Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Batman - A mozifilm antológia (1989-2008): A sötét lovag

Germinator | 2008.08.07. 22:53 | kategória: film | 9 hozzászólás

SPOILERT TARTALMAZ! CSAK AZ OLVASSA EL, AKI MÁR LÁTTA A FILMET!

A sötét lovag (The Dark Knight) (2008)

Rendezte: Christopher Nolan
Főszereplők: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Gary Oldman, Maggie Gyllenhaal

A film... *khhhrkk-khrrkh* *shhhkshhrk* ADÁSHIBA-ADÁSHIBA

Nos, felejtsük el, hogy most így kategorizálva, mint eddig, fogom leírni a Dark Knight "kritikám". Nem kritika lesz, inkább élménybeszámoló. Hisz ez a film egy élmény.

Fél év után ismét előrángatom a nagy Batman Antológia újraértékelésem ezen új darab érdekében. Ez az új darab A sötét lovag, és erről szeretnék most egy-két szót szólni.

Másodjára látom a filmet most, amikor ezen sorokat írom. Amikor először néztem a premier előtti vetítésen, valahogy sokkal gyorsabban elszállt ez a 2 és fél óra. Az egész film pörgött, hirtelen a felénél voltunk, aztán már jött is a vége. Akkor nem éreztem azt a hosszúságot, amit pl. az ember a Szemtől szemben alatt érez. Gondolhatnátok, hogy ez a jó, hisz "ha jól szórakozunk, repül az idő". Igen, de most, amikor másodjára néztem és TÉNYLEG sokkal lassabban folyt a film - nos, így már átéreztem a komplexitását. Nem csak a hosszúságát, hanem a komplexitását, az összetettségét, és mindazt a hatalmas és profi munkát, ami emögött a film mögött van. Higyjétek el, amikor ti is megnézitek majd másodjára (már ha megnézitek), nektek is le fog lassulni a film, és végre egy nyugott tempóban, tiszta fejjel nézhetitek majd végig. Megéri, nagyon is megéri!

Nos, hát vegyük végig... remélem, sikerülni fog. A történetet nem írnám le, mert nagyon bonyolult és nagyon hosszú. Ha már láttad a filmet, nem is kell leírnom. Habár a film alatt végig Joker volt a középpontban, mindenhol őt láttad, valahogy, így a film után végiggondolva a dolgot... mintha Harvey Dent lett volna a főszereplő. Valamiért úgy érzem, ő volt a fő pontja a cselekménynek, végig minden róla szólt. Ez így is van. Joker csak egy cél nélküli pusztító, Batman, aki üldözi őt, de Dent az igazi, tragikus személyiség, és ez a film róla szól. Pontosabban arról, hogy ez az őrült, ez a Joker még Gotham legtisztább emberét is képes volt a mocsokba húzni. Sikerült neki. "Joker győzött." - ahogy a filmben is mondták. Nem kérem, ez nem happy end. Ahogy már a film címe is utal rá, ez egy sötét befejezés. A lehető legsötétebb.

Joker nem csak egy ember, ő egy misztikum. Az ő és Gotham közti harc misztikuma az, ami átjárja ezt a karaktert, és ez az, ami olyan csodálatossá teszi azt. Ő bebizonyította, hogy még a legtisztességesebb embert is le tudja taszítani a Pokolba. Elérte, amit akart, és bár Batman elkapja őt, tudja, hogy hiába: hisz Joker megkapta, amit akart: Dent elbukott. Gyerekek, ERRŐL SZÓL A FILM. Hogy Dent elbukik. Minden ekörül forog, már az elejétől kezdve ez Joker terve: hogy bebizonyítsa, nincs a világban jó ember, hogy bebizonyítsa, hogy mindenki olyan sötét és mocskos, mint ő maga, és sikerült neki, csesszétek meg. Hogy lehetne egy film ennél sötétebb? Sehogy. Ezt a filmet átjárja a sötétség, és nincs más szó, amit tudnék erre használni. Talán csak az, hogy komor. Szédületes.

Nem tudnám különösebben részletezni azt, amit Heath Ledger itt véghez visz. Amikor kijöttem a Kis Vukról a moziban, egyáltalán nem éreztem, hogy egy filmet láttam volna. Most, amikor kijöttem a teremből, egyáltalán nem éreztem, hogy Jokert egy ember játszotta volna. Nem éreztem, hogy őt eljátszották volna. Joker volt a maga abszolútumában. Heath Ledger = Joker. Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben más nem játszhatja el. Ez azt jelenti, hogy Heath Ledger a film alatt eggyé olvadt Jokerrel. Ez a legtökéletesebb, leghihetőbb alakítás nem is tudom, mióta. Egyszerűen hibátlan.

Sajnálom, hogy Batman, illetve inkább Bruce Wayne kicsit a háttérbe szorult. Nálam ez az egyetlen aprócska hibája a filmnek, de ez is csak azért, mert én nagyon bírom Christian Bale-t, és kegyetlen szimpatikusan játszotta az első részben a milliárdost. Most kevesebb jutott neki, ráadásul - hogy padavant idézzem - Batman is csak sodródik az árral. Ahogy Joker mondta, ő maga mindig egy lépéssel előrébb jár, mint Batman, hát itt is ez érződik. Sajnos Bruce Wayne csak fut Joker után. Ez viszont nem Christian Bale-nek vagy Nolannek róható fel, hanem annak, hogy ez így volt kitalálva. Joker mindenkinél okosabb a filmben, még Batmannél is. Ezt akarták ezzel bemutatni. Hát, sikerült.

Harvey Dent tragédiája, ami rányomja bélyegét a filmre. Főleg az utolsó jelenet miatt, ahol ő maga is totális káoszban fenyegeti Gordont és családját. Rachel elvesztését nem tudja feldolgozni, és emiatt beszámíthatatlan, ám mindenki sajnálja. Sajnálja, mert tényleg tragédia, ami vele történt. Barátom, akivel voltam (egyékbént lány), nincs annyira benne ebben a Batman-mítoszban. Sőt, valószínűleg a Batman Kezdődik sem mozgatta meg annyira, mint engem, ám elhoztam a filmre, és bevallotta, hogy sírt a film végén. Igen, ez a film ilyen hatással van a "normális" nézőkre is. Rám meg főleg.

Apropó, kedvenc és hátborzongató jelenetek. Az utolsó jelenet kezdve onnan, hogy Gordon megérkezik arra a helyszínre, ahol Dent fogva tartja a családját. Kegyetlenül drámai. Miután Harvey (és Batman) lezuhan, vége lesz a hangulatnak, de csak pár perc erejéig. Amikor Batman elmenekül, és Gordon elmondja felemelő beszédét... az a zene, ami alatta megy... az a hangulat. Lány barátom itt sírt elmondása szerint. Hát igen... egyszerűen utánozhatatlan, ám amilyen komor, olyannyira rányomja a hangulatot az emberre. Ez a film legsötétebb katarzisa.

Aztán: a kihallgatás. Ahogy felszabadul Batman minden dühe és haragja, ahogy teljes erejéből püföli Jokert, aki csak nyomja a dumáját, Batman pedig egyre mérgesebb, hangja egyre félelmetesebb... egyszerűen kiráz a hideg, akárhányszor látom. Amikor először néztem a filmet, ezen jelenet alatt körülbelül 250-nel vert a szívem és alig kaptam levegőt. Teljesen lehengerlő az emberi düh ilyetén kinyílvánulása. Utánozhatatlan.

Joker dumái... azt hiszem, mindegyikben született egy klasszikus. Ő volt az alkotó szócsöve, ahogy ezt a drámai műveknél szokás mondani, neki adták a legtöbb erkölcsi tanúlságot (bár másnak is jutott, ne feledjük el). Én azért imádom a Kezdődiket (többek között), mert egyszerűen zseniális a dramaturgiája. Azok a bonyolult, egyáltalán nem mezei angol mondatok, és mindegyik tele komolysággal... tényleg fenomenális. Most ezen szövegek nagy része Joker szájából hangzott el. Nolanék egyszerűen zseniálisan tudnak párbeszédeket és monológokat írni. Egyikben sincs kivetnivaló, felesleges szó vagy mondatrész. Mint ahogy a filmben sincs felesleges momentum.

Jim Gordon, az egyik kedvenc karakterem. Valószínű Gary Oldman miatt, aki az egyik legkedvesebb színészem. Folyton őrülteket alakít, azonban pozitív szereplőként is tökéletesen megállja a helyét. Az ő szerepe a történetben megbízható, nagyon kedves, nagyon szimpatikus. Igen, itt jobban megismerhetjük, és már abszolút nem mellékszereplő. Sajnálom, hogy Gary Oldman már a Sötét lovagra is nehezen mondott igent, remélem, azért egy harmadik rész erejéig (ha lesz) még visszatér.

Fuh... mit mondhatnék még? Ebben a filmben nem a jó erkölcs győzött, hanem Joker. A mocskosság, a káosz. Amikor Batman elkapja Jokert, még a nézők is azt hihetik, hogy igen, megvan a gonosz. Aztán hirtelen, ahogy fejjel lefelé lógva elhangzanak filmbeli utolsó sorai, Batmanhez hasonlóan mi is a fejünkhöz kapunk: "Bassza meg. Elérte, amit akart. A szemét, mocsok, beteg állat végig okosabb volt, mint mi, végig előttünk járt egy lépéssel. Átvert minket, és... most magunkba kell néznünk". Igen, magunkba kell néznünk, mert Joker az, aki rádöbbent minket a valóságra. Saját valóságunkra. Illetve jelen esetben Gotham valóságára. "The fight for Gotham's soul...". Ez az a misztikum, ami átjárja a filmet, és ami hátborzongatóvá teszi az egészet. Joker harca sokkal több, mint holmi bankrablás, ami a pénzre megy ki, vagy bármifelé hatalmi harc. Ő csak lámpát akar gyújtani bennünk. És a lámpa felgyullad mindannyiónkban.

A film vége... mint már mondtam, az egyik legjobb jelenet a filmben. A zene, Gordon sorai... ennél komorabb vége nem lehetne egy filmnek. Ám mégis soha nem látott magaslatra emeli Batmant. Rájövünk, hogy miért több ő, mint Harvey, miért ő az igazi hős. Illetve nem is hős: őrangyal. Batmant a filmtörténetben még nem látott tisztelet övezi majd ezután, hisz itt jövünk rá, miért is olyan fontos Gothamnek. Pfuhh...

Ez a film tökéletes, és bár elsőre is ezt gondoltam, már-már paradoxon, hogy másodjára még jobban tetszett. Ezerszer jobban. A kedvenc filmem. Punktum. Mindenki nézze meg! Tökéletes film... tökéletes.

Szerk.: A marketing zseniális volt. Az előzetesek egyszerűen frenetikusan lettek megvágva. Ebből semmit nem lehetett kitalálni, az hétszentség. Nem sugalltak semmit, nem utaltak semmire. Pazar, egyszerűen pazar. Soha többé nem fogunk ilyen tökéletes előzetest látni, mint A sötét lovagé. Talán csak a harmadik rész esetében.

Utolsó módosítás: 2008.08.08. 12:07

Hozzászólások

1 | padavan 2008.08.07. 22:58
Ábazmeg, szűk körben vagyunk, úgyhogy bevallom, én a végén eleresztettem egy-két kövér könnycseppet.... :( Ahogy olvastam az írásod végét, most meg összeszorult a torkom.

Ez mán simán hisztéria, nem?

Germinator
2 | Germinator 2008.08.07. 23:04
Az. De szívesen részt veszek benne. Büszke vagyok rá, hogy Chris Nolan a kedvenc rendezőm.
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.08.07. 23:18
En is konnyeztem, amikor Alfred olvasta Rachel levelet...
4 | padavan 2008.08.07. 23:25
Ez már a sokadik szinkronunk, azt hiszem. Még egy próba:

Amikor kijöttem a moziból, én szó szerint nem találtam a helyem vagy félóráig. Ténferegtem, nem sok jött át a külvilágból. - McCl@ne, ha erre azt mondod, hogy szintén, én örökbe fogadlak. :D
5 | Sevores 2008.08.07. 23:44
Én nem tudtam egyszerűen elaludni (éjféli premier), folyton Joker szavai, arckifejezései jártak a fejemben, sőt még most is.

Joker: I don't wanna kill you! What would I do without you? Go back to ripping off mob dealers? No. No…no. You…You complete me.
Batman: You're garbage who kills for money.
Joker: Don't talk like one of them, you're not! Even if you'd like to be. To them, you're just a freak–like me! They need you right now. When they don't…they'll cast you out. Like a leper. See, their morals, their code: it's a bad joke. They're dropped at the first sign of trouble. They're only as good as the world allows them to be. I'll show ya. When the chips are down, these, uh…civilized people, they'll eat each other. See, I'm not a monster; I'm just ahead of the curve.
6 | Dzsoo 2008.08.07. 23:56
Mit szóltok KétArc utolsó jelenetéhez? A film megtekintése után úgy véltem, hogy tényleg meghalt az eséstől, aztán most jobban belegondoltam. Nem is volt olyan magas, hogy ebbe belehaljon, maximum elveszti az eszméletét és a temetés is félre vezető volt számomra. De most megvilágosodtam. Ez csak egy áltemetés volt, hogy igazi hősként halljon meg és ezzel el is van temetve Harvey Dent. KétArc viszont vígan él bedugva Arkham egyik cellájába. Igazam van vagy igazam?:-D
7 | elmariachi 2008.08.08. 13:05
Szerintem meghalt. Ő is mondta, nem akar menekülni. Testi, lelki sérülése után, már csak a bosszú nyújtott vigaszt, de miután azt beteljessítette, további élete a céltalanság posványába süppedt volna.
8 | Dzsoo 2008.08.08. 14:05
Emlékezz vissza. Dent leesik és az érméje úgy esik a földre, hogy a nem megéget felét látjuk. Tehát valaki életbe marad... és tuti nem batman-re vagy a fiúra gondoltak.
LordMatteo
9 | LordMatteo 2008.08.16. 18:09
Áhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sokan nem olvassák el, szóval leírom, hogy a tesóm ottléte miatt tartoztattam magam az érzékenységtől Rachel levelénél! Nem szégyenlem, így van. Bázz, milyen film ez...Nem is film.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.