Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Menza-Review III. - Szerda

Germinator | 2008.10.01. 16:44 | kategória: Menza | 26 hozzászólás

Üdv újra mindenkinek a menzaértékelő sorozat harmadik napján!

Először is sajnálatos hírekkel kell kezdenem: Lóránt súlyos állapotba került. Mind azt hittük, hogy a tegnapi hajkihullás befejeződött, ám a sorsa sokkal rosszabbra fordult. Olyannyira, hogy ma mentő vitte el az iskolából, emiatt ő nem fog részt venni a mai ebédelésnél, sőt, Gerzson sem, aki úgy döntött, elkíséri barátját a kórházba. Innen szeretném üzenni Lórántnak, hogy remélem, minél előbb rendbe jön a hétfői káposzta evése során elszenvedett tragédia után; és remélem azt is, hogy minél hamarabb visszatérhet közénk, Menzaértékelők közé!

Szóval, mivel ma sem Lóránt, sem Gerzson nem állt rendelkezésemre az iskolai étkezés alatt, felkértem két másik osztálytársamat, hogy segítsenek megítélni a mai menza felhozatalát. A névtelenséghez való jog nevében ismét álneveket fogok használni, úgyhogy mai segítőtársaimat hívjuk csak Oszkárnak és Liliánának. Kérlek, üdvözöljétek őket köreinkben!

... khm, ezután a kép után szóltam Oszkáréknak, hogy az ég szerelmére, ne vigyorogjanak már ennyire! Épp egy menzaértékelés kellős közepén vannak! Úgyhogy íme, itt egy, a hangulathoz inkább illő, jóval szolidabb kép.

Most, hogy mindenki megismerhette az új jövevényeket, kezdjük is el a mai ebédkritikát!

Menza-Review III. – Szerda

A szerda különleges hangulatot áraszt magából, ugyanis eddigi iskolaéveim alatt mindig is ezen a napon volt a legtöbb órám. Bár idén ez sajnos pont nem igaz, de az érzés így is rajtam van. Egy ilyen hosszú nap után jó csak igazán a menzán ebédelni...!

Szóval mondhatni, ma is vártam az ebédet. Mellesleg egy szerdai napon tényleg csak a menzázás lehet az egyetlen menedék. Miért mondom ezt? Hisz gondoljatok bele: a szerda a hét közepe; gyakorlatilag a hét elejétől és a hét végétől is ugyanolyan messze van – mintha el lennénk veszve térben és időben. Hisz nincs egy kapaszkodópont sem; nem mondhatjuk sem azt, hogy „de rossz, pont most kezdődött a hét”, sem azt, hogy „de jó, mindjárt hétvége”. Mindegyiktől távol vagyunk, messze, a végtelen homályába burkolózva... ezen a napon csak az étkezés lehet megnyugvást hozó.

És annak rendje és módja szerint hozza is a megnyugvást az ebéd, lássuk, hogy most milyen formában!

Szerdai menü:
Gyümölcsleves
Rizses-zöldséges hús

Ajjajjajjaj, már mióta vártam erre a pillanatra! A gyümölcsleves ugyanis az egyik leghírhedtebb étel a menza világában. Hogy Gerzson örökérvényűjét idézzem: „Hihetetlen, hogy a menzán a gyümölcsleves a forró, és a rántott hús a hideg”. Hát, igen, és ezzel ma is szembesülnie kellett az iskola ebédbefizetett diákjainak. Nézzük meg hát egy kicsit részletesebben ezt a csodás előételt.

A gyümölcsleves alapjaiban véve egy édes ízű, víz-állagú étel (leves), melyet ínycsiklandó gyümölcsdarabok tarkítanak és tesznek sokkal finomabbá. Hidegen tálaljuk pont amiatt, mert a gyümölcsöket is hidegen szokás enni. Szerintetek erre mennyiben hasonlít EZ?!? Nézzétek már meg, hogy mennyire felkavarodik, amikor belerakjuk a kanalat! Ezek a jupiteri alakzatok egyszerre csodálatosak és undorítóak, hisz ha belegondolunk, hogy mi is az, ami esetünkben felkavarodik (a gyomrunktól eltekintve), hát... inkább ne is menjünk bele.

Megkóstolván a gyümölcslevest három dolgot állapíthattunk meg:
1. Nagyon vizes.
2. Alig cukros.
3. Meleg.

A tegnapi grillázs baracklekváros gombócból egy kevés csurranhatott-cseppenhetett volna a levesbe, mert ez ugyanis minden volt, csak nem édes. Sajnos a leves annyira rossz volt, hogy kis csoportunkból senki sem tudta megenni. Vagy… Liliána mégis? Nem emlékszem, de nem akarom azt hinni, hogy ő bekebelezte ezt a szörnyűséget. Ráadásul, mint azt tegnap elmondtam, a levesek a menzán az ismeretlen eredetű tárgyak melegágyai, és ez ma sem maradhatott el! Gerzson hétfői zöldségleves-felfedezése után ma én találtam szembe magam… valamivel. Azt persze aláírom, hogy a gyümölcsleves többi összetevője mellett még ez a zöldes-barnás, hosszúkás valami sem nézett ki hülyén. Egy dologra mondjuk jó volt az étel, vicces mintákat lehetett belerajzolni.

Miután hamar túlestünk a gyümölcslevesen, következhetett a második fogás, az általam rizses-zöldséges húsnak elnevezett főétel. Ezt persze sosem értettem: miért kell a hatalmas adag rizsbe beleejtett egy-két hússzemet rizses húsnak nevezni?? Ez pont, hogy húsos rizs! Ráadásul ebben még zöldségek is voltak! Azt mondjuk ne részletezzük, hogy miféle zöldségek; persze az biztos, hogy volt benne borsó, meg répa, de… ez például mi? Mondhatnátok, hogy színe alapján répa, csakhogy megfordítva meg így nézett ki. Alapos kutatómunkám alapján a következő lehetőségek tárulnak elénk az ismeretlen összetevő kilétét illetően:

Sütőtök
Khaki-szilva
Papaya
Poszméh

Nos, egyik sem túl kecsegtető. Ráadásul ez volt az az étel, ahol Oszkár barátomnak betelt a pohár.

- Azon gondolkozom, hogy amikor ezt az ételt megcsinálták, akkor a készítői belegondoltak abba, hogy ezt embereknek fogják felszolgálni? – kérdezte ő költőien, mire a gyümölcslevestől megnémult Liliána csak vállrándítással tudott válaszolni.

A kérdés teljesen jogos, bár ezt személy szerint inkább az előétel kapcsán kérdeztem volna meg. Tény, hogy a rizs nem volt tökéletesre főzve, és alig volt benne hús, de ettől még egy teljesen elviselhető második fogás volt. A menzán kapható ételek mezőnyében mindenképp előrébb foglal helyet.

Igen, véleményünk ma sem megalapozatlan; az ételeket megkóstoltuk: a mai képek azonban a teljes lemondásról tanúskodnak. Míg az elsőn Liliána eszi szomorúan húsos rizsét, addig a másikon már Oszkár az, aki értetlenül áll a történtek előtt. Igazából nem is arról van szó, hogy olyan tragikus lett volna az étel, hanem hogy ezt gyerekek megehetik. Gondoljatok bele: az EU-szabványok szerint ezeket az ételeket már a disznók sem ehetik meg! Erre ezt szolgálják fel nekünk nap mint nap?

Oszkár teljesen átvette Gerzson filozofikus szellemét, és bár az étel nem feltétlenül indokolta, ő mégis teljességgel belement ezekbe a kérdésekbe. Szerintem rosszul tette: felesleges ilyeneken gondolkodni. Felesleges ezzel terhelni az agyunkat, inkább örüljön, hogy csak most az egyszer kértem fel őt és Liliánát arra, hogy velem együtt egyék meg ezen remek ételeket.

Jöjjön a pontozás.

Gyümölcsleves – ízetlen, vizes és gusztustalan, ráadásul mindez melegen tálalva. Mivel van ennél is rosszabb étel a menzán, ezért mindez 4/10-et kap, de semmiképp sem többet.

Rizses-zöldséges hús – száraz rizs, kevés hús, mindez megfűszerezve ismeretlen eredetű, nem éppen bizalomgerjesztő növényi darabokkal. A menza alapszabályának számító „nyomokban bármit tartalmazhat” szlogen ma itt lelte értelmét. Na jó, meg persze a gyümölcslevesnél, de ott az állítólagos „gyümölcs”-darabok is érdekes látványt nyújtottak... 6,5/10

Én magam ma csak a második fogást tudtam elfogyasztani, az előételt 4 kanalazás után otthagytam. Bár a menü elég szélsőséges volt (szörnyű leves után elfogadható főétel), mégis ez volt eddig a legrosszabb a hét folyamán. És még két nap hátra van...

Ha kíváncsiak vagytok az utolsó két étkezésre, illetve Lóránt visszatérésére, akkor mindenképpen olvassátok el a Menza-Review hátralevő részeit. Köszönöm, hogy ismét végigolvastátok, a következő bejegyzésig pedig maradjatok blogközelben!

Utolsó módosítás: 2008.10.01. 21:48

Hozzászólások

cygary
1 | cygary 2008.10.01. 16:51
A poszméhnél teljesen kész voltam :D Most hogy ilyen népszerű dolgot csináltál nekem is kéne valami folytatható kis sorozat. Hmmm... Meg is van :D
szbszig
2 | szbszig 2008.10.01. 17:16
Már az elgondolkodtatott, hogy hogyan kaphatnak menzai kaják sorban 7/10-es osztályzatokat, de most már tényleg nem értem, hogy ha ez a gyümölcsleves, amit meg se bírtál enni, 4/10-et kapott, akkor mi az, ami szerinted úgy igazán szar? Mondjuk ha az ebédmaradékokból összekevert moslékot mernék ki a táladba, az talán kiérdemelne egy 2/10-et? :P
Germinator
3 | Germinator 2008.10.01. 17:38
Majd meglátod, mi az, ami igazán szar:-D Várd ki a végét, várd ki a végét.
LordMatteo
4 | LordMatteo 2008.10.01. 18:02
HÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

Ha már most tudod, hogy valami lesz ennél is rosszabb...akkor Te...akkor Te...előre tudod a menüt!!!!!!!! Vagy csak hasból írod a bejegyzéseket, a képeket meg photoshoppal csinálod :D

Amúgy ha engem kérdezel, a gyümölcsleves egy rózsaszínes, lilás dolog, amiben a meggy dominál. Ettem másmilyent is, de a nagyszüleim így készítik.
cygary
5 | cygary 2008.10.01. 18:29
Nem meglepő hogy előre tudja a menüt mivel kirakják náluk is nemde? :D
Germinator
6 | Germinator 2008.10.01. 19:16
Hé, nem mondtam el elégszer, hogy szeretek meglepődni az ebéden?:-P Naná, hogy nem tudom előre. Úgyhogy csak múltbéli tapasztalataimból tudok táplálkozni, amikor azt mondom, még jöhet szarabb:-D
7 | ShuleyvA 2008.10.01. 20:05
Délután elkezdtem olvasni de sajnos este lett mire ismét letudtam ülni. Sikerült megint hatalmasakat derülni :-)
Azért az a gyümölcsleves nagyon odabasz... meg hát amit mondogattak előttem, hogy ha ez 4/10, mi lehet az ami még ennél is szarabb. Hát kíváncsian várom én is :-)
LordMatteo
8 | LordMatteo 2008.10.01. 20:43
ÉN TUDOM!!!! Germi saját maga által készített tízórait visz >:]
Razor03
9 | Razor03 2008.10.01. 20:51
Germi ne feledd, a menzán mindent beleraknak ... amit az udvarban találtak :D, legalábbis mi ezt mondogattuk annó. Sírvaröhögős lett a bejegyzés :D, "poszméh" bazzzz :D!!!! Szerintem atomjó humorod van :D.
Germinator
10 | Germinator 2008.10.01. 20:56
Kösz:-D:-D Tényleg kösz a véleményeket;-)
Razor03
11 | Razor03 2008.10.01. 21:06
De ha nem lesz "igazán szar kaja" a hét hátralévő részében, ígérd meg, az első adandó alkalommal beszámolsz róla :D!
Germinator
12 | Germinator 2008.10.01. 21:08
Vagy folytatom a második héttel;-):-D
Razor03
13 | Razor03 2008.10.01. 21:20
Hát, ha kedved tartja, felőlem jöhet :D.
14 | ShuleyvA 2008.10.01. 21:29
Egész évben! X-)
15 | kopé 2008.10.01. 21:47
lál. :D:D
jó kisk ör volt. :D

amúgy nem maradt el egy pontozás?:D:D
Germinator
16 | Germinator 2008.10.01. 21:47
De, valóban:-D Máris javítom.
Barthezz
17 | Barthezz 2008.10.01. 22:24
Áhhh, kész, kifeküdtem :-D Ezek a képek, bazz :-D

"hívjuk csak Oszkárnak és Liliánának. Kérlek, üdvözöljétek őket köreinkben! "

Itt estem le először a székről :-D

Gyümölcslevest amúgy mindig is utáltam, főleg a menzait, de tényleg várd csak ki a végét, még nem volt ugyanis főzelék >:]
Germinator
18 | Germinator 2008.10.01. 22:32
Pont ez jutott nekem is eszembe, hogy főzelék még nem is volt a héten, így előreláthatólag holnap vagy holnapután azt kapunk. Na majd meglátjuk:-D
Barthezz
19 | Barthezz 2008.10.01. 23:23
Erre tartogatod gondolom azt a 2/10-et :-D
szbszig
20 | szbszig 2008.10.01. 23:57
Nekem egyébként a gyümölcsleves a kedvenceim közé tartozik, szóval ezt az utánzatot különösen súlyos véteknek könyvelem el. :-D

Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy otthon mi elsősorban meggyből, esetleg almából készítünk gyümölcslevest, márpedig ha ezek a gyümölcsök vannak benne, akkor alapjában véve ilyen színű kell legyen. Mondjuk ettől függetlenül még gusztustalan, amit ti ettetek, szóval nem erről van szó.

Ellenben olyan gyümölcslevest, amiben eper van, mint az általad mellékelt képen látható, én még soha nem ettem. Mindezt csak azért említettem meg, mert talán nem egy ilyenhez kellett volna hasonlítani a menzaitokat, hanem egy finom meggyleveshez:

http://www.fsz.bme.hu/hungary/cuisine/foods/hideg_meggy.jpg

;-)
Barthezz
21 | Barthezz 2008.10.02. 00:06
Én azért nem bírtam soha megenni semmilyen gyümölcslevest, mert a tej és a gyümölcs keverékétől egyrészt hányingerem lesz, másrészt fosnom kell tőle :-D Nagyon nem tesz jót a gyomromnak :-D


Germinek pedig eszembe jutott pár újabb lehetőség, amitől fel szokott fordulni az ember gyomra menzán :-D : tojásleves (ez vmi borzalom), paradicsomleves (ezt mondjuk csak én utálom :-D ) Ha előbbit tálalnák egyik nap, asszem meglenne az 1/10-es kaja >:]
Razor03
22 | Razor03 2008.10.02. 00:06
Pedig az a legfinomabb amiben eper és ananász is van :P;).
LordMatteo
23 | LordMatteo 2008.10.02. 00:34
Lavar-e vagy? :-D
Barthezz
24 | Barthezz 2008.10.02. 01:13
Becopyzzam a PM-edet, amiben épp azt ecsetelted, hogy miért nem voltál gépnél? >:]
Dark Archon
25 | Dark Archon 2008.10.02. 07:51
Basszus, eszembe juttattad a menzai gyümölcsleves ízét... egy korty... és utána a hányingerrel kevert "ez biztos emberi étel?" gondolat... feledhetetlen :-D Most egész nap nem fogok enni semmit miattad :-D
Germinator
26 | Germinator 2008.10.02. 14:39
Jaj már szbszig, direkt akartam ekkorára a kontrasztot:-D Eh, egyesek itt nem értékelik a művészetet...

Tojásleves valóban elképesztően rossz, viszont a mai, csütörtöki ételeket is érdemes megnézni...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.