Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Gyorsétterem-kritikák VI. - A Süni Gyros Terasz gyrosa

Germinator | 2008.04.29. 17:34 | kategória: Fast food | 10 hozzászólás

Gyrosétterem-kritika

Igen, végre eljött az ideje az első igazi gyorsbüfés gyros szemrevételezésének, ilyen még nem volt a rovat történetében, viszont terveim szerintem legalább még egy lesz. Hisz valljuk be, gyros téren van ám választási lehetőség, „van hal a tengerben” bőven; én mondjuk nem ismerem az összes gyrosost (bár feltételezem ezzel nem vagyok egyedül), egy pár helyen azonban ettem, s ez alapján választottam ki pl. a mostani kritika alanyát, a Süni Gyros Teraszt.

A Süni Gyros Terasz (bevallom, nevét csak a kritika megírása előtt tudtam meg) Újpesten található, konkrétan az újpest-központi metrómegállótól úgy 50 méterre, az Ady Endre Művelődési Ház sarkán (itt van az Újpest Színház is mellesleg, de ez kit érdekel?:-D). A kis bódé eddig egyedül uralta a környéket, egy pár hete azonban nyílt vele szemben egy lángosos. Meg kell, hogy mondjam, az új jövevénynek nincs túl sok esélye a Nagy Öreggel szemben; a Süni Gyros Terasz (legyen a továbbiakban SGT) ugyanis továbbra is nagyon népszerű, olyannyira, hogy a múltkor zárás előtt 10 perccel állt egy ötfős sor a pult előtt. Öt fő mégiscsak soknak számít egy ilyen kis bódé esetében, mármint, ha egymás után jönnek, hisz a szegény kiszolgálólány dolgozik, mint a güzü, és rögtön ennyien betámadják…

A gyros egyébként egy görög gyorsétel, mely igen népszerű kis hazánkban is. Neve arra utal, hogy a benne lévő húst úgy készítik, hogy egy függőleges, forgó rúdra húzzák rá a hússzeleteket, és így sütik azt meg (gyros: jelentése: forog, forgó). Ez készülhet szárnyas-, de akár bárányhúsból is – utóbbiról nyílván szó sincs egy ilyen sarki büfében, szóval maradjunk a szárnyasoknál.

A SGT-nek egyetlen hátránya van első ránézésre, amit már az imént is említettem: kicsit lassan halad a sor. Nem hibáztatom a kiszolgálót, hisz nyílván kihozza magából a maximumot (ha kihozza), de ettől függetlenül ez kicsit fájó pont. No nem hiszem, hogy ez lenne az egyetlen sarki gyrosos, aki a lassú kiszolgálásban szenved. Meg hozzáteszem, hogy voltam már sokkal, de sokkal lassabb helyen is, ugyanilyen sarki bódéban, szóval ez nem akkora probléma… csak meg kellett, hogy jegyezzem. Hisz számít az első benyomás. De akkor jöjjenek inkább a második benyomások: természetesen gyrost vásároltam a Teraszon, mely a következőkből áll:

Szárnyashús (csirke vagy pulyka)

Pita

„Gyros-szósz” (egy tejszínes szósz, melynek pontos nevét nem tudom)

Káposztasaláta

Kígyóuborka

Vöröshagyma

Hát, ez a vöröshagyma az én kriptonitom! Alapvetően nem vagyok oda az egész hagymákért más ételekben, de a Dupla Whoppernek és ennek egyszerűen frenetikusan jól áll! Ó, kicsit előreszaladtam, de hirtelen belelkesültem a hagymától:-D

Szóval alapvetően nagyon jó, hogy minden hozzátevőt ki lehet választani a gyrosba, amit megveszel. Azt hinnétek, ez „alap”, de nem: voltam már olyan helyen, ahol a vegyi-zöldség-saliban alapvetően volt paradicsom, azt meg én kifejezetten nem szeretem, és hát ott ugye nem tudtam kihalászni belőle. Itt viszont mindent külön adnak bele és kiválaszthatod, mit akarsz, mit nem. Én ugye nem kértem bele paradicsomot, valamint csípős szószt, ezen kívül minden mást igen. Ez van, nem szeretem annyira a csípőset, na… meg nem akartam, hogy az elvegye a gyros alapvető ízét.

Azt az ízt, mely meg kell hogy mondjam… isteni! Bár a pita talán túl lisztes és a hús elsőre száraznak tűnhet, az uborka és a tejszínes szósz ezt nagyon jól ellensúlyozza. Pazar ízhatás, tényleg nagyon jó! Nekem nagyon ízlik, nagyon bejön. A pita kellően vastag, nem „ázik át” a szósztól, és abszolút nem szakad szét a benne lévő, feszítő mennyiségű tölteléktől. Egyébként a töltelék eloszlása is nagyon ideális: sok hús, ennél egy picivel kevesebb zöldség, közé kellő mennyiségű szósz… nagyon el van találva. És lehet kulturáltan enni, nem kell utána percekig az ujjaidról meg a pólódról nyalogatni a lecsöppent tejszínes szószt, nagyon jól össze van rakva! És az a hagyma… hát, az egyszerűen fenséges:-D

A mérete is kellően nagy. Nem orbitális, de nem is túl kicsi. Valahol a kettő között van, szinte tökéletesen félúton, és amikor az ember eszi, kellő hamarsággal fogy el a kezei közül. Mert van, amelyiknek túl hamar vége van. De ez a legtöbb gyorskajánál megfigyelhető. Van, amelyik hamar elfogy, van, amelyik túl sokáig tart (bár ez utóbbi engem sosem zavart:-D), és van, amelyik pont a legjobbkor tűnik el. Na, az SGT gyrosa ez utóbbit közelíti meg. Igazából szinte tökéletes, én, ha lehet, újabban ezt veszek itt a sarkon, mert hozzám is nagyon közel van, és nagyon megéri. Egyetlen problémája van, amit azonban ki kell emelnem, és ez nem a méreteiből fakad, hanem a finom ízéből… sajnos miután megetted, abszolút vágysz egy következőre. De nem, nem azért, mert kevés volt, hanem… hát, túl finom. Túlságosan jólesett. És akarsz még egyet, de ez nem jó, hisz pénzügyileg nem valami előnyös. Más gyorséttermekben, pl. egy KFC vagy egy Burger King, ne adj Isten egy GoGo Burger esetében az étkezés után tele vagy, akár rosszul is vagy. Az SGT-nél nem. És még egyszer mondom: nem a mennyiség miatt. Valami mögöttes erő irányíthatja ezt az érzést, de… ez kicsit rossz. Hisz szomorú vagy, hogy nem engedhetsz meg magadnak rögtön még egy gyrost, és ez lever. Engem legalábbis mindenképpen.

De a Süni Gyros Terasz ettől eltekintve tökéletesen teljesített és teljesít is, akárhányszor odamegyek. Egyszer próbáljátok ki Ti is, csalódni semmiképp sem fogtok!

9,5/10

Hozzászólások

McCl@ne
1 | McCl@ne 2008.04.29. 19:58
Hehh, klasszak ezek az írások, van bennük élet!
Mennyiért vesztegetnek amúgy egy ilyet? Nem mintha épp arra járnék, csak kérdezem! (vagy leírtad, csak elkerülte a figyelmemet? :O)
Germinator
2 | Germinator 2008.04.29. 20:34
Nem, úgy gondoltam, hogy lesz egy bejegyzés (Pyro kezdeményezésére), melyben összehasonlítom az összes véleményezett gyorsbüfé/-étterem árait. Ez nemsokára várható;-)
3 | MagicMoment 2008.04.29. 21:51
egy időben a blahán levő karaván gyrosonál -nyilván,h az afgánok minél hamarabb felfuttassák a helyet- valamilyen speciális zsemlében adták a gyrost. olyan,mint a mekis sajtbuci, vastagságra, de valami hihetetlenül finom. sajnos, már 1,5 éve nem abban adják. ellenben tudom őket ajánlani,ha valaki betér oda. továbbá a 3 testvér vagy testőr(??) gyrosost is,de őket csak az oktogonnál.
Creativ3Form
4 | Creativ3Form 2008.04.30. 01:31
Hm...én szerintem ettem már itt. De nem 100. :-P Ezen írás után viszont biztos elmegyek csak...pitával szerintem nem az igazi.
5 | somesz83 2008.04.30. 08:55
Bevallom eddig nem olvastam a sorozatod, mert rosszul vagyok a gyorskajáktól (mekdonaldz, big mek vagy miafasz meg ilyesmi), kb fél órán belül kikészül tőlük a gyomrom. A gyros és a normál büfés cuccok bejönnek. Jó ez a sorozat! Grat!
6 | somesz83 2008.04.30. 08:56
Németországban ettem nagyon finom DÖNER - t (kb ugyanaz), azóta itthon egyik sem tudja felülmúlni, amit ott vettem a törököknél.
Star Wars
7 | Star Wars 2008.04.30. 14:26
Izrael az effele etelek hazaja, itt rengeteg mindent arulnak pitaban, es rengeteg helyen.
Germinator
8 | Germinator 2008.04.30. 14:32
Németországban, amikor voltam (egyszer:-D), akkor én is ettem valami orbitális méretű dönert, na az valóban felejthetetlen élmény volt! Kár, hogy nem valószínű, bármikor is visszajutok oda...:-D
9 | Skorpio90 2008.04.30. 20:22
Én Jordániában tettem tiszteletemet egyszer, ott ettem pitában falafelt, meg valami trutyit öntöttek rá + kis zöldség, ne az is odab*szott rendesen. Gyrost pedig legutoljára London-ban ettem, de olyan rohadt csípős szmötyit adtak mellé, hogy szétmarta a számat és el is vette minden ízét szegénykének...
-Jozef-
10 | -Jozef- 2008.05.01. 13:26
Az Én kifinomult ízlésem csak egy gyrosfajtát -nem is gyros,hanem döner kebab- vesz be.A Szent István körúton lévő Szeráj nevű ízig-vérig török éttermet a Vígszínházzal szemben csak ajánlani tudom.Egyszer arra jártam és betértem mert látatm,hogy akkor nyílt...nos,hát azóta mindig benézek oda ha arra visz az utam.A döner kebab-ot (hívjuk akkor gyrosnak) saját(!),ott helyben készített pitában adják,ill. tányéron (választható bőséges körettel) ha azon kéred és ott fogyasztod.Az árak elfogadhatóak: pitában 450-500 körül lehet,sosem abban kérem,ill. 1100 a tálon)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.