Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Ne fordulj el!

Germinator | 2008.07.03. 17:52 | kategória: Bona | 12 hozzászólás

A jelenlegi bejegyzés klasszikus blogbejegyzés lesz, ugyanis dühből írom, tehát tényleg webnaplóként fog funkcionálni, mintha csak egyszerűen kiönteném búbánatomat a világnak.

A minap egy bátor dologra vetemedtem, ugyanis önként leereszkedtem a magyar divat- és popvilág legmélyebb bugyraiba a VIVA TV hivatalos chatszobája által. A VIVA TV-n, mely tulajdonképpen a Ne fordulj el!-kampányhadjárat egyik zászlóvívője, van egy hiper-szuper beszélgetős műsor, az Interaktív, mely címéhez hűen tényleg interaktív, ugyanis a műsor nézői real time chatelhetnek a műsorvezetővel (feltéve, ha az ránéz a laptopjára, de általában ránéz). Ehhez csak fel kell menni a VivaTV.hura és bejelentkezni a chatfelületre, semmi ördöngős nincs benne.

Miért tettem ezt? Tudhattam a Bravo újságot elolvasva, hogy mire számíthatok (sipákoló 13 éves kislányokra), de azért mégis megtettem. Nem balhékeltés céljából, ugyanis nem sokat tettem hozzá a chathez, sokkal inkább megfigyeltem. Megfigyeltem az embereket, az írásokat, a "témákat" (nem voltak ilyenek), a véleményeket. Hát, mit ne mondjak, tapasztaltam egysmást. Valamiért az emo kislányok voltak többségben (ez nicknévből vagy írásból kiderült), de azért becsúszott 1-1 rokker és repper is. A chaten folyó dolgok alapvetően két szóval jellemezhetők: "Olvass be!". Ez volt a mottó, ezt ordibálták be ugyanis százasával a meghülyült emberek, amikor a műsorvezető, Kisó (egyébként a No Thanxes Erik barátnője) véletlenül rápillantott a számítógép képernyőjére. Azt akarták, hogy Kisó "olvassa be" a nicknevüket, ezzel mintegy nirvanai magasságot elérve az életükben. Nem tudom, miért volt ez olyan fontos, illetve tippem van: én is örültem volna 13 évesen, ha felolvassák a nevemet (ráadásul nicknevemet) egy élő, interaktív beszélgetésműsorban, szóval ez még talán érthető.

Nem vagyok benne biztos azonban, hogy ez egy chat volt, ugyanis az emberek aligha chatelhettek egymással, sokkal inkább mindenki a saját baromságát lökte vagy önmagának, vagy a műsorvezetőnek. Hogy miért? Ugye az egyik, hogy beolvassák őket a műsorba, a másik pedig az, hogy ezek az "olvass be" és "AFC 4eva" kommentek tizedmásodpercenként érkeztek meg, így pedig a kommunikáció lehetetlenné vált. Ha voltatok már chatszobában, érthetitek, miért, hisz ilyenkor mint egy felgyorsított stáblista a filmek végén, olyan sebességgel pörögnek az egysoros benyökögések. Ezek mellett nem gondolom, hogy bárki is képes lett volna peer-to-peer beszélgetést folytatni más egyedekkel. Na mindegy, nem akarom sokáig részletezni még a VIVA-chat működését, nem ezért írok most. Sokkal rosszabb dolog volt az, amin végtelenül felhúztam magam, ez pedig a következő:

Szóval van ez a Ne fordulj el!-kampány, igaz? Miről is szól ez a kampány? Nos, konkrétan még egyszer sem olvastam utána, szóval lehet, hogy itt az ideje! Hm... hiába, ugyanis a kampány hivatalos honlapján semmit az ég egy adta világon nem írnak erről, vagy legalábbis én nem találtam meg. Ez azért ciki, nem? Annyi van csak a kampány logójában, hogy "lépjünk fel együtt". Lépcsőre? [szerk.: azóta találtam egy logót a neten, amiben már a teljes szöveg benne van, így a poén értelmét vesztette]

Na persze anélkül, hogy le lenne írva pontosan, mi a cél, is lehet tudni, hogy mi a cél. A cél, mint előző blogbejegyzésemben kifejtettem, nem más, mint az új divatirányzatok iránti tolerancia felélesztése és megerősítése. Mik ezek az új divatirányzatok, amik nagy közfelháborodást keltenek? Természetesen az "emo" divatról beszélünk, persze a kampány általánosan ki van terjesztve, de az aktuális "problémát" az emok iránt elkövetett eddig csak verbális támadások jelentik. Mondom én totál toleránsan: milyen jó kis kezdeményezés. Én is folyamatosan ilyen támadó véleményekkel találkozom szembe az interneten, és tökéletesen megértem, amikor valakinek az a baja, hogy őt a külseje alapján ítélik meg. Gyakorlatilag ugyanerről szólnak a rasszizmus elleni fellépések, így tényleg nem mondhatjuk, hogy felesleges és rossz kampány ez. Az más kérdés, hogy ezek az emo gyerekek sokkal kihívóbbak, ráadásul nem képesek egy normális zeneszámot összehozni, de PONTOSAN erről szól a "demonstráció", és ez tényleg dícséretes. Én szívesen támogatom, ha arról van szó.

Szóval a minap belekukkantottam az Interaktív chat roomjába és egy aljas dolgot tapasztaltam. A műsorba ugyanis Molnár Ferenc "Caramellt", Bartók Esztert és Szabó Leslie-t hívták meg egy-egy új számuk/klippjük kapcsán. Egy közös dolog felfedezhető az imént felsorolt emberekben, mégpedig az, hogy mindhármójuk a Megasztárból szökött a poppiacra. Megmondom őszintén, hogy nagyon nem bírom a TV2-t és azt, ahogyan a műsoraikat és saját kis sztárocskáikat felfuttatják (lásd többek között: A kiválasztott), de a Megasztárban felvonultatott énekesek ettől függetlenül nagyon jók. Aki bejutott a legjobb 12 (??? - mennyi is volt?) közé, az már mindenképpen azt jelentette, hogy tud valamennyire énekelni és jó hangja van (nagyon fontos!), ráadásul ott volt Presser Gábor a zsűriben, akiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy nagyon jó zenész, zeneszerző, így van érzéke ehhez. Az ő döntéseiben bízhatunk. Amit ezzel mondani akartam: habár a Megasztárt, mint műsort nem szerettem, a szereplőit megbecsülöm, mert ők valóban tudnak énekelni (ez persze nem egyenlő azzal, hogy képesek jó számokat írni és azokat eladni, de ez egy másik kérdés). Na mindegy, tehát ők hárman voltak az Interaktív vendégei, és amikor őket mutatták, akkor jött a döbbenet a chatesek részéről. Több - egyébként az emo-stílusba tartozó - egyed ugyanis folyamatosan rágalmazta a vendégeket és a műsorban bemutatott klippjeiket: "Fúj, ez de szar szám! Anyám, hogy néz ki?! Istenem, de ocsmány!! Hát ez nagyon szar szám!" és hasonlók. Ez volt az, ami kiverte a biztosítékot. MIért? Miért tekintem ezt őrült pofátlanságnak ÉS hatalmas tudatlanságnak??

Két dolog:

1. Miről szól a kampány? "Ne fordulj el!" - azaz ne szidj alaptalanul másokat csak a külsejük és divatbeli hovatartozásuk miatt. A "de ronda a tetkója, hülye lúzer" és a "milyen ocsmány, biztos egy idióta" következtetések, azt hiszem, nem kompatibilisek ezzel a felfogással. Védjük meg az ártatlan, megsértett és bántalmazott imókat, ők meg tapossák sárba azokat, akiket nem szeretnek?
2. Egyszerűen végtelen képmutatásról tanúskodik az, hogy ezek a kis picsák halálosan komolyan leszólják a Megasztáros arcokat. Már ne is haragudjatok, de most őszintén, szerintetek ki tud jobban énekelni: Szabó Leslie vagy NóTenx Erik? Ööö... hadd gondolkozzam... TALÁN LESLIE?!? Nem véletlenül jutott el oda, ahova, és valami hihetetlenül elképesztő, hogy ezek az idióták azt szólják le, akik TÉNYLEG tudnak énekelni és VAN HANGJUK, és azt istenítik, éltetik, az iránt sipítoznak a koncerten, aki NEM tud énekelni és SZAR hangja van! Így vesznek el az igazi tehetségek a magyar popiparban? Hát, több mint valószínű.

Az egész kampány félre lett értelmezve. Az, hogy mi, átlagemberek nem fordulunk el az imóktól, még nem jelenti azt, hogy ők viszont elfordulhatnak tőlünk. Illetve elfordulhatnak, de ne várják el tőlünk, hogy pátyolgassuk őket. Két dolgot akartam kihozni ebből a bejegyzésből: az egyik, hogy képmutatóak azok az emberek, akik e mögé a kampány mögé bújnak, ebből kiderült. A másik, hogy most már tényleg látszik, ki az, aki fennmarad a zenei szűrőn, és ki az, aki a süllyesztőbe kerül. Anti Fitness Clubot, No Thanxet, SP-t és Jonas Brotherst a népnek, azok pedig, akik egy nagyszabású, ám ilyen tekintetben szakértő emberekkel körülvett műsorban már bizonyítottak, menjenek a francba! Ez az, amit közvetít nekünk a Ne fordulj el? Ez az, amit ki kell, hogy halljunk belőle? Valójában nem megvédeni akarja az imókat, hanem őket akarja jogtalanul a trónra juttatni? Ha erről van szó, akkor inkább nem kérek belőle; no, thanks!

Utolsó módosítás: 2008.07.04. 11:47

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2008.07.03. 18:48
Nagyon jó cikk! Basszus és mennyire igaz. Az emókról (akkor is emó, leszarom ha *mónak kell mondani) csak annyit tennék hozzá, hogy: helybe-fejbe. Köszönöm. Szóval értelmiségi szint, és az értékelés messzemenően eldőlt a sárba. Ezt pedig tudjuk is páran, azonban többségben vannak a... nem szaporítom véleményem szerint tudatlanok.

SP... csak nem az a csontváz alkatú repper fiatalember? Nem nagyon témám a rap, annak ellenére van néhány ismerősöm, aki űzi az "ipart" ugyanakkor isteníti SP -t (Ha róla van szó :o ).
A kampány valóban kétszínű, vagy pedig azt sem tudják mit hoznak ezzel ki az emberekből. Nem vagyok nagy megasztáros rajongó sem, sőt egyáltalán nem. Viszont elismerés, aki ott bejutott az általad is említett 12 -be, valamit már kapizsgál, de ha nem is, van hangja és tud is énekelni.
De nyugtasson a tudat, hogy nem csak nálunk löki a szart tonna számra a média, ugyanakkor nem csak nálunk vannak ilyen deformált emberek. Mert tény, hogy nem egészségesek...

"Respect"
2 | somesz83 2008.07.03. 19:22
Minek foglalkozni ilyen jelentéktelen baromságokkal??? Ha én nem járnék fel a pc dome - ra, azt se tudnám mi az az EMO, vagy hogy van ilyen egyáltalán. Ezek szerintem annyira jelentéktelen dolgok... Viszont abból s szempontból nem, hogy az ember tisztába legyen, mitől is ultrasügérek a mai tizenévesek, mitől agyhalott a társadalom 80% -a és ezért becsüllek téged Germi, hogy "le tudsz ereszkedni erre a szintre" - értsd jól - és ártatlan szemlélőként kurva jó cikkeket dobsz össze! Grat! Ettől függetlenül én továbbra sem nézek TV - t és a jövőben is, amennyire lehet, kerülöm a popipar ezen szenny ágát!
Germinator
3 | Germinator 2008.07.03. 21:23
Köszönöm a kritikákat, és somesz, abszolút nem akarlak rávenni titeket, hogy ezt ti is "éljétek át", sőt, inkább elriasztalak titeket, de hát kell egy ilyen felmérő riporter, aki, ahogy te mondtad, "leereszkedik", hogy mások meg tudják, mi folyik itt...:-D

Egyébként ezt szántam az utolsó, ezzel foglalkozó bejegyzésnek; mindent elmondtam, amit ezzel kapcsolatban akartam;-) (ettől persze még lehet, hogy kaptok még belőle, csak nem mostanában)
4 | Mattmaster 2008.07.04. 00:45
Én legjobban SP-t sajnálom hogy idáig süllyedt. Annak a kölyöknek VOLT tehetsége, és csinált néhány kurvajó számot, mikor elkezdte olyan rapperekkel, akik soha nem nyúltak volna vivához. És ez lett belőle :S Szánalom.
Barthezz
5 | Barthezz 2008.07.04. 05:15
Ismét egy nagyon jó cikk! Főleg az tetszik az írásaidban, amit somesz is említett: nem külső szemlélőként, légből kapott híreket elemzel, hanem saját magad is odamerészkedsz az eseményekhez, kutakodsz amíg csak szükségét érzed, s mikor már mindennek utánajártál, saját tapasztalataidat írod le és osztod meg velünk (és ez nemcsak most van így nálad, hanem pl. a gyorskajálda elemző sorozatodat is hasonló lelkiismeretességgel, minden részletnek utánajárva írtad meg). Tényleg jó riporter lennél, olyan Vujity Tvrtko alkat vagy! ;-)

Magához a cikkhez: Sajnos ez, hogy a kisebbség többnek képzeli magát, s elkezdi osztani az észt, általános jelenség. Gondoljunk csak bele: a cigány nyugodtan kitehet a myvip-jára "megyek magyart ölni" feliratú képeket, míg ha ezt egy magyar tenné meg fordítva, rögtön rasszistának lenne megbélyegezve, s talán még idővel a rendőrség is felkeresné... És akkor még nem is beszéltünk a való életről, ahol szintén bármit büntetlenül megtehetnek és meg is tesznek, miközben mi minden egyes törvényünkkel védelmezzük őket :S Nah de nem akarom idekeverni a cigánykérdést, mert nem erről van most szó.

Szal a másik dolog az, hogy az emo 13-14 éves picsa és selyemfiú törzsközönsége rendkívül buta, primitív emberekből áll. Nem elsősorban a koruk miatt ilyenek, ezek az emberek 18, 25, sőt 30 éves korukban is ugyanilyen sötétek lesznek, csupán a média igyekszik őket már tizenévesen megfogni és begyűjteni, hogy aztán hű Győzike nézőt faragjon belőle, meg küldözgesse az sms-eket a valóságshow-kba. Véleményem szerint egy okos, értelmes ember még 13 évesen sem kapható erre az álszent emo hadjáratos dologra.

Végül a harmadik megjegyzésem az lenne, hogy valóban: ez a hadjárat abszolút nem az emok elfogadásáról szól, hanem az előbbi bekezdésben tárgyaltak szerint a kampány a sok tizenéves hülye agyába sulykolja, hogy nem ők a szánalmas kis gecik, hanem mindenki más, aki nem emos. Ők a királyságok, az a jó, amit ők csinálnak és az emonál igényesebb zenei műfaj nincs, minden más egy szar. És ezt persze tökéletesen meg is kajálják, s a Viva TV folyamatos bevételéül szolgáló élőhalottjaivá válnak... :-S
6 | jékkocka 2008.07.04. 14:18
" "lépjünk fel együtt". Lépcsőre?" "

lol :-D
Barthezz
7 | Barthezz 2008.07.04. 16:13
Köszönjük Germi nevében is építő jellegű hozzászólásodat ;-)
8 | jékkocka 2008.07.04. 16:31
?
Germinator
9 | Germinator 2008.07.04. 16:58
Na, hát csak kiemelte a "poént"...:-D
Barthezz
10 | Barthezz 2008.07.04. 17:58
Nyilván én is poénból mondtam, csak érdekesen festett a sok részletesebb véleménykifejtés után egy ilyen úgymond ideböfögés ;-) Ennél azért jóval többről szól ez az írás, mint erről a kis poénról ;-)
11 | Nicolas19 2008.07.05. 02:22
Tudom, hogy a hiba az én készülékemben van, de zsigerből idegenkedem minden megalapozatlan (értsd: nem közcélú/környezetvédelmi/stb) kampányszövegtől, ami azt mondja, hogy "Tedd ezt!" vagy éppenséggel "Ne tedd ezt!" ami egyre megy.
Germinator
12 | Germinator 2008.07.05. 10:41
Na nem akarom védeni ezt a kampányt, de azért ez nem feltétlenül megalapozatlan, hisz tényleg sokan gyűlölik ezeket az új divatokat, ők tényleg indokolatlanul. Én is utálatomat fejeztem ki, de én legalább megindokoltam:-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.