam 7 éves körüli koromban (már nem emlékszem semmire)... kár, hogy eltűnt, pedig szívesen kipróbálnám mégegyszer!
Sturmgewehr
12 | Sturmgewehr 2008.04.28. 19:17
Egy kérdés: Te csak a blog miatt veszed ezeket a kurva drága gyorséttermi kajákat? :D
Germinator
13 | Germinator 2008.04.28. 20:48
Szart, sokszor eszem ilyeneket:-D
14 | Zsozsó27 2009.10.24. 21:45
Hi!
Hmmm.... érdekes olvasni a naív külső "közönség" véleményét arról hogy meik étterem miben jobb és miben nem.
Nem akarom védeni egyiket se mert nekem, akárhányszor bármelyikben eszek émelyeg a gyomrom, ezért nem is viszem túlzásba, de azért vaktában nem kéne állítani hogy mi mit tartalmaz.
HTB-nek: Elég furcsákat álmodsz... Sültkrumpli porból?!
Erre a legjob kifejezést egy német komédából idézném: "Willst du Banane? (Du Affe xD)"
Szerintem túl sok rajzfilmet néztél xD.

A BK mint legjobb? Hmm..... érdekes.
Serencse, hogy nem tudod ott meddig és milyen módon tárolják a az elősütött husokat. xD
És se a BK-s se a Mekis husok nem tartalmaznak szóját.
Mindkettőbe Alien-hús van, melyek bontják az agysejteket. xD
Na de most komolyan, mivel még diákként én is dolgoztam ilyen helyeken, tudom hogy miből is vannak...
és de... télleg hús xD
A csirkés cumókban télleg van szója viszont. xD
Mint ahogy a bolti mirelitben is, csak a boltiban mégtöbb. :P
Viszont ismerőseim és saját tapasztalatból én inkább KFC-párti vok xD
Attól a kajától még nem kelett senkinek kimosatni a gyomrát.
Viszont a BK előresütött húsú Whopperja miatt már megjárták. xD

Az én javaslatom:

Ideje megtanulni főzni/sütni, mint ahogy nekem is! xD

UI: Téveszme még a gyorséttermi kajáról: Szerintem nem is hízlal, inkább kajálás mellett mozogni is kellene. xD

De azért a cikk poén xD
Germinator
15 | Germinator 2009.10.25. 23:40
Köszi a véleményt:-D

Egyébként ez főleg szórakoztató, mintsem tényközlő funkcióval bír, szóval akármit "állítok", azon ne akadj ki, vagy ilyesmi:-)

Egyébként naná, hogy hízlal, a húsok zsírosak, és a szendvics eleve szénhidrát, ami nem túl diétás. De ez ugyanígy igaz egy házi kolbászos szendvicsre:-D
16 | Zsozsó27 2009.11.01. 17:14
Nm.

Nem akadtam ki, csak gondlotam én is hozzáteszem véleményem. :)

A házi sokszor még jobban tud hízlalni. xD

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.