Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Germinator Tipp-Tára: Hogyan rendeljünk gyorsétteremben?

Germinator | 2008.07.22. 15:16 | kategória: Tipp-Tár | 12 hozzászólás

HOGYAN RENDELJÜNK GYORSÉTTEREMBEN? ÚTMUTATÓ AZ ÖSSZETŰZÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

Amennyiben először járunk gyorsétteremben, számos problébáma ütközhetünk. Az alapvető konfliktus abból adódhat, hogy egy gyorsétterem nem úgy működik, mint egy normális étterem. Legjobb, ha elsőként tisztázzuk, mit is takar az, hogy gyorsétterem?

A gyorséttermek olyan vendéglátó helyiségek, melyek arról nevezetesek, hogy az ételt rövid idő (értsd: 4-5 perc alatt) elkészítik, és már lehet is fogyasztani. Magyarországon a legnépszerűbb gyorséttermek a McDonald's, Burger King, Kentucky Fried Chicken, a Subway, stb. Ha Magyarországon valaki azt mondja, "gyorsétterem", legtöbbször mindenki a hamburgerekre aszociál, habár ezeken a helyeken nem csak hamburger kapható, de ez most nem lényeg. Lássuk, mitévőnek kell lenni, ha belépünk egy gyorsétterembe!

ROSSZ: semmiképp se menjünk oda az ajtó mellett álló takarítóhoz a következő kéréssel: "Szabó névre foglaltam asztalt 4 személyre". Egyrészt gúnyolódásnak veheti és megsértődik, netán ránk is támadhat a partvisával, másrészt az alapvető hiba abban rejlik, hogy a gyorséttermekben nem kell asztalt foglalni. Furcsán hangozhat, de így van, ugyanis a vendégek az étterem gyorsaságából kifolyólag nagy sebességgel váltják egymást, így mindenkinek jut hely.

Mindenképp győződjünk meg arról, hogy helyesen feltérképeztük a helyszínt! Egy átlagos gyorsétterem álatlában a következő elemekből áll:

- Pénztár
- Asztalok és ülések
- Konyha
- Toalett

És a legfontosabb, hogy a normális éttermekkel ellentétben itt a pénztárnak van a legnagyobb szerepe! Az elnevezéssel ellentétben azonban a "pénztár" nem csak ételünk kifizetésére való. Itt is kell megrendelni az ételt. De milyen ételek vannak? Nézzünk egy konkrét példát!

A McDonald's Magyarország egyik legnépszerűbb gyorsétterme. Tételezzük fel, hogy ide állítunk be étkezés céljából. Első lépésként menjünk a pénztárhoz.

ROSSZ: ha eljutottunk a pénztárig, semmiképp se kérjük el az ét- és itallapot! Ilyen a gyorséttermekben nincs, ehelyett a pénztár felett és mellett elhelyezett plakátokat vizsgáljuk meg, minden étel és ital ott van felsorolva.

A rendelésnél több taktikánk is lehet. Ehetünk csak szendvicset, ehetünk menüt, ehetünk menüt plusz kiegészítőket, vagy ehetünk csak kiegészítőket is, esetleg a menük egyes összetevőit (üdítőital, sült burgonya) önmagában. Fontos felmérnünk igényeinket és pénztárcánk állapotát, ez alapján dönhetünk arról, mit akarunk fogyasztani. A legfontosabb, hogy még mielőtt a pénztárhoz érnénk, döntsük el pontosan, hogy mit szeretnénk vásárolni! Ellenkező esetben a következő párbeszédek állhatnak fenn:

a) - Jó napot, hát... mit lehet itt enni? - ROSSZ

Mint az útmutóban korábban elhangzott, a pénztár felett és mellett elhelyezett étlapokról kell kiválasztani az ételeket.

b) - Jó napot! Szeretnék egy... ööö... hm... lássuk csak... (fújás)... (sóhajtás)... hát... nem is tudom... - ROSSZ

Aki nem is tudja, az miért áll be a sorba? A gyorsétterem-etikett szerint választani a sorok között állva kell, így egyik pénztáros sem hiszi azt, hogy rá várunk. A hosszú nyökögés és "ööö"-zés pedig nemcsak a pénztárost, hanem a sorban mögöttünk állókat is könnyen felidegesítheti.

c) - Jó napot! Szeretnék egy Big Mac menüt!
- Milyen üdítővel?
- Mi? Ahhoz jár üdítő? Hm... akkor inkább csak egy Big Mac szendvicset. - ROSSZ

Különböző technikai okok miatt egy-egy leadott rendelés megváltoztatása nehéz utómunkával jár a pénztárosnak. Ehhez elő kell vennie egy kulcsot, aminek segítségével kitörölheti a már bevitt rendelés programját a kasszából. Ugye senkinek sem áll érdekében, hogy minél nagyobb munkát adjon a pénztárosoknak? Ezért is fontos, hogy nemcsak előre eldöntsünk, mit akarunk enni, hanem az is, hogy tudjuk, mit tartalmaznak az egyes kombók.

d) - Milyen bort ajánl ehhez? - ABSZOLÚT ROSSZ

A gyorséttermekben nem árulnak alkoholt.

Fontos az is, hogy, mivel a gyorséttermek többsége külföldi tulajdonban van, ezen belül is legtöbbször amerikaiak, próbáljuk meg rendesen kiejteni az adott ételek neveit!

- Szeretnék egy... öhm... hát, egy ilyen "bikmecot"!

Valami bármicvóról volt szó? Az ilyen kiejtéssel nemcsak magunkat állítjuk be hülyének, de a pénztáros is könnyen zavarba jöhet. Az angol nyelv nem olyan nehéz, az ilyen esetek elkerülése végett mindenképp érdemes legalább minimális erőt fordítani a helyes kiejtésre! Segítségül álljon itt a legnépszerűbb gyorséttermi ételek kiejtési listája:

BigMac

Jó: big mek
Rossz: big mak, big mec, big mac, big makk, bimbak

McChicken

Jó: mekcsiken
Rossz: mekcicken, mec-csiken, mag-cic-ken, emszí-csiken

Sajtos McRoyal

Jó: sajtos mekrojál
Rossz: sajtos megro-ipszilon-al, szájtosz emszí-ro-ipszilon-al (a "sajtos" esetünkben egy magyar szó, jelentése: sajtos)

Whopper

Jó: vápör
Rossz: húper, vúper, vopper, hopper, happer

Dupla Whopper

Jó: dupla vápör
Rossz: dupla húper, dupla vúper, dupla vopper, dupla hopper, dupla happer, "adja azt, csak kétszer"

Cola

Jó: kóla
Rossz: cóla, cula, pepszi

Sprite

Jó: szprájt
Rossz: spríte, sprinte, "azt a fehér pepszit kérem"

Amennyiben sikerült a rendelés, fizessük ki ételünket, és tálcánkkal együtt foglaljunk helyet. Reméljük, sokat segítettünk a gyorséttermekben való tájékozódásban, és legközelebb nem kerül konfliktusba sem a személyzettel, sem a többi vendéggel. A megrendelt ételhez jó étvágyat kívánunk!

(ROSSZ: az étkezés befejeztével ne kiáltsunk fel, hogy "Pincér! Fizetnék!", ugyanis ezt már megtettük, pincér pedig egyébként sincs a gyorséttermekben.)

Utolsó módosítás: 2008.07.28. 16:16

Hozzászólások

cygary
1 | cygary 2008.07.22. 16:11
ááá nem bírom :D Nagyon jók azonban ezt a minibejegyzés címet elhagyhatod, úgyis rendes bejegyzésnek számít tartalmát és hosszát tekintve is. De ez csak egy tipp volt :D
2 | TurmX 2008.07.22. 16:33
d) - Milyen bort ajánl ehhez? - ABSZOLÚT ROSSZ

Egyszer egy csávó a mellettem levő sorban megkérdezte hogy "És sört nem adsz hozzá bazmeg?". Ezt így a Burger Kingben :D. Aztán meg megfenyegette a pénztárost, hogyha nem kap sört akkor megveri...
Aztán sör nélkül távozott :D
Germinator
3 | Germinator 2008.07.22. 16:44
Ez jó, ilyet még nem hallottam:-D
RatBaG
4 | RatBaG 2008.07.22. 19:05
"Különböző technikai okok miatt egy-egy leadott rendelés megváltoztatása nehéz utómunkával jár a pénztárosnak. Ehhez elő kell vennie egy kulcsot, aminek segítségével kitörölheti a már bevitt rendelés programját a kasszából. Ugye senkinek sem áll érdekében, hogy minél nagyobb munkát adjon a pénztárosoknak?"

10-ből 8.5-szer így hangzik a rendelésem:
- 6os nuggets, nagy burgonya.
- milyen üdítővel?
- khmm...

egy debreceni kis pultos pina volt a legjobb eddig. meg volt sértve, hogy nem menüben kértem, ahogy ő beütötte, aztán alig tudta kitörölni, meg még vagy 3 dolgot elütött a rendelés folyamán. teljesen ki volt készülve, szinte zihált olyan ideges volt :DDD
Razor03
5 | Razor03 2008.07.22. 19:12
Rossz kiejtések @ :D:D:D
KisCsirkee
6 | KisCsirkee 2008.07.22. 20:14
A kiejtések gyilkosok! :D:D
Germinator
7 | Germinator 2008.07.22. 20:50
Kösz:-D Meg a többi kommentet... meg olvassátok a kisregényt is:-D
8 | Szekuj 2008.07.22. 23:25
Wááááá "szájtosz emszí-ro-ipszilon-al" =DDD
Barthezz
9 | Barthezz 2008.07.23. 00:33
"emszí-csiken"

Nem bííírom, a földön fetrengek :-D

Nagyon jó ez a mini-bejegyzés sorozat (mozi, gyorsétterem), folytatást kérünk :-P

TurmX sörös sztoriján meg megint dőltem, ez kész xD
10 | kopé 2008.07.24. 06:57
Valóban a mozis után ez a mini-bejegyzés is abszolút siker, nagyon eltalálod. a rossz kiejtéseken fetrengtem, de a legjobbakat már említették igy inkább nem ismételnék...

Mindenesetre én is kiváncsian várom, miket-kiket találsz meg következő bejegyzéshez.
Kiváncsian várom, hogy mikor lesz "hogyan regszitráljunk és legyünk újak egy fórumon" :D
Germinator
11 | Germinator 2008.07.24. 11:41
Az az igazság, hogy zseniális ötletet adtál:-D
12 | kopé 2008.07.26. 10:09
Orulok, hogy vegul ennel maradtal. ;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.