Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

Batman - A mozifilm antológia (1989-2008): Batman & Robin

Germinator | 2008.01.03. 17:40 | kategória: film | 5 hozzászólás

(spoilert tartalmazhat)

Batman & Robin (1997)

Rendezte: Joel Schumacher
Főszereplők: George Clooney, Chris O'Donnell, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman, Michael Gough, Alicia Silverstone

A film...

... nos, érdekes. Mármint nem a film, hanem a kialakult véleményem. Ugyanis arra számítottam, hogy bűnrossz lesz, minden tekintetben borzalmas és kifogásolható, szégyen lesz megnézni és szégyen lesz írni róla, felháborítóan gusztustalan filmet fogok látni, melynek minden pillanata szenvedés, nos... bár ezen megállapításokból azért némelyik még így is áll, de nem az összes! És ez egy kicsit bánt. Bánt, mert nehezen tudok így írni a filmről. Két helyzet van, amikor egy filmről oldalakat lehet írni szinte átgondolás nélkül: ha baromi jó, vagy ha baromi rossz. Viszont ha a mű a kettő között lebeg, nos akkor azért meg kell magunkat erőltetni, márpedig most ezt érzem. Nem volt jó egyértelműen, de nem volt számomra felháborítóan rossz sem, mint ahogy arra egyébként eredetileg számítottam.

Amikor az eddigi bejegyzéseimet írtam, rossz kritikus és nagyon rossz néző voltam. Alulértékeltem az első két részt, igaz, mostanra már beláttam, hogy helytelenül. Undorító módon, ha jól emlékszem, 7,5 pontot adtam az első részre, 6-ot a másodikra, és amikor emiatt reklamáltatok, igazatok volt. Az első rész értékelését többször újragondolva megváltoztattam 9-re - nem azért, mert azt mondtátok, és nem azért, hogy "mindent az olvasóért, még ha nem is értek egyet". Nem, valóban így láttam a dolgokat, miután újraértékeltem magamban a mozikat. A második részre 6 helyett egy 7-est adnék, de amiket kifogásoltam, még most is tartom, noha a szintén jogosan kifogásolt extrák megtekintésének hiánya miatt rossz lenne a lelkiismeretem.

A harmadik epizóddal, a Mindörökké Batmannel azért más a helyzet. A kritikában leírtakat továbbra is tartom és ugyanazt gondolom, ugyanannyi ponttal a végén. Hiába Batman, hiába "klasszikus" (olyan értelemben, hogy ez is a Batman-széria része), nekem akkor sem tetszett 4 pontnál jobban.

És ezt csak azért mondom, mert itt van a Batman & Robin, ami szánalmas, bugyuta és gagyi, és az ember arra számítana, hogy ha a harmadik részre 4 pontot adtam, akkor erre 0,5-öt, de... sajnálom, nem tudom. A film megnézése utáni harmadik napon továbbra sem érzem úgy, hogy ennyivel rosszabb lenne az előző epizódnál. Vagyis, ha pontosabban akarok fogalmazni: van, amiben rosszabb, van, amiben jobb nála (akármilyen abszurd módon hangzik is ez utóbbi). Dehát miért kéne a tömeg után menni véleményben, igaz?:-D Akkor kezdjük is el a részletes "elemzést".

Batman/Bruce Wayne (+ egyéb pozitív karakterek)

Lehet, hogy ezt csak én látom így, de szerintem George Clooney minden idők legrondább Batmanje. Na persze George kellően sármos és vonzó férfi, de nagyon nem áll jól neki a Batman-gúnya. Valahogy az arccsontozata nem előnyös a maszkban, ami akció közben rajta van, az alóla kilógó áll csúnyasága egyszerűen kiszúrja az ember szemét... nem mintha ez olyan fontos tényező lenne, de nem hagyhattam ki, mert engem ez nagyon irritált:-D

Miről is szólt eddig ez a kategória? Arról, hogy milyen meggyőző az adott színész Batmanként, milyen erős a karakter, milyen erős karakter Bruce Wayne, stb. Eddig tudtam erről mit írni (pl. azt, hogy Michael Keaton szerintem mindkettőnek, tehát Batmannek és Bruce-nak is megfelelő választás, Kilmer inkább csak Batmanként jó), de most valahogy nem. Nem, mert Batman olyan szürke és unalmas volt, hogy az valami elképesztő. És Bruce Wayne? Nos, semmi. Ő még unalmas sem volt, egyszerűen csak nem volt a képernyőn. Mármint ott volt, csak az ember nem észlelte (lehet, hogy nem is Batman volt, hanem a Láthatatlan Ember?).

És mit értek unalmas alatt? Azt, hogy nem volt benne semmi, ami megfogná a nézőt. Nem volt semmi egyénisége. Arról nem is beszélve, hogy abszolút nem szurkoltam érte, márpedig, mint ezt egy korábbi bejegyzésben is elmondtam már, ez eléggé fontos egy ilyen film esetében.

Szóval Batman (és Bruce) egyszerűen egy szürke, semmitmondó fickó volt, és igazából olyan érzés volt, mint amikor csinálnak egy sorozatot, mondjuk itt van a Walker, a texasi kopó (nem tudom, miért pont ez). Szóval van ez a sorozat, és az első részben meglátod a főszereplő karaktert, amire az első reakciód, hogy "Whoa, ez a Walker kemény fickó, igazi egyéniség!". Viszont ez az érzés az újabb és újabb részek során egyre ül el, tehát a 237. részben már teljesen megszoktad Walker jelenlétét és a módszereit, semmi újat nem mutat. Egyszerűen elszürkül. Miért van ez? Mert ez egy másodrendű, kevésbé zseniális sorozat, és hát a készítők egyszerűen nem tudták elérni, hogy a nézőkben fenntartsák a lelkesedést kedvenc rangerünk iránt. De ha mondjuk a 24-et nézzük, és az 5. évadnál járunk, akkor sem mondhatjuk, hogy Jack Bauer egy megszürkült karakter lenne. Sőt, olyan energikus, adrenalinbombaként ható dolgokat követ el, hogy nem győzzük bevenni a szívgyógyszerünk.

Amit mondani akartam ezzel: ez a Batman nem Jack Bauer volt, sokkal inkább Walker. Pedig egy új színész játszotta, gondolhatnánk, hogy ez frissítőként hatott, de nem. Már első megjelenésénél úgy éreztem, mintha a 237. epizód egyik átlagos jelentét látnám. De nem lett volna muszáj így történnie, hisz Val Kilmer Batmanje is valamennyire meggyőző volt, és gondolom Christian Bale második alakítása sem fog elveszni a képregényfilmek mezején (remélem), akkor ez a Clooney-Batman miért nem lehetett ilyen? Jó kérdés. Talán túlságosan az ellenfelekre koncentráltak, vagy akár Robinra. Vagy Alfredra. Vagy minden másra, csak a főszereplőre nem.

Ha már itt vagyunk, akkor muszáj megemlítenem Robint. Az előző résznél ezt nem tettem meg, pedig ott is feltűnt, de itt már nem hagyhatom ezt el. Nos, Batmannel ellentétben Robinnak volt egyénisége, csak éppen nem pozitív. Konkrtéan engem baromira idegesített a figura:-D Beképzelt volt, öntelt, nagyszájú, menősködő... biztos, hogy Robin egy ilyen karakter? Ha igen, akkor én kérek elnézést, ha viszont nem, hát akkor felmerül a kérdés, hogy minek kellett ilyennek látszania? Ezzel akarták ellensúlyozni a kiöregedő Batman konzervatív és megfásult viselkedését? Ez lehet, hogy jó cél, de nekem nagyon nem tetszett.

Ó jaj, majd elfelejtettem... hát itt van még Batgirl. Nos... vele kapcsolatban nem merül fel más, csak kérdések halmaza. Miért lett Batgirl, mi az indítéka, kellett-e ide, nem lehetett volna több hátteret adni neki, stb. Egyáltalán: szerethető karakter ő? A válasz egy egyértelmű nem, legalábbis ami a filmben kialakult imidzsét illeti. Egy buta lány, aki megtalálja a Batbarlangot, és úgy gondolja, hogy "Hú de jó buli, beszállok én is!". De istenem, miért?! És miért tudott karatézni? Honnan? Eleinte mondjuk Robin is ilyen volt, megtalálta a Batcuccokat, és gondolta jó buli lesz, úgyhogy fölvesz ő is egyet, de neki legalább volt annyi a maszk mögött, hogy meg akarta ölni Harvey-t, amiért ő megölte az ő szüleit. Batgirlnek még ennyi sem, de lehet, hogy csak nem emlékszem (szilveszteri előfeltöltődés lévén néztem meg 31-én este osztálytársammal a filmet). Az, hogy Alfred unokahúgaként volt beállítva, nem zavar különösebben. Ha Joker lehet Bruce szüleinek gyilkosa, akkor Alfred is lehet Barbara nagybácsija;-) Ettől függetlenül a karakter szerintem abszolút felesleges volt, legalábbis ebben a tálalásban mindenképpen.

Az ellenfelek

És itt jön az, amiben szerintem ez a film minimálisan jobbat alkotott, mint az előző rész. Ugyanis nekem nagyon nem tetszett a Mindörökké Batman két, egymással tökéletesen azonos főellensége, mint olvashattátok. Viszont nagyon meglepett, hogy a Batman & Robinban ez a hiba nem lett mégegyszer elkövetve. Nem tudom miért, lehet, hogy Joel Schumacher megvilágosodott, lehet, hogy csak egyszerűen jól választották ki a "main villain"-eket (szóismétlés elkerülése végett), de itt az ellenfelek egyediek voltak! És ez tényleg meglepő az előző rész tükrében.

Ugye itt volt Mr. Freeze és Poison Ivy - hadd szögezzem le, hogy míg az előző bejegyzésben Két-Arcot és Rébuszt emlegettem, és csak néha hívtam Riddlernek Jim Carrey karakterét a fordítás rossz hangzására hivatkozva, addig itt egyedül az angol verzió elfogadható. Feliratosan néztem, de a magyar nevek (Jégcsap és Mérges Szömörce - azzal együtt, hogy ez utóbbi szó szerinti fordítás) egyszerűen borzalmasak voltak. Szóval maradjunk az eredeti megnevezésnél, amíg valami szaki be nem írja a hivatalos magyar megnevezéseket. Na mindegy, ezen rövid kitérő után kanyarodjunk vissza ahhoz, amit elkezdtem. Szóval a film 2 főellensége Mr. Freeze és Poison Ivy volt. Hölgyeké az elsőbbség, először nézzük Ivy-t.

Valójában ez az a szekció, ahol keveset fogok tudni csak írni: Uma Thurman karaktere kerek volt és lecsiszolt, habár kissé sablonos, de legalább nem annyira leegyszerűsített, mint az előző rész Rébusza és Két-Arca. Egy femme fatale, aki ördögi trükkjeivel kergeti őrületbe és ejti csapdába a körülötte lévő férfiakat, elsősorban a főhőst, sőt, a főhős egyik ellenfelét is, szóval meghúzódik benne egy minimális egyéniség (ami elkülőníti a többi szereplőtől).

Ugyanígy Mr. Freeze, a meggyötört tudós, ki felesége gyógymódját keresi rendületlenül, és emiatt kerül összetűzésbe Gotham védőszentjével, valójában ő egy igazán drámai karakter, és egyáltalán nem őrült, inkább céltudatos és határozott. Egyedül a szájába adott, a "fagy" és a "jég" szavakból alkotott szóviccek végtelen tárházát felvonultató idióta egysorosok miatt sajnálom szegényt, dehát egy olyan félkomoly filmnél, mint ez, az ilyenek szinte kötelező tartozékai egy karakteres ellenfélnek.

Összességében a lényeg az, amit már ötezerszer elmondtam és unásig kifejtettem: ez a film annyiban kiemelkedőbb az előző résznél (na azért a "kiemelkedő" szót ne vegyük túl komolyan), hogy az ellenfelek itt karakteresek és egyediek, tehát elkülöníthetőek egymástól. És ez szerintem fontos, habár félreértés ne essék: ettől még gyenge és több ponton túlzásba vitt figuráknak tekintem őket. Csak legalább ez a pozitívum megvan bennük, amit mondtam.

A Bat-cuccok

Igazából lassan indulnom kéne énekkari próbára, szóval lehet, hogy a bejegyzés végét kicsit összecsapom, de ha esetleg ebből probléma származna, később újrafogalmazom. Szóval: kezdjük a Batmobile-lal. Ronda. Ronda, mint a Mindörökké Batmanben, az egyetlen pozitívum vele kapcsolatban, hogy hamar eltűnik, és gyakorlatilag utána már a film végéig fel sem tűnik komolyabb időre.
A Batman-ruha. Hát... semmi különös. Leszámítva a mellbimbókat, ugye, de ezt sem tudom nagyon ragozni:-D Mondjuk Robin gúnyája elég felesleges, hogy ennyire fel van tupírozva, szerintem a Mindörökké Batmanben lévő akrobata-ruhája sokkal meggyőzőbb volt annak ellenére, hogy sokkal nevetségesebb is, de legalább tényleg úgy hatott, mintha azért hordaná ezt, mert ez volt a cirkuszi jelmeze. És ez jó magyarázat volt. Ez az új jelmez túl jó... a Garfieldban volt egy képsor, miszerint Garfield, aki a nyaka köré kötött egy lepedőt, és ő volt a "Caped Avanger", segédet szeretett volna magának, úgyhogy szólt Ubulnak, hogy szerezzen magának ő is jelemzt, erre az megjelent egy csilli-villi, tetőtől talpig neonfényben világítő szuperhősmaskarában. Garfield erre begurult, és egy újsággal elkezdte püfölni Ubult, miszerint "Egy szuperhős segédjének sose legyen jobb jelmeze, mint a szuperhősnek!". Hát, nem hülyeség. Így sokkal inkább tűnt úgy, mintha Batman és Robin két különböző, egyaránt ismert szuperhős lett volna az idők kezdetén és úgy álltak volna össze, nem pedig úgy, mintha Batman a szárnyai alá vette volna a kis Dick Graysont, és a segédjét nevelte volna ki belőle. Valójában ez abszolút nem fontos kérdés, egyszerű szőrszálhasogatás, dehát valamit kellett írnom ide is:-)

Egyedül azt nem értem, miért kellett minden egyes "jelmezfelvevős" szcénénél nagytotálban bevágni Batman és Robin latexben feszülő seggét:-(( Batgirlnél még elment volna, nade náluk...

ÖSSZESÍTÉS

Batman & Robin - 4/10

Ami tetszett:
- az előző részhez képest pozitívabb irányban megváltozott ellenfél-koncepció
- ööö...

Ami nem tetszett:
- hát ezen kívül minden más:-D

De még így is vevő a 4 pontomra. Hogy miért? Mert ez egy átlagosan rossz film. Úgy értem, olyan, mint egy B-kategóriás akciófilm. A Mindörökké Batmanben voltak olyan dolgok, amik nagyon nem tetszettek a film többi részéhez képest, sokkal szélsőségesebb volt, és bizonyos dolgok lehúztak más dolgokat, így alakult ki a végső pontozásom. Itt minden ugyanazon a szinten volt gagyi, és hát átlagban nem éreztem, hogy mérföldekkel rosszabb lenne az előző résznél. Ezt nem tudom agyonmagyarázni, egyszerűen utólag nem érzek felháborodást, nem érzek vérlázító borzalom-érzést. Ez csak egy megmosolyogtatóan béna film.

A DVD-gyűjtemény véget ért, most azonban ugrunk egyett, és a díszdobozban nem szereplő Batman Kezdődiket veszem górcső alá a következő bejegyzésben, hogy teljes legyen a Batman-körkép. Utána véget ér a minisorozat, bár feltehetőleg egy fél éven belül a The Dark Knight kapcsán egy különkiadás keretei között ismét felélesztem;-) Kösz, hogy végigolvastátok, és addig is, amíg a következő bejegyzés meg nem érkezik, maradjatok blogközelben.

Utolsó módosítás: 2008.08.07. 22:55

Hozzászólások

1 | dghost 2008.01.03. 17:49
Batman ebben a részben úgy néz ki mint egy borostás cigány... ennyi a véleményem! Szóval Clooney remek választás volt...:-/:-P
LiT
2 | LiT 2008.01.03. 17:52
Egyetértek veled! Nem a legjobb Batman film!
Dealer
3 | Dealer 2008.01.03. 18:04
Méregcsók. Nem Mérges Szömörce, hanem Méregcsók. :-D A szinkronban így említik, mint mindenhol máshol, egyedül az elbaszott feliratnál szerepel Mérges Szömörce néven. És Robin tényleg egy nagypofájú fasz a képregényben, csak itt nagyon el van túlozva, és Chris O'Donnell minden idők egyik legszarabb színésze. Azt hiszem, ennyi. :-) Eddig ez a legkorrektebb, és ez áll az én véleményemhez is a legközelebb.
Germinator
4 | Germinator 2008.01.03. 21:24
Igen, Méregcsókra én is emlékeztem a szinkronból, még amikor régebben úgy láttam, meg Mr. Fagyra, de nem akartam azt írni, egyrészt mert ugye feliratosan néztem, és alkalmazkodjunk (vagy ne) ahhoz, másrészt meg nem ismertem az általános magyar megnevezést, de ha a Méregcsók mindenkinek szimpatikus, akkor mostantól én is így hívom;-)
Ghoost
5 | Ghoost 2008.01.08. 15:23
Teljesen korrekt. Maga a film szerintem a leggyengébb Batman, de a cikked eddig a legjobb a 4 közül.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.