Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Menza-Review II. - Kedd

Germinator | 2008.09.30. 16:36 | kategória: Menza | 27 hozzászólás

Újra itt vagyunk, hogy bevezethessem a Kedves Olvasókat a menzán eltöltött percek, órák életébe; hogy megismertethessem veletek a mi iskolánk étkezési szokásait.

Mielőtt azonban elkezdenénk a mai napi menza-értékelést, el kell, hogy mondjam, hogy a szegény Lóránt legutóbbi étkezésénél elszenvedett súlyos trauma egy olyan immunreakciót indított be barátom szervezetében, mely következtében kihullott a haja. A szörnyű gyorsasággal jelentkező kopaszodást még tegnap megvizsgáltatta a körzeti orvossal, aki antibiotikumokkal le tudta állítani a folyamatot, ám a kár maradandóvá vált: Lóránt haja rövidebb lett. Kérem, hogy ezen ne viccelődjetek.

Menza-Review II. – Kedd

Szenvedős hétfő után jön a kedd. A kedd egyáltalán nem számít semleges napnak, hisz felkészít minket a hét közepén lévő szerdára, ráadásul a hétkezdést övező érzések még kedden is rajtunk vannak. A keddnek jellegzetes légköre van, és ha már az órák nem is, de az iskolai ebédelés mindenképpen hozzá tud ehhez adni. Nézzük, hogy ma mit adott hozzá!

Amikor két állandó segítőtársammal, Gerzsonnal és Lóránttal beléptem az ebédlőbe, megjegyeztem, hogy leves biztos, van. Persze, hisz az mindig van, mint azt a tegnapi bejegyzésben is kifejtettem, valamint azt is kifejtettem, hogy közülünk (és valószínűleg az iskola 700 diákjából) csak Gerzson az az elvetemült, aki el is veszi a kikészített előételt. Hála neki, képes vagyok értékelő írásomba a levest is belevenni, máskülönben nekem is meg kéne kóstolnom az azonosítatlan ételösszetevők Kánaánjának számító leveseket. Köszönjük hát, Gerzson, hogy ezt elvégzed helyettünk!

Ami a jelzésértékű, már-már indikátor evőeszköz-tartót illeti, ma is ugyanaz a felhozatal volt benne, mint tegnap: villa és kanál. A kanál a leveshez kellett, a villa pedig a titokzatos második fogáshoz, ám Gerzson tegnapi megállapítása, miszerint „ha nincs kés, akkor nyílván nincs felszeletelésre váró étel a főfogásban”, ma helytelen lett volna. Szerencse, hogy jóbarátom ezt nem mondta ki, ellenkező esetben jól kiröhögtem volna... na jó, semmiképp sem hagyhatom ki, hogy Gerzsont kiröhögjem, szóval tegyük fel, hogy megint elmondta:

- Aha! Tehát ma lesz leves, valamint egy olyan második fogás, amiben nem kell felvágni semmit.

Jaj, Gerzson, te idióta, jó nagyot buktál, hisz a mai második ételre ez egyáltalán nem igaz! Nézzük csak:

Keddi menü:
Gulyásleves
Lekváros gombóc

Ugye-ugye? Hisz valamilyen szinten a lekváros gombócot is fel kell vágni, ám felesleges ehhez kést is adni, hisz megteszi helyette a villa. Sajnos ilyen téren újítónak számító Lóránt barátom erről sokkal radikálisabban gondolkodik. Szerinte még a villa is felesleges, hisz kanállal bármilyen ételt meg lehet enni. És annak rendje és módja szerint Lóránt minden ételt kanállal eszik, legyen az leves, főzelék, rántott hús(!), sült hús, halrúd, sütemény vagy rizs. Lóránt szerint a kanál az univerzális evőeszköz, melyet az ősemberek is használtak (bátorkodom megjegyezni, hogy ez egy elvetemült felvetés, hisz a villát, pláne a kést még a legidiótább ősemberek is képesek voltak elkészíteni kövekből vagy faágakból, míg a domború kiképzésű kanál talán az egyik legbonyolultabb ebből a szempontból). Sokáig gondolkodtam, hogy mivel lehetne megfogni Lórántot; mi az, amit még ő sem lenne képes kanállal enni, ám nem sok dolog jutott az eszembe. Talán csak egy-kettő:

Alma
Szőlő
Banán
Sonkás szendvics
Pizza
Hamburger

Láthatjátok, hogy főleg a gyümölcsök és gyorsételek vonalán kell haladni, hogy fizikai akadályt állíthassunk evőtársam elé... na, majd egyszer kipróbálom vele.

Közben azonban ne felejtsük el, hogy egy menza-értékelés kellős közepén tartunk, és végre elkezdhetnénk érdemben is foglalkozni az ételekkel. Kezdjük tehát a gulyáslevessel.

A „gulyásleves” kifejezés természetesen erős túlzás, ám valljuk be, a mai menü erősen gundelire sikeredett! Eme igencsak jól hangzó és jellegzetes előétel után egy csodálatos adag, porcukorral meghintett lekváros gombóc? Igényesebb helyeken ezért több ezret elkérnek, itt, ha lebontjuk a havi 6000 forint ebédpénzt erre az egy étkezésre, csak 273 petákot kell kiadnunk ezekre a remek fogásokra. Olcsóságától eltekintve ez azonban gulyásleves volt. Nézzük csak meg a vörösbarnás lé-színt, a krumplikat, és a leves felszínén fel-felsejlő húsdarabokat. Ez bizony gulyásleves.

Míg Lóránt kanálmániás, addig Gerzson igazi filozofikus alkat. Folyamatosan véleményt alkot a környezetéről, az ételekről, amit fogyaszt. Sosem hagyja szó nélkül azt, amit épp szájába tol, vagy bármit, amivel éppen foglalkozik. Szeret gondolkodni az élet nagy kérdésein, mint például: „Kik vagyunk?”, „Honnan jöttünk; merre tartunk?”, „Mi életünk célja?”, „Hányas lesz a matek dogám?”, „Ez a szőrszál a tökfőzelékemben vajon intim testrészről származik?”, és így tovább. Kedves filozofikus Gerzson barátom így a mai ételt sem hagyhatta szó nélkül, s mivel ő volt az egyetlen leves-evő a társaságban (értsd: a kerületben), szükségem is volt a véleményére. Filozofálását egy kép is ábrázolja; láthatjuk elmélyült, gondolkodásba merült ábrázatát és a gesztusait, amint azt magyarázza:

- Ebben a levesben az a csodálatos, hogy külön-külön érzem benne a sót, a vizet és a zsírt.

Hát igen, felettébb megindító gondolatok, és sok mindent elárulnak az ételről. Ettől függetlenül ízlett a dolog Gerzsonnak, és azt mondta, a tegnapi zöldségleveshez képest ez még 9-es osztályzatot is kaphatna.

Miközben barátom nagyban nyelte a gulyást, mi, Lóránttal a lekváros gombócnak estünk neki. Mi másra is vágyhat az ember egy álmos kedd délután, mint szilvalekváros gombócra, nyamm... de hopp, ebben nem szilvalekvár volt! De nem ám, még csak nem is egész szilva, hanem baracklekvár! Ennek volt egy hátránya: iszonyat gejl volt az egész. Ráadásul mindez meg volt szórva porcukorral, pfejj... körbenéztem az ebédlőben, és a bent tartózkodó kb. 100-150 diákból kivétel nélkül mindenki meghagyott 1 gombócot. Komolyan, annyira édes volt, hogy egyszerűen nem lehetett megenni. Habár üres tányérral távoztam az ebédlőből, ez csak abból fakad, hogy egyik, konyhamalacként remekelő osztálytársam készségesen elfogyasztotta az utolsó gombócomat. Ő persze nem ette meg előtte a saját adagját, hisz ő nem is ebédbefizetett, szóval rá is igaz volt, hogy kiütötte a grillázs-élmény.

Arról nem is beszélve, hogy szegény Lóránt ma sem távozhatott boldogan az étkezőből: a tegnapi légcsőembólia után ma a pazarlás ténye szomorította el.

- Miközben Afrikában kisgyerekek százezrei éheznek, addig én meghagyom ezt az árva lekváros gombócot, a konyhás nénik meg kidobják a kukába! – mondta szomorú ábrázattal Lóránt, majd teljes elkeseredettségben vitte vissza a tálcát a konyhára.

(megjegyzés: sajnos Lóránt vagy nagyon rossz színész, vagy mindig vidám ember. Én ugyanis megkértem, hogy vágjon legalább minimálisan szomorú arcot a meghagyott gombóc felett, neki meg csak erre a teljesen homogén fapofára futotta. Sőt, mintha egy kicsit még mosolyogna is. Bármennyire próbálta, nem ment a bús ábrázat – ő persze azzal védekezik, hogy „mindig vidám”, miközben tudom, hogy ez csak kifogás: valójában csapnivaló színész.)

Desszertet ma sem kaptunk az ebéd mellé, bár lehet, hogy jobb is, hisz a gombóc így is rendesen megfeküdte a gyomrunkat, s az ajánlott napi szénhidrát-bevitelünket bőven fedezte, sőt, valószínű meg is haladta. Így hát dolgunk végeztével elhagytuk az ebédlőt, és szépen hazabattyogtunk. Következzék hát az ételek értékelése:

Gulyásleves – „sós, vizes és zsíros”, Gerzson után szabadon, ám mivel elmondása szerint bőven jobb volt, mint a zöldségleves, egy 7/10-et megérdemel.

Lekváros gombóc – habár az iskolai étkezések rangsorában a lekváros gombóc, szilvás gombóc, derelye és hasonló finomságok mind-mind elöl állnak, ez a gombóc hihetetlen édes és cukorbetegeknek egyenesen halálos dózist jelentő mivoltával kissé elvette a kedvem az édességektől. Mindent összevetve nálam ez is 7/10

A bizonyító erejű képek arról, hogy valóban megkóstoltuk az ételeket, tehát véleményünk megalapozott, természetesen ma sem maradhatnak el:

Az első képen Lóránt még jókedvű, míg a második fotón már Gerzson arckifejezését érdemes megfigyelni – valószínű itt fogalmazódott meg benne gondolatébresztő megállapítása a levesről.

A mai, keddi ebédet is megúsztuk olyan előrelátható traumák nélkül, mint hajszál, avagy egyéb emberi testből származó darabok felfedezése az ételben, ám sosem tudhatjuk, meddig húzzuk még így. Talán pont a holnapi menzázás lesz a fordulópont... higgyétek el, egyáltalán nem vágyom erre. De akár akarom, akár nem, nagy a valószínűsége, hogy megtörténik. Ha nem is holnap, de valamikor mindenképpen... kérdés csak, hogy mikor. Ha ezt meg akarjátok tudni, mindenképpen olvassátok el a Menza-Review sorozat következő részeit.

Köszönöm, hogy velem/velünk tartottatok; a következő bejegyzésig pedig maradjatok blogközelben!

Utolsó módosítás: 2008.09.30. 21:19

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.09.30. 16:56
Ismét szereztél nekem 10 derűs percet! :-) Mondjuk nem volt könnyű megállnom, hogy ne röhögjem el 1-2 résznél magamat a munkahelyemen :-D Amúgy elképesztő, hogy tudsz írni, meg rizsázni bármiről, én sztem az 1. nap után gondban lennék, hogy mi a franccal töltsem ki a 2. nap értékelését, de neked ez kb. csuklóból megy :-)

Várom a holnapi részt! ^^


Egy kis megjegyzés: A gulyáslevesre Gerzson értékelésére hagyatkozva nem 9/10-et kellett volna adni? :-)

Germinator
2 | Germinator 2008.09.30. 16:57
Neeem, azt mondta, a zöldségleveshez képest 9/10, egyébként úgy általában egy 7-es;-)
Barthezz
3 | Barthezz 2008.09.30. 16:59
Jah jó, félrértelmeztem akkor :-D Viszont ha a zöldségleves 6/10 volt, míg ez 9/10 ahhoz képest, akkor a 7/10 nem kevés rá arányaiban? (csak hogy egy kicsit még kötekedjek, te is mindig belejavítgatsz az írásaimba :-P >:] )
Germinator
4 | Germinator 2008.09.30. 17:01
Nézd. Én csak Gerzsonra tudok hagyatkozni, ő azt mondta, hogy 7/10:-D
Sturmgewehr
5 | Sturmgewehr 2008.09.30. 17:07
Gerzson barátod megengedte, hogy feltöltögess róla képeket a netre? :-D
Germinator
6 | Germinator 2008.09.30. 17:08
Naná, egyeztettem velük:-D
Barthezz
7 | Barthezz 2008.09.30. 17:09
Te is ehetnél a levesből, jó magyar gulyáslevest nem illik otthagyni :-P Az afrikai éhező gyerekek 10 körmüket is megnyalnák utána, szégyelld hát magad :-P
Razor03
8 | Razor03 2008.09.30. 17:10
Jóóó lett ez is :D:D! Most kicsit visszasírom a menzás éveket :(:)...
Barthezz
9 | Barthezz 2008.09.30. 17:10
Rólad amúgy nem láthatunk képeket? ;-) Mert így még csak annyit hihetünk el, hogy Gerzson és Lóránt evett az ebédből, de hogy te is, az még nincs bizonyítva :-P
Germinator
10 | Germinator 2008.09.30. 17:12
Sajnos én nem vagyok fotogén, de higgyétek el, én is eszem belőlük;-)

Kösz egyébként a véleményeket:-D
Barthezz
11 | Barthezz 2008.09.30. 17:14
Ha fórumtalis sörivós kép van már rólad, akkor igazán nem kell szégyellned egy menzás evőset :-D
KisCsirkee
12 | KisCsirkee 2008.09.30. 18:03
Lórántnak igaza van, én is mindent kanállal eszek! :D

Valahogy úgy érzem, hogy ez a menza mérföldekkel jobb, mint a miénk! :D Gyertek kontrollra hozzánk! :D A hasmenés a végére a minimum :D!

Amúgy az a gulyás leves nem néz ki 7/10-esnek! :D De ti biztos magas tűrésküszöbű menza-veteránok vagytok! :D
Germinator
13 | Germinator 2008.09.30. 18:18
Hát ha én nem is (mint az előző bejegyzésben írtam, idén vagyok először), de Lóránt és Gerzson mindenképpen. Bár az elmúlt években látványra én is tapasztaltam egyet s mást:-D
cygary
14 | cygary 2008.09.30. 18:19
Az ebédlőtök a képekről nézve nagyon jól néz ki :D Ez helyi iskolai menza vagy ilyen külön épületbe átmenős dolog?
Germinator
15 | Germinator 2008.09.30. 18:20
Nem, helyi. Az iskola épületének egy része;-)
16 | ShuleyvA 2008.09.30. 19:15
Hát ez marha nagy :D

Komolyan mondom, olyannyira kevert hülyeség és olyannyira közeláll mai napig is hozzám, öröm olvasni. Hmmm. Bennem némi nosztalgia is felröppent. Még nagyon régen, mikor koleszos voltam, állandóan rá voltunk kényszerítve a "kajáldára" mivel kollégiumi pénzt nem kellett fizetnünk, csak az étkezést, azt pedig ugyebár kötelezően. A haverokkal való hülyülés, a kaják frappáns kifigurázása, a hangulat élménye, telejesen visszarepültem azokba a régi időkbe. Való igaz, nem voltak valami jók a kaják, azonban ünnepekkor és néhány kivételes napon még egzotikus kajákkal is előrukkoltak a konyhás nénik több kevesebb sikerrel :-)
Nagyon jól kevered a szereplőket a témához, mosolyogtatóak voltak egyes mondatok, azonnal bepótolom az 1. kimaradt részt :-)
Germinator
17 | Germinator 2008.09.30. 20:33
Nagyon szépen köszönöm;-)
18 | TurmX 2008.09.30. 20:38
(...) A mai, keddi ebédet is megúsztuk olyan előrelátható traumák nélkül, mint hajszál, avagy egyéb emberi testből származó darabok felfedezése az ételben (...)

Nálunk a favorit a köröm volt, de azért hajszál/légy/penész/takony is elég rendszeres...

Ja, és jó bejegyzés ;D
Germinator
19 | Germinator 2008.09.30. 20:38
Igazából most épp eszek, és hányingerem lett a részletezésednek köszönhetően:-D
20 | TurmX 2008.09.30. 20:40
Ja bocs :D
21 | Arthur Dent 2008.09.30. 20:56
A légcsőembólia szóval alighanem egy patológia professzornak is újat tudnál mondani.
Germinator
22 | Germinator 2008.09.30. 20:59
Ez így van, de nyílván nem szántam orvosilag korrektnek a bejegyzést:-D
23 | kopé 2008.09.30. 21:25
lol. ez sem lett rossz. :D:D:D
Dark Archon
24 | Dark Archon 2008.10.01. 12:36
Nálunk melóhelyen mai napig van, aki menzáról hozza a kaját. Mazochisták :-D Szerencsére én elég régen ebédeltem már általánosban meg középsuliban menzán ahhoz, hogy kiheverjem a traumát, de azt tudom, hogy soha többet nem eszek olyantat :-D
25 | somesz83 2008.10.01. 14:53
Nálunk is nyomják menzán, de a legtöbben rendelik vagy otthonról hozzák, mint én. Hát Germi, egy miskolci Hamburgerfutár teszt igen bejönne neked. Kb. az egyik legjobb hambit készítik a környéken... jó kis duplahúsos - baconos... hmmm.

Menza: Az egy kultuszhely... Mekkora partikat csaptunk anno... Alkoholmentes sör, teli vizespohár lefelé fordítva a fémtálcán, aztán a leadó pult felső polcára tenni... Haha, volt hogy időlegesen ki is voltunk tiltva. Persze az ajtón beengedő nénik már féltek megállítani minket, így mindig előnyben voltunk a többi lúzerrel szemben... Hát ilyen volt a leánykoli központi menzája, ahová kb öt suli járt falni.
26 | Playbahnosh 2008.10.01. 15:19
Egy szó: LOL! :)

Ez tetszett! Well done! Valahogy nekem is ilyen emlékeim vannak a menzáról. Persze a gimiből, mert itt az egyetemen csak egyszer jártam a menzán, ahol egy tányér levesért (ízetlen, színes melegvíz), egy marék (szétfőzött aztán kiszárított) rizsért és egy 3 cm átmérőjű natúrszeletért (ami nekünk Rágós Mócsingként mutatkozott be) elkértek majdnem 1400 ft-ot. Itt ért véget menzás pályafutásom.
Dark Archon
27 | Dark Archon 2008.10.02. 07:45
1400Ft-ot?! Ne viccelj, rendes kiszállítós menüért kérnek ~700Ft-t (leves, főétel) és az finom.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.