Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Pókember: A teljes trilógia - Pókember 3.

Germinator | 2008.07.30. 17:07 | kategória: film | 12 hozzászólás

(spoilert tartalmazhat)

PÓKEMBER 3 (2007)

Rendezte: Sam Raimi
Főszereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Topher Grace, Thomas Haden Church, Bryce Dallas Howard

Ha volt film, amit az emberek jobban vártak, mint a Pókember 2-t, akkor az a Pókember 3 volt. Ez abból is kitűnik, hogy jó ideig (igen: egészen A sötét lovag premierjéig) ez a film őrizte az egy hétvége alatt legtöbb bevételt hozó film listáját... asszem. De ha nem pontos, amit mondtam, akkor nyugodtan javítsatok ki. A lényeg, hogy sok rekordot megdöntött. Miért? Valószínű azért, mert a Pókember 2 olyan jól sikerült és olyan sikeres lett, hogy ezek után már mindenki látni akarta a folytatást, és valljuk be, ha van egy film, amiből készül egy folytatás, ennél a második résznél már csak a harmadik rész lehet jobb. A harmadik film mindig különleges és nagy várakozás előzi meg, főleg, ha az lezár egy trilógiát (Gyűrűk Ura, új Star Wars-filmek). Akkor meg, ha a második rész is eszeveszett jóra sikerült, persze, hogy hatalmas hype alakul ki a harmadik rész körül. Minden adott volt a Pókember 3 esetében.

Emlékszem, amikor kikerült az első poszter a filmről: a fekete ruhás Pókember ül egy templomtorony tetején. Jöttek a találgatások: ez a kép most fekete-fehér, vagy ez azt jelenti, hogy végre megjelenik Venom, Pókember legnagyobb ellenfele? Mint kiderült, utóbbiról van szó - ez után meg aztán pláne, hogy vártuk a filmet!

Nos, a minap újranéztem; most láttam másodjára. Először még moziban láttam, és... sajnos csalódás volt. Nem tetszett a film. Erre már a moziból kifele jövet rájöttem. Pedig annyira vártam, és... annyira rossz lett. Hogy miért? Vegyük végig.

Peter totális idillben él barátnőjével, Mary Jane-nel, aki elfogadta, hogy barátja a barátságos és közkedvelt Pókember. Egy nap azonban az egyik ilyen idillien eltöltött pillanatok közben egy apróbb meteor csapódik Peterék mellé a parkba. Ők ezt nem veszik észre, ám a meteoritból kimászó fekete trutymó igen, és ráakaszkodik Peter mocijára, ami így elkerül Pókember lakásába. Ha ez még nem lenne elég, feltűnik Homokember, aki egy piti kis bűnöző, ki menekülése közben zuhan bele egy fizikai kísérlet helyszínére, így lesz képes arra, hogy testét SiO2 alakban formálja. ÉÉÉÉS ha ez még nem lenne elég, itt van Harry Osborn is, aki örök bosszút esküdött Pókember, azaz legjobb barátja ellen, s apja technikáit felhasználva rá is támad hőn szeretett hősünkbe... ja, és itt van Eddie Brock, aki elhappolja Peter előtt a fotósállást. Meg aztán Venommá válik a film végén, és még vele is megküzd Peter, miután ő, azaz Venom, összefog Homokemberrel. Akiről kiderül, hogy Ben bácsi valódi gyilkosa. Ja, meg ezek mellett Peter érzelmi élete mélypontra kerül, és itt van még a rendőrkapitány lánya, aki Eddie barátnője.

JÉZUSOM! Végiggondolva a filmet, kissé bonyolult a cselekménye. Olyan, mintha három különböző Pókember-filmet gyúrtak volna össze egyetlenbe, ráadásul úgy, hogy a film időtartama megmaradt 2 órásnak. Hisz gondoljatok bele: külön az, hogy Peternek meg kell küzdenie fekete önmagával, külön az, hogy Homokember, és külön az, hogy Harry; ezek mind megállnák a helyüket, de itt az egész egyszerre jelenik meg egymást átfűzve. A baj azonban az, hogy Sam Raimi nem nagyon tud úgy ezzel a sok idősíkkal bánni, mint a hasonló felépítésű, ámde sikeres filmek rendezői. Ezek a különböző történetek valójában nem fűzik át egymást, hanem fél óráig megy az egyik úgy, hogy a többiről nem is esik szó; aztán váltás, jön a következő sztori megint fél óráig, megint váltás, és így tovább, és így tovább. Most, hogy újranéztem, a film közepén egyszer csak felkaptam a fejem: hé, Pókember még mindig nem fekete. Már volt szó Harry-ről, meg Homokemberről, de a szimbióta (a becsapódástól eltekintve) még sehol sem került elő. Még csak sejtelmes snittek sem voltak erről, egyszerűen csak nem került szóba. Ez nem is lenne baj, ha a film mondjuk 3 óra hosszú lett volna, vagy legalább 2 és fél. De úgy, hogy már a film felénél vagyunk és a fő szál még nem is került elő... furcsa volt.

Ráadásul ez a sok-sok fő-cselekményszál azt okozta, hogy rengeteg felesleges mozzanat volt a filmben. Két dolog jutott most eszembe, amiket utólag abszolút nem értettem:

Az egyik az volt, amikor Harry-nek kiesett a rövidtávú(?) memóriája, miután Peterrel történő küzdelme rossz véget ért. Először azt hittem, Harry csak tetteti, hogy minden kiesett neki, de nem. Tényleg elfelejtette a dolgokat, ami először iszonyat gáz megoldásnak tűnik. Jó... végül is egy akkora zuhanás, amit átélt, tényleg okozhat ilyet, deee... ettől függetlenül nagyon bénának hatott. Ez a tipikus szappanopera-megoldás (már csak az kellett volna, hogy Mary Jane magvakul, vagy nem tudom); ráadásul az lett a vége, hogy... öö... ja, semmi! Nem lett semmilyen vége, ugyanis egyszer csak minden előzmény nélkül visszatért minden, és folytatta ugyanaz, amit a film elején elkezdett. Na ENNEK mi értelme volt? Semmi következménye nem volt annak, hogy Harry elfelejtette ezeket a dolgokat, maximum csak egy rövidtávú megoldást jelentett Pókembernek. Abszolút nem értettem, és még most sem értem, hogy ez minek kellett a filmbe. Ráadásul Harry kegyetlenül nyálas és idegesítő lett amnéziás állapotában. Mindenkinek vigyorgott, mindenkivel kedves volt... fuh. Rettenetesen idegesített:-D

A másik tök felesleges cselekményszál maga Homokember volt. Most őszintén: nem lett volna elég a szimbióta és Harry? Szerintem nagyon is. Peternek meg kell küzdenie legjobb barátjával és önmagával. Tök jó történet sok drámai lehetőséggel, ám feltétlenül bele kellett keverni egy újabb Marvel-figurát. Gondolom pont azért, hogy örüljenek a képregény rajongói, hogy minél több figura bekerül a filmbe. Nyílván ezt a sokaságot érezték a készítők is, ezért találták ki azt a "frappáns" megoldást, hogy valójában Homokember az, aki anno megölte Ben bácsit, és így már rögtön passzol a filmbe. De... könyörgöm. Ezt is ugyanolyan szánalmas megoldásnak tartom, mint az emlékezet-kiesést. Az első filmben szó sem esett másik rablóról, most meg hirtelen visszanyúlnak és beletesznek egy másik szereplőt is a történetbe? És ez még hagyján (egyébként nem hagyján, de tegyük fel, hogy hagyján), de hogy mindennek miért kellett egy olyan nyálas véget adni, hogy Homokember, alias Flint Marko valójában nem is akarta megölni Ben bácsit, hanem a haverja lőtte le, és ő végig mellette állt és sajnálja a fickót... nem tudom. Ez nekem nagyon nem tetszett és nagyon nyálasnak hatott. Meg valahogy Thomas Haden Church... szóval... nem illett a képbe. Ő már az elejétől fogva gyanús volt. Amikor visszament a lakására és találkozott a gyerekével... szóval... valahogy nem volt hiteles családapaként. Nem tetszett.

Peterrel is volt valami ebben a filmben. Míg az eddigi részekben egy lúzer kis fickó volt, addig ebben a filmben már az elejétől kezdve sokkal inkább beképzelt és hülye. Nem úgy hülye, hogy szerencsétlen, hanem tényleg egy idióta. Amikor Mary Jane-nek arról beszél, hogy ő is nap mint nap átéli a sikert, meg izé, erre MJ beszól neki, hogy most nem róla van szó, Peter meg csak beszél tovább... ez inkább önző és figyelmetlen dolog, mint lúzerség. Valahogy Peter ebben a filmben egyáltalán nem szimpatikus. Pókemberként meg szinte nem is lehet az, ugyanis a film során Pókember alig jelenik meg. A második részben két iszonyatosan jó és hosszú akciójelenete is van, azokról a kis belépőkről nem is beszélve, amikor pl. Dr. Octavius balul sikerült kísérleténél megmenti Harry-t, meg kihúzza a dugókat a gépből, vagy amikor a színházba tartva belekeveredik egy autósüldözésbe; de a harmadik részben alig van jelen. Még normális Pókemberként egyetlen akciójelenete van, amikor Homokembert üldözi, de az sem igazi akció, hisz a csávóval nem tud mit kezdeni. Az behúz neki egyet, ő kiesik a kocsiból, aztán visszaugrik rá, felborulnak, és ennyi. Harry-vel egyáltalán nem küzd Pókemberként, egyedül, még a film elején civil ruhában összecsapnak, de ez nem éppen Pókember. Ez Peter. Én Pókembert akarok! És egy olyan filmben, ahol Harry-nek is megvan a kellő cucca egy ilyen ütközethez, de nem konfrontálódik a Pókember-jelmezes Pókemberrel, nos... ez elég nagy hiányérzetet ad. Pókember egyetlen jó akciója a film végén van, amikor Harry-vel már összefogva megküzd Venommal, de ez sem tart túl sokáig. Venom meg egyébként is... na mindegy.

Igen, fekete Pókemberként kivégzi Homokembert, de ekkor meg már fekete. Normális, piros ruhás Pókember-akció egyszerűen nincs a filmben.

Volt ez a jelenet, amikor Pókembernek átadták a város kulcsát. Ez a jelenet sajnos pont amiatt vérzik több sebből, ami miatt szánalmas volt a Batman & Robin idepasszoló jelenete. Ebben ugyanis Batman és Robin elmennek egy aukcióra, és széles közönség előtt áruba bocsájtanak egy csomó gyémántot (vagy csak egyet... tök mindegy). Ez a jelenet már felfogásban vicc, hisz Batman a Sötétség Ura, akitől minden bűnöző retteg, pont amiatt, mert titokzatos. Erre ott tapsol neki mindenki, és showzik, mint valami vásári bohóc. Itt ugyanez van: oké, hogy szeretik Pókembert, de ne mutogassa már magát, meg ne járjon el rendezvényekre! Ő is egy titokzatos hős, aki nem árulja el, kicsoda; és ehhez mérten kéne viselkednie. Bújkáljon a házak között, amikor meg baj van, jöjjön elő, mint egy pók, de ne smacizzon szőke buta libákkal a színpadon és ne adják neki át a város kulcsát!

A szimbióta... Dr. Connors elmondása szerint növeli az aggresszivitást, nehéz tőle elszakadni. Hogy ebből hogyan következik, hogy Peter goth lesz? Vagy emo? Nem is tudom. Az nem rossz ötlet, hogy a szimbióta jelenléte átül Peter magánéletébe, de ezt szerintem nem így kellett volna megoldani. Ez egy drámai vonulat, mivel Petert egyre inkább behálózza a fekete cucc, és egyre negatívabb irányba változik, de így abszolút komolytalanná vált a dolog azzal, hogy Peter hirtelen zongorázni kezdett, meg fekete ruciban táncolt, meg bemutogatott a csajoknak. Ettől nem macsóbbá kellett volna válnia, hanem valóban aggresszívabbnak és függőnek, mint egy drogos! Igen, drogosnak kellett volna ábrázolni, akit meggyötörnek az elvonási tünetek. Szerintem ez félrement.

Túl sikk dolog felhozni, hogy Venom abszolút felesleges volt a végére, de végül is... nyílván azt akarják kihozni ebből, hogy a következő részben megint visszatér, hisz egyértelműen nem láthattuk a halálát. Tény: sokkal jobb lett volna, hogy ha mondjuk Eddie csak az utolsó pillanatokban alakul át, és a felordító Venom az, amit utoljára látunk a filmben, de ha Sam Raimi ezt az utat választotta, ám legyen. Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy ők tényleg csak ennyit szántak Venomból.

Hát... szóval... nekem nem tetszett. Gagyinak tartottam. Tele volt felesleges momentumokkal, a vége pedig túl meseszerű lett - habár ráfoghatjuk, hogy ez egy ilyen stílusú adaptáció, ám az előzetesek egyáltalán nem erre utaltak, ráadásul az előző két rész sem volt ennyire meseszerű. Én csalódtam. Ebből sokkal több dolgot ki lehetett volna hozni sokkal komolyabban, ha mondjuk kihagyják Homokembert, és Venom csak a következő filmben tűnik fel, ám ott főszereplőként. Talán a legjobb, legkomolyabb és legsötétebb rész lehetett volna. Így azonban egy pár igazán drámai és egy csomó teljesen komolytalan jelenet között ingázó film lett belőle. Én így látom.

Pókember 3 - 6/10

Utolsó módosítás: 2008.08.01. 17:35

Hozzászólások

Chrono
1 | Chrono 2008.07.30. 17:40
nincseeeee kép :)
2 | dghost 2008.07.30. 18:07
Nekem már az első rész is csalódás volt! Igaz a film előtt nem nagyon foglalkoztam a pókemberrel, úgy értem, se nem olvastam képregényt meg semmit, de mégis én teljesen másra számítottam. Számomra egyáltalán nem volt reális Parker 'full lúzer' viselkedése... Nem tudom, hogy hogyan érezheti ennyi ember a magáénak Parker személyiségét, mivel ennyire lúzer ember nincs!(na jó talán Amerikában... :-D)

Nekem nagyon is meseszerű, túl sok romantikával kevert katyvasz lett. Egyáltalán nem éreztem, hogy Pókember tényleg egy !szuperhős!, mint pl.: Batman-nél. Sam Raimitől más fajta filmre számítottam sokkal 'darkosabbra', erőteljesebbre, 'tudomisén' milyenre...

A második és a harmadik részt már csak azért néztem meg mert reménykedtem, hogy hátha valami változik. Sajna megítélésem szerint ez egyre rosszabb lett, mintsem jobb...

Szóval, én már az első rész után úgy voltam a Pókemberrel, hogy nyugodtan hozzácsaphatták volna az X-Menhez... :-D (mármint magát Pókembert)
davkar9
3 | davkar9 2008.07.30. 21:05
Nem gagyi a 3. rész! Ez simán szar. De tényleg, bármelyik McCl@ne által 2/10-re értékelt film jobb ennél. Ezekkel a karakterekkel megerőszakolják a képregényekben megismerteket. Ben bácsi gyilkosa a Homokember? Mi a f*sz?! Ekkora baromságot, az egy senki, mezei betörő akinek szuperképességei lettek. Harry valóban úgy végzi mint a filmben de ennek az egész bosszúnak sokkal mélyebb a storyja, szóval ha erre koncentrálnak akkor abból is ki lehetett volna hozni egy jó 2 órás mozit (emellé belefért volna a Homokember meg valami másik kisebb ellenfele akit egy fél óra- húsz perces küzdelemben elgyepál). Akkor Gwen Stacy... Ez a legfelháborítóbb, Gwen egy kedves lány, Peter NAGY szerelme (még MJ előtt, eredetileg a Zöld Manó őt dobja le a hídról), de nem ilyen periszhiltonos-hülyepicsa. Venom meg legalább egy külön filmet érdemel (az meg a másik, hogy hogyan néz ki a filmben…) Ja és akkor még az Emo-Petert nem is említettem. Tehát ez a film számomra hatalmas csalódás, rengetek karaktert félreértelmeztek. Na persze én a Pókemberrel úgy vagyok, mint Te a Batmannel és ehhez még hozzájön az, hogy Gwen és Venom személyes kedvenceim is.
Germinator
4 | Germinator 2008.07.30. 21:11
Igen, Gwen Stacy tényleg eléggé félresikerült. Pont ahogy mondod: egy ostoba, szőke liba lett belőle, bár nem tudom, a képregényben hogyan ábrázolják, de elmondásod alapján nem így.
5 | kopé 2008.07.31. 06:24
Nos, én is megbirkóztam a filmmel; mit ne mondjak, két válra fektettett, no nem a nagyszerűségével. Alapvetően igazat kell, hogy adjak, 1-2 apró pont van ahol eltér a véleményünk, de az biztos, hogy nem hozták ki a maximumot.

Első sorban a Homokember bevonása nem más, mint a mégtöbb Marvell rajongó meghívása a vetítőtermekbe, de a film szempontjából teljesen felesleges. Két résszel késöbb még egy karaktert hozzátenni Ben bácsi halálához? Ugyanmár... Sőt, megkockáztatom, hogy ha valaki viszsanézi az első filmet akkor a kérdéses jelenetekben egy árva 2. ember sem szerepel. És ekkor még szóba sem került az az orbitális hiba, hogy míg a Homokember a film elején még szimpla emberi méretekben garázdálkodik, a fölm közepe tájékán egyik jelentről a másikra hirtelen toronyház méretű lesz? Kérem...

A Venom karaktert ebben a filmben kivégezték, s a szószerinti értelmezésre utalnak a jelenet-végi lángok közt elhaló cafatok is. Egyszerüen nem használták ki, sokkal több lehetett volna benne, mint egy ilyen, a mellékszereptől éppencsak erősebb megjelenés. Egy olyan megoldás, mint amit te is emlitettél iszonyatosan jó lett volna, s le lett volna fektetve a folytatás, amit mindenki lázálmokban fetrengve várt volna, de így...
Raimis a szimbiontát megklopfolta, kirántotta, s méltó tálalás helyett a szemétbe dobta.

Ahol leginkább nem értek veled egyet, az a Peter külsejét degradáló pont. Parkernek egy ilyen sötétebb, borúsabb külső iszonyatosan jó ötlet volt - más kérdés, hogy pocsékul kivitelezték. Onnan kezdve, hogy egyik másodpercről a másikra átváltozott, egy folyamatot kellett volna látnunk; a vergődését, szenvedésést mutató drámai jelenetekkel, amint a szimbionta átveszi a teste feletti irányítást, de ezek az önelégült, eogista, nagymenő és önmagában nevetséges jelenetek, ahogy az utcán mutogat a nőknek, aztán még el is kezd vagányul öltözködni? Ridiculous... Már a Minden6ó-ban is eröltetett volt, nemhogy itt.
Meg egyébként is - jó meglátás volt - mi van a Parker gyerekkel? Ennek az embernek köze nincs a klasszikus Peter Parkerhez, az aranyosan szánnivaló emberkéhez, akin a néző néha jót mosolyog, s végig drukkol neki, hogy jöjjenek neki össze a dolgai. A tetőpontról indult az élete, wtf? Szép kiscsaládos idilli kép egy Pókember-háttérrel megfűszerezve? Komolyan, a hányinger kerülget.

Harryt is nagyságrendekkel többet lehetett, sőt kellett volna játszatni, kár volt a film időtartamának felére kivonni a szerepéből - amint irtad az amnéziája is csak arra az újabb fél-1 órára volt jó, amig nem kellett vele foglalkozni -, megölni pedig már egyenesen bűn. Az égési sérüléssel megáldott, dühtől forrongó, a megtébolyodás útján haladó Harry tökéletes ellenfél lett volna egy következő részben, ha már képesek voltak Venomot is eltörölni a föld színéről. (Igaz, a képregénytől némiképp elrugaszkodtunk volna, de ez bőven belefért vlna véleménem szerint.)

Levonva a konzekvenciát: Raimi és csapata egy kíváló lehetőséget épp' csak közepes szinten kivitelezett. Hatalmas baklövést követtek el, s azzal, hogy minden fontosabb embert megöltek ez tovább fokozták, és lényegében lezárták a szálat, ellehetetlenitették önmaguk számára minden elképzelhető - és elfogadható - folytatást.
Abban pedig azt hiszem egyetértünk, hogy ezt így lezárni botrányos...
Germinator
6 | Germinator 2008.07.31. 11:51
Folytatás lesz, a Pókember 4 már be van jelentve 2011-re.

Egyébként azt írtad, nem értesz egyet abban, amit Peterről írtam, aztán a végén ugyanazokat a gondolatokat írtad le, amit én. Valamelyikőnk félreértette a másikat:-D
7 | kopé 2008.07.31. 20:03
Én arra gondoltam, hogy te alapvetően az új kinézetét is elitélted, én pedig azt jó ötletnek tartom ,csak úgy haogy van elbasztak megint egy jó lehetőséget. :P

Ahh, jó lesz, érdekes lesz így a 4, melyik Marvell emberkét hozzák be legközelebb? Vasembert? :-/
Germinator
8 | Germinator 2008.07.31. 22:14
Két dolgot hallottam, az egyik a Dr. Connorsból átalakuló óriásgyík, a másik meg Mistique, vagy hogy írja. Tudod, az a kupolafejű...:-D De ezek még csak találgatások.
9 | kopé 2008.07.31. 22:26
Dejó, egyik jobban hangzik mint a másik...
Bár a Connoros témát el tudnám viselni.
davkar9
10 | davkar9 2008.08.01. 08:24
Germi: akit írtál az az alakváltó hölgy az X-men-ből (vagyis az egyik ellenfelük);-) Akire Te gondolsz az Mysterio, viszont őt nem tudnám elképzelni egy 2 órás moziban. (bár ha jól megcsinálják, de a 3. rész után kételkedem a rendező úrban) Én Carnageot látnám szívesen a moziban, emellé feltámadhatna Venom (bár ha Venom ilyen szarul nézett ki akkor Carnageot is elrontanák) és mivel duplaellenfél jöhetne a Fekete Macska segítőnek :love: Persze jelenleg annak örülnék a legjobban ha több filmet (Sam legalábbis) nem készítenének Pókemberről, esetleg majd több év után valaki hasonló csodát tenne vele mint Nolan a Batmannel. :-)
Germinator
11 | Germinator 2008.08.01. 11:29
Basszus, tényleg Mysterio:-D Bocs. Pedig mennyit néztem a rajzfilmet!:-D
Germinator
12 | Germinator 2008.08.01. 17:36
Szerk.: most már van kép:-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.