Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

All of this has happened before, and all of this will happen again - A Battlestar Galactica című sorozat review-ja

Germinator | 2009.11.10. 21:39 | kategória: film | 16 hozzászólás

Azt ígértem, spoilermentes írást kaptok, hogy el tudja olvasni mindenki, és ezt meg is próbálom betartani. De bevallom, nagyon nehéz. Nehéz, mert ez a sorozat olyan hihetetlen eredeti, hihetetlen jó megoldásokkal él – főként a történetben, de nem csak abban -, hogy nehéz elmenni amellett, hogy ezeket ne említsem meg. De igyekszem visszafogni magam, ugyanis ezzel szemben az is igaz, hogy a legapróbb spoiler is elronthatja az élményt, amit a széria okoz, ha új szemmel nézitek.

Szóval… ezt a sorozatot körülbelül 3-4 hete kezdtem el nézni. Egyik barátok ajánlotta már évek óta, hogy fogjak bele, nekem biztosan tetszene. Folyamatosan azt mondtam neki, hogy nincs igazán időm elkezdeni egy új sorozatot (így is néztem ötöt: a 24-et, a Lostot, a Doktor House-t, a Fringe-t és a Family Guyt), ráadásul a sci-fi műfajért sem vagyok túlzottan oda. Illetve… alapvetően a sci-fit egy izgalmas dolognak tartom, de még nem igazán láttam olyat, ami nekem való lenne. A Star Treket például sosem néztem, és előítéletesen, de igazán unalmas sorozatnak hittem mindig is. Úgy ránézésre egyáltalán nem volt izgalmas. A Star Wars-t nem igazán tartom sci-finek. Ezzel a bizonyos barátommal, aki ajánlotta a BSG-t (ez a Battlestar Galactica rövidítése, ha valakinek nem esne le:-D), szóval ezzel a barátommal beszéltünk egyszer arról, hogy a Star Wars tulajdonképpen fantasy. Sokkal inkább az, mint sci-fi. Különböző csodás és gusztustalan lények, a szereplők fekete-fehér ábrázolása, a mitikus elemek, úgy mint az Erő és a Sötét Oldal, a science-t teljesen nélkülöző lézerkardok, ráadásul az egésznek semmi de semmi köze nincs az emberiséghez (réges rég, egy messzi-messzi galaxisban, ugye), ezek mind-mind elvesznek a science-fiction „science”-oldaláról. A Star Wars inkább csak fiction, és a fekete-fehér elemek, illetve a mégiscsak epikus jelleg miatt mi a barátommal úgy döntöttünk, hogy önkényesen ráaggatjuk a fantasy nevet. Tudom, sokan azt mondják, „űropera”, bár fogalmam sincs, hogy ez mit jelent:-D

Nekem a sci-fi főleg olyan értelmezésében jön be, hogy az emberiség jövőjével foglalkozó mű. És nem is kell olyan távolra menni a jövőben, nekem már az is elég lenne. Az évek során azonban semmi ehhez hasonló műbe nem futottam bele, és emiatt nem igazán vonzott egy idő után a science-fiction.

De a barátom csak erőltette és erőltette, hogy nézzem már a BSG-t, mert ultrajó, és miután a környezetemben lévő egy-két igen intelligens és tanult embert is megfertőzött fanatizmusával, úgy gondoltam, lehet benne valami. Meg hát maximum ha nem tetszik, akkor nem nézem tovább, aztán csá. De persze nem súgok meg nagy titkot, ha elmondom, hogy nem így történt.

Spoilermentes bejegyzés, de valamit csak meg kell említenem a sztorijából. Most leírom, hogy mivel kezdődik az egész sorozat, ez kábé az első jelenetet jelenti, amiben mindez kiderül, szóval nem hiszem, hogy bánni fogjátok, ha ezt elolvassátok. Valószínűleg a legtöbb ember tudott ennyit a sorozatról, amikor elkezdte nézni. A sorozat 4 évados, évadonként 20 résszel, de ennél is fontosabb, hogy van egy 2003-as, 175 perces úgynevezett „minisorozat”, ami egy összefüggő film, és gyakorlatilag tekinthető az 1 évvel később indult sorozat pilotjának. És nem csak tekinthető, hanem annak is kell tekinteni, másként az ember kimarad az egész 4 évados sztori alapjából, a lényegéből. Ez pedig a következő:

Az emberiség 12 bolygón él, ez az úgynevezett Tizenkét Kolónia. Az emberiség valamikor a múltban megalkotta a cylon nevű robotokat, akik arra hivatottak, hogy megkönnyítsék a Kolónián élők életét. A cylonok azonban öntudatra ébredtek és fellázadtak. Olyannyira, hogy egy pusztító háború tört ki emberek és cylonok között. Ez a háború aztán tűzszünettel ért véget, és ez a béke 40 évig tartott. 40 év után azonban a cylonok visszatértek egy brutális túlerővel, és miután egy összehangolt támadás során kipusztították a Kolónia teljes lakosságát, az űrben „rekedt” emberek után mennek. Ugyanis a bolygók körül keringett a Kolónia flottája, és ezen számos ember tartózkodott a támadás pillanatában, így ők túlélhették az első csapást. A Galactica nevű rombolóhajó az egyetlen romboló, ami túlélte a támadást a flottából, és a teljesen reménytelen helyzetben úgy dönt, hogy a flottában megmaradt civil hajókkal azonnal Faster-Than-Light ugrást hajt végre az Univerzum egy ismeretlen pontjára. A sorozat gyakorlatilag a Galactica rombolón és a civil flottán megmaradt összesen 50.000 ember reménytelen menekülését mutatja be a hihetetlen cylon túlerő elől.

Persze természetesen nem „csak” erről szól a sorozat:-) Számos nagyon fontos információt kihagytam, amit most nem szeretnék megosztani veletek, de higgyétek el: a BSG sokkal de sokkal több ennél. Habár mondom, még ez az alapsztori is rohadt jól hangzik. És ez az egyik fő pozitívum, amit fel tudok hozni vele kapcsolatban: a hihetetlen történet.

Szóval eltekintve mindenféle filmkészítési megoldástól, mindenféle dramaturgiai manővertől, egy filmről, sorozatról, könyvről, számítógépes játékról meg lehet állapítani, hogy maga a sztorija mennyire ütős. És azt kell, hogy mondjam, hogy a BSG története az egyik legizgalmasabb dolog, amit valaha hallottam, számomra number one lett. Láttam már ennél komplexebb, ennél bonyolultabb történetet, például a Lost sztorija biztosan az, de a BSG története mégis közelebb áll a szívemhez. Hogy miért? Talán azért, mert közelebb áll a realitáshoz – na persze egy sci-finél ez elég viccesen hangzik, de nyilvánvalóan úgy értem, hogy a saját univerzumán belül mindig is a realitás és a következetesség talaján marad.

A története ezen kívül hihetetlenül epikus is. Ez persze főleg akkor fog érződni, amikor a legvégére értek, de már alapvetően a 175 perces minisorozat is erről árulkodik. Ha leegyszerűsítjük: ennek a sorozatnak egy 175 perces pilotja van:-D Ez azért nem semmi, és ha végignéztétek a sorozatot, akkor fog igazán feltűnni, hogy mennyire epikus is ez az egész sorozat. Epikus olyan értelemben is, hogy nem csak egy sima akciósci-firől van szó. Nagyon komoly témák merülnek fel benne, igen meglepő módon nagyon sok politikai gondolat. Ez persze egyértelműen fakad abból, hogy a sorozat egy militarista sci-fi, a Galacticán lévő minden ember a katonaság oszlopos tagja, és amolyan 24-es módon az elnökség is jelen van. De mindez hihhhhetetlenül jól áll az egész sztorinak. A nagyon szigorú katonai kifejezések, utasítások, parancsok, végrehajtások mind-mind kegyetlen nagy hangulatot adnak az egyes epizódoknak. Majdnem olyan, mintha Paul Greengrass rendezte volna őket:-D A politikai problémákon túl univerzálisabb, kozmikusabb gondolatokat is felvet a BSG. A sorozat egyik központi témája a politeizmus és a monoteizmus ellentéte; ez persze alapvetően még unalmasan is hangozhatna, de hihetetlen ötletesen építették bele ezt a témát a készítők a sorozatba: az emberiség ugyanis ezekben az időkben politeista hihet követ, és az általuk teremtett cylonok a monoteisták. Szerintem hihetetlenül ötletes ez a megoldás, és nagyon sok dologra rá tudnak ezzel világítani. Erről persze megint csak magatoknak kell meggyőződnötök:-)

Az egyik legfőbb pozitívum a sorozattal kapcsolatban a teljesen sablonmentes történetvezetés és dramaturgia, gondolok itt elsősorban a párbeszédekre, az egyes emberek közti konfliktusok kezelésére. És nekem ez főleg egy kényes kérdés, ugyanis évek óta Loston, 24-en, House-on és Fringe-en élek, mint ezt említettem. Nem is véletlenül soroltam fel őket korábban: igen nagy, kardinális különbség van például a Lost és a BSG dramaturgiája között. Itt most kiszólnék egy kicsit a Lost-rajongóknak: akármekkora fanok is vagytok, be kell ismernetek, hogy az utóbbi évadokra a sorozat totálisan kiismerhető lett. Igazából már az 1. évad óta változatlan az emberek közti konfliktusok feloldása, a különböző párbeszédek, de mostanra már nagyon feltűnő a folyamatos sablonosság. Feltűnő, hogy mindig ugyanazokat a köröket játsszák le emberek szinte mindenkivel. Ez a probléma a House-nál is egyre zavaróbb, ráadásul ott már maguk az epizódok is könyörtelenül ismétlődnek egymás után, csak a körítés változik. Még a 24-nél is vannak számtalanszor visszatérő problémamegoldások, na persze azt azért nem szeretném kiszámíthatósággal megvádolni. Bár az utóbbi 1-2 évadban talán még ez is jellemző volt. A Fringe J.J. Abrams másik sorozata a Lost mellett, amit nézek, ezért a Lost dramaturgiai problémái ugyanúgy élnek a Fringe-nél is. Én ezeket a sorozatokat nézem évek óta, és hihetetlenül frissítő volt látni a BSG teljesen váratlan, újszerű és sokszor valószerű megoldásait. Ismétlem: nem (csak) a történetre gondolok, hanem a párbeszédekre, az érzelmi konfliktusokra, stb. A BSG folyamatosan azokat a dolgokat játssza meg, amiket a Lost, a House és a Fringe kihagy. Ettől lesz frissítő, ettől lesz könnyen nézhető.

Ebből a jó dramaturgiából származik egyébként a sorozat egyik legjobb húzása, miszerint számos karakterrel megtörténik, hogy olyan dolgokat tesz, amikkel a néző egyáltalán nem szimpatizál. Sőt, egyes karakterek teljesen unszimpatikussá fordulnak át az idők folyamán. Más helyzetben egy először teljesen egyértelműen negatív karakter válik pozitívvá. Ebben a sorozatban bármi megtörténhet, és egyik karakter megítélése sem lehet egyértelmű a néző számára. Még a legegyértelműbb, legnyíltabb főszereplőknek is vannak az epizódok folyamán hihetetlenül unszimpatikus húzásai. De a nézőnek bele kell törődnie: az élet sosem úgy alakul, ahogyan ő akarja. Mindig is lesznek olyan történések, amikkel nem fog egyetérteni. Ezt nagyon jól megtapasztalhatjuk a sorozat folyamán.

A karakterek egyébként hihetetlen jók, elképesztően hitelesek. Elég csak az egyik főszereplőre, a Galactica parancsnokára, William Adamára gondolni, akit Edward James Olmos alakít fantasztikusan. Szigorú, szűkszavú, ateista, legtöbbször igazságos, és hű a katonáihoz. De persze egyik karakter sem ilyen egyszerű. Az évadok során minden egyes szereplőről egyre több és több dolog derül ki, ami miatt egyre emberibbek, egyre csak hitelesebbek lesznek. És ami a legfontosabb: egyre szerethetőbbek.

Egyébként gondoljatok bele: a sztori, miszerint 50 milliárd ember pusztulása után félszázezer ember menekül a kietlen űrben… ez hihetetlenül reménytelen. És a sorozat nagyon jól visszaadja ezt az érzést. Számos nagyon depresszív pillanat van a 4 évad folyamán, amiket nagyon kevés más sorozatban mernének csak megjátszani. Vagy talán egyben sem. És nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy ebben a kilátástalan helyzetben, mely során gyakorlatilag az emberiség kihalása van folyamatosan kilátásban, a karakterek sem maradnak meg olyannak, amilyenek az elején voltak. Sőt: folyamatosan törnek meg, és ez valami elképesztő jól átjön. Nagyon szomorú látni, ahogyan kedvelt karaktereinkből elveszik a hit, elveszik a remény, és szép lassan mindent feladnak. Egy igencsak tragikus hangulat övezi az egész szériát, mely nagyon felerősödik, ahogyan a finálé felé haladunk, és pont ez teszi hihetetlen jóvá. Hihetetlen sokszínűvé, és mély érzésekkel telivé.

Hát igen, a látványról asszem nem kell mást mondanom, mint azt, hogy néhol brutális magasságokba emelkedik:-D A minisorozat, és az 1. évad talán még egy olcsóbb CGI-ról árulkodik, de az évadok előrehaladásával ez hatványozottan javul. Nagyon durva, hogy egy „átlagos” sorozat mit meg nem engedhet magának:-D Majdnem ugyanannyit, mintha egy mozifilm lenne.

A Battlestar Galactica egy óriási pozitív csalódás az életemben, talán az egyik legnagyobb, amit eddig átéltem. Rögtön kedvenc sorozatommá nőtte ki magát a maga komplexitásával, a különböző filozófiai témák megjelenésével és ütköztetésével, az ügyes dramaturgiával, a rohadt jó történettel, a rohadt jó színészekkel és karakterekkel, az egész hangulattal és a zseniális filmzenével, amelyet Bear McCreary-nek köszönhetünk, és amely még egy óriásit dob a hangulaton. És még így is rengeteg dolog van, amit nem árultam el róla.

Egy érdekes megjegyzés: a sorozat egyik alapembere, Ronald D. Moore régebben a Star Trek írógárdájához tartozott. Elmondása szerint a BSG készítésekor egyik alapelve az volt, hogy mindent, amit a Star Treknél anno elrontott, azt most igyekezett másképp, jobban csinálni. Biztosan állíthatom, hogy ez sikerült neki. Tényleg csak azt tudom mondani, hogy mindenki, aki egy rohadt igényes sorozatra vágyik, de még az is, aki szereti a rohadt igényes filmeket, kezdjen bele a BSG-be. Mindenképp megéri, és ami még ennél is jobban megéri: eljutni a végére. Akkor ugyanis az egész egy újabb szintet lép a szemetekben. Az enyémben legalábbis lépett.

És a végére egy megjegyzés: Lost-rajongó vagyok, de be kell ismernem: a BSG nagyon sok mindenben veri. Ha lenne BSG-avatar a fórumon, most arra váltanék.

10/10

Utolsó módosítás: 2009.11.11. 22:01

Hozzászólások

Tötyi
1 | Tötyi 2009.11.11. 07:23
A kilátástalanság, és a az egyes karakterek szép lassú megtörése valóban nagyon rányomja a bélyegét a sorozatra - tekintettel arra, hogy az emberiség gyakorlatilag egy kihalás szélén álló fajjá válik a sorozat első perceiben, ezen nagyon nem is lehet csodálkozni.
Bár nem lehet és nem is lenne helyes egymáshoz mérni a kettőt, de a BSG-hez nagyon hasonló és komplex egész történettel rendelkező sci-fi sorozat volt annak idején a Babylon 5 is, ami a 1994-től kezdve öt évadot (plusz néhány mozifilmet és egy sikertelen, Crusade című "mellékágat") ért meg. Az volt az első sorozat számomra, ami a mai szériákhoz hasonlóan egy fő eseményláncra volt felfűzve, nem pusztán különálló epizódokból álltak, és a kor lehetőségeihez képest (ami ugye mínusz 10-15 év) pedig nagyon szép látványvilágot is sikerült összekalapálni hozzá a készítőknek. Nekem a BSG mellett a másik örök kedvenc a műfajában.
Barthezz
2 | Barthezz 2009.11.11. 12:14
Nagyon jó kis kedvcsinálót írtál, ha vmikor lesz újra annyi szabadidőm, mint amikor a PB-t letekertem másfél hónap alatt, azt hiszem, a LOST befejezte után ebbe fogok belevágni! Amúgy meglepő, hogy hazánkban nem túl ismert ez a sorozat, s egyik tv-csatorna sem vásárolta meg magának, hiszen a legnagyobb amerikai nevekre mindig leszoktak csapni. Ráadásul a pilotot leszámítva ugyanakkor indult, mint a LOST.

Egy vmivel vitatkoznék (LOST-ot az 5. évad végéig nem látóknak erősen spoiler-es):

"Ebből a jó dramaturgiából származik egyébként a sorozat egyik legjobb húzása, miszerint számos karakterrel megtörténik, hogy olyan dolgokat tesz, amikkel a néző egyáltalán nem szimpatizál. Sőt, egyes karakterek teljesen unszimpatikussá fordulnak át az idők folyamán. Más helyzetben egy először teljesen egyértelműen negatív karakter válik pozitívvá."

Ezt ugyebár a BSG pozitívumaként írtad, s a LOST hiányosságaként. Véleményem szerint viszont ezen mondatok ponthogy igazak a LOST-ra is, gondoljunk csak Sawyer-re, aki teljesen negatív indulókarakterből lett pozitív, Jack-re, aki a sorozat központi karaktereként néha hihetetlenül makacs és önfejű tud lenni, vagy pl. Michael esete, aki negatív karakterként indulva jóvá tette a tetteit. És hogy a legnagyobbakról se feledkezzünk meg: Ben szinte folyamatosan változik, hol hihetetlenül negatív karakter, hol pedig megvillantja, hogy azért ő sem annyira gonosz (bár utóbbi időben tényleg csak negatív személy volt, ez tény :-) ). Aztán a 4. évad végtelenül gonosz Widmore-járól az 5.-ben kiderül, hogy nem is annyira rossz ember, vagy itt van Locke, aki ugyebár az 5. évad végére teljes pálforduláson megy át, igaz, ez már nem Locke, csak a teste ugyanaz ugyebár, dehát a szezonzáróban ez a meglepetés teljes erejével hatott. Nos, ennyit akartam elmondani. :-)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.11.11. 15:39
"Amúgy meglepő, hogy hazánkban nem túl ismert ez a sorozat, s egyik tv-csatorna sem vásárolta meg magának..." >> Úgy négy-öt éve a TV2-n szombatonként ment, fél háromkor, bár ha jól tudom, csak az első évad...:)

Ebből a szempontól szombatonként régen nagyon jó volt a TV2 felhozatala, nagyon sokat néztem a Csillagkaput, a Rexet :D, a BSG-t is, stb....
4 | Obi1 2009.11.11. 16:19
Remek cikk, grat. Nyáron azt hiszem folytatom tovább.

"Lost-rajongó vagyok, de be kell ismernem: a BSG nagyon sok mindenben veri. "
PA-RA-DOX-ON
Nyilván innentől válik szubjektívvé a dolog, de én még nem találtam olyat amiben jobb lenne a BSG. Na jó, látványosabbnak látványosabb.

De épp ahogy Bartezz is írja, baromira komplexek a karakterek a Lostban is, és folyamatosan változnak. Például a második évadban messze Locke-ot utáltam a legjobban, azóta megint a kedvenc karakterem lett.

Sablonosságot pedig pláne nem látok benne, illetve mindent lehet rá mondani csak ezt nem.
Germinator
5 | Germinator 2009.11.11. 16:23
Barthezz: Mondjuk ebben van valami, de én mégsem éreztem a Lostnál ezt ilyen egyértelműnek. A BSG-nél voltak olyan pillanatok, amikor konkrétan dühös voltam az egyes szereplőkre, mert olyan dolgot tettek, ami nekem nem tetszett. Ez lehet, hogy abból fakad, hogy a BSG karakterei szerethetőbbek, úgyértem az ember közelebb kerül hozzájuk (szerintem), mint a Lostban. Egy idő után te is a család, te is a legénység tagjának érzed magad.

Egyébként igen, ahogy LM is mondja, a TV2 adta a sorozatot az érthetetlen Csillagközi Romboló címen. Az itthon megjelent DVD-ken egeyébként ugyancsak érthetetlen módon nincs angol felirat(!!); amikor beállítod az angol nyelvet, automatikusan rárakja a magyar feliratot, amin a Galacticát következetesen Csillagközi-nek nevezik, mintha ez lenne a neve. Borzalmas.

Tötyi: érdekes módon ez a bizonyos említett barátom, aki rászoktatott a BSG-re, szintúgy a Babylon 5-öt hozza föl, mint az első szerializált sorozat, amit ismer, és csakugyan kedveli:-D Talán te vagy az??:-D
Germinator
6 | Germinator 2009.11.11. 16:25
Obi: a sablonosságot itt most a párbeszédekben értettem, és nem is feltétlenül sablonosság a helyes kifejezés, hanem a változatlanság. És itt most a legapróbb dolgokra gondolok: ahogyan köszönnek egymásnak a szereplők, ahogyan beszélnek egymással, mind-mind hihetetlenül változatlan az évadok során, és számomra ez eléggé idegesítő. Nem tudom, értitek-e, mire gondolok:-D
LordMatteo
7 | LordMatteo 2009.11.11. 17:06
Persze, értjük, néhány hónapja csak azt hallottuk Tőled hogy Lost így Lost úgy, aztán rájöttél hogy elég gáz egy sorozat, találtál egy jobbat, és most próbálod feledtetni a Lost-buziságod, világos. >:]
McCl@ne
8 | McCl@ne 2009.11.11. 19:32
Hát kilóra megvettél, bár ebben biztos voltam.
Amint végzek a 24 7. évadával, neki is kezdek, de lehet, hogy már a héten megnézem a "pilot"-ot, hogy megjöjjön hozzá a kedvem!
Köszönjük amúgy a részletes leírást, a "wall-of-text" jelleg ellenére pillanatok alatt a végére értem is és a nyilvánvalóan célként belőtt érdeklődés is felébredt!
Silent
9 | Silent 2009.11.13. 19:44
Nagyon pro bejegyzés :) anno én is néztem a Lost -ot, de a második, vagy a harmadik évad végén már baromira meguntam. Valahogy megkopott, szintén már néha előre is tudtam hogy mi lesz a vége, illetve kitaláltam a "meglepetéseket". Szval nálam veszített a LOST.

Nade BSG... omg. Komolyan, már kétszer rágtam át az egész sorozatot, első évadtól az utolsóig. Kétszer. Annyira átjött nekem ez az egész sorozat. Nálam a BSG a #1. Teli vannak meglepetésekkel (Akik látták már a sorozatot, azok tudják hogy miről beszélek.)
10 | Ryder 2009.11.14. 00:11
Jó post lett, nekem meghozta a kedvem. Annak az említett 175 perces pilot filmnek mi a pontos címe? Már álmos vagyok a guglizáshoz? :)
Attila88
11 | Attila88 2009.11.14. 00:13
Germi megkereslek, ha ez tetszeni fog annyira, hogy a vizsgaidoszak rovasara menjen :D
A 175 perces pilotnak valamifele "elerhetosege" kezdetnek engem is erdekelne! /bena vagyok/ Kosz :)
Silent
12 | Silent 2009.11.15. 10:08
Ryder & Attila88: a Pilot maga a Mini series. a videók pontos neve: Battlestar Galactica (Mini Series) Pt. 1
Battlestar Galactica (Mini Series) Pt. 2
Nem nehéz rátalálni a torrenten ;)
Germinator
13 | Germinator 2009.11.16. 15:50
Bocs srácok, hogy nem reagáltam, de csak most kerültem netközelbe. Köszi a kommenteket, és Silent már segített: igen, annyi a címe simán, hogy Battlestar Galactica (Miniseries).
14 | Szaki_The_Only 2009.11.17. 22:59
Rettenetesen meghoztad a kedvem ehhez a sorozathoz, mivel eddig csak anno a TV2n elcsípett pár részből ítéltem meg az egészet és nem gondoltam volna, hogy ez ennyire jó mint amit itt leírtál. Azt megköszönném hogyha valaki leírná hogyan követik egymást az évadok és mini sorozatok ergo milyen sorrendben nézzem meg őket. előre is köszi. Mégegyszer grat a bejegyzéshez.
Germinator
15 | Germinator 2009.11.17. 23:34
Köszi, és a "minisorozat" egyébként nem más, mint egy 175 perces film. Itthon kapható DVD-n egyébként, szóval először azt kell megnézni, és utána jöhet egymás után a 4 évad.

Egyébként van két olyan egész estés BSG-film, amit érdemes megemlíteni, az egyik a "BSG: Razor", amit a 3. és a 4. évad között érdemes megnézni, mert akkor jelent meg anno, illetve a "BSG: The Plan", ami most alig 1 hónapja jött ki. Természetesen ez utóbbit a sorozat végignézése után:-D
16 | Szaki_The_Only 2009.11.17. 23:42
Köszi szépen!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.