Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Batman - A mozifilm antológia (1989-2008): Mindörökké Batman

Germinator | 2007.12.22. 13:49 | kategória: film | 9 hozzászólás

(spoilert tartalmazhat)

Mindörökké Batman (Batman Forever) (1995)

Rendezte: Joel Schumacher
Főszereplők: Val Kilmer, Nicole Kidman, Jim Carrey, Tommy Lee Jones, Chris O'Donnell, Michael Gough

A film...

... rossz. Minden tekintetben. Már percek óta azon gondolkodom, hogy úgy magáról a filmről mit kéne ide írni bővebben, de semmi sem jön a számra (ujjaimra?), csak az, hogy rossz, és ha már részletezni szeretném, akkor elkezdem kategorizálva, ahogy szoktam.

Na jó, igazából nem vérlázítóan rossz film, csak egyszerűen... gagyi. Azért azt nem érzem, hogy "Úristen, ez egy emberiség elleni bűn, ez a filmtörténelem meggyalázása, a karakter sárbatiprása és élve elégetése; atomot a készítőknek, atomot a filmstúdiónak, aki kiadta, atomot a színészeknek, atomot a Mindörökké Batmannek!", de ettől még rossz. Szóval, mint mondtam, jöjjenek a kategóriák.

Batman/Bruce Wayne

Val Kilmer Batmanje első blikkre egész meggyőző. Olyasmi, mint a Keaton-féle: kissé rideg, ám magabiztos, férfias és félelemkeltő, egyszóval "menő", ez egész jónak tűnik. Az más kérdés, hogy szerintem a maszk-rész elég ronda, és ez a merevvázas műanyag Batman-jelmez sem túl bizalomgerjesztő (mármint: hogy lehet benne mozogni? Persze a színész is valahogy elbattyogott benne, de azért az a jelenet mindent elárul, amikor Batman a repülőből egy "Oké"-t mutatva leint a háztetőn álló Jim Gordonnak, mindezt úgy, hogy csípőből fordítja ki felsőtestét az adott irányba, ezzel mintegy Terminator-mozgást imitálva.), de sebaj, a kellékes majd elmegy továbbtanulni.

Batmanről ennél többet nem nagyon lehet elmondani, ám itt van Bruce Wayne, aki Kilmer úr alakításában - aki mellesleg számomra egy nagyon szimpatikus színész, sok nekem kedves filmben játszott, és nem is rosszul - elég... hogy is mondjam, béna. Ő más Bruce Wayne, mint az előző részekben, ami alapjáraton nem baj, miért lenne az, de nekem valahogy mégsem tetszett. Bruce Wayne-nek itt semmi egyénisége nincs. Egy átlagos, dúsgazdag üzletember képét nyújtja, mégcsak nem is szimpatikus, abszolút nem az, és túlságosan kettős ez a figura: egyik pillanatban ez a rideg milliárdos, a másikban már egy síró-pityogó kisbaba (gondolok itt az emlékeit feldolgozni nem tudó férfire), és köztük nincs átmenet. Utóbbi egyszercsak átveszi az előző helyét, mindenféle figyelmeztetés nélkül, és szinte egy más szereplőt látunk a képernyőn. De a két Bruce között nincs kapocs, egyszer ez, másszor az.

Értem én, hogy egy milliárdosnak minek kéne barátságosnak lennie az emberekkel, hisz az átlag felfogás azt tartja, hogy minden gazdag ember önző hülye, dehát ő mégiscsak Bruce Wayne, legalább minimálisan legyen szimpatikus a nézőknek, mert szerintem így abszolút nem itta be magát senki szívébe. Az enyémbe legalábbis biztos nem.

Az ellenfelek

Húha, na, itt jön a fekete leves. Ugye, először is, soroljuk fel, hogy kiket értünk ellenfelek alatt: Rébuszt és Két-Arcot (Rébusz... istenem, de hülyén hangzik! Mármint a magyar neve. Lehet, hogy inkább "Riddler"-t írok a továbbiakban). Másodszor pedig vegyük végig, hogy alapvetően mi jellemzi őket - eredetileg.

Bár nem vagyok annyira jártas a képregényben, hogy Riddler és Két-Arc minden tulajdonságát ismerjem, minden jellemzőjét és minden, Batman ellen bevetett eszközét, de azért egy valamit meg tudok állapítani még így is: ez a két supervillain nem az a két supervillain, amik a képregényben szerepelnek.

Elsőnek: kicsoda is Riddler? Hát Riddler szerintem egy kissé őrült, ám annál zseniálisabb bűnöző, és a zseniálist most a zseniális intelligencia alatt értem; szuper rejtvényekkel és már-már megoldhatatlanul nehéz és bonyolult feladványokkal a fejében. Nem egy Joker, akiben ilyenfajta zsenialitás nem mutatja magát, és aki alapból sokkal őrültebb. Nos, ebben a filmben Riddler maga Joker. Már elnézést, hogy megkérdezem, de miért?! Miért van az, hogy a zseniális Riddler a Mindörökké Batmanben egy ordibáló, ripacskodó (bocs, Jim), megszállott idióta?! Ami a "rejtvényeit" illeti; istenem, ezeket óvodásoknak szokták feladni! "Arcomon sok szám, de nincs köztük a 13"? Ezt hosszabb gondolkodási idő után még én is meg tudom fejteni - nem, rosszul fogalmazok. Erre még én is rá tudok jönni. Rájönni. Nem megfejteni, rájönni. Érzitek a különbséget? Megfejteni valamit sokkal bonyolultabb, mint rájönni valamire. A "rájövős" dolgok vagy eszedbe jutnak, vagy nem; vagy tudod őket, vagy nem. A "megfejtés" legalább igényel egy kis, minimális intelligenciát, de ezek a rejtvények abszolút nem olyanok.

Jó, jó, hazudtam, a végén ha mindegyik rejtvény jelentésére rájöttél, össze kell rakni őket, és végre megfejteni a rébuszt, amit mindvégig kerestél. Mármint kerestek Batmanék. Oké, gondoltam, végre valami gondolkodás, kíváncsi leszek a végére. És a megfejtés... öö... "Mr. E", azaz Edward Nygma?!? Már bocs, de ezt eddig is tudták, nem? Vagy lehet, hogy én emlékszem rosszul? És az miért segített Batmannek, hogy rájött, hogy Edward Nygma=Riddler? Ettől most közelebb jutott a megoldáshoz? Nem. Egyáltalán miért árulta el Riddler, hogy ő Edward Nygma? Nem tudom.

És tényleg, miért úgy mutatták be a karaktert, ahogy? Egy őrült, sipítozó hülye, semmi egyénisége nincs. Semmi zsenialitás, még az intelligenciaszintje is megkérdőjelezhető, semmi, de semmi egyéniség. Elvegyül az átlagos B-filmek főellenségei között. A Batman-képregénynek is kijutott egy ilyen leírású ellenfél, ő pedig Joker, persze ő önmagában különleges és Batman egyik legnagyobb ellenfele lett, de könyörgöm, nem kell ide mégegy! Az máskérdés, hogy én imádom Jim Carrey-t, imádom a stílusát, de szerintem itt néhol azért túlzásba esett. Főleg úgy, hogy alakításának semmi köze nem volt a karakterhez.

Akkor jöjjön Két-Arc. Halló, nem hallotok? Mr. Schumacher, most mondtam: nem kell mégegy Joker! Ráadásul ez már a második a filmben. Úristen, ő még rosszabb, mint Rébusz... Rébusz legalább egy minimálisat felmutatott a karakter eredetéből, értem ezalatt azt az 5 (vagy 6?) találós kérdést, amit Bruce-nak küldött, de Két-Arc... ordibál, megőrül, ripacskodik, feltűnősködik, színészkedik, beöltözik, egy baromi átlagos és baromi unalmas ellenség-archetípus. A kinézete és Két-Arc-i mivoltának megvalósítása is hagy némi (némi?!) kívánnivalót maga után: középen, vonalzóval elválasztott arcbőr, sőt, egész test, egyik oldala normális (oké), másik oldala pedig valami gusztustalan strici lila fejbőrrel (nem oké). Voltak viszonylag jó ötletek mondjuk, pl. amikor 2 cigit gyújt meg, vagy hogy az egész lakása el van választva, és 2 csaja van, egyik angyal, másik ördög, meg szóval ez a jó-rossz elválasztás, de ezek csak minimálisan jó ötletek, és ha tényleg jó ötletnek tartjuk őket, akkor az egyetlen pozitívum, amit a karakterrel kapcsolatban fel lehet hozni. De egyénisége neki sincs. Egy az egyben ugyanolyan, mint Riddler, és ők mindketten egy az egyben olyanok, mint Joker. És bár Joker önmagában különleges karakter, addig ez a másik 2 csak egy csontig lerágott, elcsépelt figura. Szörnyű.

Két-Arc "gang"-jének tagjairól már ne is beszéljünk. Egytől-egyig kigyúrt izomagy állatok (úgy látszik Schumachernél a "bűnöző" szó egyet jelentett a nagy izomzattal és golyófejjel, vice versa), valami gusztustalan, világítő neoncsővel elláttott gépfegyverrel. Jézusom. Ráadásul mind degenerált, unintelligens idióták. Azt hittem, nagy bűnöket csak jól megszervezett munkával és jó csapattal (és csapatmunkával) lehet elérni, hát, ez itt nem számított. Egyszerűen nincs rá jobb szó, mint az eddig leírtakban már többször használt "gusztustalan".

Ja, ha már itt vagyunk, tegyünk egy kis kitérőt: a design. Igazából ennek külön kategóriát kellett volna nyitnom már az elején, mert tudtam, hogy pl. Gotham kialakítása a vásznon, a különböző Bat-ketyerék megjelenítése változatos a különböző részekben, és ezt nem árthat kibeszélni, ám mégsem tettem meg, de most nem mehetek el emellett, szóval jöjjön a +1 kategória, a design.

+1: A design

Dzsízösz! Mi ez?! Ki volt a dizájner?! Na neki viszont atomot! Gotham egyszerűen nevetségesen néz ki... mi ez a cyberpunk felfogás? Miért színes minden, és az hagyján, hogy minden színes, hisz színes a világ, de miért olyanok a felhasznált színek, mint hupilila, türkizkék, neonzöld és vérpiros?! Ez undorítóan néz ki. Főként egy olyan városnál, ami a bűn bölcsőjének elhivatott képviselője. Ez legyen fekete, legyen szürke, legyen borongós, ne ilyen csilli-villi hányadék!

Ugyanez vonatkozik Gotham lakóira is, pontosabban a bűnözőkre. Volt ez a jelenet, amikor Robin ellopta a Batmobile-t, bement vele a városba és ott egy verekedésbe keveredett egy veszélyes banda tagjaival... atyaég. Foszforeszkáló/fluoreszkáló tetoválások, zölden és kéken világítő ruházatok, light-stickek, neonzöld, világító graffitik... nem tudom, hogy a készítők hol láttak erre példát a való életben, de ha Amerikában tényleg így néznek ki a bűnözők, már le is mondtam arról, hogy bármikor kiutazzam oda. Fúj! Ez az egész látványvilág nevetséges. Gondolom Harvey barátunk szuperduper kinézete is ennek köszönhető, kezdve a lila arcbőrrel a tigrismintás zakón át a gengtagok narancssárga gépfegyveréig. És Rébusz sem panaszkodhat - az a legvégső fehér-zöld ruhája egyenesen elképesztő (negatív értelemben).

Nem tudom ki találta ezeket ki, és hogy kiket vonhatunk felelősségre, gondolom a rendezőt mindenképpen, de hogy még kik számítanak bűnrészesnek, sürgősen ki kell deríteni. Ez így nem maradhat, nem engedhetjük, hogy mégegy filmet ebben a felfogásban készítsenek el!! Mi, hogy már meg is tették? A címe Batman & Robin?? Neeeeeeeeeeeeeeeee!!!

A Bat-cuccok

A ruháról már nagyjából elmondtam, amit lehet, a Batman-kategóriában, de nem említettem a Batmobile-t, pedig arról aztán van mit mondani. Kezdjük azzal, hogy nagyon ronda. És nem csak amellett, hogy a Batmanben milyen dögös volt, hanem önmagában is. Egyszerűen ronda. A fekete váz mögött kéken világító alap, meg eleve az alakja... a kerekeken lévő, szintén kék háttér mögött elterülő Batman-jelektől meg egyenesen rosszul lettem. És mik azok az orbitális szárnyak a kocsi hátulján? De ha már ott vannak, miért lifegnek minden egyes döccenőnél úgy, mintha kartonpapírból lennének?! Az egész autó ezt a benyomást keltette tulajdonképpen... kíváncsi leszek, ez hova süllyed a következő részben.

Batwing (repülő) és Batboat (motorcsónak)... igazából róluk nem lehet mit mondani. Örülök, hogy a feltűnésük utáni ötödik percben mindkettő felrobbant és a lángok és habok martalékává vált.

A többi ketyeréből meg nem láthattunk túl sokat, egyedül talán a Batarangot, ami semlegesen jól nézett ki.

ÖSSZESÍTÉS

Mindörökké Batman - 4/10

Ami tetszett:
- bevallom, Batman tetszett, mert szerintem megmaradtak azok a tulajdonságai, amik miatt eddig is tetszett (ezt fentebb már leírtam)
- a nosztalgikus hangulat, amit okozott bennem, hisz már jó rég láttam (elég sokatmondó, hogy ez az egyetlen igazi pozitívum a filmmel kapcsolatban, nem?)

Ami nem tetszett:
- a látványvílág úgy összességében (Gotham, ruházatok, különböző kellékek, ellenségek, stb.)
- a sztori úgy összességében (agyleszívás, ettől ők okosabbak lesznek meg mittomén...)
- Batmanen kívül az összes többi karakter, főleg a főbb ellenelek, de azok nagyon
- Két-Arc kivégzése: Batman feldobott egy csomó érmét (hol volt addig? A zsebében?), Két-Arc meg ettől beőrült, meg... satöbbi. Elég nevetséges volt. Szőrszálhasogatásnak muszáj volt ideírnom.

Sajnálom, hogy Robinról, meg Dr. Chase Meridianról különösebben nem ejtettem szót, nem hiszem, hogy bármit javítottak vagy akár rontottak volna az értékelésemen, egyszerűen nem tettek hozzá túl sokat a filmhez. Ez persze durva kijelentés Robinnál, ha nagy igény van rá, majd egy utólagos szerkesztés után belecsempészhetem az írásba, de nem hiszem, hogy ezt a filmet érdemes lenne sokáig kivesézgetni. Nem hiszem, hogy megérdemli. Egy egyszerű baklövés, ám ezzel együtt a Tim Burton által felépített Batman-eposz lerombolása. Ez mondjuk fájó pont mindenkinek.

Gondolhatnánk, hogy a romok egy biztos talajon fekszenek végre, de nem, a talaj alatt egy nagy barlang van, ami azt jelenti, hogy a föld még simán beszakadhat és tovább omolhat a várral együtt. Ez meg is történik, mert Joel Schumacher 1997-ben elkészítette az eredeti Batman Antológia DVD-gyűjtemény utolsó filmjét, valamint a Burton által elkezdett Batman-éra lezáró darabját, a Batman & Robint, mellyel nem éppen mondhatjuk, hogy nagy sikereket ért el. Szóljon hát következő blogbejegyzésem erről a filmről, megjelenéséig maradjatok blogközelben.

Utolsó módosítás: 2008.08.07. 22:55

Hozzászólások

Dealer
1 | Dealer 2007.12.22. 15:00
Megint nem nézted meg az extrákat, mi? :-) Csak a desing-fikázás miatt kérdezem. Mert ezzel az '50-es, '60-as évek képregényeinek látványvilágát célozták meg, és gyakorlatilag az egész film annak a korszaknak állít emléket. Tény, hogy selejteset, de ennyire én nem húztam volna le. Amúgy jó.
Ghoost
2 | Ghoost 2007.12.22. 20:40
ÖSSZESÍTÉS

Germinator - 3/10
Creativ3Form
3 | Creativ3Form 2007.12.22. 22:12
"ÖSSZESÍTÉS

Germinator - 3/10"

Hm...ezt most nem vágom miért kellett de biztos van rá magyarázat. Azzal egyetértek, hogy kicsit erősen lehúzta a filmet de...a gunyolódást akkor sem vágom. :-/
Dealer
4 | Dealer 2007.12.22. 23:30
Ghoost világéletében nagyon humoros és intelligens ember volt, innen a szellemes (Hehe...) megjegyzés.

Irónia off...
5 | ShuleyvA 2007.12.23. 09:27
Szerintem is nagyon szúrós kiritika lett :] Amolyan tipikus, mondd meg mi a hátránya dolog. Dehát, nem vagyunk egyformák... azért ez a film is lecsúszik... szódával :]

Ugyanakkor meg kell hagyni, nem lett ez az írás olyan rossz na...
Magát az írót meg ne minősítsétek vele...
6 | dghost 2007.12.23. 14:26
Nem értek egyet a kritikával! Szerintem a Batman visszatérnél klasszisokkal jobb lett. A színészek is hozzák a minőséget. Lehet, hogy kicsit csicsás és giccses, de a Joel Schumacher féle Batman ilyen és kész! Egyébként itt még Tim Burton volt a Producer!!

A régi részek közül, nálam ez a rész áll a második helyen! Szóval jó lenne, ha egy kicsit jobb pontokat kapna!!!! ;-) :-P :-D
Dealer
7 | Dealer 2007.12.23. 15:04
Hát majd ha írsz róla te is kritikát, ott biztos több pontot kap. Azért nehogy azért basztassunk valakit, mert kevesebb pontot ad egy filmre, mint mi adnánk. Én is 5,6 pontot adnék rá, de ő megindokolta értelmesen, ezek után nem lehet emiatt támadni. Az meg a másik, hogy a Mindörökké Batman klasszisokkal jobb? Azért ilyet neee... XD Esetleg, ha valaki nagyon elvont, mondhatja jobbnak, nade klasszisokkal? :-D Tim Burton-nek meg annyi köze van az egészhez, mint Luc Besson-nak a Taxi filmekhez...
8 | stubb 2008.07.14. 16:46
Ez már korrekt...:)
9 | James Frost 2010.12.21. 19:30
Hát véleményem szerint ez a film magasan jobb, mint a Batman és Robin, vagy a Batman Visszatér.
A Gonoszok? Two-Face -t még elbírom, nekem nagyon tetszett a kétfajta pisztoly, az öltönye, a két különböző oldalra szedett szoba és asztal, a két különböző kaja és barátnő. Amellett nem volt rossz a helikopter, a kocsik és a bandája sem. E retro stílusban készült film effektjei (a fénycsövek, amiket annyira leszólsz) pedig a képregényeket idézik. Nagyjából.
Felmerül a kérdésem, hogy te láttad a filmet, vagy nagyon rossz szemed van. Hol lifegnek a szárnyak a Batmoblion?
Riddler? Fúj. Jim Carrey? Jesszusom.
Az a gyönyörű szép harisnya, meg gumiruha... Undorító! Riddler a jól öltözött gonoszokhoz tartozik. Elvileg. Jim Carrey pedig az undorító dögökhöz. És a félreérthetetlen pornografikus mozgásokkal mi van? Meg a gumikacsákkal? Brrrrr...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.