Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Pókember: A teljes trilógia - Pókember 2.

Germinator | 2008.07.27. 23:55 | kategória: film | 10 hozzászólás

PÓKEMBER 2 (2004)

Rendezte: Sam Raimi
Főszereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, Rosemary Harris

(spoilert tartalmazhat)

Á, igen, a Pókember 2. Emlékszem, amikor vártam a filmet... no nem minden részletre, és nem is olyan tudatosan vártam, mint mondjuk most A sötét lovagot (egyébként is csak 13 éves voltam), de láttam az előzeteseket, láttam képeket, olvastam cikkeket, és baromira tűkön ültem, hogy mikor jön már. Mint mondtam, akkor még nem volt olyan tudatos a filmvárási technikám, mint most. Sőt. Az első, tudatosan várt filmem talán a 300 volt, ott ugyanis tudtam, mikor lesz az amerikai és a magyar premier is, tudtam, hogy ezeket hol kell keresni, hogy merre kutakodjak cikkek és videók után. Vártam én anno a Holnaputánt és A magot is, nem is kicsit, de azoknál csak úgy jutottam információhoz, ha véletlenül találtam róluk egy cikket a neten vagy egy újságban. A 300 után viszont szándékosan kutattam. Ez volt az első ilyen. Szóval a Pókember 2 esetén is csak a "hogyha találok valamit" elv működött, de ezzel is jól elvoltam. A Vox Magazin Pókemberes címlapjától még így is elélveztem, a trailert pedig vagy hússzor megnéztem, de lehet, hogy keveset mondok. Tudtam kívülről a szövegét, hogy melyik képsor melyik után jön; tetszett minden képkockája.

Aztán eljött a nagy nap. Beültem a moziba, és vártam, hogy kezdődjön a film. Ilyenkor tűnik a leghosszabbnak a film előtti reklám- és előzetesözön. Azt hiszem, itt nem is érdekeltek a trailerek, csak kezdődjön már a film! És elkezdődött. Még most is emlékszem a főcím alatti érzéseimre.

Ebben a részben Pókember az egyik legnagyobb ellenfelével kerül összetűzésbe: Doktor Octopusszal, aki egy szerencsétlen kísérlet (hát mi más!) után változik eme nyolckarú szörnyeteggé. Főhősünknek azonban emellett most magával is meg kell küzdenie: ahogy a sokszor visszaidézett mondat is tartja: "Spider-Man no more". Peter úgy dönt, kilép a pók-bizniszből, hogy saját életet éljen. Pont akkor, amikor Harry-ben egyre nagyobb a bosszúvágy...!

Alapvetően komolyabbnak tűnik a film elsőre, mint az előző rész. Na persze abban is volt sok komoly hangvételű rész, de ebből már az első pillanattól kezdve süt a drámaiság... gondolok itt a szülinapi bulira, amikor Harry abszolút fenyegetően vonja kérdőre Petert Pókemberrel kapcsolatban, vagy a folymatos zűrök előkerülése az életében. Nagyon jól eltalálták ezeket a jeleneteket hangulat szempontjából; Peternek most tényleg semmi nem jön össze, és nem csak neki, de a közvetlen környezetében lévőknek sem: May néni eladósodik, Mary Jane csak ingózik az érzelmei között. A filmben most több dráma van, mint eddig. Az általam tipikusnak nevezett képregény-elemek is megritkultak: kevesebb Pókember után kiáltó ember, kevesebb gagyi vicc. Az egész sokkal komolyabban vehető, na persze ezzel az előző résznél sem volt gond, csak nekem szúrta néhol a szemem a dolog. Itt azonban abszolút együttérzünk Peterrel és azzal a helyzettel, amibe ő került.

Az egész karakterben az a jó, hogy mindenki rátalálhat benne magára. A sok kínos párbeszéd, a sok botlás (fizikailag és az élet szempontjából is) - mindenki átél ilyeneket élete során. Ebből is látszik, hogy Pókember a kisemberek hőse, hisz ő maga is a kisemberek közül lépett a nagyszínpadra. Talán ezért szerethetőbb bizonyos szempontból, mint pl. Batman, aki egy milliárdos. Ebbe jóval kevesebben tudják csak beleélni magukat. Vagy Supermanről ne is beszéljünk, aki egyenesen földönkívüli. Ahogy May néni is mondta: "Mindenkiben ott lakozik egy hős". Nos, nagyon is igaza volt, ha úgy értelmezzük ezt, hogy mindannyiunkban ott lakozik Pókember; igaz, inkább a civil énje. Ez nagyon jól kirajzolódik ebből a filmből. Bukások, égések, csalódások, csalódás okozás: ezek mind mi vagyunk. És mi mind veled vagyunk, Peter!

Harry karaktere is sokkal komolyabbra/komorabbra sikeredett. Bár az elején még nagyképűsködik az apja után örökölt pénz tudatában, végig csak a Pókember elleni bosszúra tud gondolni. Viszont nem őrült megszállottságról van szó: látjuk, ahogy Harry-t ez az egész nagyon meggyötri. Neki tényleg hiányzik apja, és ő tényleg dühös Pókemberre, végtelenül dühös. Bár tudjuk, hogy nincs igaza, teljesen együtt lehet vele érezni. Kicsit bunkó ugyan, de megölték az apját - talán elnézzük neki.

És ki az ellen? Hát ki más, mint az Alfred Molina által alakított Otto Octavius! Szerintem nagyon jó választás volt a szerepre, mert ő kinézetre elsősorban tudós, és csak másodsorban az, amivé változott. Konkrétan arra gondolok, amikor Hujber Ferenc orvost játszik a Jóban-Szarban epizódjaiban. Shit, ki hiszi ezt el? Úgy néz ő ki, mint egy orvos? Nem, abszolút nem hiteles doktorként, és ezt a hibát sok más filmben is elkövetik. Ha pl. Dr. Octopust Arnold Schwarzenegger, vagy Stallone alakította volna, ugyanez lett volna a helyzet: a szörnyetegnek nagyon jó, de orvosköpenyben szánalmasan néznek ki. Alfred Molina alakításában Otto Octavius egy végtelenül szimpatikus fizikus, akinek ebből kifolyólag még nagyobb tragédiaként éljük meg átváltozását. Ám Pók-ellenként sem utolsó, sőt... szerintem sokkal komolyabb ellenfél, mint a Zöld Manó! Miért? Mert ő cool. Igen, ez a szó jutott eszembe: azok a vigyorok, az a napszemüveg...:-D És a legfontosabb: semmi őrült röhögés. Teljesen céltudatos, és a készítők nagyon okosan oldották meg a motivációit, ugyanis egy Harry-vel kötött megegyezés miatt kell, hogy többször is megküzdjön Pókemberrel. Ez nagyon nagy ötlet volt, így fel sem merül annak a kérdése, hogy miért haragszik rá! Nem haragszik rá, egyszerűen csak az alku része: bocs Pókica, de el kell hogy vigyelek Harry-nek. Ha nem jössz magadtól, akkor kénytelen leszek erőszakot alkalmazni. És meg is teszi.

Apropó, ha már az akciók szóba kerültek: WOW:-O Hát emberek, amilyen akciók ebben a filmben lezajlanak...! Orbitális vizuális orgazmus:-D Pont ezeket vártam a trailerek után, és meg is kaptam őket, ó, de mennyire! A toronyórás küzdelem, utána a vonatos küzdelem, a küzdelem a bankban és a felhőkarcolón... kurva nagy jelenetek mind, a két főszereplő itt aztán tényleg egymásnak esett! Az előző részben is volt egy-két összetűzés, de ott a Manó fegyverarzenálja miatt csak alig kerülhetett sor test-test elleni küzdelemre. Itt viszont csak erről van szó, és ennek mindenki csak örülni tud. Én legalábbis örülök. Ráadásul egyáltalán nem gyengék az animációk, egyszerűen káprázatos, amit kihoztak a CGI-ból. Persze, ez nem egy Batman Begins, de valljuk be, Pókember nem is nagyon lehetne ily módon megjeleníteni. Meg aztán az egész sorozat a képregényesebb stílust követi, akkor meg miért ne? Én abszolút nem kövezem meg őket ezért, sőt. Áldom az eszüket, amiért kihozták a számítógépes tudományból a legtöbbet. Hatalmas munka, és hatalmas látvány! Egyszerűen fantasztikus boxjelenetek, meg az ilyenek, hogy Pókember keresztülsuhan egy kamion vezetőfülkéje és vontatmánya között, meg hogy az aszfalton csúszkál az autók között, miközben lóg a vonatról... kegyetlen nagyok. Én újra kisgyerek lehettem ezen jelenetek alatt.

Már csak egy dolgot szeretnék elmondani, mielőtt befejezem a kritikát: a zene. A zene, a zene, a zene. Bár ez igaz a másik két részre is, de el kell, hogy mondjam, hogy Danny Elfman munkája egyszerűen pazar. Sikk szeretni őt, de ez van... hatalmasat alkotott itt is. Szerencsére a stílusa adja a jó filmzenét: hatalmas szimfónikus zenekar és kórus, vonósok, fúvósok... abszolút az, amit én szeretek.

Nos, tovább nem ragoznám, mindent elmondtam, amit ezen rész kapcsán el akartam mondani: még több dráma, még több és még jobb akció, jobb főellenség, drámaibb konfliktusok. Szerintem ez a legjobb rész a három közül!

Pókember 2 - 10/10

(u.i.: ha már ízeltlábúakról beszéltünk egész eddig, ajánlom figyelmetekbe, hogy mekkora istentelen nagy lódarázs repült ma be a hugom szobájába! És ez már a harmadik volt a héten! Csesszétek meg, csessze meg az összes lódarázs, az összes, gusztustalan rovar és pók! Csessze meg mind!)

Hozzászólások

1 | padavan 2008.07.28. 01:45
Puskin sem gondolta volna, hogy a mondatai egyszer gyilkolni fognak.
Ahogy gyilkosan jók mostanában a bejegyzéseid, kedves Germi.

Gratulálok már megint, habár az elözőhöz képest ennek már volt amolyan kötelesség-szaga, még mindig szépen robogsz a legnépszerübb blog útján. Csak így tovább.
2 | Sevores 2008.07.28. 02:42
Heh, pont a másodikat nem láttam. :S

Az első nálam a szódával elmegy kategória, ezért nem néztem meg anno a másodikat, a harmadikba meg csak úgy belefutottam, és egészen élveztem. Persze nem úgy Batman Beginsesen, csak amolyan képregényfilmesen. Nah, megyek és leszedem a második részt is akkor HD-ben.

Amúgy köszi a postot. ^^
3 | kopé 2008.07.28. 06:00
Hmm.
Ez a bejegyzés másmilyenre siekredett, mint az első rész kritikája volt. Valahogy nem érzem egésznek.
Félreértés ne essék, a stílus nagyon jó továbbra is, imádom olvasni amit írsz, és ahogyan írsz, de most mintha a bejegyzésőbl hiányozna valami, egy keret, mintha még akartál volna hozzáírni csak a 'határidő' szorított, s nem lett befejezve.

Kicsit összevisszának érzem, nincs a filmen végigfuttatva egy szál, hanem csak úgy beszélsz róla. Fenntartom továbbra is, hogy jó írás lett, de bennem ez a hiányérzet most megvan.

A 3. rész kritikáját félve várom, hizsen azt a részt nem láttam még, s bár alapvetően spoilermentesen írod, félek, hogy lelőné előlem a slusszpoént, majd meglátjuk.
Germinator
4 | Germinator 2008.07.28. 11:13
Huh, pedig miközben írtam, az első rész kritikája sokkal zagyvábbnak tűnt, mint ez:-D Érdekes:-)

A 3. részt én is félve várom, mert úgy emlékszem, hogy nagyon nem tetszett a film:-| Azt viszont elmondom, hogy sajna kell, hogy legyenek benne súlyos spoilerek, hát... majd meglátom, lehet, hogy mégsem írom őket bele.
5 | SShark 2008.07.28. 12:31
Nekem nagyon tetszett az írás.

Nem konkrétan a második részhez kapcsolódik de a Spiderman: Intro-t mindennap meghalgatom legalább egyszer.
Munka közben nagyon jó filmzenéket hallgatni, inspirálja az embert.
Hozzáteszem, hogy a vizuális effektekre Oscar-t is kapott. Nem érdemtelenül.

üdv:
SShark
6 | rvtul 2008.07.28. 13:50
nekem is nagyon tetszett a bejegyzés grat!!
szeretem a filmkritikáidat olvasni :D
viszont azt nem említetted meg, ezért megkérdezem, hogy tetszett-e vagy nem a végén az hogy Octopus jó útra tért önfeláldozó lett?
szvsz ez nem illett bele Pókemeber egyik legnagyobb ellenségének pályafutásába, nem így kellett volna végeznie :S, sztem nagy kár h meghalt. iagz a képregényeket nem olvastam, de mesékben, játékban mindig Octopus volt a fő ellen, aki nem csak egy epizódot kapott. ezt sajnáltam a filmben, de amúgy én is nagyon szeretem :D
LordMatteo
7 | LordMatteo 2008.07.28. 20:43
végén az hogy Octopus jó útra tért önfeláldozó lett?

Ha olyan információt írsz ki, ami azoknak, akik nem látták filmet, újdonság lehet, és esetleg - hát biztosan - elrontaná a filmélményt, legalább írd ki hogy SPOILER, köszönöm ;-)
LordMatteo
8 | LordMatteo 2008.07.28. 20:45
Ja, és apró kiegészítés :-) A rajzfilmben szerintem nem Octopus volt a főfőfőfőfőőfő gonosz, inkább az a fekete izé, szinbióta vagy mi a rák a neve, régen néztem rajzfilmet :-( :-)
Germinator
9 | Germinator 2008.07.28. 20:47
Venom, aki a harmadik filmben jön a porondra. Majd írok arról is:-D
10 | rvtul 2008.07.28. 22:35
bocs a spoiler miatt, hülyeség volt azt gondolni, h aki elolvassa, látta is. értem. :D
attól még h van Venom is meg Carnage...még Oki Doki szerintem központibb ellenség, mint a filmben.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.