Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Legjobb mozis élményeim 2008-ban

Germinator | 2009.01.03. 18:39 | kategória: film | 18 hozzászólás

2008 elég ígéretes év volt a filmeket illetően. Mindenki a „Nagy Nyári Filmözönre” várt olyan csodákkal, mint a Vasember, Hancock, Sötét lovag, kábé mindegyik hétre jutott legalább 2-3 bazijó film, így még a legmaradibb letöltő-cowboyok is benyúltak a zsebükbe és elmentek legalább egyszer moziba. Így tettem természetesen én is, nem is egyszer, és most mindenképp meg szeretném osztani veletek az elmúlt év legjobb moziélményeit. Mᒠazokat, amiket én átéltem. Hogy legalább minimálisan eltérjen az én listám a többi, napokban/hetekben kikerült listáktól, én csak 4 filmet szeretnék megemlíteni a standrad 3, 5 vagy 10 helyett. Remélem, ezzel is kilépek a sablonok árnyékából:-D Jöjjön hát a nagy visszaszámlálás 4.-től az 1. helyig. Kalandra fel!

4. Hipervándor

Ez egy igazán zúzós mozi volt! Bevallom, amikor beültem rá a moziban, kicsit féltem tőle, de egyáltalán nem csalódtam, vagyis inkább mégis: nagyon pozitívan!

A Hipervándor (angol címén Jumper) már történetében is egy nagyon izgalmas film! A sztori szerint egy átlagos fiú, Jeff, egyszer csak felfedezi magán, hogy – mint a legjobb X-Manek – képes elteleportálni a világ bármely pontjára egy szempillantás alatt. Ez aztán a történet! Nagyon rég volt már olyan film a mozikban, ami ilyen eredeti sztorival operált volna. Természetesen nemcsak Bob kalandozásairól szól ez a film, ugyanis úgy a mozi felénél egy nagyon gyanús alak, Roland (akit a csodálatos Samuel L. Jackson játszik!) jelenik meg, hogy leállítsa a térben ide-oda pattogó fiút. Daniel persze nem adja fel álmát, hogy a Szfinx tetején piknikezhessen, és megpróbál elmenekülni a fenyegető Roland elől; ebből kerekednek az igazi akciók! Ja, és egy kis lamúr is;-)

Meg kell, hogy mondjam, rég láttam ilyen látványos filmet! Nem sokkal ezelőtt néztem meg a Vasembert is a moziban, de az látványban sehol sem volt a Hipervándorhoz képest! Apropó Hipervándor – milyen tökös cím már:-D Szerintem nagyon barón hangzik, és eszméletlenül klappol a filmhez – az egész olyan… nem is tudom… dögös lesz tőle. Ez a cím is teljesen dögös és cool. Vagy nem? Hát de. Ráadásul teljes mértékben a magyar fordítók munkáját dicséri, hogy a tök szar angol címből legalább ki tudtak hozni valami királyt. Mert hát – valljuk be – mégis milyen cím már az, hogy Jumper?? Ennél unalmasabb filmcímmel már rég futottam szembe! Mi ez, valami idióta olimpiai dokumentumfilm a távolugrókról, vagy talán valami kötött pulóver?? Baromság. Csak gratulálni tudok a mi magyar szakembereinknek, hogy elkészítették a Hipervándor címet, ami sokkal inkább illik ehhez a klafa, baró filmhez.

A filmben nemcsak a látvány és a történet, de a színészek is kiemelkedőek. Hayden Christensen játssza a főszereplő Alexet, szerintem hatalmasat alakít a filmben. Már a Star Trekben is lehengerlően játszotta Obi-Want, ahogyan egyik pillanatról a másikra átalakul a gonosz Darth Vaderré, szóval tényleg elképesztő, amit ebben a filmben művel! A másik, aki kicseszett jól játszik, az természetesen a nagy öreg Samuel L. Jackson, aki hozza a megszokott „faszagyerek” formát, és az elmúlt évek egyik legjobb filmes gonoszát varázsolja a vászonra! Akárhányszor megjelent, mindig elfogott a rettegés és az izgalom, szóval rám nagyon nagy hatással volt. De természetesen Hayden Christensen alakítása is. Ráadásul a statiszták és mellékszereplők is egytől-egyig hitelesek voltak. Szerintem ász volt mindenki.

Nem húznám tovább a szót; a Hipervándor az év egyik legjobb filmje, az én listámon konkrétan a negyedik. Hihetetlen jó akciók, nagyon jó színészek és lehengerlő látvány – mi kellhet egy modern sci-fihez?

3. Wanted

Igen, igen, a híres Wanted. Hát, mivel is kezdhetném a kritikámat? „Kritika”; jó, nyílván nem olyan minőségi, mintha igazi kritikus lennék, de most minek hívjam, ajánlónak? Nem ajánlom, mert már rég nem játsszák a mozikban. Mindegy, ne ragadjunk le itt.

Szóval mivel is kezdhetném a kritikámat? „Kritika”; jó, nyílván nem olyan minőségi, mintha igazi kritikus lennék, de most minek hívjam, ajánlónak? Nem ajánlom, mert már rég nem játsszák a mozikban. Mindegy, ne ragadjunk le itt.

Szóval mivel is kezdhetném a kritikámat? A Wanted az év egyik legjobban várt filmje volt, az egyszer biztos. Hihetetlen hype övezte ezt a képregény-adaptációt, csúnya kifejezéssel élve „mindenki erre verte a nyálát”, és hát valljuk be, nem véletlenül. Már eleve szerepelt benne a szexistennő Angelina Jolie és a Batman-szériában is brillírozó Gordon Freeman, ezen kívül olyan látvánnyal kecsegtettek az előzetesek, amilyet még a Mátrixban sem láthattunk. Nem véletlenül mondom a Mátrixot, hisz a Wantedet is az a Larry és Andy Wachowski rendezte, aki a Mátrix-trilógiát is. Ez már garancia a kőkemény akciókra és a nyálcsorgató látványra. Elmondom előre: egyáltalán nem kellet csalódnunk. Ez a film maga a TÖMÉNY AKCIÓ.

A Wanted egy teljesen átlagos irodai alkalmazott, Wesley Gibson életét mutatja be, aki egyik pillanatról a másikra egy nagyon szervezett és nagyon félelmetes bérgyilkos-szövetkezetben találja magát, amint éppen emberölésre képezik ki. Wesley már úgyis unta az életét: főnöke egy kövér disznó volt, barátnője meg egy büdös ribanc. Ilyen körülmények között minden valamire való férfi inkább a bérgyilkos-létet választaná.

Nos, igazából már nem nagyon emlékszem a sztorira; tudom, hogy kiderült, hogy a csávót szándékosan akarták beszervezni a csapatba, meghát ott volt a szexi Angelina, akivel még smárolt is a mi kis hősünk… ja, meg volt egy szövőgép. Mindegy, szóval már csak kisebb-nagyobb foltok maradtak meg, de ennek az lehet az oka, hogy a figyelmemet a film nézése teljesen lekötötte valami: a TÖMÉNY AKCIÓ.

Igen, ez a film nem más, mint TÖMÉNY AKCIÓ. Amit ma TÖMÉNY AKCIÓnak nevezünk, az ebben a filmben megjelenik, de nem ám csak úgy egyszerűen, hanem TÖMÉNYen és AKCIÓdúsan. Ez a TÖMÉNY AKCIÓ. Hihetetlen élvezetes belassítások, melyeken látszik, hogy hihetetlen sebességű és nagyfelbontású kamerákkal vették fel, nem ám számítógéppel, neeem. Ez kőkemény naturalizmus és dokumentarizmus. Látszik, hogy eredeti sebességből lassították vissza a jeleneteket, és ez hihetetlen profizmusról árulkodik mind a rendezők, mind az operatőrök, mind a fővilágosítok, mind a kaszakdőrök és mind a színészek részéről. Bár szerintem nem használtak kaszkadőröket, mert hát végig látszódott a nagy belassítások révén, hogy épp Angelina Jolie vagy épp Keanu Reeves játssza el a karaktereket.

Nagyon sok mindent írhatnék, de ez csak egy egyszerű év végi (vagyis év eleji) lista, így mindenről megpróbálom a lehető legkevesebb dolgot összehozni. Eszméletlen jó film, ajánlom minden akciófilm-szerető embernek! A Die Hard 4 sehol sincs hozzá képest!

2. A hihetetlen Hulk

A végtelen szar 2003-as Hulk után, mely először álmodta mozivászonra a zöld szörnyet, megpróbáltak egy új filmet összehozni a készítők, ám ezúttal teljesen új és teljesen más stábbal. A siker eleinte kétséges volt, ám végül bebizonyosodott: az új felfogás minden tekintetben veri a szégyenteljes elődöt.

Jómagam is nagy várakozásokkal ültem be a filmre, az előzetesek és a poszterek elképesztő jók lettek (nézzétek csak meg az egyik plakátot a filmről, amit fentebb linkeltem – kegyetlen jól átadja a vergődő Bruce Banner kettős személyiségét), szóval vártam a megváltást. Mert hát az előző rész valóban nem lett nagy eresztés, sőt; egy unalmas nyáltenger lett nélkülözve mindenféle akciót, ráadásul tök béna számítógépes effektusokkal. Na, ez az új rész helyrehoz minden csorbát, amit az előző epizód okozott Hulk univerzumában.

Az új rész olyan akciódús, hogy a moziból történő kijövetel után 20 percig csak az államat kerestem. A CGI eszméletlen brutális, Hulk és ellenfelének, annak a nagy ronda gusztustalanságnak a megalkotása kegyetlen félelmetesre sikeredett, szerintem ezzel már pedzegették a számítógépes rajzolás fizikai határait! Ráadásul kettejük ütközete annyira durvára sikeredett, hogy… fuh… de tényleg, azt a mozi némán, síri csöndben nézte végig. Mindenki elnémult az ámulattól.

A színészek bravúrosak voltak. A főszereplő, Edward Norton mindenkit lefőz, de természetesen a Kutyaszorítóban sztárja, Michael Madsen, illetve a Schindler listájában és a Ben Hurban is nagyot alakító Tim Blake Nelson is kegyetlen, amit véghez visz ebben a filmben. A Gyűrűk Ura Arwenje, Liv Tyler, illetve az eddig csak kisebb szerepeiről ismert William Hurt „elmegyeget”, szóval ők is jók, bár nem ők viszik el a filmet a hátukon.

Az alakítások tehát jók, a rendezés pazar, a látvány ismét csak lehengerlő, az akciók vérbők és adrenalin-dúsak, a kameramozgás példaértékű. Ráadásul rengeteg szép tájat bemutatnak a film során, szóval le a kalappal. Még az efféle kulturális értékekre is figyeltek a forgatás során.

Mindenképpen 2008 egyik legjobb filmje A hihetetlen Hulk, mely a bődületes első rész után üde felüdülést hoz a mozikba. „Üde felüdülés”, ez jó! Most találtam ki:-D Tök költői.


Eddig három nagyon jó filmet láthattunk az előző évből, de most jöjjön az összes közül a legeslegjobb! Jöjjön 2008 legjobb filmje!

1. Kis Vuk

Fenomén!


Köszönöm, hogy meghallgattatok! Nagyon jó kis év volt rengeteg jó filmmel, de szerintem ez volt az óév 4 legjobb filmje. Ajánlom mindenkinek megnézésre őket; remélem, nem sokban ütközik a véleményünk az olvasókkal, mindenesetre semmiképp se hagyjátok ki ezeket a műremekeket! Még egyszer köszi, hogy végigolvastátok a listámat, a következő bejegyzésig pedig maradjatok blogközelben!;-)

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2009.01.03. 18:57
Huuuuuuuuuhhhhhhhhhhhh! Ezt beszoptam!!!! Legalább is a Hipervándor olvasása közen, de aztán görgettem tovább és leesett. Grat, engem bekajáltattál.:-D
2 | vortób 2009.01.03. 20:10
Egyetértek veled! A kis Vuk tényleg páratlan alkotás lett, a maga kategoriájában az adúász lett, remélem a Toy Story 3 is hasonlóan színvonalas lesz.
Germinator
3 | Germinator 2009.01.03. 20:22
Hát, nem hiszem, hogy a jó amerikaiak tudják hozni azt a szintet, amit magyar szuperhőseink meghúztak, de biztos igyekezni fognak.
Barthezz
4 | Barthezz 2009.01.03. 20:24
Én nem szívtam be, mert olvasás előtt gyorsan végiggörgettem a listát, hogy a The Dark Knight van-e az első helyen, erre meglátom a Kis Vukot... :-D
Jó lett amúgy, de a félreértések elkerülése végett (stubb) írd ki sztem ennek az elejére is, hogy csak poén :-D
Attila88
5 | Attila88 2009.01.03. 22:39
Amikor meglattam a Hipervandort, gondoltam biztos csak azokat veszed ide, amiket moziban lattal, es lehet ez a film ott nagyot utott.
Ezutan legorgettem... :D
Germinator
6 | Germinator 2009.01.03. 22:41
Kicsit sem árulkodó a szöveg?:-D
Barthezz
7 | Barthezz 2009.01.04. 00:26
Én mondom, legelőször a 4 címet néztem meg, a bevezető szöveget is csak utána olvastam :-D Sajnos ennyire telhetetlen kis kíváncsi vagyok :-D
Germinator
8 | Germinator 2009.01.04. 00:27
Félő, hogy így a kis "rejtett poénokra" senki sem talál rá:-(:-D
McCl@ne
9 | McCl@ne 2009.01.04. 00:45
Na, most olvasom, az elsőnél már fekszem is, Bob/Daniel/Alex, mondom mi a faszomat olvasok én itt? xD Mindjárt folytatom, de ecsém, Te tiszta hülye vagy :D (ment a szavazat is, sajnos csak egy nickről, mert riddicken ban van)
Germinator
10 | Germinator 2009.01.04. 01:03
Ó, nagyon szépen köszönöm:-D
Attila88
11 | Attila88 2009.01.04. 01:07
A bevezetot nem olvastam. :(( :D
Barthezz
12 | Barthezz 2009.01.04. 01:29
Basszus, ha McCl@ne nem írja, fel se tűnt volna a nevekkel való hülyülésed :-D Azt hittem, csak az ilyen "Hayden Christensen a Star Trekben Obi-Wanként" meg hasonlóak az easter egg-ek, de így még nagyobb az egész :-D Gratula ;-)
neumark
13 | neumark 2009.01.04. 15:49
Kurva nagy poén volt Germi! Gratula ez a "Hayden Christensen a Star Trekben Obi-Wanként" amit az előbb említett Barthezz, ez nálam is ütött. Na ez a bejegyzés ott volt. :)
Germinator
14 | Germinator 2009.01.04. 15:54
Köszi;-)
15 | Bud2 2009.01.04. 17:53
Tényleg olyan rossz a Wanted(már csak Freeman miatt kérdezem, ő nem szokott hulladékban szerepelni)?

Mert amúgy a felsorolt négy filmből egyet se láttam. Hayden Christensen filmjén nem csodálkoztam, hogy xar. Mondjuk az SW-ben nem volt annyira rossz, de leginkább átlagos. De ebbe most ne menjünk bele.

Kis Vuk-ról hallottam, hogy milyen szörnyű(imdb-n minden idők 8. legrosszabb filmje), de nem láttam. Lehet, jobban is jártam.

Egyébként a nagyon üt a dolog. Szinte végigröhögtem míg elolvastam, szal GZ:D!
Germinator
16 | Germinator 2009.01.04. 18:01
A Wanted nagyon erőltetett, és teljesen zagyva. Egyáltalán nem lehet komolyan venni, pedig komolyan akarja magát venni a film, de én nem tudtam ezt megtenni. Ráadásul TÉNYLEG túlzásba vannak víve a bullet-time effectek, tehát a nagy belassítások (sosem értem meg, hogy egy csókjelenetet pl. miért kellett 100-szor olyan lassúra benyomni).
Razor03
17 | Razor03 2009.01.04. 20:33
Áhh bazz marha jók ezek az írások tőled, remélem tudok majd gratulálni :)!
Germinator
18 | Germinator 2009.01.04. 23:19
Egyébként McCl@ne, bevallom, én rád szavaztam, szóval ezesetben kölcsönös dologról van szó;-):-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.