Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Ki a tököm az a Tarantínó?

Germinator | 2009.09.19. 23:41 | kategória: film | 24 hozzászólás

Quentin Tarantino-val, a híres rendezővel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Azt gondolnánk: „Áh, ugyan, nem is kell ezekkel foglalkozni, ezek csak apró tévedések.”. De nem erről van szó. Sajnos. Hanem arról, hogy ezen „tévedések” teljes magabiztossággal kerülnek elő egy-egy beszélgetésben, különböző társaságokban. Jelzem, olyan társaságokban, akik állítólag értenek a filmekhez és filmszeretők. Mégis, rengeteg nagyon súlyos tévedésről hiszik azt ők is, hogy igazak.

Úgy gondolom, hogy ma, 2009-ben fontos tudni, hogy ki az a Tarantino és egyáltalán milyenek a filmjei. Illetve hát erre a kérdésre egyszerűbb válaszolni: a filmjei jók, de hogy mik a filmjei… na ez már egy bonyolultabb kérdés, úgy látszik.

Nézzünk hát meg egy-egy nagyon fontos tévhitet a mai filmvilág egyik leghíresebb rendezőjéről:

Tétel #1: ”Az Alkonyattól pirkadatig Tarantínó filmje!”

HAMIS

Az Alkonyattól pirkadatig, eredeti címén From Dusk Till Dawn egy bizonyos Robert Rodriguez filmje; ő rendezte. Hogy ki ez a Robert Rodriguez? Hát, azt nemtom honnan jött, mi volt a leges legelső projektje életében, de az biztos, hogy Tarantino igencsak jó barátja. Olyannyira, hogy joggal feltételezzük, hogy Rodriguez – igencsak kétes megítélésű – filmjei elsősorban Tarantino futtatásával lehettek népszerűek. Nem jók, csak népszerűek.

Az persze nem igaz, hogy Tarantinonak semmi köze nincs az Alkonyattól pirkadatighoz. Van köze hozzá: ő írta a forgatókönyvet, illetve ő pénzelte. Hogy miért? Azt nem tudom, de biztos jó poén volt. Ja, és persze szerepelt benne (habár egyszer hallottam egy olyan kommentet, hogy „Tarantino amilyen jó rendező, olyannyira pocsék színész”, de ez most nem képezi blogbejegyzésem tárgyát).

Tétel #2: ”A Motelt márpedig Tarantínó rendezte!”

HAMIS

Nem, még véletlenül sem. A Motel c. filmet az az Eli Roth rendezte, aki a Becstelen Brigantykban a Medve zsidó karakterét játssza. Ő is ugyanúgy Tarantino üdvöskéje, mint Rodriguez, ám ő jelenleg még annyit sem tud felmutatni, mint a mexikói… öhm, texasi.

Annyit azonban fel tud mutatni szerencsétlen Roth, hogy Tarantino-t rendszeresen összekeverik vele abból a szempontból, hogy valamiért folyamatosan neki tulajdonítják ezt a bugyuta horrorfilmet (én nem láttam). Miért, ó miért? Nem tudni. Illetve sejteni azt lehet: mivel a film megjelenésekor Eli Roth körülbelül semmilyen népszerűségnek nem örvendett, muszáj volt a filmet pénzelő Tarantino-val reklámozni az egész projektet. Minden plakáton QT neve volt a legnagyobb, minden reklám úgy kezdődött, „Quentin Tarantino bemutatja”, satöbbi. Pedig rájöhetne már az emberiség, legalábbis a 10 millió fős magyar társadalom, hogy egy filmnél a „… bemutatja” azt jelenti, hogy pénzeli. Csakhogy két aktuális példát mondjak:

1) A District 9 c. filmet Peter Jackson „bemutatja”, de Neill Blomkampp rendezte. Hogy miért Peter Jacksonnal reklámozzák mégis a filmet, az valószínűleg magától értetődő. Vagy esetleg a kedves olvasónak fogalma sincs, ki az a Peter Jackson? Nem, nem ő rendezte a Motelt.

2) A 9 c. animációs filmet Tim Burton „bemutatja”, de Shane Acker rendezte. Azt hiszem itt is totál érthető, ha nem a rendező nevével verik hírét a mozinak.

Tétel #3: ”A Sin City-t Tarantínó rendezte!”

HAMIS

A Sin City-t megint csak Robert Rodriguez rendezte (KIEGÉSZÍTÉS: illetve a szaksajtó a rendezők listájához számítja Frank Millert is. Frank Miller egy kultikus képregénykészítő, az ő – szintén kultikus – képregénye a Sin City, amiből valószínűleg az öreg író-rajzoló csak úgy engedélyezett filmadaptációt készíteni, ha ő maga is részt vehet a rendezési munkában. Valljuk be, ez csak jót tett a filmnek, ugyanis a Sin City-t a mai napig is Rodriguez legjobb filmjének tartja a többség.).

Hogy miért hiszik azt, hogy Tarantino rendezte az egész filmet, holott – hangsúlyozom – ez nem igaz? Hát azért, mert Quentin Tarantino volt olyan rendes, és megrendezett egyetlen jelenetet a filmből. Érdekes, és szerintem nagyon ötletes lépés a filmkészítő-gárdától. Ez a jelenet egyébként az, amikor Clive Owen karaktere beszélget vezetés közben egy, az anyósülésen helyet foglaló levágott fejjel. Hogy kiével, azt most a spoilerezés elkerülése végett inkább nem említem;-)

Tétel #4: „A Született gyilkosokat Tarantínó rendezte!”

HAMIS

A Született gyilkosokat (Natural Born Killers) Oliver Stone rendezte, és QT írta a forgatókönyvet. A „QT” karaktersor egyébként nem Qobert Todrigueznek, és mégcsak nem is Qeli Tothnak a rövidítése. Aki ennyi okfejtés után nem jön rá, hogy kinek a monogramja „QT”, azt megkérem, hogy most azonnal lépjen ki a böngészőjéből, kapcsolja le számítógépét, majd húzza ki a modemét/routerét először a computerből, majd a falból is. A készülékeket – a számítógéppel együtt – dobja ki az ablakon, majd fogja meg tévéjét és DVD-lejátszóját, s ezekkel is cselekedjen így. Végezetül üljön le ágyára és olvasson valami jót (lehetőleg sok színes képpel).

Tétel #5: "A Grindhouse-t Tarantínó rendezte! Vagy Rodriguez? Vagy... fú, most akkor mi a fasz?"

HAMIS

Külön köszönöm Barthezznek, aki felhívta a figyelmem arra, hogy eme igencsak fontos és kényes kérdést úgy ahogy van kihagytam az elemzésből. De gyorsan korrigálok, hiszen ez a téma is igencsak megérdemli, hogy kitárgyalják.

Hogy mi az a Grindhouse? Egy film? Nem.

A Grindhouse egy olyan produkció, ami a következő elemekből épül fel: két mozifilm, közöttük pedig nem létező filmek (!! - fontos) fake előzetese. Tehát mégegyszer: a Grindhouse egy olyan "film", ami elkezdődik egy filmmel, majd amikor annak vége, jönnek a hamis előzetesek, utána pedig kezdődik a második film.

Tudom, nehezen érthető, kicsit káosz az egész, de próbáljuk meg értelmezni a jelenséget. A "grindhouse" egy ősi amerikai kifejezés, ami az olyan eldugott vidéki mozikat jelöli, ahol számos trash movie, bűzös ocsmány horror és pornófilm ment. Rengetegszer vetítettek egy jegy áráért több filmet. Ezek a filmek általában alacsony költségvetésűek és felnőtteknek szántak voltak.

Nos, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez gondolt egyet, és készített egy modern Grindhouse-filmet, méghozzá úgy, hogy visszahozzák a tipikus grindhouse érzést. Elkészítettek két alacsony költségvetésűnek álcázott filmet - az egyik egy zombihorror, a másik egy autós-kaszkadőrös mozi -, és a kettőt egybe leadták a már említett fake előzetesek kíséretében. Ez a két film + előzetesek kombináció az, amit a filmes közönség a 2007-es Grindhouse c. filmnek hív.

A Grindhouse tehát két filmből áll: az egyik a zombikkal operáló Terrorbolygó, melyet Robert Rodriguez rendezett, a másik pedig a '70-es évek klasszikus járgányait felvonultató Halálbiztos, amit pedig Quentin Tarantino.

Tétel #6: ”Az Alkonyattól pirkadatig 2-t és 3-at is Tarantínó rendezte.”

HAMIS

Jesszus, ezekből több rész is készült…?

Tétel #7: ”A 300-at és a Watchment is Tarantínó rendezte! Ha emlékeztek, Rodriguez játszotta Leonidászt!”

HAMIS

A gondolatmenet valamilyen módon logikus, bár az ilyen emberektől jobb távol tartani magunkat. Ha bárhol egy ilyen megjegyzésbe futunk, nagyon valószínű, hogy igencsak messze keveredtünk a lakóhelyünktől, és az emberiségnek egy furcsa bugyrával kerültünk kapcsolatba.

Tétel #8: ”Rodriguez jó rendező!”

HAMIS

Ráadásul szubjektív, személyes megjegyzés.

Tétel #9: ”Ez a bejegyzés jó!”

IGAZ!

Tétel #10: ”Lesz Tétel #11 is!”

HAMIS

Utolsó módosítás: 2009.09.20. 00:35

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2009.09.20. 00:18
Áhh, hazaértem és nem bírtam ki fürdés előtt, hogy ne olvassam el. :-D Hatalmasat írtál újfent, végignevettem a bejegyzést. :-D

Tétel 1-en és tétel 2-n amúgy én is mindig kiakadok. Főleg a tétel 2-n, hiszen a Motel egy undormány film, kb. azon a szinten van, mint a Brigantykban Eli Roth karaktere, s ezt Tarantinonak tulajdonítani a Mester egyenes meggyalázása. Bár tény, hogy óriási hiba volt a Mestertől ehhez a filmhez egyáltalán a nevét adni. (Én láttam, sajnos. :-D )

Ráadásul a "rossz színész" jelző sem helytálló, hiszen épp az Alkonyattól pirkadatig az a film, ahol Tarantino véleményem szerint a lehető legtesthezállóbb szerepet kapta, s semmi gond nem volt annak megformálásával. ;-)
LordMatteo
2 | LordMatteo 2009.09.20. 00:21
Tétel #8: ”Ez a bejegyzés jó!”

IGAZ!

Te hallod Germi, itt valamit nagyon elrontottál mert mindegyik kérdés jó válasza a HAMIS, itt viszont rosszat írtál be. :D:D
Barthezz
3 | Barthezz 2009.09.20. 00:25
És való igaz. :-D Nah de muszáj volt itt ebben a témában az apró öntömjénezés is. :-PPP

Amúgy még a Grindhouse-zal kapcsolatos tévhitnek is lehetett volna akár még egy tétel, hiszen sokan mindkét filmet QT-nek tulajdonítják, avagy nincsenek tisztában vele, hogy ez valójában 2 film és Grindhouse != Halálbiztos, hanem Grindhouse = Halálbiztos + Terrorbolygó. :-D
Germinator
4 | Germinator 2009.09.20. 00:27
Fú, basszus, pedig a Grindhouse-os kavarásokat is bele akartam írni, de teljesen kiment a fejemből:-D Na, pár pillanat és változik a bejegyzés:-D
Germinator
5 | Germinator 2009.09.20. 00:38
Frissítve...:-D
Barthezz
6 | Barthezz 2009.09.20. 00:46
Oh, külön köszönet személyem - mint tanácsadó :-P - megemlítéséért a blogbejegyzésben. :-D

Több tévhit már nekem sem jut eszembe, leszámítva azt, hogy a "Ponyvaregény szar és unalmas", de ez nem is tévhit, ez egyszerűen egy olyan fatálisan téves és alaptalan megállapítás, hogy még a halálbüntetést is visszavezettetném miatta Magyarországon. :-D

Nah de amíg ezt leírtam, újfent eszembe jutott egy, hiszen a Négy szobát is sokan tévesen Tarantinonak tulajdonítják, holott ott is csupán az utolsó szobát rendezte meg ő. :-P Aztán vannak, akik QT és Rodriguez filmjének tulajdonítják, holott ez is hamis állítás, hiszen a 4 szobából 2, amit ők rendeztek meg. :-)
Gump
7 | Gump 2009.09.20. 11:00
A RR-hez kötődő megjegyzésekkel jókat tudnék vitatkozni, de nem fogok. :D
Dealer
8 | Dealer 2009.09.20. 11:13
A Négy szoba említését én is hiányoltam, de ettől függetlenül csak annyit tudok írni: a 9-es tétel tökéletesen igaz. :-)

Amúgy a Ponyvaregény hatalmas kultusznak örvendett itthon is, a 2004-es újrabemutatóval basztak el mindent, akkor terjedt ugyanis el a fantasztikus új generáció körében, és lett egy "unalmas, vontatott fos"...
Star Wars
9 | Star Wars 2009.09.20. 12:02
Great work! :)
Shadowguard
10 | Shadowguard 2009.09.20. 16:31
Szép összeállítás, az elsőt én is rosszul tudtam, a többivel tisztában voltam. Mindenesetre ma is tanultam valami újat (és elfelejtettem két régit :-/)
Germinator
11 | Germinator 2009.09.20. 16:38
Na, nagyon örülök, ha máris "betalált" az írás:-) Mármint tényleg, pontosan ez volt a célom, hogy felvilágosítást adjak, úgyhogy örülök, hogy veled kapcsolatban ez történt:-D
12 | X-com 2009.09.20. 20:47
Tétel #5: "A Grindhouse-t Tarantínó rendezte! Vagy Rodriguez? Vagy... fú, most akkor mi a fasz?"

HAMIS


Itt már hangosan kitört belőlem a röhögés! Korrekt bejegyzés, de én Rodriguez-t is! :D
13 | Lacko 2009.09.21. 12:49
Nem tudom nektek mit, de nekem a google reklám is Tarantino-t hozta fel ennél a bejegyzésnél. :D
Germinator
14 | Germinator 2009.09.21. 13:19
Tééényleg, nekem is:-D Tanulj angolul Tarantinoval:-D
Barthezz
15 | Barthezz 2009.09.21. 14:17
Nálam is. :-D De ezt már más blog melletti reklámoknál is észrevettem, szal sztem úgy működik Dino reklám-motorja, hogy megkeresi az adott oldalon legtöbbet előforduló szavakat és azokhoz párosítja a hirdetéseket. :-)
Gump
16 | Gump 2009.09.21. 14:39
Barthezz, ez nem PC Dome specialitás. Gmail-ben a levelek tartalma alapján reklámoz.
17 | hahncsaba 2009.09.21. 14:46
Nekem be kellett mennem IE-be, hogy lássam az említett Google reklámot. :) A legújabb Firefox AdBlocker-e alapból letiltja az Ad-Sense-et.
18 | Bud2 2009.09.21. 16:24
Rodriguez Mariachi-trilógiája szerintem azért jó...
Germinator
19 | Germinator 2009.09.21. 16:30
Természetesen lehet más vélemény, oda is írtam a 8-as ponthoz, hogy szubjektív a véleményem (naná, hogy az). Én speciel nem szeretem a fickót, ez van:-D Szerintem bizonyos körökben eléggé overrated a megítélése.
Gump
20 | Gump 2009.09.21. 18:07
"Olyannyira, hogy joggal feltételezzük, hogy Rodriguez – igencsak kétes megítélésű – filmjei elsősorban Tarantino futtatásával lehettek népszerűek. Nem jók, csak népszerűek."
Nyilván személyes vélemény, csak furán jön ki, amikor szépen tényekkel alátámasztva cáfolsz dolgokat és ebbe szövöd bele az ilyen szubjektív dolgot.
MattMatthew
21 | MattMatthew 2009.09.21. 19:59
Elég egyoldalú lett. A kérdésekre a választ az ember hamarabb megtalálja ha imdb keresőt használ és akkor nem is kell olvasni a kísérőszöveget, mely elég középszerű.
Számomra nem világos, hogy ez most tömegtájékoztatást célzott vagy csak olyan hangulatod volt, hogy hangot adj lenézésednek a tudatlanság/érdektelenség felé. Előbbinek nehézkes, utóbbinak megfelel, bár ahhoz kicsit hosszú.

De ne hagyd abba, konstruktív kritikának szántam a fentieket.
AstorAnt
22 | AstorAnt 2009.09.26. 22:16
Az én tapasztalatom szerint az aki tudja ki az a Tarantino, az tudja azt is mit rendezett, aki meg nem tudja ki az, az nem is nézi hogy ki rendezi a filmet.Persze én nem mondom hogy nincsenek ilyenek, de szerintem ez a réteg a legkevésbé jellemző.Így rám nem volt olyan hatással ez a bejegyzés, mint sokakra.De ettől még korrekt.
Germinator
23 | Germinator 2009.09.28. 22:29
Pedig én nagyon sokszor találkozom ilyen emberekkel. Viccen kívül a minap hallottam egy ugyanilyet, hogy az Alkonyattól Pirkadatig Tarantino-film, komolyan:-(
24 | pusztai_zseni 2011.02.07. 11:39
Nah, kedves cikkíró, látom, hogy ezer éves a bejegyzés, de sajnos olyan bicskanyitogató tárgyi tévedések vannak benne, amiket bizony tisztázni kell.

Tétel 1: nyilván, ha valaki írt egy forgatókönyvet, akkor az övé is a film. Egyébként a Salma Hayek-féle táncos jelentig Tarantino rendezte. Csak szólok.

Ki az a Robert Rodriquez? Hááát, olyan ember, aki egymaga ír, rendez, világosít, vág filmeket, zenét szerez hozzájuk. Egy ilyenről hallottam még életemben, bizonyos Charlie Chaplinről. Egyébként első projetktje A zenész című film volt. Tudod, a Desperado elődje.

Tétel 4: nos, a sztori úgy van, hogy a Született gyilkosok forgatókönyve Tarantinoé, Oliver Stone rendezte, de a jó Quentin annyira elégedetlen volt a munkájával (mármint Stone-éval), hogy eredetileg fel sem került a stáblistára, nem akarta a filmhez adni a nevét. Fogta magát, és újra megvágta a filmet, és ez lett az igazi director's cut változat.

Tétel 5: a többi hajmeresztő hülyeségedhez képest ez már csak szőrszálhasogatás, hogy a Grindhouse filmek rendezői névsora a következő: Rodriquez, Tarantino, Eli Roth, Edgar Wright, Rob Zombie.

Tétel 8: az, hogy neked fogalmad sincs Rodriquez munkásságáról, még nem jogosít fel arra, hogy minősítsd. (Félreértések elkerülése végett: nem a kedvenc rendezőmet védem, elvégre nincs rá szüksége, sőt, még csak nem is tetszenek a munkái kimondottan, de te túl magas lóról beszélsz ahhoz, hogy ne tegye helyre valaki a dolgot.)

Ja... még valami! Ha már bejegyzést írsz egy filmről, amit nem láttál, és lebugyutázod, legalább ne valld be, hogy tapasztalatok nélkül alkotsz róla véleményt (Motel). Hiteltelenné válsz.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.