Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Hogy kibírjuk a várakozást... Mindörökké Batman revisited (FRISSÍTVE)

Germinator | 2008.07.13. 19:03 | kategória: film | 17 hozzászólás

UPDATE: mivel túl sok olyan komment érkezett, melyek arról tanúskodnak, hogy az emberek nem vették a viccet, szeretném egyszer és mindenkorra leszögezni: ez a bejegyzés csak poén. Aki az igazi véleményemet szeretné látni a filmről, az ezt olvassa el. Köszönöm:-D

FILMKRITIKA

Mindörökké Batman (Batman Forever - 1995)

Rendező: Joel Schumacher
Főszereplők: Val Kilmer, Chris O'Donnell, Jim Carrey, Tommy Lee Jones, Nicole Kidman, Michael Gough

WOW! Ez a film nagyon ász volt! Megmondom őszintén, nem nagyon szeretem a Tim Robbins által rendezett első két részt; egyrészt nekem azok túl komorak voltak, az egész túl sötét volt, másrészt baromi gyengég játszottak bennük. Ez a Joker meg a Pingvin egyébként sem a legreálisabb ellenfelek, amiket szuperhősöknek kitaláltak - igaz, a Marvel mindig is a színességéről és nagy fantáziájáról volt ismert, de ez nekem már sok volt. Danny de Vitot nagyon jó színésznek tartom (most már megérdemelne egy Oscart, nem tudom, miért nem kapott még), de ezzel a Jokerrel nagyon melléfogott! A Verne Troyer által alakított Pingvin meg aztán tényleg ripacskodás volt. Igazából csak tippelem, hogy ő volt az, nem nagyon ismerem az ilyen hálivúdi színészeket, de valami törpe színész volt, és nyílván ő játszotta, mert hát ki más.

De mindegy, most nem az előző részekről akarok beszélni, hanem erről az igazán jelentős újításokat tartalmazó harmadikról! Na végre, ez igen, Schumacher tudja, hogy hogyan is kell kinéznie egy Batman-képregényadaptációnak! Ezek a neon-punk színek nekem nagyon bejöttek, abszolút passzoltak Batman dögös, menő stílusához, nem beszélve a Chris O'Donnell által kitűnően alakított Robinról, aki meg aztán főleg egy vagány gyerek volt, és ezt - valljuk be - nem lehetett volna eladni egy ilyen gyászos, komor hangulatú képi világban, mint amilyen az előző két részben uralkodott. Jaj, össze-vissza kapkodok ki részleteket a filmből... inkább menjünk rajta végig a történet szerinti kronológiai sorrendben!

A film in medias res az akció kellős közepén indít: Batman (Val Kilmer) épp akcióba indul, ugyanis a várost rettegésben tartó Két-Arc (Tommy Lee Jones) épp egy bank széfjét próbálja kirabolni. Két-Arc egyszerűen félelmetesre sikeredett! Egyrészt a színek nagyon passzolnak Batman dögös stílusához, mint ezt korábban mondtam, másrészt ez a smink...:-O Amikor először megláttam, majdnem berosáltam, annyira megijedtem! Nagyon tetszett, hogy középen, vonalzóval volt elválaszta a test két oldala, ez nagyon eredeti megoldás, ráadásul teljesen kiemeli és felerősíti a Két-Arc két személyisége közti különbséget. Az is rohadtul jól meg volt csinálva, hogy teljesen logikus módon a ruhájának is két különböző része volt - pont, mint a személyiségének! Nagyon jó volt ez a kihangsúlyozás, bár elképzeltem, ahogy Két-Arc otthon ül és varrja a ruháját; vagy ahogyan beállít a varrodába, hogy ezt a két öltönyt szeretné eggyé tenni:-D LOL! Az mondjuk fura, hogy ez a savas baleset nemcsak, hogy kétarcúvá tette Harvey Dentet, hanem az arcának egészséges fele az első rész tanúsága alapján négerből fehérré változott:-O Ezt nem tudom, hogyan kell elképzelni, de nem is fontos.

Felettébb eredeti ötlet volt, hogy Gotham városának neonfényeihez olyan fegyvereket csináltak, amik szintén neoncsővel világítottak, gondolok itt Két-Arc bandájának a géppuskáira. Nagyon tetszett, hogy mindegyik ocsmány-narancssárgán világított, miközben lőttek vele, ez tényleg hatalmas ötlet volt! Nagyon jó, hogy a rendező mindenbe bele próbálta vinni saját eredetiségét, semmit sem hagyott meg úgy, ahogy más meghagyta volna (tehát ezesetben: nem átlagos fegyvereket adott a bandatagok kezébe), hanem mindenbe belevitte az ötleteit, ez dícséretes volt! Egyébként itt volt az egyik legjobb jelenet a filmben (bár ilyenből sok volt;-)), amikor Két-Arc a helikopterrel menekül, már azt hiszi, megúszta, amikor - hopp! Ott terem Batman a járművön:-D Az kész volt, ahogyan Két-Arc teljesen kiborult ezen, és lelőtte a pilótát:-D De az tök nagy ötlet volt, amikor rárakta a kormányzárat a helikopterre, és így repítette azt bele a Szabadság szoborba. Esküszöm, ha rendező lennék, nekem ez sosem jutott volna eszembe, grat érte!

Nagyon jól néz ki egyébként a Batmobile, ami már a film első perceiben feltűnik. Jók a neonkék kerekek, jók a nagy papírszárnyak a kocsi hátulján, és nagyon jó a nitro, ebből is látszik, hogy Batmannak tényleg fontos lehet a munkája, ha ennyire kell sietnie!

Na mindegy, folytassuk a sztorit! Az ugyanis nemcsak Két-Arcról szól, a-a. Míg az előző két Batman-filmben nem nagyon szerepeltek megbecsült és nagy színészek, addig ez a rész még ebben is bővelkedik, ugyanis a zseniális Chris O'Donnel mellett feltűnik korunk legnagyobb komikusa és humoristája, Jim Carrey is! Hatalmas ötlet volt leszerződtetni erre a szerepre, ami egyébként komoly megpróbáltatás lehetett Carrey-nek, hisz ez mégsem annyira "humoros" karakter, mintsem inkább tragikus és drámai, de láthatjuk, hogy ő erre is képes! Ő játssza ugyanis Edward Nygmát, a Wayne Művek egyik kíváló dolgozóját, akit sajnos senki sem ért meg, még Bruce Wayne sem, ezért nagyon bemérgesedik, és úgy dönt, megleckézteti kedvenc szuperhősünket! Ő lesz Rébusz, a zseniálisan magas intelligenciahányadossal rendelkező bűnöző, aki tudását abból szerzi, hogy sci-fi filmekbe illő módon egy "Doboz" nevű szerkezettel leszívja az emberek agyát és az ebből származó tudásanyagot a sajátjába tölti. Azta! Ez aztán történet! Sajnos a többi Batman-film rendezője nem jött rá, hogy egy igen sikeres filmhez minimum 1 sci-fi motívum kell (bár a Batman Kezdetekben próbálkoztak egy ilyennel egy mikrohullámú sütő keretei között, de érezhető, hogy ezzel erősen melléfogtak). Ráadásul ez az agyleszívó Doboz egyértelműen képregényes jellemző, szóval ezt nagyon jól eltalálták, tényleg! Rébusz tényleg félelmetes és Jim Carrey mesterien alakítja, ráadásul az ő és Két-Arc által alakított páros tökéletesen eltalált, és tényleg azt érezhetik a nézők, hogy őket aztán senki sem győzheti le. A két karakter tökéletesen kiegészíti egymást, Rébusz az ész, Két-Arc pedig az erő, szóval ezzz... ez tényleg fenomenális.

Mellesleg, bár azt mondtam, nem annyira humoros, azért Rébusz mégiscsak sokat viccelődik, és ez nagyon jól áll a filmnek! Nagyon sokat lehet rajta röhögni, én legalábbis néha szakadtam. Hatalmas grimaszokat tud ez a színész és nagyon jók a mozdulatai, ahogy meg Két-Arcot húzza...:-D

De még mindig nincs vége, bár már ez is elég lenne egy nagyon baró filmhez, de hogy teljes legyen a Batman-univerzum, végre feltűnik mindenki örömére Robin is! NA VÉGRE! Már az első Batman-filmben is csak arra vártam, hogy feltűnjön a vásznon, aztán a másodiknál meg biztos voltam benne, hogy szerepelni fog, de nem. És furcsa, mert az új Batman-szériában sem tűnik úgy, hogy szerepeltetni akarják, pedig szerintem ő az egyik legizgalmasabb és legszínesebb karakter a képregényben. Ő ellensúlyozza a Bruce Wayne-ben megtestesülő komolyságot az ő fiús hülyeségeivel és vagányságával, ez pedig kell ahhoz, hogy Batman komolyan vehető legyen, vagy nem? Most mondjátok meg őszintén.

Nagyon örülök, hogy sikerült Chris O'Donnelt szerződtetniük a filmhez, én már a Titanicban és a Szelíd motorosokban is nagyon bírtam, minden filmjében frenetikusat alakít! Most is nagyon jól játszotta Val Kilmer ellenpólusát, ráadásul igencsak drámaira sikeredtek a két szereplő közti konfliktusok, ami hatalmas pozitívum a filmben. Ez hiányzik a többi Batman-filmből, a drámai konfliktusok, hisz az első két filmben ilyenek egyáltalán nem voltak, a Batman Kezdésben meg folyton csak annyival elintézték, hogy "Ugye még nem mondott le rólam?". Ezt a baromságot, én harcot akarok, veszekedést, hatalmas vitákat, és ebben a filmben ez mind megvan! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy szerintem ez a legjobb Batman-film, és nem tűnik úgy, hogy sikerül túlszárnyalni egy ideig.

Tulajdonképpen mindent elmondtam, amit akartam, de azért összegezném a dolgokat:

- Rohadt jó volt a látványvilág, szerintem egyértelműen ez volt a legkimagaslóbb díszlet a Batman-filmek között; tanulja meg minden amerikai rendező, hogy így kell kinéznie egy Batman-filmnek!
- Nagyon jó és emlékezetes alakítások (kiemelném Jim Carrey és Tommy Lee Jones játékát).
- Iszonyatosan menő Bat-cuccok - ha én lennék a Fekete Lovag, biztos, hogy én is ilyen ruhát, autót és barlangot szeretnék!
- Nagyon jó párbeszédek és beszólások.
- Zseniális forgatókönyv, ráadásul Rébusz rébuszai tényleg nagy fejtörést okoztak (gondoljunk csak a "Fejem barna, ha megdörzsölsz, vörössé válok." rejtvényre - tegyük a szívünkre a kezünket: ezt meg tudtuk volna fejteni magunktól? Hát én biztos nem, de gondolom, más sem).

Mindenképpen egy zseniális filmhez volt szerencsém és lesz szerencséje annak, aki ezt megnézi. Ajánlom mindenkinek, de főleg annak, aki csalódott az elmúlt két rész kiábrándító Batman-adaptációiban, ráadásul az új filmek sem keltik fel az érdeklődését! Nálam egyértelműen max pontot kap!

10/10

Utolsó módosítás: 2009.02.14. 11:06

Hozzászólások

1 | Dzsoo 2008.07.13. 19:18
Huha, Tim Robbins egy színész a Nekem 8-ból és A Remény Rabjaiból. Szerintem Tim Burton-ra gondoltál.(:
Germinator
2 | Germinator 2008.07.13. 19:19
Huha, szerintem "nem jött át":-D
3 | Dzsoo 2008.07.13. 19:23
Még van pár félre írás, de inkább nem kötekedem. Ettől függetlenül jó irásnak tünik(még nem olvastam el végig).
4 | Dzsoo 2008.07.13. 19:24
ja hogy poén.:D Kezdtem gyanakodni már a Danny De Vito-s Jokernél meg a Verne Troyer-es Pingvinnél.:D
Rohamoszti
5 | Rohamoszti 2008.07.13. 19:28
Legjobb Batman film? Bazz... Láttad már te a Batman & Robint?
Germinator
6 | Germinator 2008.07.13. 19:29
Ejj, nem, majd az is a listámra kerül, az biztos:-D
7 | Sevores 2008.07.13. 19:47
Nekem a Marvelnél esett le. :D Nah olvasom tovább.
8 | Sevores 2008.07.13. 19:56
Nah végigolvastam. :D Grat hozzá, jó lett. ^^ Amúgy mi az aminek a "Feje barna, és ha megdörzsölsz, vörössé válik."? :D

Pont tegnap gondolkodtam, hogy TDK-ra várás enyhítése végett megnézem a Forevert, merthát mégiscsak Batman, és még nem láttam, de asszem inkább kihagyom.
Germinator
9 | Germinator 2008.07.13. 19:57
Nem, nyugodtan nézd meg, legalább van hasonlítási alap:-P Valójában szórakoztató, ha úgy tekintesz rá, hogy "klasszikus".

Egyébként meg mi lenne? Gyufa:-D
10 | Sevores 2008.07.13. 19:59
Na jó, ha te mondod, megyek leszedem. ^^

Gyufa: Bazz, tényleg. :D

11 | Dzsoo 2008.07.13. 20:06
Batman és Robinnal is ez a helyzet, ha kikapcsolod az agyad és elfogadod hogy Batmannek van mellbimbója akkor még Svarci menő beszólásain(min pl a "Jég veled") is el tudsz szórakozni.
powerhouse
12 | powerhouse 2008.07.14. 11:54
Ugye ez vicc akart lenni? :D
Germinator
13 | Germinator 2008.07.14. 15:12
Na mégis...:-D
14 | stubb 2008.07.14. 16:27
10/10=HIBÁS!
Szép hosszu beszámoló,egy gond van,hogy az egész téves...
Először is a Batman-t,Batman returns-t máig nemtudják überelni,annyira zseniálisak (Danny Elfman zenéje és Tim Burton sötét világa).
Michael Keaton,Jack Nicholson,Danny DeVito kicsit (sokkal)több teljesítmény nyújtott Val Kilmer, Jim Carrey, Tommy Lee Jones-nál..
Már bocsánat,de a Batman forever egy gusztustalan hányás,a moziba anno senkisem nézte volna meg,ha nincs a Forever elött,hogy BATMAN.
Szóval kicsit melléfogtál,és csak remélni tudom,hogy holnap nemfogsz írni a Batman & Robin-ról...
10/2=:)
Germinator
15 | Germinator 2008.07.14. 16:29
Nem gondoltam volna, hogy ilyen komolyra sikeredik ez a blogbejegyzés... valaki világosítsa már föl szegény stubbot:-D
Rohamoszti
16 | Rohamoszti 2008.07.14. 17:59
Stubb: Germ fordított napot tartott. Mindent amit a cikkben olvasol nem szabad komolyan venned. Olyakor még szöges ellentétei is Germinator valódi véleményének. Vágod, baszod?
McCl@ne
17 | McCl@ne 2008.07.16. 04:32
stubb ezen a szinten mozog a filmek terén, konkrétan sík hülye mindenhez :(

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.