Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Germinator Tipp-Tára: Hogyan találjuk meg ülőhelyünket a moziban?

Germinator | 2008.07.20. 14:41 | kategória: Tipp-Tár | 10 hozzászólás

Az elmúlt évek negatív tapasztalatait felhasználva írom meg ezt az útmutatót, mely reméljük egyszer és mindenkorra felvilágosít mindenkit arról, hogyan is kell megtalálni ülőhelyünket a moziban!

HOGYAN TALÁLJUK MEG ÜLŐHELYÜNKET A MOZIBAN? ÚTMUTATÓ AZ ÖSSZETŰZÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

Ha kezdő mozisok vagyunk, sokszor ütközhetünk egy általános problémába, mégpedig az ülőhelyünk megtalálásának nehézségeibe. Ez főként abból származhat, hogy a különböző mozik különböző módon jelölik jegyeiken a sorokat és üléseket, esetleg furcsa rövidítéseket alkalmazhatnak, ezáltal könnyen elveszhetünk a filmvilág útvesztőiben. Lássuk, mi a teendő, ha egyből a jó helyre akarunk kerülni!

1. lépés: jegyvásárlás után dolgozzuk fel a jegyen látható tényeket

Lássunk egy konkrét példát:

A hihetetlen Hulk
Terem 5
Sor B10 Szék 4

Thu 12. 06. 2008.
20:15


Az alábbi jegy az angyalföldi Duna Plaza mozijából származik. Először is keressük meg a fontos információkat, melyek ahhoz kellenek, hogy ne tévesszük el az ülőhelyet! Ami nekünk kell, az elsőként a terem száma, mely esetünkben az 5-ös. Ez az első kiindulópont.

2. lépés: a terembe történő belépés után mérjük fel a helyszín adottságait

Két dologra kell figyelnünk:

1. Hány sorból áll a terem.
2. Hány szekcióra van osztva.

Az első pont könnyen megállapítható, mivel a székek oldalán, avagy a székek mellett a falon jelezve van az adott sor sorszáma, ebből kitalálhatjuk, nekünk hova kell mennünk.

ROSSZ: Semmiképp se kezdjük el a terem legaljától kezdve kiszámolni, hogy hanyadik sor a tizedik. A sok-sok szék optikai csalódást előidéző látványába könnyen belezavarodhatunk, ráadásul hülyének is néznek, és még akadályozzuk is a teremben közlekedni kívánókat!

A második pont elsőre nem egyértelmű: mi az, hogy szekció? Ezen útmutató az alábbi négy szekciót különbözteti meg egymástól: bal, jobb, balközép, jobbközép.

A terem bal oldala alatt értjük azokat a székeket, melyek, ha szemben állunk a vászonnal, a moziterem bal oldali falánál helyezkednek el.

A terem jobb oldala alatt értjük azokat a székeket, melyek, ha szemben állunk a vászonnal, a moziterem jobb oldali falánál helyezkednek el.

A terem középső szekciója alatt értjük azokat a székeket, melyek a moziterem közepén, a jobb- és baloldali székek között helyezkednek el. Ez alapján megkülönböztetjük, hogyha szemben állunk a vászonnal, a középső szekció bal oldalát (balközép) és jobb oldalát (jobbközép).

3. lépés: induljunk el helyünkre, és élvezzük ki az elkövetkező másfél-két órát!

BUKTATÓK

Számos buktató lehet ülőhelyünk megkeresése közben, mely megakadályozhat bennünket abban, hogy elsőre a jó helyre kerüljünk. Lássuk, mik ezek!

A) Néhány moziban a szokásostól eltérően fordítva számozzák a sorokat, vagy nem is számozzák, hanem betűkkel (A, B, C, stb.) jelölik. Ha ily módon nekünk pl. a C sorba szól a jegyünk, ez jelentheti akár a vászontól számolva a harmadik sort, vagy a hátsó faltól számítva a harmadik sort. Mindenképp figyeljünk a jelölésekre, és semmiképp ne próbáljuk a saját logikánk alapján kikövetkeztetni a dolgokat!

B) Rengeteg fennakadás történik abból kifolyólag, hogy sokan nem tudják feldolgozni a "BK" és "JK" rövidítéseket. Ezen rövidítések a fentebb már tisztázott balközép és jobbközép fogalmakat takarják. Amennyiben jegyünk a BK szekcióba szól, semmiképp ne üljünk a terem bal oldalára, hisz az egyáltalán nem ugyanaz! Nézzünk egy tipikus párbeszédet két tipikusan kezdő mozistól:

"- Aszongya, 'BK'... az mit jelent? Ja, biztos 'bal', mert B-betű, úgyhogy az itt van baloldalt.
- Nem lehet, hogy inkább balközép, és akkor az ezt jelenti itt jobbra?
- Dehogy is, most mondtad, hogy jobbra van, ez meg a baloldalra szól!"

Sajnos a következtetés ezesetben helytelen, ám a probléma abból fakad, hogy a balközép szekció a bal szekciótól jobbra helyezkedik el! Ugyanígy, a jobbközép szekció a jobb szekciótól balra található, ez azonban ne zavarjon össze minket, hisz csak egyszerű geometriáról van szó, mely abból fakad, hogy a középső szekció a két szélső szekció között helyezkedik el.

Jó tanács: semmiképp ne üljünk át egy másik ülőhelyre, melyre nem szól jegyünk! Az olyan indokok, mint "Ide úgysem jönnek", vagy "Majd elülünk, ha valakinek ide szól a jegye" abszolút elfogadhatatlan. Még akkor se üljünk át egy másik helyre, ha oda senki másnak nem szól jegye! Ez illetlen magatartásról tanúskodik és csak rossz fényt vet Önre és családjára!

ÖSSZEGZÉS

Az ülőhelyek jelölése teljesen egzakt, előre meghatározott, és az ismert jelek alapján könnyen megfejthető. Ne próbáljunk meg saját kútfőnkből kitalált dolgok alapján eligazodni a mozitermekben! Inkább figyeljünk a jelekre, számokra, betűkre, illetve a most megtanult dolgokra, és biztosan megtaláljuk helyünket a moziban! Egy film megnézése csak úgy lehet igazán élvezetes, ha biztos ülőhely van alattunk;-) Jó szórakozást!

Utolsó módosítás: 2008.07.28. 16:17

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.07.20. 14:54
Váááá, ez nagyon nagy volt :-D Amúgy tényleg jogos, ritkán járok moziba, de szinte nincs olyan alkalom, hogy ne játszódna le 1-2 összetűzés amiatt, mert vki elfoglalta más helyét;-)
Germinator
2 | Germinator 2008.07.20. 15:04
Az olyan irreális eseteket, minthogy valaki a balközépre szóló jegyével nálunk reklamált, hogy rossz helyen vagyunk, amikor mi a jobbközépen ültünk (megtörtént!), már nem is vettem bele:-D
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.07.20. 15:33
Győrben a Cinema moziban(...) nem így van az elosztás, két részleg van, a terem közepén van egy szééép nagy 5 méteres sáv, a vetítővászonnal párhuzamosan.

----------------

444444444444444
444444444444444
444444444444444
444444444444444


444444444444444
444444444444444
444444444444444
444444444444444

Bocsi de jó érzés volt :-D Persze ennél több széksor van, és hosszabbak is.
Germinator
4 | Germinator 2008.07.20. 15:36
Hát... ez így érdekesebb, de erről majd ír az, aki oda jár moziba:-D
LordMatteo
5 | LordMatteo 2008.07.20. 15:57
Én nem, minek írjak róla?:-D Mármint szoktam járni, de felesleges lenne írni róla, meg hát mit? :-) Amúgy még a terem két szélén is van kb 2 méteres "ösvény", meg a leghátsó fal és az utolsó széksor között is van hely.

Jah és az ábra szerint bal( 1 2 3 4 5 termek)/jobb(6 7 8 9 10 termek) oldalt középen jössz be ugye a terembe, de elhagyni pl vészkijáratnál kell :-D Az meg ugye a vászon mellett ki a belső, elvileg személyzeti folyosókra, de azok külön el vannak kerítve. Hát ez végülis a Plázában van (nincs külön moziépület), gondolom kényszerű megoldás.
Rohamoszti
6 | Rohamoszti 2008.07.20. 17:53
Én amúgy mindig oda ülök ahová akarok, szóval általában szarok rá hova szól a jegyem. Azért egyrészt mert

1. a hazai mozik látogatatlanok, kb legalább mindig a fél terem üres
2. a jegy eladók igazi rohadásfejüek, mondom közép közép-re kérem szépen erre a f*sztarisznya beültet az első sorba... amikor a fél terem üres :P

Szóval Germ (mivel tudom, hogy a Duna pLázába jársz te is) számolj azzal, hogy a helyeden fogok ülni! - Whehehehe! }:D
Rohamoszti
7 | Rohamoszti 2008.07.20. 17:54
Szóval nekem inkább azzal van tele a tököm, hogyha bejön valaki a film közepén és elkezd reklamálni majdnem teljesen üres teremnél, hogy a helyén ülök...
Barthezz
8 | Barthezz 2008.07.20. 18:06
Ez is jogos. Germi viszont sztem arról az esetekről írt, amikor egy-egy filmen telt ház, vagy majdnem teltház van.
Germinator
9 | Germinator 2008.07.20. 18:20
Én azokról a gyengeelméjűekről írtam, akik nem bírják feldolgozni, mit jelent az, hogy balközép:-D
Rohamoszti
10 | Rohamoszti 2008.07.20. 19:59
Nem baj attól még a helyeden fogok ülni. .D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.